De opvallendste transfers in het crosswereldje van deze winter

In het voetbal eindigen contracten meestal eind juni, in het wielrennen is het anders: renners hebben contracten tot eind december. Dat betekent dat veldrijders op 1 januari soms voor een nieuwe ploeg rijden. We zetten de belangrijkste en opvallendste transfers in het crosswereldje van deze winter op een rij.

De opvallendste transfers in het crosswereldje van deze winter

© photonews

Wout van Aert

Wout van Aert

© photonews

De contractperikelen van Wout van Aert beheersten de voorbije maanden een groot deel van de crossactualiteit. In september verbrak de wereldkampioen zijn contract met Sniper Cycling, de ploeg van manager Nick Nuyens. Van Aert was er niet tevreden mee dat Nuyens een akkoord had met de Nederlandse ploeg Roompot om te fuseren met Veranda's Willems-Crelan. Voor Van Aert brak na de contractbreuk een onzekere periode aan. Een deel van de zorgen viel weg ten hij onderdak vond bij sponsors Cibel-Cebon. Eind december kon hij bekendmaken dat hij vanaf 1 maart 2019 deel zal uitmaken van Jumbo-Visma. Zijn contract bij de WorldTourploeg loopt tot eind 2021.

 

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel

© photonews

Mathieu van der Poel zal in het voorjaar 2019 te zien zijn in de voorjaarsklassiekers. Om met ambitie aan de start te staan van wedstrijden als Gent-Wevelgem, de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race krijgt zijn ploeg, Corendon-Circus, een ProContinentale licentie. Wegrenners zoals Stijn Devolder, Dries De Bondt en Roy Jans komen het team versterken. De sportieve omkadering wordt uitgebreid, maar centraal blijft kopman Mathieu van der Poel die in zijn programma het veldrijden, mountainbiken en wegwielrennen blijft combineren. Vorige zomer verlengde Mathieu zijn contract tot eind 2023.

David van der Poel

David van der Poel

© photonews

Binnen de vernieuwde structuur van Corendon-Circus is er ook plaats voor David van der Poel. De broer van Mathieu tekende een nieuw contract dat hem tot 2023 aan de ploeg van manager Philip Roodhooft bindt. Vorige winter kwam hij tot vijf zeges (Illnau, Lutterbach, Mol, Kolin en Rucphen) en ook dit seizoen pakte hij al de zegeruiker in Baden, Illnau, Lutterbach en Hittnau.

 

Philipp Walsleben

Philipp Walsleben

© photonews

Philipp Walsleben keert terug naar Corendon-Circus. Niet als crosser, maar wel als wegrenner. Eind 2017 ontbond de Duitser zijn contract bij de ploeg van de gebroeders Roodhooft waar hij als sinds 2008 voor reed. De 31-jarige Duitser moet de ProContinentale wegploeg rond Mathieu van der Poel versterken.

 

Quinten Hermans

Quinten Hermans

© photonews

Het contract van Quinten Hermans bij Telenet Fidea Lions loopt nog tot eind 2019, maar nu is al bekend dat hij op het einde van dat jaar weggaat bij de ploeg van Sven Nys. Hermans wil niet langer de derde kopman zijn, na Toon Aerts en Lars van der Haar. Voor welke ploeg hij in 2020 zal rijden, is niet gekend. Het gerucht gaat wel dat Hans Van Kasteren, manager van Quinten Hermans en ook van Corné Van Kessel, mogelijk met een ploeg terugkeert in het veldrijden. Van Kasteren was van 2000 tot 2016 eigenaar van een veldritploeg die door het leven ging onder de naam Spaarselect, Fidea en … Telenet Fidea dat hij verkocht aan Sven Nys. 

Lars van der Haar

Lars van der Haar

© photonews

De 27-jarige Lars van der Haar verlengde zijn contract bij Telenet Fidea-Lions tot eind 2020. Hij zit al sinds begin 2017 bij de ploeg van Sven Nys. Dit seizoen was hij al goed voor twee overwinningen: in Geraardsbergen en Woerden.

