De strijd om de modder: naar deze tien vrouwen is het uitkijken in de cross

Het wielerseizoen op de weg loopt op zijn einde, en dus is koning cyclocross weer in het land. Bij de vrouwen staat er veel jong geweld te trappelen, maar de oudere garde belooft zich stevig te verweren. Deze tien dames houden we in het oog.
De strijd om de modder: naar deze tien vrouwen is het uitkijken in de cross

© Belga

Jolien Verschueren

Jolien Verschueren

© Belga

Nu al de grote winnares van de crosswinter. Anderhalf jaar geleden werd een kwaadaardige hersentumor bij de renster vastgesteld, maar Verschueren vocht knap terug en stond in Eeklo voor het eerst weer aan de start. Uitrijden deed ze toen niet, maar ze stal toch maar de show. 'Fight to the finish', is de leuze van Verschueren. En of ze dat doet.

Sanne Cant

Sanne Cant

© Belga

Geen Amerikaans tweeluik voor de drievoudige wereldkampioene bij de vrouwen, nadat de overzeese crossen vorig jaar een fiasco werden. 'Ik verteer de jetlag slecht', verklaarde ze die keuze. Ze wil zich focussen op de rest van het seizoen en haar nieuwe ploeg IKO-Crelan veel successen bezorgen.

Marianne Vos

Marianne Vos

© Belga

Een alleskunner zonder weerga, de Mathieu van der Poel van de vrouwen. Of wat dacht je van olympisch goud op de piste én de weg, twee wereldtitels op de piste, drie regenboogtruien op de weg en maar liefst zeven wereldtitels in het veld? De voorbije jaren moest ze het wel afleggen tegen onze Sanne Cant. De 32-jarige Vos aast op revanche.

Katerina Nash

Katerina Nash

© Belga

41 jaren heeft de Tsjechische ondertussen op de teller, maar schrijf haar nog niet af. Nash maakte al vroeg op het seizoen duidelijk dat de jonge veulens nog steeds rekening moeten houden met de ervaren rot. Ze won de Wereldbekercross in Waterloo, nadat ze ook al tweede werd in Iowa. Het leverde haar meteen de leiderstrui op.

Maghalie Rochette

Maghalie Rochette

© Belga

De verrassing van het seizoensbegin. De 26-jarige Canadese kon de voorbije jaren geen sterke resultaten voorleggen in grote crossen, maar begon dit seizoen met een knaller. In Iowa City hield ze Kate Nash af en won ze de eerste WB-cross van het seizoen. In Waterloo bevestigde ze met een 5de stek.

Evie Richards

Evie Richards

© Belga

Nog een jong veulen, deze 22-jarige Britse. Maar wel eentje die al mooie adelbrieven kan voorleggen. Bij de beloften pakte ze zowel in 2016 als 2018 de wereldtitel bij de dames. In december 2017 verbaasde ze bovendien door in Namen haar eerste WB-cross bij de elite te winnen. Afgelopen winter miste Richards een groot deel van het seizoen door blessureleed, nu is ze helemaal terug. In de eerste twee WB-crossen werd ze 5de en 3de.

Inge van der Heijden

Inge van der Heijden

© Belga

De 20-jarige Nederlandse maakt dit seizoen haar opwachting bij de profs, nadat ze vorig seizoen in stijl afsloot door wereldkampioen te worden bij de beloften. In het Deense Bogense hield ze landgenotes Fleur Nagengast en Ceylin del Carmen Alvarado af. Van der Heijden miste haar debuut niet, met een tweede stek in Eeklo en een vierde plaats in Iowa als gevolg. In Waterloo kende ze wel een offday.

Jolanda Neff

Jolanda Neff

© Belga

De 26-jarige Zwitserse maakte tot dusver vooral naam in het mountainbiken, maar laat ook in de cross steeds vaker mooie dingen zien. Afgelopen winter pakte ze verrassend de zege in de GP Sven Nys en kroonde ze zich bij haar eerste deelname tot nationaal kampioene. Dit seizoen startte ze met een zege op Amerikaanse bodem en een tweede plaats in de WB-cross van Waterloo.

Clara Honsinger

Clara Honsinger

© Belga

Een bezige bij, deze 22-jarige Amerikaanse veldrijdster. Ze reed in september al zes crossen, allemaal op eigen bodem, waaronder de twee Wereldbekerwedstrijden in Iowa en Waterloo, waar ze respectievelijk derde en vierde werd. Een veelbelovende start dus voor de nationale beloftekampioene.

Maud Kaptheijns

Maud Kaptheijns

© Belga

Kan de 25-jarige Nederlandse haar supervorm van twee jaar geleden terugvinden? In oktober 2017 brak ze helemaal door, met vier zeges in de Superprestige en een overwinning in de Wereldbeker. Sindsdien is het echter wachten op een grote zege, vorig jaar pakte ze slechts één zege. Dit seizoen startte Kaptheijns meteen met een zege in Eeklo, in de VS werd ze 6de en 9de.

Top
t