Overijse: "Wegblijvers bewijzen de cross geen dienst" © Belga

Met de cross in Overijse staat zondag een van de grote klassiekers uit het veldrijden geprogrammeerd. Toch hebben heel wat toppers deze cross niet in hun programma opgenomen.


De cross in Overijse is een van de grote klassiekers van het veldrijden. De organisatoren blijven hun eigen koers varen, want ondanks herhaaldelijke verzoeken behoort deze cross niet tot een regelmatigheidscriterium. Een heel bewuste keuze, zo zegt Willy van Roy, voorzitter van de organiserende De Sportvrienden, bij Het Laatste Nieuws: "Het is heel jammer voor zij die er ons graag bij willen, maar de Sportvrienden zullen alles in het werk stellen om de Druivencross onafhankelijk te laten doorgaan. Al onze medewerkers zijn vrijwilligers die zich gratis en voor niets opofferen. Je kan van die mensen niet eisen dat ze hun botten afdraaien zodat anderen hun zakken zouden vullen."

De Druivencross is dus niet te koop, maar de organisatoren zien wel dat een aantal toppers verkiezen om langer op stage in Spanje te blijven. En daarmee bewijzen ze volgens de voorzitter de crosswereld geen dienst: "Als de renners liever op stage gaan, kunnen wij ze niet tegenhouden. Dat ze daarmee de sport geen dienst bewijzen, zullen ze pas beseffen als het te laat is. Bijvoorbeeld als organisatoren zullen afhaken, want dat zit eraan te komen."

Mathieu van der Poel, winnaar in 2015 (zie foto), is alvast wel van de partij.

(DrK/Picture: Belga)