Daar zijn de crossers weer: dit zijn de belangrijkste crossen van de winter

De herfst is begonnen en dat betekent dat de crossfietsen weer mogen worden opgeblonken. Met de winter in zicht mogen de heren en dames veldrijders zich weer opmaken voor hun seizoen. Wij stellen je de belangrijkste crossen voor.
Daar zijn de crossers weer: dit zijn de belangrijkste crossen van de winter

© Belga

Koppenbergcross

Koppenbergcross

© Belga

Een cross die tot de verbeelding spreekt. Met dank aan de legendarische Koppenberg, die ook in de Ronde van Vlaanderen een hoofdrol speelt. Tussen al de zware veldstroken door moeten de renners de kasseihelling op. Geen parcours voor doetjes, maar wel spek voor de bek van Sven Nys. De Kanibaal van Baal was maar liefst 9x de beste op de Koppenberg. De Koppenbergcross wordt gereden op 1 november.

Tabor

Tabor

© Belga

Zeker niet de cross met de grootste traditie, want hij wordt 'pas' sinds 1996 gereden. In die relatief korte periode was de Tsjechische stad wel al drie keer organisator voor het WK. Mathieu van der Poel, Zdenek Stybar en Erwin Vervecken wisten er de regenboogtrui te veroveren. Tábor behoort steevast tot de crossen voor de Wereldbeker en vindt plaats op 17 november.

Duinencross

Duinencross

© Belga

De speeltuin van Niels Albert, die in zijn veel te korte carrière twee WB-crossen won in Koksijde én er in 2012 wereldkampioen werd. Het leverde hem een naar hem vernoemde duin op het parcours op. De Duinencross is een klassieker. De wedstrijd wordt al sinds 1969 georganiseerd en maakt deel uit van de Wereldbeker. De eerste editie werd gewonnen door Roger De Vlaeminck. De Duinencross wordt gereden op 25 november.

Druivencross

Druivencross

© Belga

Ook al maakt de cross in Overijse geen deel uit van een klassement, de Druivencross staat nog steeds bekend als "de moeder van alle crossen". De wedstrijd wordt al sinds 1960 gereden. Roland Liboton wist in zijn carrière maar liefst 16x te juichen in Overijse, waarvan 1x op het BK. De laatste drie jaar was telkens Mathieu van der Poel aan het feest. De Druivencross wordt gereden op 9 december.

Zonhoven

Zonhoven

© Belga

Het is steevast één van de beelden van het seizoen, wanneer de renners de kuil in Zonhoven induiken. De fans staan rijen dik aan de zanderige en steile helling, die met voorsprong het spectaculairste punt van het parcours is. Mathieu van der Poel noemde de Superprestige-manche niet voor niets "één van de mooiste crossen van het seizoen." Deze Superprestigewedstrijd wordt gereden op 16 december.

Citadelcross

Citadelcross

© Belga

Een recente wedstrijd, want ze bestaat pas sinds 2009. Desondanks heeft ze haar plaats tussen de groten al te pakken, want na amper twee jaar kreeg ze een upgrade van de toenmalige GvA-Trofee naar de Wereldbeker. Het decor, met de Citadel van Namen als middelpunt, heeft daar veel mee te maken. Het is één van de zwaarste crossen van het jaar en wordt gereden op 23 december.

GP Eric De Vlaeminck

GP Eric De Vlaeminck

© Belga

De wedstrijd in Heusden-Zolder, op het circuit van Terlaemen, werd in 2000 in het leven geroepen als test voor het WK in 2002, dat in de Limburgse stad zou plaatsvinden. Na dat wereldkampioenchap waren er nog twee zomeredities, nadien was het wachten tot 2008 vooraleer de cross ter ere van de zevenvoudig wereldkampioen een vaste stek kreeg op de WB-kalender. De GP Eric De Vlaeminck vindt plaats op 26 december.

Azencross

Azencross

© Belga

De cross van de primeurs. De wedstrijd in Loenhout was de eerste die de Europa-trofee en Wereldbeker mocht ontvangen, een eigen website had, live te volgen was én een wedstrijd voor vrouwen organiseerde. Ook de F1-start met seinlichten en het wasbord vonden hun oorsprong in Loenhout. Volgens de traditie wordt elke winnaar wereldkampioen. Aan Tom Meeusen, die in 2015 won, om die traditie in ere te houden op 28 december...

Diegem

Diegem

© Belga

Een uitzonderlijke cross, want sinds 2000 vindt de wedstrijd jaarlijks bij kunstlicht plaats. In plaats van te starten om 15u, wat gebruikelijk is, trekken de renners zich in Diegem op 30 december pas om 17u op gang. Mathieu van der Poel lijkt het minste last te hebben van dat late uur en het donker, want de Nederlander won de laatste vier edities.

GP Sven Nys

GP Sven Nys

© Belga

Grote renners hebben hun eigen wedstrijd, zo ook Sven Nys. De Kannibaal uit Baal wordt al sinds 2000 in eigen stad geëerd met de GP Sven Nys, die elk jaar op Nieuwjaarsdag wordt gereden. Het mag niet verbazen dat Nys recordhouder is van de DVV-manche. Van de 19 gereden edities won de thuisrijder er maar liefst 12.

GP Adrie van der Poel

GP Adrie van der Poel

© Belga

De Nederlander was een succesvol renner in het veld én op de weg. Vandaag de dag is hij één van de meest gelauwerde parcoursbouwers. Een eigen cross lag dus voor de hand, en welke plek was beter dan geboortedorp Hoogerheide? De GP vond voor het eerst plaats in 2003 en was al tweemaal gastheer voor het WK. Deze GP gaat door op 27 januari.

De UCI World Cup en de Superprestige zijn gratis te bekijken voor alle klanten van Proximus TV via het 11-kanaal. Via de livestream opwww.proximus-sports.be hoef je niets te missen!

Meer over het sportaanbod van Proximus TV.

Top