Veldrijden: het seizoen waarin alles mogelijk is

Het veldritseizoen trekt zich op gang zonder Wout van Aert, die wellicht out is tot de eindejaarsperiode na zijn val in de Ronde van Frankrijk deze zomer. Mathieu van der Poel kiest voor een lichter winterprogramma en zal zijn wedstrijden uitkiezen. Voor de klassementen zal hij dit crossseizoen minder aandacht hebben.
Veldrijden: het seizoen waarin alles mogelijk is

© BELGA

De andere cyclocrossers staan voor een winter 2019/2020 vol heel wat opportuniteiten. Vorig jaar moesten zij zich al te vaak tevredenstellen met de strijd om de derde plaats op het podium, naast de twee grote tenoren van het veld. Dit seizoen liggen er kansen op overwinningen voor iedereen.

Wie zijn de grootste kanshebbers om te profiteren van de afwezigheid van Wout en Mathieu om hun prijzenkast te vullen?

Eli Iserbyt (UCI#9, Pauwels Sauzen-Bingoal)

Eli Iserbyt (UCI#9, Pauwels Sauzen-Bingoal)

© BELGA

Deze grote Belgische belofte begon het seizoen alvast op een positieve noot: met winst in de eerste twee manches van de Wereldbeker in september, in Iowa City en Waterloo. Voor alle waarnemers zou hij de grote revelatie van het seizoen moeten worden.

Toon Aerts (UCI#2, Telenet Baloise Lions)

Toon Aerts (UCI#2, Telenet Baloise Lions)

© photonews

Toon was vorig seizoen vaak de derde man op het podium. Met zijn regelmaat won hij de Wereldbeker. Hij werd ook Belgisch kampioen en zou deze winter een nieuwe stap vooruit moeten zetten.

Michael Vanthourenhout (UCI#4, Pauwels Sauzen-Bingoal)

Michael Vanthourenhout (UCI#4, Pauwels Sauzen-Bingoal)

© BELGA

De nummer vier op de wereldranglijst is mede-kopman bij de formatie van Jurgen Mettepenningen en is het seizoen al goed begonnen. Ook hij zou een vaste klant op de podiums moeten worden.

Laurens Sweeck (UCI#6, Pauwels Sauzen-Bingoal)

Laurens Sweeck (UCI#6, Pauwels Sauzen-Bingoal)

© BELGA

Ook Laurens Sweeck wordt een van de speerpunten van Pauwels Sauzen-Bingoal. Hij won dit seizoen al in Eeklo en in de Trek Cup.

Quinten Hermans (UCI#7, Telenet Baloise Lions)

Quinten Hermans (UCI#7, Telenet Baloise Lions)

© BELGA

Samen met Corné van Kessel ruilt hij in januari zijn huidige ploeg in voor de ploeg Tormans CX Team by Wanty-Gobert. Tot het jaareinde krijgt hij de kans om te schitteren in het truitje van het team van Sven Nys.

Tim Merlier (UCI #28, Creafin-Fristads)

Tim Merlier (UCI #28, Creafin-Fristads)

© photonews

Binnen het nieuwe team Creafin-Fristads, geleid door Bart Wellens, wordt de Belgische kampioen op de weg een van de attracties van het seizoen. Zorgt hij voor de bevestiging door ook een eerste grote overwinning te pakken in het veld?

Maar ook...

Maar ook...

© BELGA

Er zijn nog tal van veldrijders die in bepaalde wedstrijden hun kans kunnen gaan en hun palmares verrijken als zij hun wedstrijdje uitkiezen in de soms erg drukke weekends. Denk maar aan Daan Soete (UCI#18, Pauwels Sauzen-Bingoal en vorig seizoen winnaar in Lokeren), Jens Adams (UCI#17, Pauwels Sauzen-Bingoal, 5e in Pontchâteau in januari) en Gianni Vermeersch (UCI #8, Creafin-Fristads, al in goede doen in de States).

Het Oranje legioen

Het Oranje legioen

© BELGA

We zullen ook altijd rekening moeten houden met de Nederlandse crossers, zoals Lars Van der Haar (UCI#2, Telenet Baloise Lions), Corné van Kessel (UCI#10, Telenet Baloise Lions), David van der Poel (UCI#16, Corendon-Circus) en Joris Nieuwenhuis (UCI#14).

