Vive le vélo: de beste koersfilms

De karavaan van de Tour de France baant zich momenteel een weg door de mooiste landschappen van Frankrijk. Ook voor niet-wielerfanaten is de meest legendarische wielerwedstrijd ter wereld puur genieten (en niet alleen van de ontblote kuiten van de renners). En wij doen daar nog een flinke schep bovenop met deze reeks films die de koers, of op zijn minst de fiets in de kijker zet.
Vive le vélo: de beste koersfilms

© Stephan Vanfleteren / Czar Film

Geen beter moment om een film- of docureeks te wijden aan de tweewieler. We maakten een mooie selectie van films die de koerswereld in de kijker plaatsen of gewoon een mooie legendarische fietscène bevatten. Veel kijk- en fietsplezier, al is het op de hometrainer terwijl je deze films bekijkt!

Coureur (2018)

Coureur (2018)

© Koen Mortier

Niets zo Vlaams als wielrennen, maar de gezellige dorpssfeer van de Vlaamse kermiskoersen is ver te zoeken in Kenneth Merckens langspeeldebuut. De jonge wielerbelofte Felix staat op het punt om in Italië een semiprofessioneel team te vervoegen. Hij wil koste wat het kost in de voetsporen van zijn fanatieke vader treden, die absoluut wil dat zijn zoon het verder schopt dan hij. Felix' frêle gezondheid blijkt echter niet opgewassen tegen de nietsontziende wielerwereld met zijn moordende concurrentie. Gebaseerd op Kenneth Merckens eigen bewogen wielerverleden.

Biografisch drama van Kenneth Mercken, met Niels Willaerts, Koen De Graeve, Karlijn Sileghem en Nicola Rignanese

Engel (2018)

Engel (2018)

© Czar Film

Engel is een prachtige, poëtische film van Koen Mortier, gebaseerd op een boek van Dimitri Verhulst. We volgen de ontmoeting tussen de Senegalese prostituee Fae en wieleridool Thierry Brasfort. Tijdens zijn vakantie in Senegal wordt hij halsoverkop verliefd op de Afrikaanse schoonheid. Ze vinden waardigheid en hoop bij elkaar, tot Thierry zich onder invloed van drugs vreemd begint te gedragen… Hij stuurt Fae wandelen, maar wanneer ze de volgende ochtend terugkomt, ontdekt ze dat Thierry overleden is. Fae is onschuldig, maar wordt toch gearresteerd en het verhaal komt in alle kranten. Engel is haar relaas van de gebeurtenissen. Om verder te kunnen met haar leven, moet ze terug naar de kamer waar het allemaal begon.
 
Engel is een donker liefdesverhaal, en na 'Ex-drummer' en '22 mei' de derde langspeler van Koen Mortier. Denk aan prachtige beelden, een sinistere sfeer en een constante dreiging die over de film hangt. In de cast: Vincent Rottiers, Fatou N'Diaye, Paul Bartel. Chef fotografie is Nicolas Karakatsanis, en de passende, tragische muziek komt van de Britse band Soulsavers.
 
'Engel' opende op 7 september 2018 het Filmfestival van Oostende en is een coproductie van Proximus.

Drama van Koen Mortier, met Vincent Rottiers, Fatou N'Diaye en Paul Bartel

Engel is nog steeds beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

Le ride (2016)

Le ride (2016)

© Phil Keoghan / NZIFF

In 1928 nam een niet ondersteund en niet getest team uit Nieuw-Zeeland en Australië deel aan wat wordt beschouwd als het zwaarste sportevenement ter wereld. Velen beschouwden de komst van deze moedige underdogs, die koersten als een team van 4 tegen teams van 10, als een grap. Een Franse journalist noemde hun poging niets minder dan moord. 168 renners startten de rit van meer dan 5600 km, maar slechts 41 haalden de finish. Phil Keoghan volgt in het spoor van deze legendarische helden de waanzinnige tour van 1928.

Documentaire van Phil Keoghan

Le Ride is sinds 5 juli beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

The Program (2015)

The Program (2015)

© KFD

The Program (2015) van Stephen Frears is gebaseerd op het boek 'Seven Deadly Sins' van de Ierse sportjournaliste David Walsh en gaat over zijn jacht op wielrenner Lance Armstrong.

