Veldrijden: volop spektakel tot eind februari

Naast de Superprestige en de Wereldbeker die live te volgen zijn op Proximus Pickx voor alle abonnees komen ook nog andere grote veldritten en mythische crossklassiekers op tv (op Sporza, VTM of Eurosport via Proximus Pickx). De crossen van de DVV Verzekeringen Trofee, de Ethias Crossen of de wedstrijden in de Rectavit Series zijn ook meer dan de moeite waard. Een garantie voor suspens voor de liefhebbers van het wielrennen door de velden en in de modder.
Veldrijden: volop spektakel tot eind februari

© BELGA

DVV Verzekeringen Trofee

DVV Verzekeringen Trofee

© photonews

De huidige DVV Verzekeringen Trofee is de opvolger van de Gazet van Antwerpen Trofee die voor het eerst werd georganiseerd in 1987. De wedstrijden voor dit klassement werden allemaal gereden in de provincie Antwerpen, met wedstrijden in onder meer Niel, Essen, Loenhout, Kalmthout of Lille.
 
Vanaf 2002 gingen de organisatoren ook buiten de Antwerpse provinciegrenzen op zoek naar crossen. Daardoor kregen crossen als Baal (2002), de Koppenbergcross in Oudenaarde (2002), Hasselt (2006), Namen (2009), Ronse (2011) of Hamme (2014) een plekje in dit regelmatigheidscriterium.
 
In 2012 veranderde de naam van deze GvA-Trofee in de Bpost Bank Trofee die vanaf 2016 de DVV Verzekeringen Trofee heet.
 
Waar de GvA-Trofee nog werkte met een klassement op punten, kwam in 2012 een ingrijpende verandering. Vanaf dan werd gerekend in tijd. Het klassement wordt opgesteld op basis van de aankomsttijd in elke manche van de DVV Trofee. Elke renner kan per manche maximaal vijf minuten achterstand oplopen. Vanaf dit jaar zijn er enkele bonificatieseconden te verdienen voor de renners die het snelst starten.

Dit seizoen bestaat de DVV Verzekeringen Trofee uit 8 manches, waaronder de Urban Cross in Kortrijk en de Hotondcross in Ronse ter vervanging van de Jaarmarktcross van Niel en de cross van Antwerpen (waar dit jaar het Belgisch kampioenschap wordt betwist).
 
Het programma
 
01/11/19         Oudenaarde - Koppenbergcross                      
17/11/19         Hamme - Flandriencross                      
30/11/19         Kortrijk - Urban cross                            
14/12/19         Ronse - Hotondcross                
27/12/19         Loenhout - Azencross                             
01/01/20         Baal - GP Sven Nys      
05/01/20         Brussel - Universities Cyclocross                    
08/02/20         Lille – Krawatencross

De laatste tien winnaars
 
2010    Sven Nys
2011    Sven Nys
2012    Kevin Pauwels
2013    Niels Albert
2014    Sven Nys
2015    Wout van Aert
2016    Wout van Aert
2017    Wout van Aert
2018    Mathieu van der Poel
2019    Mathieu van der Poel

Ethias Cross

Ethias Cross

© photonews

Vroeger stonden deze crossen verzameld onder de naam Brico Crossen. Deze acht crossen zijn te bekijken op VTM via Proximus TV en bieden ook spektakel van het hoogste niveau in enkele bekende proeven.
 
Eeklo nam de plaats van Geraardsbergen in als opener van het seizoen. De cross van Kruibeke keert terug op de kalender, want vorig jaar werd daar het Belgisch kampioenschap gereden. De rest van het programma blijft ongewijzigd met de manches van Meulebeke, Kruibeke, Essen, Maldegem en Hulst.
 
Beringen, een nieuwe klassieker op de terrils
 
De grote nieuwkomer van dit veldritseizoen is ongetwijfeld de cross van Beringen die gereden werd op een terril en alles heeft om uit te groeien tot een echte klassieker. De mijnterril van Beringen was al een geliefkoosd terrein voor mountainbikers en leent zich ook perfect voor het veldrijden. In Namen, Gavere of Overijse is een helling nooit langer dan 250 meter, maar in Beringen is de lengte maar liefst 600 meter. De eerste editie werd bij de heren gewonnen door Quinten Hermans, bij de dames door Annemarie Worst.