Spanning gegarandeerd bij de dames

Spanning gegarandeerd bij de dames

© photonews

Bij de dames zijn er zoveel goede rensters in het veld dat er wel elke week iemand anders op het hoogste schavotje kan staan. De crossen kondigen zich spannend aan met rensters als Sanne Cant (UCI #2, Iko-Crelan) die het moet opnemen tegen een Hollandse armada met Denise Betsema (UCI #1, nog altijd op non-actief in afwachting van een uitspraak over haar positieve plas), Maud Kaptheijns (UCI #16, Pauwels Sauzen-Bingoal), Annemarie Worst (UCI #3, Team 777), Lucinda Brand (UCI #5, Telenet Baloise Lions), Marianne Vos (UCI #4, CCC-Liv), Annemiek Van Vleuten (Wereldkampioene op de weg in Yorkshire die aan de start komt in Gieten) en de belofte Ceylin Alvarado (UCI #7, Corendon-Circus). Zelfs Thalita de Jong, wereldkampioene veldrijden in 2016, zal in oktober minstens 3 crossen rijden. Vermelden we ook nog de Tsjechische Katerina Nash, de Italiaanse Eva Lechner (UCI #22, Creafin-Fristads) en Alice Maria Arzuffi (UCI #8, Team 777) en ook nog de Belgische Loes Sels (UCI #6, Iko-Crelan) en Laura Verdonschot (UCI #18, Pauwels Sauzen-Bingoal).

Wereldbeker en Superprestige: 17 crossen van hoog niveau op Proximus Sports

Wereldbeker en Superprestige: 17 crossen van hoog niveau op Proximus Sports

© photonews

Net als de vorige seizoenen zendt Proximus Sports LIVE de 17 belangrijkste crossen van het seizoen uit, namelijk alle manches van de Superprestige en die van de Wereldbeker, zowel de dames- als de herenwedstrijden. Elk weekend zit u dus goed voor topsport van de bovenste plank.

Wereldbeker

Wereldbeker

© photonews

De Telenet UCI Cyclo-Cross World Cup 2019/2020 telt 9 manches die gereden worden in 6 verschillende landen.
 
1. Iowa City (USA) 14 september 2019 - Winnaar: E. Iserbyt
2. Waterloo (USA) 22 september 2019 - Winnaar: E. Iserbyt
3. Bern (Zwi) 20 oktober 2019
4. Tabor (Tsj) 16 november 2019
5. Koksijde 24 november 2019
6. Namen 22 december 2019
7. Heusden-Zolder 26 december 2019
8. Nommay (Fra) 19 januari 2020
9. Hoogerheide (Ned) 26 januari 2020

De winnaars van de Wereldbeker 2018-2019
 
Juniors: Witse Meeussen
Beloften: Tom Pidcock (GBr)
Beloften dames: Ceylin del Carmen Alvarado (Ned)
Elite dames: Marianne Vos (Ned)
Elite heren: Toon Aerts

Superprestige

Superprestige

© BELGA

De Telenet Superprestige 2019/2020 kent acht manches die worden gereden in België en Nederland.
 
1. Gieten (Ned) 13 oktober
2. Boom (Bel) 19 oktober
3. Gavere (Bel) 27 oktober
4. Ruddervoorde (Bel) 3 november
5. Zonhoven (Bel) 8 december
6. Diegem (Bel) 29 december
7. Hoogstraten (Bel) 9 februari
8. Middelkerke (Bel) 15 februari
 
De winnaars van de Superprestige 2018-2019
 
Juniors: Witse Meeussen
Beloften: Tom Pidcock (GBr)
Beloften dames: Ceylin del Carmen Alvarado (Ned)
Elite dames: Sanne Cant
Elite heren: Mathieu van der Poel (Ned)

Een nieuw team, ondersteund door Proximus!

Een nieuw team, ondersteund door Proximus!

© -

Op zaterdag 5 oktober vindt met de Berencross in Meulebeke de eerste belangrijke veldritafspraak van het seizoen 2019-2020 plaats. Nieuw in het peloton is de aanwezigheid van Proximus, dat zich voor drie jaar engageert als een van de hoofdsponsors van het Proximus-Alphamotorhomes Cycling Team.
 
Het team bestaat uit 32 jonge renners (20 mannen, 12 dames). Met Proximus als nieuwe partner naast Alphamotorhomes wil het team in zijn vierde veldritseizoen een stap hogerop zetten en zich meten met de gevestigde waarden. De veldrijders van Proximus-Alphamotorhomes zullen deelnemen aan alle wedstrijden van de Superprestige en de DVV-trofee.

© -

Blikvangers zijn Belgisch beloftenkampioene Axelle Bellaert, meervoudig Belgisch Kampioen BMX Mats De Ridder en de Nederlander Joannathan Duinkerke, die als G-sporter nationaal kampioen werd in het veld en op de weg en vicewereldkampioen in het tijdrijden en op de weg.
 
Ploegleider Eddy Van Bunder is een bekende naam in de crosswereld. Hij werkte ook als assistent-ploegleider van het toenmalige Sunweb-Projob. In 2016 begon hij met het uitbouwen van een eigen ploeg, met als voornaamste ambitie om jonge en talentvolle renners op een gezonde en professionele manier te begeleiden.
 
Vorig jaar boekte het team maar liefst 83 zeges, waaronder zes nationale titels.

Top
t