Hoe kan het dat wielrenner Lance Armstrong (Ben Foster) opeens het peloton passeert tijdens bergetappes van de Tour de France? Nadat hij teelbalkanker heeft overwonnen, maakt hij een opmerkelijke comeback. De overwonnen ziekte heeft hem blijkbaar onklopbaar gemaakt. Zeven keer op rij wint hij de Tour de France. De Ierse journalist Walsh (Chris O'Dowd) begint zich te verdiepen in de prestaties van de iconische renner en brengt een ontnuchterende waarheid aan het licht. De verdenkingen stapelen zich op en in 2012 moet Armstrong toegeven dat hij deelnam aan het meest geavanceerde, professionele en succesvolle dopingprogramma die de sportwereld ooit zag. Is Armstrong een monster of een man met een grenzeloze wil om te winnen?

Biografisch drama van Stephen Frears, met met Ben Foster, Chris O'Dowd en Lee Pace

Allez Eddy! (2012)

Allez Eddy! (2012)

© Cinevox

Het verhaal van 'Allez Eddy' speelt zich af in 1975, het tijdperk dat elke jongen Eddy Merckx wou worden. Ook Freddy, het elfjarige wielertalentje en zoon van slager André. André heeft echter andere zorgen aan het hoofd, want de eerste supermarkt opent binnenkort zijn deuren in het dorp, een zaak die een bedreiging vormt voor de beenhouwerij. Maar Freddy denkt er anders over, want ter gelegenheid van de opening organiseert de supermarkt een wielerwedstrijd. De winnaar van die wedstrijd mag Eddy Merckx ontmoeten. Freddy schrijft zich stiekem in...

Komisch drama van  Gert Embrechts, met Peter Van den Begin, Barbara Sarafian, Jelte Blommaert, Mathias Vergels, Stefaan Degand en Jelle Cleymans

Premium Rush (2012)

Premium Rush (2012)

© Sarah Shatz / Columbia TriStar Marketing Group

Een fietskoerier uit New York krijgt een envelop van een jonge vrouw op een universiteit in een buitenwijk van Manhattan en hem wordt verteld dat hij 90 minuten heeft om de envelop te bezorgen op een adres in Chinatown. Complicaties ontstaan wanneer een undercover politieagent verschijnt en de envelop onder speciale omstandigheden opeist. De waarheid, verborgen motieven en de inzet op leven en dood worden onthuld aan de hand van een reeks flashbacks. Dit terwijl de agent en de boodschapper in een hevige achtervolging door heel Manhattan verwikkeld raken, racend tegen de klok nadat de boodschapper de kostbare aard ontdekt van de geringe inhoud van de envelop. Je hoort het al aankomen. Veel actie, misdaad én fietssport natuurlijk

Actiethriller van David Koepp, met Joseph Gordon-Levitt, Michael Shannon en Dania Ramirez

Wadjda (2012)

Wadjda (2012)

© Razor Film / Sony Pictures Classics

Wadjda is de naam van een 10-jarig meisje dat in Riyad woont. Saudi-Arabië is redelijk streng en vrouwen zijn er zeer beperkt in hun bewegingsvrijheid. Zo mogen vrouwen pas sinds 2017 met de wagen rijden. Maar dat meisjes ook niet mogen fietsen, dat wisten wij nog niet. Wadjda is ondernemend en zoekt altijd de grenzen van het mogelijke op. Na een ruzie met haar vriend Abdullah, een buurjongen met wie ze eigenlijk niet zou mogen spelen, ziet Wadjda een mooie groene fiets te koop staan. Wanhopig wil ze die fiets bezitten, zodat ze in een race Abdullah kan verslaan. Maar Wadjda's moeder wil dat niet toestaan, uit angst voor repercussies van een samenleving die fietsen als gevaarlijk ziet voor meisjes. Toch gaat Wadjda sparen en de fiets kopen. Want waarom zou zij niet mogen fietsen en haar vriendje wel?

Drama van Haifaa Al-Mansour, met Waad Mohammed, Reem Abdullah en Abdullrahman Al Gohani
Wadjda is trouwens de eerste film die integraal in Saudi-Arabië werd opgenomen.

