Wielerjargon: de deur dichtdoen

Nu het wielerseizoen momenteel stil ligt vanwege het coronavirus, halen we enkele klassiekers uit het wielerjargon van stal om zo de voeling met het wielrennen alvast niet te verliezen. In deze nieuwe aflevering zoomen we in op het fenomeen van de deur dichtdoen.

© BELGA

Lichtjes van de lijn afwijken

In een eerdere episode legden we onze focus op waaiers, een gevecht dat ergens doorheen de rit kan ontstaan in het peloton. Vandaag gaat het dus over de deur dichtdoen, waarmee we onze blik verleggen naar het einde van de etappe.

Wanneer we spreken over de deur dichtdoen, zitten we namelijk volop in de sprint om de zege. Hoewel de regel geldt dat een sprint in een rechte lijn moet gebeuren, proberen renners vaak de grenzen van deze wielerwet af te tasten.

Zo doet een renner namelijk de deur dicht in een spurt wanneer die van zijn eigen lijn wat afwijkt om daardoor de tegenstander de pas af te snijden zodat die je niet kan passeren. Het fenomeen leidt telkens tot enige discussie tussen de renners zelf, commentatoren en analisten. Kon dit manoeuvre? Was het geoorloofd? Heeft de winnaar het net slim aangepakt?

© BELGA

Slim versus onrechtmatig

Recentelijk nog was er een kleine discussie over de deur dichtdoen na de Omloop Het Nieuwsblad, een van de weinige koersen die dit jaar gereden werd. In de spurt haalde Jasper Stuyven het van Yves Lampaert. Die laatste probeerde Stuyven links voorbij te steken, waar ook de dranghekken stonden. Stuyven schoof vervolgens in volle spurt een tikkeltje naar links, waardoor het voor Lampaert onmogelijk was om Stuyven te passeren. “Slim gekoerst”, klonk het toen bij VRT-analist Eddy Planckaert.

Maar vaak krijgt de deur dicht doen een negatieve bijklank. Denk maar aan de Tour van 2017. In de straten van Vittel won de Fransman Arnaud Démare de spurt, maar iedereen had het toen over de val van Mark Cavendish. Die werd tegen de hekken gekwakt toen in volle spurt Peter Sagan de deur dicht deed en zich ook wat breder maakte met zijn ellebogen. Het gevolg: Sagan werd uit de Tour gezet door de koersdirectie.Ook het WK wielrennen van 1988, dat toen betwist werd in het Belgische Ronse, zou eindigen op een sisser. Na een slopende rit zouden 3 renners spurten om de regenboogtrui: de Belg Claude Criquielion, de Canadees Steve Bauer en de Italiaan Maurizio Fondriest. Die laatste pakte de bloemen, maar iedereen had het echter over Criquielion. Die viel namelijk in volle spurt door een manoeuvre van Bauer. De Canadees werd meteen na de rit gediskwalificeerd, Criquielion zou Bauer later nog voor de rechter slepen. Pas in 1996 viel er een uitspraak, waarbij Criquielion geen gelijk zou krijgen.

© PHOTONEWS

“Groenewegen is een deb”

Tot slot geven we u nog een voorbeeld mee waar tevens fel gediscussieerd werd over een spurtfase waar iemand de deur dicht deed, echter hier zonder gevolgen.

Zo vond begin oktober 2016 de Tour de l'Eurométropole plaats. Deze werd toen gewonnen door de Nederlandse spurter Dylan Groenewegen. In de spurt verschalkte hij de Belg Oliver Naesen, maar die was na de aankomst furieus op Groenewegen. Naesen wou Groenewegen aan de linkerkant passeren, maar de Nederlandse kampioen deed de deur dicht. Naesen kon ternauwernood een val vermijden.

Consternatie na de finish, vooral bij Naesen die Groenewegen achterlijk en een deb noemde. "Ik wou Groenewegen voorbijsteken, maar hij reed mij in de dranghekken. Dat is gewoon crapuleus. Je kunt een beetje de deur dichtdoen, maar als je voelt dat iemand erover komt en je hebt een beetje klasse, dan hou je je lijn."

Naesen diende een klacht in bij de wedstrijdjury, maar die zag geen graten in de spurt en riep de Nederlandse kampioen toch uit tot winnaar.

Top
t