Alles wat je altijd al hebt willen weten over de klassementen in het veldrijden

Wereldbeker, Superprestige, DVV Verzekeringen Trofee: het huidige veldrijden kent drie belangrijke regelmatigheidscriteria, met elk zijn eigen geschiedenis, zijn eigen reglementen, zijn eigen manier voor het opstellen van het klassement. Lees ons dossier en je bent helemaal mee.

Alles wat je altijd al hebt willen weten over de klassementen in het veldrijden

© BELGA

UCI Wereldbeker

UCI Wereldbeker

© BELGA

De Wereldbeker bestaat sinds 1993 en is het klassement van de Internationale Wielerunie, de UCI. De allereerste editie in de winter 1993-1994 werd gewonnen door Paul Herygers. In de eerste editie werd gecrosst in Eschenbach (Zwi), Eindhoven (Ned), Igorre (Spa), Loenhout (Bel) en Saint-Herblain (Fra). Tot het seizoen 2003-2004 werd het aantal Wereldbekercrossen meestal op 5 of 6 gehouden. Vanaf 2004 werd het aantal opgetrokken tot 9, maar de voorbije jaren wordt het aantal crossen in dit regelmatigheidscriterium op 7 of 8 gebracht.
 
In het seizoen 2015-2016 werd voor het eerst een cross in de States georganiseerd, in Las Vegas, in een poging om het veldrijden te internationaliseren. Sinds het ontstaan van de Wereldbeker werden wedstrijden georganiseerd in België, Nederland, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Spanje, Tsjechië, Zwitserland, Groot-Brittannië, Denemarken en de Verenigde Staten.

Met deze trailer vol spectaculaire beelden trachtte de UCI het Amerikaanse publiek warm te maken voor de allereerst World Cup in Las Vegas in 2015:



De meningen zijn verdeeld of de Wereldbeker het veldrijden echt een internationaler karakter heeft gegeven. Het deelnemersveld kent soms een bonter peloton, maar de eindoverwinningen gingen maar naar vier landen: België (12), Nederland (6), Italië (2) en Tsjechië (1). Duitsland, Frankrijk en Zwitserland wisten een vertegenwoordiger op het podium van het eindklassement te plaatsen.
 
De bekende crossen uit de geschiedenis van de Wereldbeker zijn het Spaanse Igorre, het Tsjechische Tabor, het Nederlandse Hoogerheide en de Belgische crossen van Koksijde, Heusden-Zolder of Namen.
 
In Igorre, in het Baskenland, werden in het verleden heroïsche duels uitgevochten in de Wereldbeker in vaak barre klimatologische omstandigheden en die zijn ze bij de UCI nog niet vergeten, zo blijkt uit deze tweet:


Dit seizoen telt de Wereldbeker 9 manches: Waterloo (VS, 23/09), Iowa (VS, 29/09), Bern (Zwi, 21/10), Tabor (Tsj, 17/11), Koksijde (25/11), Namen (23/12), Heusden-Zolder (26/12), Pontchâteau (Fra, 20/01) en Hoogerheide (Ned, 27/01).

Dit is de ranglijst met de winnaars van de UCI Wereldbeker:
 
1994                  Paul Herygers
1995                  Daniele Pontoni
1996                  Luca Bramati
1997                  Adrie van der Poel
1998                  Richard Groenendaal
1999                  Mario De Clerq
2000                  Sven Nys
2001                  Richard Groenendaal
2002                  Sven Nys
2003                  Bart Wellens
2004                  Richard Groenendaal
2005                  Sven Nys
2006                  Sven Nys
2007                  Sven Nys
2008                  Sven Nys
2009                  Sven Nys
2010                  Zdenek Stybar
2011                  Niels Albert
2012                  Kevin Pauwels
2013                  Niels Albert
2014                  Lars van der Haar
2015                  Kevin Pauwels
2016                  Wout van Aert
2017                  Wout van Aert
2018                  Mathieu van der Poel


Sven Nys is de recordhouder: hij schreef de Wereldbeker 7 keer op zijn naam. De Kannibaal van Baal is ook de recordhouder van aantal overwinningen in de Wereldbeker: hij won 50 Wereldbekercrossen in zijn carrière en stond 83 keer op het podium. Mathieu van der Poel zit al aan 18 overwinningen in de Wereldbeker, Richard Groenendaal maakt met 13 zeges het podium vol.
 
