Deze tien veldrijders zijn de favorieten en outsiders voor de Belgische trui

Op zondag 12 januari 2020 vindt het Belgisch Kampioenschap veldrijden plaats in Antwerpen. Vorig jaar won Toon Aerts dit BK. Hij haalde daarmee zijn eerste Belgische trui als prof binnen. Maar wie zijn de favorieten dit jaar? En welke outsiders zouden wel eens kunnen verrassen?
Deze tien veldrijders zijn de favorieten en outsiders voor de Belgische trui

© belgaimage

Toon Aerts

Toon Aerts

© belgaimage

Toon Aerts is de huidige Belgische kampioen in het veldrijden. De renner van Telenet-Baloise Lions is er volledig klaar voor om zichzelf op te volgen. Al zal de concurrentie niet mals zijn. Aerts won in Boom en Zonhoven, al kwam Mathieu van der Poel daar niet aan de start. Ook in Ronse was hij al de sterkste en toonde hij zijn kracht. Toen was Mathieu van der Poel er wél bij.

Eli Iserbyt

Eli Iserbyt

© belgaimage

Eli Iserbyt greep vorig jaar net naast het podium in Kruibeke. Dit seizoen won hij de eerste drie Wereldbekercrossen van het seizoen en was hij ook lang leider in het klassement. Ondertussen heeft de 22-jarige West-Vlaming Toon Aerts voor zich moeten dulden sinds hij in Koksijde dertiende werd en in Namen verkleumd van de koude moest afstappen. Iserbyt kende een sterke seizoensstart met vijf zeges op rij.

Laurens Sweeck

Laurens Sweeck

© belgaimage

Laurens Sweeck is de 'eeuwige tweede' van dit seizoen. De 26-jarige Leuvenaar eindigde dit seizoen al tien keer op het podium, waarvan zes keer als tweede. Twee keer kon hij winnen (Eeklo, Waterloo (VS)), twee keer werd hij derde. Sweeck is een van de meest constante Belgische renners van het seizoen en wil maar al te graag van de status van 'tweede' af.

Tim Merlier

Tim Merlier

© belgaimage

Tim Merlier is aan een sterk seizoen bezig in het veld. Hij kende in Gavere (14de) en op het EK (10de) een off-day, maar rijdt voorts altijd mee vooraan. Hij reed in Hamme naar een knappe derde plek en deed een week later het kunstje nog eens over. Toen werd de Kortrijkzaan tweede in Wachtebeke. Heeft ten opzichte van vorig seizoen een grote stap voorwaarts gezet.

Jens Adams

Jens Adams

© belgaimage

Jens Adams eindigde vorig jaar knap zesde op het Belgisch kampioenschap. Met dat resultaat is hij misschien wel een van de grote uitdagers voor de Belgische trui. Dit seizoen kon de 27-jarige Kempenaar zijn stempel nog niet drukken, al werd hij in Sint-Niklaas knap vijfde en in Zonhoven achtste nadat hij enkele keren buiten de top 10 viel. In het begin van het seizoen kon hij de tegenstanders vaak het vuur aan de schenen leggen met in Gieten zijn knapste prestatie. Daar werd hij vijfde. Bovendien eindigde Adams steeds in de top 10.

Michael Vanthourenhout

Michael Vanthourenhout

© photonews

Michael Vanthourenhout was vorig jaar dé verrassing op het Belgisch kampioenschap. Hij reed naar een knappe derde plek. Ook nu doet de Bruggeling het niet slecht, maar hij is vaak nog niet constant genoeg.

Quinten Hermans

Quinten Hermans

Quinten Hermans zette dit seizoen al de moeilijke veldrit van Essen naar zijn hand en toonde daarmee zijn kracht en kunnen. Ook in Beringen was de 24-jarige Hermans de sterkste. Sinds zijn dip begin november is hij opnieuw uit het dal geklommen en doet de Turnhoutenaar geregeld mee voor de podiumplekken. Getipt als outsider.

Tom Meeusen

Tom Meeusen

© belgaimage

Tom Meeusen is altijd een crosser waar je als tegenstander rekening mee moet houden. In het verleden werd hem vaak verweten een te impulsieve starter te zijn. Het zand ligt hem niet meteen, maar hij kan - mits een goede dosering van zijn krachten - een uitdager zijn.

Daan Soete

Daan Soete

© belgaimage

Daan Soete werd in 2018 knap derde op het Belgisch kampioenschap, maar kon vorig jaar geen vuist maken. Hij werd zeventiende. Ook dit seizoen is Soete niet aan zijn beste seizoen bezig, maar wanneer het om de grote prijzen gaat kan hij altijd dat tikkeltje meer.

Wout van Aert

Wout van Aert

© Photonews - Jan De Meuleneir

Of Wout van Aert mee zal doen voor de hoofdprijs is nog maar de vraag. Van Aert duikt voor het eerst terug het veld in na zijn lelijke val in de Tour de France. Vorig jaar moest de winnaar van 2016, 2017 en 2018 Toon Aerts voor zich laten gaan. Als er één iemand gebrand is om de Belgische trui terug te pakken, is het Van Aert wel.

Bekijk het BK veldrijden het hele weekend via Sporza op Eén of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app.

Top
t