 

Tim Merlier

Tim Merlier

© photonews

Tim Merlier kende geen fijn eindejaar: bij een val in de avondcross van Diegem kwam hij hard op de balkjes terecht. Vanaf 1 januari rijdt hij wel in een nieuwe ploeg: Creafin-Tüv Süd, het tweede team van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice met ex-voetballer Timmy Simons als teammanager. Ook Michael Boros en Braam Merlier maken deel uit van de nieuwe ploeg. Bij de dames is Eva Lechner al sinds oktober 2018 het uithangbord van de ploeg.

Lars Boom

Lars Boom

© photonews

Lars Boom, de wereldkampioen veldrijden van 2008 stapt over van LottoNL-Jumbo naar Roompot-Charles. De zesvoudige Nederlandse kampioen veldrijden (van 2007 tot 2012) wil schitteren in het voorjaar, maar neemt ook een flink aantal crossen op in zijn voorbereiding op de voorjaarklassiekers.

Stan Godrie

Stan Godrie

© photonews

In de veldritkern van Roompot-Charles is er ook nog plaats voor Stan Godrie. Zijn toekomst oogde in het begin van het veldritseizoen nog heel onzeker. Hij blijft aan de slag bij Charles: niet meer als prof, maar wel als eliterijder zonder contract. Na de winter volgt een nieuwe evaluatie over zijn toekomst. Stan Godrie maakt samen met Lars Boom en Maud Kaptheijns deel uit van de veldritkern van de nieuwe ploeg van Nick Nuyens.
 

Wietse Bosmans

Wietse Bosmans

© photonews

Wietse Bosmans kreeg geen contractverlenging bij Steylaerts-777. De 26-jarige Bosmans kwam eind november in Koksijde voor het laatst in actie. Omdat hij einde contract was, wou hij zich bewijzen, maar dat draaide verkeerd uit: hij raakte overtraind. De carrière van Bosmans wordt gekenmerkt door blessures. In de jeugdcategorieën was hij nochtans veelbelovend begonnen, met twee Belgische titels (2009 bij de junioren en 2012 bij de beloften) en twee zilveren medailles op het WK bij de U23.
 
Bosmans lag zes weken stil, maar komt vanaf 1 januari uit voor Creafin-TÜV SÜD, het tweede team van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice.

Denise Betsema

Denise Betsema

© photonews

Denise Betsema, de revelatie van het seizoen bij de dames, had bij het begin van dit veldritseizoen alleen maar enkele plaatselijke sponsors. De veldrijdster uit Texel won enkele kleine crossen (Poprad, Lutterbach, Aigle) en kreeg na haar zege in Neerpelt eind oktober een semi-profcontract bij Marlux-Bingoal. Haar profcontract gaf haar vleugels want ze won deze winter ook al in Wachtebeke, de Wereldbekermanche in Koksijde en de Scheldecross in Antwerpen. Haar semi-profcontract werd omgezet in een voltijds profcontract. Tot eind 2021 maakt de 25-jarige Nederlandse deel uit van de ploeg van manager Jurgen Mettepenningen.

 

Thalita De Jong

Thalita De Jong

© photonews

Thalita de Jong, de wereldkampioene van Heusden-Zolder 2016, vertrok deze zomer bij Experza-Footlogix. Vanaf 1 januari 2019 maakt ze deel uit van de veldritploeg Chevalmeire. Zij tekende een contract voor drie seizoen. Deze winter kwam de 25-jarige Nederlandse nog nergens aan de start: zij heeft al maanden last van een overbelasting. Haar laatste wedstrijd dateert al van eind april.

Alicia Franck

Alicia Franck

© photonews

Alicia Franck, de 24-jarige Belgische, was einde contract bij Marlux-Bingoal. Haar contract werd niet verlengd en zij vond onderdak bij Experza-Footlogix. Ook zij heeft de voorbije maanden te kampen met ziekte: een mycoplasma-infectie noopte haar tot rusten en trainen bij een lage intensiteit.

Sophie De Boer

Sophie De Boer

© photonews

Sophie De Boer rijdt al sinds 2014 voor de wegploeg van Parkhotel Valkenburg. Vanaf 1 januari 2019 zal dat ook haar sponsor zijn voor haar veldritactiviteiten. De voorbije twee seizoenen had de 28-jarige Nederlandse een privésponsor.

De UCI World Cup en de Superprestige zijn gratis te bekijken voor alle klanten van Proximus TV via het 11-kanaal. Via de livestream op www.proximus-sports.be hoef je niets te missen!

Meer over het sportaanbod van Proximus TV.

Top