Bij de vrouwen ontstond de Wereldbeker in de winter van 2002-2003. Sanne Cant en Daphny van de Brand zijn recordhoudster, met elk drie eindoverwinningen. Katie Compton heeft de meeste Wereldbekerzeges achter haar naam (24 stuks), voor Daphny van den Brand (22) en Marianne Vos (22).

Dit is de lijst met winnaressen van de Wereldbeker:
 
2003                     Daphny van den Brand
2004                     Hanka Kupfernagel
2005-2008           geen officieel klassement
2009                     Hanka Kupfernagel
2010                     Daphny van den Brand
2011                     Sanne van Paassen
2012                     Daphny van den Brand
2013                     Katie Compton
2014                     Katie Compton
2015                     Sanne Cant
2016                     Sanne Cant
2017                     Sophie De Boer
2018                     Sanne Cant
 
Puntenverdeling in de Wereldbeker
 
Het klassement van de Wereldbeker wordt opgesteld met punten. De winnaar krijgt 80 punten, de 2 e 70, de 3e 65, de 4e 60, de 5e 55, de 6e 50, de 7e 48, de 8e 46, de 9e 44e en de 10e 42. De renners op plekken 11 tot 50 krijgen ook punten: 40 voor de 11e en dan telkens een punt minder tot de 50e.

Wat is er te verdienen met de Wereldbeker?
 
De prijzenpot van de Wereldbeker is de grootste van alle regelmatigheidscriteria. De winnaar van een Wereldbekercross verdient 5.000 euro, de winnares 2.000 euro. Eindwinst brengt zowel bij de heren als bij de dames 30.000 euro op.
 
Dit was de eindstand in het seizoen 2017-2018 bij de heren:
 
1        Mathieu van der Poel (Ned)                 695 punten
2        Wout van Aert                                          585
3        Toon Aerts                                                 493
4        Michael Vanthourenhout                       474
5        Laurens Sweeck                                       466
6        Kevin Pauwels                                          437
7        Corné van Kessel (Ned)                          428
8        Tim Merlier                                               408
9        Daan Soete                                               395
10      Lars van der Haar (Ned)                         395
 
Dit was de eindstand in het seizoen 2017-2018 bij de dames:
 
1        Sanne Cant                                               608 punten
2        Kaitlin Keough (VS)                                 501
3        Eva Lechner (Ita)                                     476
4        Nikki Brammeier (GBr)                           401
5        Katherine Compton (VS)                        400
6        Katerina Nash (Tsj)                                  396
7        Helen Wyman (GBr)                               393
8        Ellen Van Loy                                           375
9        Maud Kaptheijns (Ned)                         351
10      Sophie de Boer (Ned)                             337
 



Superprestige

Superprestige

© BELGA

De Superprestige bestaat sinds 1983. In dat eerste seizoen kwamen vier Belgische crossen in aanmerking voor het klassement: Zillebeke, Diegem, Asper-Gavere en Overijse.
 
De Superprestige bestaat uit crossen in België en Nederland, al werden in de jaren vóór 2000 ook vaak uitstapjes gedaan naar Italië, Frankrijk of Zwitserland.
 
De beroemde namen van plekken die de Superprestige aandoet zijn Asper-Gavere, Diegem, Overijse, Ruddervoorde, Gieten, Zonhoven, Hoogstraten en Middelkerke. Van 2014 tot 2016 kende ook Wallonië een Superprestigecross, op een mythische plek: het racecircuit van Spa-Francorchamps.

Bekijk in deze video hoe de Superprestigecross in Overijse anno 1987 eruitzag:



Dit seizoen telt de Superprestige 8 manches: Gieten (Ned, 14/10), Boom (20/10), Ruddervoorde (28/10), Gavere (11/11), Zonhoven (16/12), Diegem (30/12), Hoogstraten (10/02), Middelkerke (16/02). Voor het eerst is de Superprestige in handen van Flanders Classics, de organisator van onder meer de Ronde van Vlaanderen.
 
