De favorieten en outsiders op de wereldtitel veldrijden (m/v)

Het wereldkampioenschap veldrijden staat voor de deur. In het Zwitserse Dübendorf strijden de beste veldrijders van de wereld voor de befaamde regenboogtrui. Grote vraag bij de mannen is: wie klopt Mathieu van der Poel? En bij de vrouwen: kunnen de Belgen op tegen een oppermachtig Oranje-legioen? De favorieten en outsiders op een rijtje.
De favorieten en outsiders op de wereldtitel veldrijden (m/v)

© belga

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel

© belga

Mathieu van der Poel is de gedoodverfde favoriet voor de wereldtitel. De Nederlander heeft zowat elke cross gewonnen die er te winnen valt dit seizoen. Hij is ook de regerende wereldkampioen en zal op een parcours rijden dat volgens kenners op zijn maat is geschreven. De grote vraag is dan ook: wie houdt Mathieu van de wereldtitel?

Eli Iserbyt

Eli Iserbyt

© belga

Samen met Mathieu van der Poel is Eli Iserbyt een favoriet op de regenboogtrui. Iserbyt werd de laatste crossen knap tweede en toont al een heel seizoen zijn kunnen in het veld. Ook de omloop ligt hem. Behalve een uitschuiver in Zolder (13de) ontgoochelde de 22-jarige West-Vlaming nog niet en hij haalde al enkele knappe overwinningen en vele podiumplaatsen.

Wout Van Aert

Wout Van Aert

© belga

Wie het meest gebrand zal zijn op een knalprestatie, is Wout Van Aert. De vicewereldkampioen viel afgelopen zomer nog in de Tour de France en was daarom vrij onzeker voor het veldritseizoen. Maar de drievoudige wereldkampioen is er naar eigen zeggen opnieuw helemaal klaar voor. Hij reed dit seizoen nog maar twee crossen, maar eindigde daarin wel vijfde en vierde. Volgt dan nu een podiumplek voor Wout?

Michael Vanthourenhout

Michael Vanthourenhout

© belga

Michael Vanthourenhout rijdt de knappe prestaties aan elkaar. De 26-jarige renner was de afgelopen weken ferm op dreef en zag dat al verzilverd met enkele plaatsen in de top vijf. In Gullegem werd hij tweede, in Diegem derde. De wisselvalligheid heeft plaatsgeruimd voor certitude. Een certitude op een mogelijk podiumplek op het WK.

Corné van Kessel

Corné van Kessel

© belga

Misschien een onverwachte renner in dit lijstje: Corné van Kessel. Maar zo onverwacht is de naam niet. De Nederlander is namelijk aan een heel sterk seizoen bezig. Zijn seizoen begon vrij matig, maar de 28-jarige Brabander is op kousenvoeten naar de podiumplaatsen aan het rijden. Samen met Mathieu van der Poel kan hij het de Belgen knap lastig maken en wie weet kan hij het ook Mathieu knap lastig maken.

Ceylin Del Carmen Alvarado

Ceylin Del Carmen Alvarado

© belga

Net als bij de mannen is ook bij de vrouwen een Nederlandse grote favoriet. Ceylin Del Carmen Alvarado is momenteel de te kloppen renster in het peloton. De laatste keer dat de 21-jarige Alvarado naast het podium viel, dateert van 1 november. Toen werd ze op de Koppenberg zesde. Sindsdien rijgt ze de zeges en tweede plekken aan elkaar. Een parcours op haar maat met een sterk Oranje-team achter haar.

Annemarie Worst

Annemarie Worst

© belga

De grote outsider op de wereldtitel bij de vrouwen is Annemarie Worst. In tegenstelling tot Alvarado en Brand laat Worst zo nu en dan toch eens een steekje vallen, al eindigt ze het merendeel van de tijd wel op het podium. Samen met haar Nederlandse collega's rijdt ze meestal een knappe topdrieplek bij elkaar.

Lucinda Brand

Lucinda Brand

© belga

Samen met Alvarado en Worst behoort Lucinda Brand tot de favorieten voor de regenboogtrui. De 30-jarige Nederlandse eindigde dit seizoen nog maar één keer naast het podium. Op de wereldbekermanche in Tabor eindigde ze vierde. Voor de rest is het altijd een haasje-over met haar Nederlandse collega's.

Sanne Cant

Sanne Cant

© belga

Bij de Belgen mogen we Sanne Cant absoluut bij de outsiders rekenen als wereldkampioen. De regerende wereldkampioene zou het de Nederlandse dames knap lastig kunnen maken en zelf een worp kunnen doen naar een verlenging van haar trui. De Belgisch kampioene kent vooralsnog een lastig seizoen, maar is naar eigen zeggen gebrand om er op het WK opnieuw te staan en er vol voor te gaan. En op grote koersen kan de 29-jarige Cant net dat tikkeltje meer.

Katie Compton

Katie Compton

© belga

Katie Compton kan op het wereldkampioenschap wel eens aardig verrassen. De laatste weken is de 41-jarige Amerikaanse immers goed op dreef. In Baal eindigde ze zesde, in de Universiteitscross vijfde. In 2018 eindigde ze ook al knap tweede op het wereldkampioenschap in Valkenburg. Met haar huidige vorm kan ze wel eens een lastige klepper worden voor de andere dames.

Top
t