Hermans: "Zo dicht mogelijk bij de top vijf eindigen" © Belga

Niet alle veldrijders die op het BK in Koksijde van start gaan, denken aan de titel of een podiumplaats. Zondag is ook een belangrijke afspraak voor wie naar het WK in Valkenburg wil.


Wout van Aert, Laurens Sweeck, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels zijn voor bondscoach Sven Vanthourenhout zo goed als zeker van een plaatsje voor het WK in Valkenburg van 4 februari. Omdat België zeven crossers mag afvaardigen, zijn er dus nog twee plaatsjes te verdienen.

De bondscoach verklaarde al dat de uitslag op het BK niet doorslaggevend zal zijn voor een selectie omdat de twee omlopen danig van elkaar verschillen. Toch zullen renners als Daan Soete, Tim Merlier, Jens Adams, Tom Meeusen en Quinten Hermans zondag goed willen presteren in de duinen aan de kust.

"Ik zou het liefst zo dicht mogelijk bij de top vijf eindigen. Maar dat hangt niet enkel van mij af, ook van de sterkte van de anderen", zo vertelt de 22-jarige Hermans in Het Belang van Limburg. De vorige jaren voelde hij bij de beloften de druk van de favoriet. Als eerstejaarsprof staat hij in Koksijde met een ander gevoel aan de start: "Een BK kan je niet vergelijken met eender welke klassementscross. Je staat er met een andere soort stress aan de start. Een waartegen je moet bestand zijn. Ik moet wel bekennen dat ik dit jaar met een ander, leuker gevoel naar die kampioenschappen toeleef. Zondag hoef ik louter zo lang mogelijk te volgen. Dat is een prettiger uitgangspunt."

(DrK/Picture: Belga)

Wilt u alles over het veldrijden nog eens herbekijken? Alle video's over het veldrijden met interviews en highlights vindt u op deze pagina van Proximus Sports.