Mag een veldrijder hulp krijgen uit het publiek?

Sanne Cant zaterdag in Niel, Mathieu van der Poel zondag in Gavere: allebei kregen ze af te rekenen met mechanische pech en telkens kwam iemand uit het publiek hen helpen. Mag dat wel?

In Niel kwam Sanne Cant zaterdag ten val. Ze bleef sukkelen met haar fiets, maar kreeg de hulp van een journalist die haar fiets opnieuw in orde kreeg, zodat ze de wedstrijd kon uitrijden. In Gavere kreeg Mathieu van der Poel de hulp van een fan die de Nederlander hielp om zijn ketting weer op de juiste plaats te krijgen.

UCI-commissaris Guy Dobbelaere gaf in Het Nieuwsblad duidelijkheid over of dit wel is toegestaan. "Ja, want het staat niet in het reglement dat het niet mag. Ze hebben niet van fiets gewisseld. Want dat mag alleen in de materiaalzone, dat staat wel in het reglement."

Het blijft toch nog een grijze zone, want Jacky Tarenne, zowel zaterdag als zondag voorzitter van de wedstrijdjury wil volgens Dobbelaere meer duidelijkheid van de UCI over deze kwestie: "Omdat er dit weekend twee gevallen waren, is het niet slecht dat de UCI wat duidelijkheid verschaft."

(DrK/Picture: Belga)

Nieuws

Top