Dit is het palmares van de winnaars van de Superprestige:
 
1983             Hennie Stamsnijder
1984             Hennie Stamsnijder
1985             Roland Liboton
1986             Roland Liboton
1987             Hennie Stamsnijder
1988             Roland Liboton
1989             Hennie Stamsnijder
1990             Danny De Bie
1991             Radomir Simunek
1992             Radomir Simunek
1993             Daniele Pontoni
1994             Daniele Pontoni
1995             Radomir Simunek
1996             Luca Bramati
1997             Adrie van der Poel
1998             Richard Groenendaal
1999             Sven Nys
2000             Sven Nys
2001             Richard Groenendaal
2002             Sven Nys
2003             Sven Nys
2004             Bart Wellens
2005             Sven Nys
2006             Sven Nys
2007             Sven Nys
2008             Sven Nys
2009             Sven Nys
2010             Zdenek Stybar
2011             Sven Nys
2012             Sven Nys
2013             Sven Nys
2014             Sven Nys
2015             Mathieu van der Poel
2016             Wout van Aert
2017             Mathieu van der Poel
2018             Mathieu van der Poel
 
De absolute superster van de Superprestige is Sven Nys: hij won maar liefst 64 Superprestigewedstrijden. Na hem heeft Mathieu van der Poel (met 23 SP-zeges) en Roland Liboton (met 21 SP-zeges) het vaakst gezegevierd in de Superprestige.

Bekijk hier hoe Sven Nys de 60e Superprestigecross uit zijn carrière won:



Nys won ook 13 keer het eindklassement. Hennie Stamsnyder won dat 4 keer, Roland Liboton, Radomir Simunek en Mathieu van der Poel al 3 keer.
 
Puntenverdeling in de Superprestige
 
De crossers verdienen in elke SP-wedstrijd punten: 15 voor de 1e, 14 voor de 2e, 13 voor de 3e en zo verder tot 1 punt voor de 15e in de uitslag.
 
Wat valt er te verdienen in de Superprestige?
 
De winnaar van het eindklassement in de Superprestige wint bij de mannen 30.000 euro, de winnares bij de dames krijgt een cheque van 10.000 euro.
 
Dit was het eindklassement in 2017-2018 bij de heren:
 
1        Mathieu van der Poel (Ned)              115 punten
2        Wout van Aert                                    96
3        Laurens Sweeck                                 86
4        Lars van der Haar (Ned)                     80
5        Toon Aerts                                           80
6        Quinten Hermans                                54
7        Tim Merlier                                           53
8        Kevin Pauwels                                     52
9        Michael Vanthourenhout                      51
10      David van der Poel (Ned)                    51
 
 
Dit was het eindklassement in 2017-2018 bij de dames:
 
1        Sanne Cant                                                    107 punten
2        Maud Kaptheijns (Ned)                                  105
3        Annemarie Worst (Ned)                                 77
4        Nikki Brammeier (GBr)                                   66
5        Ellen Van Loy                                                 64
6        Alice Maria Arzuffi (Ita)                                   58
7        Laura Verdonschot                                         50
8        Elle Anderson (VS)                                         50
9        Kim Van De Steene                                        50
10      Ceylin del Carmen Alvarado (Ned)                44



DVV Verzekeringen Trofee

DVV Verzekeringen Trofee

© BELGA

De huidige DVV Verzekeringen Trofee is de opvolger van de Gazet van Antwerpen Trofee die voor het eerst werd georganiseerd in 1987. De wedstrijden voor dit klassement werden allemaal gereden in de provincie Antwerpen, met wedstrijden in onder meer Niel, Essen of Loenhout.
 
Samen met crossen als Kalmthout of Lille vormen de Antwerpse crossen nog altijd het hart van deze trofee.
 
Vanaf 2002 gingen de organisatoren ook buiten de Antwerpse provinciegrenzen op zoek naar crossen. Daardoor kregen crossen als Baal (2002), de Koppenbergcross in Oudenaarde (2002), Hasselt (2006), Namen (2009), Ronse (2011) of Hamme (2014) een plekje in dit regelmatigheidscriterium.
 
In 2012 veranderde de naam van deze GvA-Trofee in de Bpost Bank Trofee die vanaf 2016 de DVV Verzekeringen Trofee heet.

Waar de GvA-Trofee nog werkte met een klassement op punten, kwam in 2012 een ingrijpende verandering. Vanaf dan werd gerekend in tijd.
 
Het klassement wordt opgesteld op basis van de aankomsttijd in elke manche van de DVV Trofee. Elke renner kan per manche maximaal vijf minuten achterstand oplopen. In de huidige editie gelden ook bonificatieseconden na anderhalve ronde (15 seconden voor de 1e, 10 seconde voor de 2e en 5 seconden voor de 3e). Ook aan de aankomst gelden dezelfde bonificatieseconden voor de renners die het podium bezetten.
 
Dit seizoen telt de DVV Verzekeringen Trofee acht manches: Oudenaarde (1/11), Niel (10/11), Hamme (18/11), Antwerpen (15/12), Loenhout (28/12), Baal (1/1), Brussel (6/1), Lille (9/2).
 
