Dodelijke ongevallen tijdens wielerwedstrijden

Het overlijden van onze landgenoot Bjorg Lambrecht deze week in de Ronde van Polen is de zoveelste klap voor de wielerwereld. Lambrecht is jammer genoeg niet de enige wielrenner die een ongeval tijdens een wedstrijd niet overleefde. Bekijk het tragische lijstje met enkele van zijn bekendste voorgangers.
Dodelijke ongevallen tijdens wielerwedstrijden

© Photonews - Vincent Kalut

Antoine Demoitié

Antoine Demoitié

© Photonews - Nico Vereecken

In maart 2016 werd de Belg Antoine Demoitié (25) aangereden door een motor na een val in Gent-Wevelgem. De jonge Luikenaar van Wanty-Groupe Gobert overleed aan zijn verwondingen. Demoitié won in 2015 de Wanzele Koerse en een rit in het Circuit des Ardennes.

Wouter Weylandt

Wouter Weylandt

© EPA

Wielrenner Wouter Weylandt kwam in de Giro van 2011 om het leven na een dramatische val. De 26-jarige Weylandt ging onderuit in de afdaling van de Passo del Bocco en liep daarbij een fatale schedelbreuk op. Hij zou met zijn pedaal blijven haken zijn achter een muurtje en schoof twintig meter over het asfalt. Weylandt was een groot talent die op dat moment al een ritoverwinning in de Vuelta (2008) en de Giro (2010) op zijn naam had staan. Op het moment van zijn overlijden was zijn vriendin zwanger van hun eerste kindje.

Isaac Galvez

Isaac Galvez

© Photonews

Tijdens de wielerzesdaagse van Gent in 2006 kwam de Spanjaard Isaac Galvez (31) zwaar ten val nadat hij in contact was gekomen met renner Dimitri De Fauw. Galvez raakte de balustrade met zijn borst en verloor onmiddellijk het bewustzijn. Tijdens zijn overbrenging naar het ziekenhuis overleed hij aan de gevolgen van interne bloedingen. Galvez was datzelfde jaar nog wereldkampioen geworden met zijn teamgenoot Juan Llaneras en was drie weken getrouwd. De Fauw raakte na het ongeval in een depressie en pleegde drie jaar later zelfmoord.

Andrei Kivilev

Andrei Kivilev

© Photonews - Eric Lalmand

De Kazach Andrei Kivilev (29) kwam in 2003 om het leven na een val in de tweede etappe van Parijs-Nice. Kivilev droeg bij zijn val geen helm en liep een schedelbasisfractuur op. Hij overleed de volgende morgen in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Sindsdien is het dragen van een helm in alle koersen verplicht. Kivilev liet een vrouw en zoontje van zes maanden achter. In 2001 was hij nog vierde geworden in de Tour de France.

Fabio Casartelli

Fabio Casartelli

© EPA

Tijdens de afdaling van de Portet d’Aspet in de vijftiende etappe van de Tour de France in 1995 sloeg het noodlot toe voor de Italiaan Fabio Casartelli (24). Casartelli kwam bij een val met zijn hoofd tegen een betonblok terecht en overleed enkele uren later in het ziekenhuis. Ook hij droeg geen helm. Casartelli was de Olympisch kampioen van 1992 in Barcelona. Hij liet een vrouw en zoontje van drie maanden achter.

Jean-Pierre Monseré

Jean-Pierre Monseré

© Belga

Jempi Monseré was amper 22 toen hij in 1971 na een botsing met een auto tijdens een kermiskoers in Retie om het leven kwam. Monseré was op dat moment al wereldkampioen op de weg en ook de Ronde van Lombardije stond reeds op zijn palmares. Zijn zoontje Giovanni zou in 1976 als zevenjarige sterven op een gelijkaardige manier, met een fiets die hij voor zijn eerste communie gekregen had van Freddy Maertens.

Stan Ockers

Stan Ockers

© Belga

Stan Ockers was 36 toen hij zwaar ten val kwam op de piste van het Antwerps Sportpaleis in september 1956. Enkele dagen later overleed hij, wat een golf van nationale rouw teweeg bracht in België. Ockers werd wereldkampioen op de weg in 1955 en won dat jaar ook de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Hij eindigde tweede in de Tour van 1950 en 1952 en was de beste sprinter in de Tour van 1955 en 1956.

Bekijk ook:
Bjorg Lambrecht, een groot wielertalent is niet meer

Top
t