Le Gamin au Vélo (2011)

Le Gamin au Vélo (2011)

© Les Films du Fleuve

Deze film van de gebroeders Dardenne gaat niet echt over wielrennen, maar wel over fietsen. Een nogal moeilijk opvoedbaar jongetje heeft geen moeder meer en zijn vader is ineens met de noorderzon vertrokken. Alles wat hij nog heeft is zijn fiets. Hij wordt opgevoed door een vrouw die alles voor hem over heeft. Ze verlaat zelfs haar vriend om voor het jongetje te zorgen. Samen met hem gaat ze op zoek naar zijn vader. Maar wil zijn vader überhaupt wel voor zijn zoontje zorgen?

Drama van Jean-Pierre en Luc Dardenne, met Cécile de France, Thomas Doret en Jérémie Renier

De Helaasheid Der Dingen (2009)

De Helaasheid Der Dingen (2009)

© Cinevox

De link met de fiets in De Helaasheid der Dingen, een meesterwerk van Belgische makelij, is gewoonweg hilarisch, alleen al omwille van de scène waarin de hoordrolspelers in hun blote reet door Reetveerdegem crossen.

Het verhaal: de jonge Gunther Strobbe groeit op in een marginale familie die leeft volgens het motto 'God schiep de dag en wij nietsnutten slepen er ons doorheen'. Aan die routine van alcohol, rokkenjagen en nietsdoen komt plots een eind als Gunther door een sociaal werkster van zijn familie wordt gescheiden en in een internaat wordt geplaatst. Vijftien jaar later dreigt Gunther vader te worden van een ongewenst kind. Gaat hij hetzelfde lot als zijn vader tegemoet? Of kan hij wel ontsnappen aan de helaasheid der dingen?

Drama van Felix van Groeningen, met Kenneth Vanbaeden, Koen De Graeve, Valentijn Dhaenens, Wouter Hendrickx, Johan Heldenbergh, Gilda De Bal, Natali Broods en Lynn Van Royen

The Flying Scotsman (2006)

The Flying Scotsman (2006)

© Twentieth Century Fox

Deze film gaat over de voormalige Schotse wielrenner Graeme Obree. Geen klinkende naam, en nog een rare snuiter ook, want het enige waar hij echt bekend om stond waren zijn vreemde fietshoudingen en het breken van het werelduurrecord op de baan in 1994. In deze film zien we alles over zijn training, zijn overwinning en het materiaal waarop hij rijdt. Geen normale fiets. Nee, hij bouwde zijn eigen racefiets met de onderdelen van wasmachines werd zo nog kampioen ook. Je moet het maar doen!

Drama van Douglas Mackinnon, met Jonny Lee Miller, Laura Fraser en Brian Cox

Les Triplettes de Belleville (2003)

Les Triplettes de Belleville (2003)

© France 3 Cinéma

Animatiefilms over wielrennen zijn niet dik gezaaid. 'Les Triplettes de Belleville' is een uitzondering in het genre, en nog bijzonder goed en grappig ook. Champion is een eenzaam jongetje, dat bij zijn grootmoeder, Madame Souza, woont. Wanneer zij ontdekt dat fietsen zijn grote passie is, zet ze voor hem een rigoureus trainingsplan op, om van hem een echte kampioen te maken. Als deelnemer aan de Tour de France wordt hij gekidnapt door mysterieuze mannen in zwarte pakken. Samen met haar hond Bruno gaat Madame Souza op zoek naar Champion. De tocht voert haar naar de megastad Belleville. Daar krijgt zij onverwacht hulp van de Triplettes, drie excentrieke bejaarde dames die ooit een beroemd jazztrio vormden. Als dat maar goed komt!

Animatiefilm van Sylvain Chomet, met de stemmen van Jean-Claude Donda, Michel Robin en Monica Viegas

Volg de Tour de France en Vive le Vélo nog tot 28 juli elke dag op Eén of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Nog meer wieler- of sportfilms? Proximus Picks en Netflix hebben ook heel wat in de aanbieding. Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV of neem een kijkje in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx!

Lees ook:
Niet te missen: deze sportevenementen kan je in juli allemaal volgen bij Proximus
Merci Merckx: zesdelige ode aan de Kannibaal op Eén
Deze films belichten de donkere kant van de sportwereldTop
t