Ken je ze nog? Deze crossen verdwenen van de internationale kalender

Veldritten organiseren is een kostelijke bezigheid, zeker als je de toppers wil strikken. Het is dan ook vechten om een plaatsje in één van de drie grote klassementen, die via onder meer televisiegelden meer zekerheid bieden qua inkomsten. Buiten Vlaanderen is het, gezien de mindere opkomst, sowieso moeilijker om te overleven. Daardoor verdwenen er de laatste jaren helaas enkele bekende crossen, waaronder de volgende vijf.
Ken je ze nog? Deze crossen verdwenen van de internationale kalender

© Belga

Grand Prix Lille Métropole

Grand Prix Lille Métropole

© Belga

Frankrijk heeft een lange traditie in het veldrijden, het leverde de eerste jaren aan de lopende band wereldkampioenen. Desalniettemin zijn er nog weinig Franse crossen die er vandaag in slagen een vaste waarde te worden op de internationale kalender. De Grand Prix Lille Métropole, op en rond de mytische piste van Roubaix, maakte enkele jaren deel uit van de Wereldbeker, maar verdween na 2012.

Ziklokross Igorre

Ziklokross Igorre

© Belga

Kent u hem nog, de Ziklokross in het Spaanse Igorre? Sinds 1977 was de moddercross een vaste waarde op de veldritkalender. In het eerste decennium domineerden de Spanjaarden hun eigen cross, maar na 1987 kon enkel ene David Secco rond de eeuwwisseling nog vier keer een tweede plaats veroveren. In 2012 was de geldkas leeg en verdween hij van de WB-kalender. In de regio worden nog kleinere wedstrijden georganiseerd.

Aigle

Aigle

© Belga

De plek waar UCI zijn hoofdzetel heeft, daar moet toch wel een veldrit van niveau plaatsvinden? Helaas. Het is al van het seizoen 2010-2011 geleden dat Aigle nog organisator was van een Wereldbeker-cross. De Tsjech Zdenek Štybar was onze landgenoten Niels Albert en Kevin Pauwels toen te snel af. Dit jaar maakte Bern wel zijn intrede in de Wereldbeker.

Spa-Francorchamps

Spa-Francorchamps

© Belga

Drie seizoenen lang werd er rond en op de mythische Formule 1-piste van Spa-Francorchamps gecrosst in de Superprestige. Maar vorig seizoen verdween de cross uit de kalender. Superprestige verlengde het contract met organisator Golazo niet, en die zag geen heil in een onafhankelijke cross. Wereldkampioen Wout van Aert werd zo de laatste winnaar in Spa.

De Caubergcross

De Caubergcross

© Belga

Sinds 2011 vond er op en naast de Cauberg in Valkenburg een cross plaats, die tussen 2013 en 2016 tot de Wereldbeker behoorde. Lars van der Haar voelde er zich als een vis in het water, want hij won er drie keer op een rij. In 2017 viel de cross weg, maar begin 2018 werd er wel het WK georganiseerd. Met die inkomsten wilde Valkenburg opnieuw een WB-cross organiseren, maar het WK zorgde voor een financiële kater.De UCI World Cup en de Superprestige zijn gratis te bekijken voor alle klanten van Proximus TV via het 11-kanaal. Via de livestream op www.proximus-sports.be hoef je niets te missen!

Meer over het sportaanbod van Proximus TV.

Top