De vreemde vogels in de bijt: deze crossers komen niet uit België of Nederland

Het veldrijden krijgt soms het verwijt dat het te weinig internationaal is. Niet onlogisch, als je ziet dat de sport steevast gedomineerd wordt door Belgen en Nederlanders. Af en toe komt er eens iemand van buiten de Lage Landen piepen. Maar wie zijn deze 'vreemde' vogels?
De vreemde vogels in de bijt: deze crossers komen niet uit België of Nederland

Marcel Meisen

Marcel Meisen

De Duitse ploegmaat van Van der Poel is de grootste uitdager van de Belgische en Nederlandse toppers. De drievoudige nationale kampioen pakte dit sezoen al vijf zeges in kleinere crossen - waarvan twee in 2019 - en strijdt in de klassementscrossen meestal mee voor voor de top vijf.

Tom Pidcock

Tom Pidcock

© Belga

Een toptalent, zonder meer. Op zijn 19de rijdt hij nog deels bij de beloften, maar laat hij ook al tussen de profs zien dat hij een mooie toekomst heeft. De jonge Brit is nog wat wisselvallig, maar wist zich al zes keer in de top tien te nestelen. Wereldkampioen worden - zoals hij vorig jaar luidop droomde - zal er dit jaar wel nog niet inzitten.

Michael Boros

Michael Boros

© Belga

Samen met de onlangs overgekomen Tim Merlier de kopman van de nieuwe ploeg Creafin-Tüv Süd, waar voetballer Timmy Simons de plak zwaait. De tweevoudige Tsjechische kampioen is de nummer één in eigen land, op internationaal vlak is het evenwel knokken voor een toptienplaats. Way of Michael Boroš ( @BoryBiker ) to defend the title of Czech #cyclocross champion 2018 #MladáBoleslav // @PS_VGS_CT #veldrijden #cyklokros #cxnats pic.twitter.com/Gat42RE9UA — Jirka Urban (@jirkaurban) 13 januari 2018

Felipe Orts

Felipe Orts

© Belga

De 23-jarige Spanjaard is een vaste klant op de internationale crossen, maar in de grote crossen moeten we hem wel buiten de top tien zoeken in de uitslagen. In eigen land schrijft hij wel regelmatig een wedstrijd op zijn naam. Vorig seizoen pakte hij bij zijn eerste Spaanse kampioenschap bij de profs meteen zilver, nadat hij twee keer op rij won bij de beloften.

Clement Venturini

Clement Venturini

© Belga

De Fransman pakte onlangs nog een tweede stek achter wereldkampioen Wout van Aert in de veelbesproken cross van La Mezière. Weliswaar op bijna twee minuten, maar toch. Het was voor de Franse kampioen van 2017 nog maar de eerste cross van het seizoen. Sinds twee seizoenen ligt zijn focus vooral op de weg, al won hij afgelopen seizoen nog drie wedstrijden in het veld.

Gioele Bertolini

Gioele Bertolini

© Belga

De 23-jarige Italiaan liet bij de jeugd al mooie dingen zien, zowel in het mountainbike als in het veldrijden. Als junior werd hij wereldkampioen in de cross-country en in de relais mixte, een aflossingswedstrijd. In het veldrijden pakte hij op jonge leeftijd al twee nationale titels. Bertolini reed in Brussel nog naar een 9de stek, zijn beste resultaat in een klassementscross.

Zdenek Stybar

Zdenek Stybar

© Belga

Oké, hij reed dit seizoen maar vier crossen mee, maar de drievoudige wereldkampioen is wel nog steeds een enorme publiekslieveling. Dat hij niet verder kwam dan een 13de plaats in Loenhout kon hem dan ook niet deren, hij verzorgde in de achtergrond de show en trakteerde het publiek op enkele mooie jumps.

Stephen Hyde

Stephen Hyde

© Belga

Sant in eigen land, want de Amerikaan zette de laatste drie nationale kampioenschappen op zijn naam. Hij onttroonde Jeremy Powers als nummer één in de States en won dit seizoen al vijf crossen op eigen bodem. Sinds eind december rijdt de 31-jarige Hyde mee in het Europese circuit, maar hij wacht nog op zijn eerste stek in de top 15.

Sascha Weber

Sascha Weber

© @lizziehaumesser

De Duitse nummer twee. Dat mag u letterlijk nemen, want de voorbije vier seizoenen moest Weber telkens tevreden zijn met een zilveren plak op de nationale kampioenschappen, na een bronzen medaille in 2014. Weber wist dit seizoen al twee kleinere crossen te winnen in Zwitserland, in de grote crossen kan hij op een goede dag top 15 rijden.       Dit bericht bekijken op Instagram Weather like this at #cyclocross is the best #?? #sunny but #frosty pic by @lizziehaumesser Een bericht gedeeld door Sascha Weber (@saschawebercycling) op26 Dec 2018 om 12:06 (PST)

Steve Chainel

Steve Chainel

© Belga

In december trok de ondertussen al 35-jarige Fransman naar Japan, waar hij prompt een cross won. Het is tot dusver de enige zege dit seizoen. Chainel pakte pas vorig seizoen zijn eerste nationale titel, na drie zilveren medailles. In de topcrossen moeten we hem echter niet vooraan zoeken, in Namen werd hij bijvoorbeeld pas 29ste.De UCI World Cup en de Superprestige zijn gratis te bekijken voor alle klanten van Proximus TV via het 11-kanaal. Via de livestream op www.proximus-sports.be hoef je niets te missen!

Meer over het sportaanbod van Proximus TV.

Top
t