Een jaar om van te smullen: deze sportevenementen zijn niet te missen in 2020

Was 2019 al een sportjaar om duimen en vingers bij af te likken, in 2020 krijgen we zowaar nog meer lekkers voorgeschoteld. Het ene na het andere grote sportevent wordt op ons afgevuurd. We scheppen een beetje orde in de chaos. 2020, here we come.
Een jaar om van te smullen: deze sportevenementen zijn niet te missen in 2020

© belga

Grand Slams

Grand Slams

© belga

En of de Belgische tennisfan een topjaar gaat krijgen. Niet alleen kunnen David Goffin en Elise Mertens proberen om de volgende stap te zetten, er is natuurlijk de terugkeer van Kim Clijsters. De Australian Open (20/1-2/2) moest de grote terugkeer op het internationale toneel worden, maar een blessure na een spelletje padel zette daar een streep door. Pas vanaf februari zullen we kunnen zien of de split nog intact is en of ze het allerhoogste niveau opnieuw kan bereiken. Hopelijk zien we Clijsters in actie op Roland Garros (24/5-7/6), Wimbledon (29/6-12/7) en de US Open (24/5-13/9).
Mogelijk zien we Clijsters ook terug op de Olympische Spelen. Dat zal vooral van de keuze van Mertens afhangen, die een dubbelpartner zoekt om in Tokio een gooi te doen naar eremetaal. Als nummer 1 van het afgelopen seizoen (samen met de Wit-Russische Sabalenka) is dat geen verre droom...

WK veldrijden (1-2 februari)

WK veldrijden (1-2 februari)

© belga

Wie o wie houdt Mathieu van der Poel van een nieuwe wereldtitel in het veld? De Nederlander domineert als nooit tevoren, en de lange revalidatie van Wout van Aert speelt hem uiteraard in de kaart. In het Zwitserse Dübendorf gaat de Nederlander op zoek naar een derde regenboogtrui. Of kunnen Toon Aerts of Eli Iserbyt hem verrassen?
Het dreigt Nederland boven te worden op het WK, want bij de dames domineren de noorderburen. Sanne Cant heeft het voorlopig moeilijk, al zet ze alles op alles voor een vierde wereldtitel op een rij.

Ronde van Vlaanderen (5 april) 

Ronde van Vlaanderen (5 april) 

© belga

We kunnen zowat elke wielerklassieker opnoemen, maar er is er maar eentje die écht telt: de Ronde van Vlaanderen. Vorig jaar kregen we met Bettiol een verrassende winnaar, de grote namen azen dus op revanche. Wie bereikt als eerste de Minderbroederstraat in Oudenaarde en zet Vlaanderens Mooiste op zijn erelijst?

Play-off 1

Play-off 1

© belga

Club Brugge stevent af op een nieuwe landstitel. De concurrentie laat te gemakkelijk punten liggen en de voorsprong lijkt geruststellend, maar met de play-offs weet je nooit. De punten worden gehalveerd en dus kan alles nog. Standard en Gent gaan dan wel een tandje moeten bijsteken. En de vraag van 1 miljoen: mist Anderlecht voor de eerste keer de strijd met de top zes?

EK voetbal (12 juni -12 juli)

EK voetbal (12 juni -12 juli)

© belga

12 juli moet een hoogdag worden voor de Belgische sportgeschiedenis. Dan staat in Londen namelijk de finale van het EK voetbal op het programma, in het mythische Wembley. Heel België hoopt dat de Rode Duivels die dag zegevieren. Het zou de kers op de taart zijn van de zo vaak geroemde Gouden Lichting, die op het EK een laatste kans lijkt te krijgen op eeuwige roem.
Maar ook na het EK kunnen de Rode Duivels nog niet meteen op hun lauweren rusten. Dan begint immers het tweede seizoen van de UEFA Nations League, waar plaatsen te verdienen zijn voor het WK 2022.

Tour (27 juni -19 juli)

Tour (27 juni -19 juli)

© belga

Heel wat vraagtekens voor de Tour volgend jaar. Zal Chris Froome zijn oude niveau nog halen, en wat kan het blok van Jumbo-Visma dit jaar klaarspelen? Eén ding is zeker: Egan Bernal zal gebrand zijn op een tweede eindzege. De frêle Colombiaan is nog een jaartje rijper en sterker, het belooft een spannende Tour te worden.

Olympische Spelen (24 juli - 9 augustus)

Olympische Spelen (24 juli - 9 augustus)

© belga

Wat een sportjaar hebben we in het vooruitzicht. Net wanneer iedereen bekomen is van het EK en de Tour, wordt de olympische vlam in Tokio aangestoken. Dan gaat een ongezien sterke Belgische delegatie op zoek naar eremetaal. Het doel: tien medailles, aldus het BOIC. Nafi Thiam en Nina Derwael voeren de horde medaillekanshebbers aan, bij de ploegsporten hopen de Red Lions na het EK en het WK ook de Spelen op hun palmares te zetten.

Paralympische Spelen (25 augustus - 6 september)

Paralympische Spelen (25 augustus - 6 september)

© belga

Enkele weken na Thiam en co is het de beurt aan de paralympische atleten. Met de betreurde Marieke Vervoort in het achterhoofd gaan de Belgische toppers op zoek naar eeuwige roem. Vier jaar geleden waren onze landgenoten goed voor 11 medailles, waarvan 5 gouden. Kunnen Peter Genyn en co dat kunstje herhalen?

WK wielrennen

WK wielrennen

© belga

Een kolfje naar de hand van de pure klimmers, het WK op de weg. Het rondje van 19 kilometer in het Zwitserse Martigny bevat namelijk La Petite Forclaz, een helling van 4 kilometer lang met een hellingsgraad van gemiddeld 10,2%. Geen spek naar de bek van huidig wereldkampioen Mads Pedersen, maar de Egan Bernals van deze wereld wrijven zich al in de handen.
Het WK tijdrijden daarentegen is zo goed als vlak, en lijkt voor de Belgen een betere kans op eremetaal. Met Remco Evenepoel, Victor Campenaerts en Wout van Aert beschikken we alvast over drie wereldtoppers tegen de klok.

Formule 1

Formule 1

© photonews

Zes wereldtitels telt Lewis Hamilton ondertussen. Nog eentje en hij evenaart de legendarische Michael Schumacher. Maar bij Ferrari en Red Bull zijn er erop gebrand om Mercedes eindelijk bij te halen en zelfs voorbij te steken. Met Charles Leclerc en Max Verstappen beschikken ze elks over een toptalent, die zich stilaan klaar voelen om voor de oppergaai mee te strijden. Is het Hamilton-tijdperk bijna ten einde, of houdt hij de jeugd nog even af?Ook de Formule E wordt een boeiend seizoen om te volgen. Stoffel Vandoorne is het speerpunt van het nieuwe Mercedes-team en startte het seizoen met twee podiumplaatsen. Met Jerome D'Ambrosio is er nog een tweede Belg actief in de elektronische variant.

Top
t