Geen ploegmaats en individuele sponsors: eenmansploegen in het veldrijden

Wout Van Aert rijdt dit seizoen in een eenmansploeg, nadat hij opstapte bij Sniper Cycling. De wereldkampioen is niet de eerste die het zonder ploegmaats moet rooien in het veld. In tegenstelling tot op de weg zijn eenmansploegen in het veld geen uitzondering. En dan wordt er natuurlijk gerekend op privésponsors.
Geen ploegmaats en individuele sponsors: eenmansploegen in het veldrijden

© Belga

Zdenek Stybar - Deceuninck-Quick Step

Zdenek Stybar - Deceuninck-Quick Step

© Belga

Een van de meest succesvolle wegploegen ooit, maar in het veld is manager Patrick Lefevere normaliter niet geïnteresseerd. Het is dan ook maar omdat Zdenek Stybar graag crosst dat het blauwe shirt af en toe opduikt in het veld. Deze jaargang zal hij zijn kunstjes nog eens tonen en proberen te wedijveren met Van der Poel en Van Aert. De Tsjech bevestigde al zijn aanwezigheid in 5 crossen.

Jan Verstraeten - SD Worx / KDL-Trans

Jan Verstraeten - SD Worx / KDL-Trans

© Belga

In 2005 belandde Verstraeten bij Fidea. De resultaten vielen echter tegen en in de zomer van 2006 mocht hij alweer beschikken. De ploegen stonden niet te dringen en Verstraeten begon het seizoen met privésponsor SD Worx. In januari 2007 vond hij alsnog onderdak bij Sunweb-ProJob, maar exact twee jaar later startte hij een nieuwe eenmansploeg op. KDL-Trans werd zijn private sponsor.

Ben Berden - Webking-EBBB

Ben Berden - Webking-EBBB

© Belga

Berden was de reden dat het team van Saey-Deschacht er in januari 2005 plots de brui aan gaf. Kopman Ben Berden - op dat moment derde op de UCI-ranking - was namelijk betrapt op doping. Berden viel in een zwart gat, maar krabbelde terug en twee jaar later stond hij opnieuw aan de start van een veldrit. Als elite zonder contract en met twee privésponsors. Webbedrijf Webking en Businessclub EBBB wilden Berden een nieuwe kans geven.

Thalita De Jong- Chevalmeire Cycling Team

Thalita De Jong- Chevalmeire Cycling Team

© Belga

In 2016 kroonde de Nederlandse zich tot wereldkampioene in het veld en het seizoen daarop pakte ze nog de Europese titel. Maar nadien deemsterde De Jong wat weg. In 2019 wil ze opnieuw de weg naar boven inzetten. Dat wil ze doen bij Chevalmeire Cycling Team, een nieuwe ploeg die wordt opgericht. Daar start ze als enige rijdster, het is wel de bedoeling dat er op termijn nog twee vrouwen bijkomen.

Vincent Baestaens - Koninklijke Stoempersclub Leuven

Vincent Baestaens - Koninklijke Stoempersclub Leuven

© Belga

Als belofte liet hij mooie dingen zien met onder meer een Belgische titel. Maar bij de profs slaagde Baestaens er niet in om de hoge verwachtingen in te lossen. Op 1 januari 2017 ging hij verder als elite zonder contract, een week later pakte hij meteen de driekleur. HIj is aangesloten bij de Koninklijke Stoempersclub Leuven en krijgt steun van enkele geldschieters, waaronder fietsmerk Scott en de Niels Albert Bike Store.

Jan Denuwelaere - Style & Concept

Jan Denuwelaere - Style & Concept

© Belga

Het was niet de langste profcarrière, maar Jan Denuwelaere maakte wel naam in de cross. In 2011 boekte hij zijn eerste profzege in Bredene en een jaar later pakte hij de zege in de topcross van Essen, toen hij al schuivend over de meet kwam nadat Stybar hem ten val bracht. In zijn drie profjaren was Style & Concept zijn privésponsor, in 2013 kapte Denuwelaere plots met de cross. Hij keerde nog even terug als amateur.

Katie Compton - Trek

Katie Compton - Trek

© Belga

Dit seizoen startte het fietsmerk met de nieuwe vrouwenploeg Trek Factory Racing CX, dat mikt op U23-rensters. Daarnaast is er het individuele project van Katie Compton. De 14-voudige Amerikaanse kampioene staat met het Katie Compton Project tussen alle andere door Trek gesponsorde ploegen, waaronder wegploeg Trek-Segafredo. Dat Compton de meest succesvolle Amerikaanse veldrijdster ooit is, is daar niet vreemd aan.

Sophie De Boer - Breepark

Sophie De Boer - Breepark

© Belga

In het seizoen 2016-2017 maakte de Nederlandse veel indruk, met de eindzege in de Wereldbeker als hoogtepunt. Halfweg dat seizoen liep het contract van De Boer bij Kalas-Nnof af. Sinds januari 2017 komt ze uit voor haar eigen team Breepark, gesponsord door het gelijknamige vrijetijdspark in Breda. Vorig seizoen ging de mist in door overtraining, dit jaar wil ze terugvechten.

Gosse van der Meer

Gosse van der Meer

© Belga

De man met de - tegenwoordig althans - opvallende snor en het eigen Youtube-kanaal. Deze 23-jarige student Geografie is nog geen wereldtopper, maar wie weet komt dat nog wel. Hij haalde dit seizoen in ieder geval de Nederlandse EK-selectie. In 2017 verdedigde hij de kleuren van Team Tarteletto Isorex, dit kalenderjaar probeert hij het als eenmansteam. Fietssponsor Bombtrack gelooft in Van der Meer en is zijn hoofdsponsor.

Wout Van Aert - Cibel-Cebon Offroad

Wout Van Aert - Cibel-Cebon Offroad

© Belga

Het was dé vraag voor het veldritseizoen zich goed en wel op gang trok: met welke sponsors zou Wout Van Aert het seizoen volmaken? De wereldkampioen verbrak eenzijdig zijn contract met Sniper Cycling en moest op zoek naar privésponsors. Die vond hij in de naam van fruitmerk Cibel-Cebon, dat de steun kreeg van enkele cosponsors. In 2020 trekt hij het shirt van Team Jumbo aan. De gesprekken lopen om dat te vervroegen naar 2019.De UCI World Cup en de Superprestige zijn gratis te bekijken voor alle klanten van Proximus TV via het 11-kanaal. Via de livestream op www.proximus-sports.be hoef je niets te missen!

Meer over het sportaanbod van Proximus TV.

Top