Deze winter werden al vier Ethias Crossen gereden:
 
08/09 Eeklo - Winnaars: Sweeck en Kaptheijns
05/10 Meulebeke - Winnaars: Vanthourenhout en Alvarado
12/10 Kruibeke - Winnaars: Iserbyt en Worst
26/10 Beringen - Winnaars: Hermans en Worst
 
Er blijven nog vier crossen onder deze noemer te rijden:
 
07/12/19 Essen                         
30/12/19 Bredene                   
05/02/20 Maldegem                
16/02/20 Hulst

Rectavit Series, 5 klassiekers onder een nieuwe naam

Rectavit Series, 5 klassiekers onder een nieuwe naam

© BELGA

De losse crossen die sinds 7 jaar verzameld waren onder de naam Soudal Classics, zijn nu ondergebracht in de Rectavit Series, een reeks van 5 crossen waar renners die al eens minder de zegeruiker pakken, kunnen dromen van winst. Het lijstje favorieten aan de start is altijd groter dan in de klassementscrossen en dat zorgt vaak voor meer spanning.
 
In Pelt won Laurens Sweeck bij de heren en Ceylin Alvarado bij de dames. Enkele andere crossen in deze Series zijn de Jaarmarktcross in Niel en de Waaslandcross van Sint-Niklaas op een vernieuwd parcours.

Het programma:
 
06/10 Pelt - Winnaars: Sweeck en Alvarado
11/11 Niel Jaarmarktcross  
21/12 Sint-Niklaas Waaslandcross  
22/02/2020 Leuven GP          
26/02/2020 Waregem Cyclocross Masters
 
De crossen van Niel, Sint-Niklaas en Leuven zijn live te zien op Sporza en Eurosport NL, via Proximus Pickx.

Wereldkampioenschappen: voor het eerst in 25 jaar nog eens in Zwitserland

Wereldkampioenschappen: voor het eerst in 25 jaar nog eens in Zwitserland

© BELGA

De Wereldkampioenschappen veldrijden zijn in 2020 aan hun 71e editie toe. De regenboogtruien worden in het weekend van 1 februari uitgedeeld in het Zwitserse Dübendorf, op een parcours dat is uitgetekend op het vliegveld van Dübendorf. Het is de 9e keer dat het WK wordt gereden in Zwitserland, voor de vorige editie is het al terugkeren tot 1995. Toen ging in Eschenbach de titel naar de Zwitser Dieter Runkel, die won voor Richard Groenendaal en zijn Zwitserse landgenoot Beat Wabel. Wie worden de opvolgers van Mathieu van der Poel en Sanne Cant, de winnaars van het vorige WK in het Deense Bogense?

Belgisch kampioenschap: spektakel op de Schelde

Belgisch kampioenschap: spektakel op de Schelde

© BELGA

De Belgische driekleuren in het veldrijden worden deze winter uitgedeeld in Antwerpen in het weekend van 12 januari. Zoals het BK in Oostende van 2017 opviel door de hangbrug die de Wellingtonrenbaan verbond met het strand, belooft ook Antwerpen een speciaal parcours. De veldrijders zullen niet alleen rijden op en rond het Strand van Sint-Anneke op Linkeroever, maar ook letterlijk 'op' de Schelde, namelijk over een steiger en een zwevend ponton boven het water. De titelverdedigers in Antwerpen zijn Toon Aerts en Sanne Cant.

EK: de Europese sterren worden uitgedeeld in Italië

EK: de Europese sterren worden uitgedeeld in Italië

© photonews

De Europese kampioenschappen veldrijden 2019 vinden plaats op 9 en 10 november 2019 in het Italiaanse Silvelle di Trebaseleghe, even ten noorden van Padua en Venetië. In de Veneto zal worden gezocht naar een opvolger voor Mathieu van der Poel en Annemarie Worst als Europese kampioenen.

Geniet nu één maand gratis van de tv-optie All Sports. Op het einde van de proefperiode wordt het abonnement betalend (€ 16,99/maand) of kan je de optie kosteloos opzeggen via de MyProximus app. Klik hier voor meer info.

Top
t