On this day: Greg Van Avermaet wint de Tirreno-Adriatico

Het is vandaag exact vier jaar geleden dat Greg Van Avermaet de eindzege in de Tirreno-Adriatico op zak stak. Hij werd hiermee de eerste Belg sinds 1977 die de Italiaanse rittenkoers op zijn naam kon schrijven. Tijd om dat moment eens te herbeleven.
On this day: Greg Van Avermaet wint de Tirreno-Adriatico

© BELGA

Van alle Belgische renners in het peloton heeft Greg Van Avermaet een van de mooiste palmaressen. De Waaslander werd lange tijd gezien als iemand die vaak reed voor de ereplaatsen, maar Van Avermaet zag net in 2016 zijn carrière een andere dimensie krijgen.

© BELGA

Een veelbelovende seizoensstart

Het seizoen 2016 begint alvast goed voor Van Avermaet, met verscheidene top 5-noteringen in de rondes van Qatar en Oman. Het Belgisch wielerseizoen start hij vervolgens met een knaller. De Omloop Het Nieuwsblad, de eerste Vlaamse voorjaarskoers, wordt namelijk een prooi voor Van Avermaet. Daarnaast eindigt hij ook als zesde in de Strade Bianche, die dat jaar wordt gewonnen door de Zwitser Fabian Cancellara.

Van Avermaet blijft in Italië vertoeven, waar hij de Tirreno-Adriatico zal rijden. Deze rittenkoers is voor veel renners de ideale voorbereiding op de grotere evenementen later in de lente.

© BELGA

Zege in de ploegentijdrit

De renner van BMC (de oude naam van het huidige CCC, waar Van Avermaet nog steeds voor rijdt) legt meteen in Toscane de basis voor zijn latere eindzege dankzij winst in de ploegentijdrit. De leiderstrui moet hij dan wel nog eerst aan zijn Italiaanse ploegmaat Daniel Oss laten.

Etappe 2, op een geaccidenteerd parcours, wordt een kolfje naar de hand van Zdenek Stybar, die nipt het spurtend peloton kan voorblijven. De Tsjech pakt meteen ook de leidersplaats over van Oss. Van Avermaet volgt als tweede in de stand op negen seconden van Stybar.

De twee etappes daarna veranderen weinig tot niets aan het klassement. Aan de vooravond van de koninginnenrit staat Van Avermaet nog steeds op 9 seconden van leider Stybar.

© BELGA

Koninginnenrit geschrapt

Maar het weer gooit echter roet in het eten van de klassementsrenners. De organisatie beslist, omwille van sneeuw op de flanken van de Monte San Vicino, de koninginnenrit te annuleren.

Het geeft Van Avermaet wel de gouden mogelijkheid om te zoeken naar een eindzege in de Tirreno-Adriatico. De volgende dag neemt hij dan ook de macht in Italië. Hij spurt in etappe 6 sneller dan de Slowaak Peter Sagan en de Pool Michal Kwiatkowski. De dagzege levert hem ook de leiderstrui op.

Met nog 1 rit te gaan, heeft Van Avermaet een voorsprong van 7 seconden op Stybar en 8 op Sagan.

Die laatste rit wordt een individuele tijdrit van 10 kilometer in de straten van San Benedetto del Tronto en zal bol staan van de spanning. Van Avermaet vecht een tweestrijd uit met Sagan om de eindzege. Het wordt een secondespel waarbij Van Avermaet nipt 1 seconde voorblijft op Sagan.

Opgelucht mag de Belg het eindpodium op als primus. Van Avermaet wordt 39 jaar na Roger De Vlaeminck de eerste Belg die de Tirreno-Adriatico wint.

© BELGA

Olympisch goud

Na een mooi begin van het seizoen draait de lente echter niet zo goed meer uit voor Van Avermaet. De renner blesseert zich en ziet zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix, zijn hoofddoelstellingen, aan zijn neus voorbij gaan. Maar de Belg maakt dat later in het jaar ruimschoots goed. Zo wint hij onder meer een rit in de Ronde van Frankrijk.

Het orgelpunt van 2016 moet dan nog komen voor Van Avermaet. Op 6 augustus, na een geweldige race, verslaat hij de Deen Jakob Fuglsang en kroont Van Avermaet zich tot olympisch kampioen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Dankzij deze prestatie wint hij daardoor de titel van Belgisch Sportman van het jaar, de Flandrien-trofee en de Kristallen Fiets.

Top
t