Dit is het palmares van de GvA – Bpost Bank – DVV Verzekeringen Trofee:
 
1988                  Rudy De Bie
1989                  Guy Van Dijck
1990                  Guy Van Dijck
1991                  Marc Janssens
1992                  Dirk Pauwels
1993                  Paul Herygers
1994                  Paul Herygers
1995                  Paul Herygers
1996                  Paul Herygers
1997                  Paul Herygers
1998                  Arne Daelmans
1999                  Marc Janssens
2000                  Arne Daelmans
2001                  Erwin Vervecken
2002                  Erwin Vervecken
2003                  Sven Nys
2004                  Bart Wellens
2005                  Sven Nys
2006                  Sven Nys
2007                  Sven Nys
2008                  Sven Nys
2009                  Sven Nys
2010                  Sven Nys
2011                  Sven Nys
2012                  Kevin Pauwels
2013                  Niels Albert
2014                  Sven Nys
2015                  Wout van Aert
2016                  Wout van Aert
2017                  Wout van Aert
2018                  Mathieu van der Poel

Ook in dit regelmatigheidscriterium is Sven Nys de grote slokop: hij won 9 keer het eindklassement. Paul Herygers was 5 keer de beste, Wout van Aert 3 keer. Wat het aantal dagzeges betreft, was Sven Nys 46 keer de primus, Paul Herygers 20 keer, Bart Wellens 19 keer.

De vrouwen hebben sinds 2008 een eindklassement.
 
Dit is het palmares:
 
2008                  Daphny van den Brand
2009                  Daphny van den Brand
2010                  Daphny van den Brand
2011                  Sanne Cant
2012                  Daphny van den Brand
2013                  Sanne Cant
2014                  Sanne Cant
2015                  Ellen Van Loy
2016                  Sanne Cant
2017                  Sanne Cant
2018                  Katherine Compton
 
Dit was vorig seizoen de eindstand van de DVV Verzekeringen Trofee bij de heren:
 
1      Mathieu van der Poel (Ned)
2      Toon Aerts                                     op 8'01"
3      Wout van Aert                                 11'12"
4      Laurens Sweeck                               13'35"
5      Kevin Pauwels                                 14'13"
6      Lars van der Haar (Ned)                  14'21"
7      Corné van Kessel (Ned)                   14'51"
8      Jens Adams                                      17'00"
9      Tim Merlier                                      19'08"
10    Michael Vanthourenhout               19'12"
 
Dit was vorig seizoen de eindstand van de DVV Verzekeringen Trofee bij de dames:
 
1      Katherine Compton (VS)          5u48'50"
2      Nikki Brammeier (GBr)             op 6'11"
3      Maud Kaptheijns (Ned)              6'26"
4      Helen Wyman (GBr)                   8'10"
5      Sanne Cant                                 8'30"
6      Ellen Van Loy                              12'05"
7      Kim Van de Steene                     15'28"
8      Loes Sels                                     17'57"
9      Laura Verdonschot                    20'01"
10    Karen Verhestraeten                 23'25"


UCI ranking

UCI ranking

© BELGA

Naast de klassementen van de regelmatigheidscriteria is nog een klassement belangrijk: de ranking van de Internationale Wielerunie. Die bepaalt in de wedstrijden immers de startvolgorde en de rij waarop de veldrijders en -rijdsters van start mogen gaan.
 
Dit is de UCI-ranking bij de heren van 27/11/2018:
 
1      Van der Poel Mathieu (Ned)               2570
2      Van Aert Wout                                    2548
3      Aerts Toon                                          2098
4      Vanthourenhout Michael                    1651
5      Sweck Laurens                                   1642
6      Van Kessel Corne (Ned)                     1299
7      Van der Haar Lars (Ned)                     1255
8      Hermans Quinten                                1208
9      Merlier Tim                                          1173
10    Soete Daan                                         1138
 
Dit is de UCI-ranking bij de dames van 27/11/2018:
 
1        Cant Sanne                                                    2192
2        Compton Katherine (VS)                                1597
3        Lechner Eva (Ita)                                           1372
4        Worst Annemarie (Ned)                                 1361
5        Keough Kaitlin (VS)                                       1328
6        Vos Marianne (Ned)                                       1294
7        Arzuffi Alice Maria (Ita)                                  1281
8        Van Loy Ellen                                                 1276
9        Sels Loes                                                       1195
10      Richards Evie (GBr)                                       1097
 

Top