Merci Merckx: zesdelige ode aan de Kannibaal op Eén

Vanaf maandag 1 juli gaat Karl Vannieuwkerke op zoek naar de erfenis van Eddy Merckx. Zes dagen lang trekt hij door acht landen op drie continenten. Hij spreekt er met ex-ploegmaats, familieleden, journalisten, supporters, mecaniciens, vrienden en rivalen van de grootste wielrenner aller tijden, maar ook met toevallige passanten. Wat heeft Merckx voor hen betekend?
Merci Merckx: zesdelige ode aan de Kannibaal op Eén

© VRT

Merci Merckx is een reis doorheen de carrière van de Kannibaal: van de kasseien van Roubaix tot de hoogste Alpentoppen, van de Italiaanse Rivièra tot de drukte in Mexico-City, van euforie tot drama. De tocht voert Karl naar de meest mythische plekken uit de wielergeschiedenis, maar doet hem ook stilstaan bij de kleine dingen in het leven.

Nooit geziene beelden

Nooit geziene beelden

© VRT/BMUSS

Wie dacht dat over Eddy Merckx intussen al alles geschreven en getoond werd, heeft het mis. Want Karl Vannieuwkerke slaagt erin om in deze zesdelige docureeks toch nog nooit geziene beelden van de 'grootste coureur aller tijden' op te vissen. Dat 'Merci Merckx' alleen wielerfanaten kan bekoren, is dus helemaal niet het geval. Het is prachtige televisie, waarin Vannieuwkerke wedstrijden en verhalen aan elkaar rijgt. Daarvoor reisde hij naar acht landen (tot in Mexico en Canada) in zijn zoektocht naar de erfenis van een renner die volgens hem voor België minstens zo belangrijk was als Adolphe Sax. Redenen genoeg om te kijken dus.

Indrukwekkende reeks getuigen

Indrukwekkende reeks getuigen

© VRT

Karl spreekt op zijn reis met ex-ploegmaats, familieleden, journalisten, supporters, mecaniciens, vrienden en rivalen van de grootste wielrenner aller tijden, maar ook met toevallige passanten. Wat heeft Merckx voor hen betekend?

Een indrukwekkende selectie getuigen die nog nooit eerder werd samengebracht in één programma, vertelt aan Karl wat ze van Merckx vindt: acht wereldkampioenen, acht Tourwinnaars, vier Girowinnaars en vijf Vueltawinnaars komen aan het woord. Karl sprak onder meer met Merckx’ generatiegenoten Gimondi, Adorni, Thévenet, Poulidor, Janssen en Zoetemelk, maar ook met de man of vrouw in de straat.

Zes afleveringen

Zes afleveringen

© VRT/BMUSS

In de eerste aflevering praat Karl met Tom Boonen & Eddy Planckaert over de magie van Parijs-Roubaix en trekt via Luik naar de Vlaamse Ardennen voor een eerbetoon vanuit de lucht aan Vlaanderens Mooiste, de Ronde van Vlaanderen.

In aflevering twee trekt Karl in de laars van Italië waar hij praat met wielericoon Felice Gimondi, Milaan-Sanremo rijdt en de legendarische col naar Tre Cime di Lavaredo beklimt.

In 1969 won Merckx zijn allereerste Tour. Karl beklimt in aflevering 3 zelf de Tourmalet en herbeleeft de legendarische Touretappe naar Mourenx. En hij trekt met Merckx voor het eerst sinds 1974 naar de wielerpiste in Vincennes.

In de vierde aflevering praat Karl in Frankrijk met oud-tegenstanders Joop Zoetemelk en Bernard Thévenet, hij beklimt Pra Loup en heeft een sappige babbel met Merckx en zijn oud-ploegmaats.

In de vijfde aflevering bezoekt Karl Heerlen, Mendrisio en Montréal, de steden waar Merckx wereldkampioen werd en praat onderweg onder meer met zijn oude skileraar. In Canada ontmoet hij zoon Axel.

En in de zede en laatste aflevering reist Karl naar Mexico, naar de wielerpiste waar Merckx in 1972 het werelduurrecord verpulverde. Terug in België praat hij met dochter Sabrina en met een prinses.

Lees ook:
De Tour de France 1969 van Eddy Merckx door de ogen van Jef Geys
Eddy Merckx en de Ronde van Frankrijk 1969

Bekijk Merci Merckx, van maandag 1 t.e.m. zaterdag 6 juli rond 22u u op Eén of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

De serie is nog tot 5 augustus integraal te bekijken op VRTnu

Top
t