Het crosseizoen is halfweg: wat zijn de conclusies?

Op 16 september werd het nieuwe crossseizoen op gang geschoten, met Lars van der Haar als winnaar in Geraardsbergen. Drie maanden later zijn er al enkele kaarten geschud en kunnen de eerste conclusies getrokken worden. Van der Poel is top, Van Aert heeft het wat moeilijker en bij de vrouwen is het razendspannend.
Het crosseizoen is halfweg: wat zijn de conclusies?

© Belga

Sterke Toon Aerts

Sterke Toon Aerts

© Belga

De kopman van Telenet-Fidea Lions begon als een wervelwind aan het seizoen, met twee op twee in de Amerikaanse Wereldbekerpassage. Nadien was hij ook nog eens de sterkste op de moordende Koppenberg en verzamelde hij een rist podiumplaatsen. Toon Aerts zette zijn status als grote uitdager van het duo Van der Poel-Van Aert kracht bij. De Koppenberg was tot dusver de enige cross waar Van der Poel startte en niet won.

Wout van Aert heeft het lastig

Wout van Aert heeft het lastig

© Belga

De wereldkampioen begon met een contractverbreking en een zoektocht naar individuele sponsors aan het seizoen. Het hypothekeerde duidelijk zijn seizoensstart, want ook zonder Mathieu van der Poel kon hij niet winnen. Van Aert kon in de eerste twee maanden slechts één cross winnen. Verder grossierde hij in ereplaatsten, negen keer bolde hij als tweede over de meet. Kan hij zijn achterstand wegwerken tegen de kampioenschappen?

Van der Poel domineert

Van der Poel domineert

© Belga

Sommigen vinden het saai, anderen zijn blij dat een wereldtopper als Mathieu van der Poel nog voor het veld kiest. Feit is dat er ook dit seizoen geen maat staat op de Europese kampioen. Enkel in de Koppenbergcross kende hij een ongeziene offday met een 21ste stek. Het zou de enige cross worden die hij niet won in zijn eerste 14 koersen van het seizoen. Kan hij het dit keer wel bekronen met een regenboogtrui?

Kevin Pauwels kan nog winnen

Kevin Pauwels kan nog winnen

© Belga

Twee jaar en negen maanden. Zo lang wachtte Kevin Pauwels op een nieuwe overwinning. Na Oostmalle 2016 moest de man uit Kalmthout wachten tot 1 december van dit jaar om nog eens te mogen vieren. Pauwels lijkt er na een moeilijk seizoensbegin helemaal door te komen en behaalde ook enkele mooie ereplaatsen. Desondanks denkt hij na over stoppen. "Koersen voor de zesde plaats is niet leuk", liet hij verstaan.

Spanning bij de vrouwen

Spanning bij de vrouwen

© Belga

Vier verschillende winnaars in vijf WB-crossen, vier verschillende winnaars op vier wedstrijden in de Superprestige en in de bPost-Trofee drie andere winnaars op drie manches. Bij de vrouwen is het spanning troef in de klassementen, niemand steekt er bovenuit. Sanne Cant moet nog helemaal op toerental komen en won tot dusver slechts één klassementswedstrijd.

Losse crossen hebben het moeilijk

Losse crossen hebben het moeilijk

© Belga

Bij de klassementscrossen staan de fans vaak rijen dik en starten alle toppers. Maar de crossen die buiten de bestaande competities vallen, hebben het veel moeilijker om een aantrekkelijk deelnemersveld bij elkaar te krijgen. De kalender zit overvol, de absolute toppers zoals Van der Poel laten die crossen dan ook schieten om zich niet te overbelasten. Voor de subtoppers zijn deze crossen wel een unieke kans om te winnen. Daan Soete wint de Rapencross in Lokeren bij heerlijk nazomerweer. Zo mag het wat ons betreft altijd zijn, @BricoCross ! ?????? #BusinessThroughSports pic.twitter.com/SU2My3ifHg — Sportscom (@Sportscom_BE) 13 oktober 2018

Pidcock boven bij U23

Pidcock boven bij U23

© Belga

Bij de beloften lijkt de strijd om de Wereldbeker geen strijd te worden tussen Eli Iserbyt en Tom Pidcock. Onze landgenoot won de openingsmanche nog, maar miste Tabor door een blessure en was slechts achtste in Koksijde. Pidcock - die ook Europees kampioen werd - pakte na een vierde plaats twee zeges en leidt voor de Fransman Antoine Benoist. De rest volgt al op ruime afstand en moet hopen dat Pidcock en/of Benoist steken laten vallen.

Lage Landen baas

Lage Landen baas

© Belga

Thomas Pidcock vierde in Gavere en Marcel Meisen vijfde in Gieten en Niel. Ziedaar de hoogste noteringen van een niet-Belg en niet-Nederlander in een klassementscross. Het is naar jaarlijkse gewoonte zoeken naar buitenlanders die hun voetje naast de huidige toppers kunnen zetten. De Wereldbekercrossen in de VS ten spijt lijkt een internationalisering van het veldrijden nog niet voor morgen.De UCI World Cup en de Superprestige zijn gratis te bekijken voor alle klanten van Proximus TV via het 11-kanaal. Via de livestream op www.proximus-sports.be hoef je niets te missen!

Meer over het sportaanbod van Proximus TV.

Top