Doen ze een belletje rinkelen? Enkele roemruchte sponsors in het veldrijden

Sponsors komen en gaan in het wielrennen en het veldrijden is daar geen uitzondering op. Maar de ene sponsor kent natuurlijk al wat meer succes dan de andere, met dank aan die ene bepaalde renner. We zetten enkele bekende sponsors uit de cross op een rijtje.
Doen ze een belletje rinkelen? Enkele roemruchte sponsors in het veldrijden

Rabobank

Rabobank

Niet alleen op de weg heeft de Nederlandse bank een rijkgevuld verleden, ook in het veld waren de oranje truien lang een vast beeld. Zo schitterde Sven Nys tien jaar lang voor de Nederlandse formatie en was ook Richard Groenendaal. Na het vertrek van de twee tenoren - Nys koos in 2008 voor Landbouwkrediet - verdween Rabobank stilaan uit het veld.

Spaar Select

Spaar Select

In 2000 richtte de Nederlander Hans Van Kasteren een veldritploeg op, met verzekeraar Spaar Select als hoofdsponsor. De ploeg ging als een komeet van start. De naam Spaar Select zou maar vier jaar op de tenues staan, maar met Erwin Vervecken en Bart Wellens pakte de ploeg in die periode wel drie wereldtitels.

Telenet-Fidea

Telenet-Fidea

Nadat Spaar Select uit het veldrijden stapte, vond Van Kasteren een opvolger in de naam van Fidea. De Belgische verzekeraar zou de hoogconjunctuur van zijn voorganger verder zetten en kon uitpakken met onder meer Kevin Pauwels en Zdenek Stybar. In 2009 kreeg Fidea financiële steun van internet- en televisie-aanbieder Telenet. In 2016 nam Sven Nys de ploeg over.

Palmans

Palmans

In 1993 stapte het transportbedrijf in het wielrennen. Van cosponsor groeide het snel door naar hoofdsponsor, met een ploeg die zowel in het veld als op de weg zijn strepen verdiende. In het veldrijden kon de ploeg, die na 2008 onder de naam BKCP-Powerplus verder ging, uitpakken met grote namen als Niels Albert en Mario De Clercq.

Vastgoedservice

Vastgoedservice

Van het voetbalveld naar het veldrijden, Timmy Simons maakte in 2014 al de stap en werd mede-eigenaar van wielerploeg Vastgoedservice-Golden Palace. Op dit moment gaat de ploeg als Pauwels Sauzen-Vastgoedservice door het leven, maar vanaf januari zal het immobiliënkantoor enkel als co-sponsor optreden bij Creafin-Tüvsüd, de nieuwe ploeg van Simons.

Landbouwkrediet

Landbouwkrediet

Zoals eerder gezegd trok de Kannibaal van Baal in 2008 naar Landbouwkrediet. Die ploeg kende op de weg al meerdere successen met onder meer Ludo Dierckxsens en Tom Steels, maar wilde ook zichtbaarheid in het veld. Dat lukte perfect met negenvoudig Belgisch kampioen Sven Nys, die meteen ook maatje Sven Vanthourenhout meenam.

Corendon

Corendon

Vliegmachine Mathieu van der Poel die het uithangbord is van de wielerploeg gesponsord door een bedrijf dat zich specialiseert in vliegvakanties, het is een match made in heaven. Corendon maakte in het seizoen 2015-2016 zijn intrede als cosponsor in het team van BKCP, dat later Beobank werd. Sinds dit kalenderjaar is Corendon de hoofdsponsor met steun van gokbedrijf Circus.

S.E.F.B.

S.E.F.B.

In een iets verder verleden was de financiële instelling S.E.F.B. wielersponsor. In het veld bracht het enkele grote renners voort, met als uitschieter Danny De Bie, de drievoudige Belgische kampioen en eenmalige wereldkampioen. De ploeg zou later - net als de sponsor zelf - opgaan in Record Bank. Erwin Vervecken maakte die evolutie mee als renner.

Guerciotti

Guerciotti

Het Italiaanse fietsenmerk van oprichter Paolo Guerciotti maakte in 1977 zijn intrede in de crosswereld. In 1982 realiseerde de ploeg een toptransfer door regerend wereldkampioen Roland Liboton te strikken. In het shirt van de Italianen kroonde Liboton zich nog eens twee keer tot wereldkampioen, de enige twee wereldtitels bij de profs voor de ploeg. Bij de amateurs leverde Guerciotti zeven keer een wereldkampioen.De UCI World Cup en de Superprestige zijn gratis te bekijken voor alle klanten van Proximus TV via het 11-kanaal. Via de livestream op www.proximus-sports.be hoef je niets te missen!

Meer over het sportaanbod van Proximus TV.

Top