Wereldbeker 2018, groep H: de groep van de grote onvoorspelbaarheid

Kan Polen opnieuw aanknopen met het succes van 1974 en 1982 toen spelers als Tomaszweski, Lato, Lubanski of Boniek het mooie weer maakten bij de Wit-Roden? Pakt Senegal opnieuw uit met een grootse prestatie zoals in 2002 toen het Frankrijk klopte? Kan James Rodríguez zich opnieuw kronen tot topschutter van het WK zoals in 2014? Of zorgt Japan voor de verrassing?
Wereldbeker 2018, groep H: de groep van de grote onvoorspelbaarheid

© -

Bekijk hier hoe Senegal Frankrijk en de hele wereld verbaasde in 2002:Groep H: onvoorspelbaar en dus spanning troef

Polen, Senegal, Colombia, Japan: de landen in groep H mogen allemaal dromen van een tweede ronde. Op basis van de FIFA-ranking* zijn vooral Polen (10), Colombia (16), Senegal (28) aan elkaar gewaagd. Alleen Japan hinkt wat verderop in de ranking (60). Het maakt van groep H misschien wel de minst voorspelbare groep in de eerste ronde van het WK en dus vast ook de spannendste en de leukste om te volgen.

* FIFA-ranking van 17 mei

Polen, de gouden generatie die moet oogsten

Polen, de gouden generatie die moet oogsten

© Photonews

Polen in cijfers

FIFA-ranking: 10
Aantal WK-deelnames: 6
Aantal gespeelde wedstrijden op een WK-eindronde: 31
Zeges in een WK-eindtoernooi: 15
Gelijke spelen in een WK-eindtoernooi: 5
Nederlagen in een WK-eindtoernooi: 11
Doelpunten voor op een WK: 44
Doelpunten tegen op een WK: 40
Beste resultaat op een WK: derde plek in 1974 en 1982

Net als België heeft Polen een gouden generatie voetballers die op het komende WK in Rusland mogelijk de kans krijgen om een laatste keer te schitteren. Voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika en dat van 2014 van Brazilië wisten de Polen zich niet te plaatsen. Op het EK in 2016 haalde de Polen de kwartfinale, maar of een evenaring van dit huzarenstuk mogelijk is, valt af te wachten. In Rusland wordt Polen een van de oudste selecties, met spelers als Fabianski, Cionek, Piszczek of Blaszczykowski die 30 jaar of ouder zijn. Ook grote ster Robert Lewandowski rondt in augustus de kaap van 30 levensjaren.

Hoe ze zich hebben gekwalificeerd
 
Polen had weinig moeite om zich te kwalificeren. In groep E lieten zij Denemarken, Montenegro, Roemenië, Armenië en Kazakhstan vrij makkelijk achter zich. De selectie van bondscoach Nawalka totaliseerde 25 op 30 en verloor alleen van Denemarken (een zware 4-0).

De sterren van de selectie: Robert Lewandowski, de Poolse sluipschutter

De sterren van de selectie: Robert Lewandowski, de Poolse sluipschutter

© Photonews

Met 52 doelpunten voor zijn vaderland is Robert Lewandowski de topschutter aller tijden bij Polen. De aanvoerder wordt in augustus 30 en moet dus op het WK in Rusland op het toppunt van zijn kunnen zijn. In de kwalificatiecampagne liet hij zich van zijn productiefste kant zien: hij scoorde maar liefst 16 keer. Niemand deed beter in de Europese kwalificatiegroepen. Bekijk hier hoe Lewandowski met Bayern er in september 2015 in slaagde om 5 keer te scoren in 9 minuten:

De sterren van de selectie: Arkadiusz Milik, verlost van blessures, klaar om te schitteren

De sterren van de selectie: Arkadiusz Milik, verlost van blessures, klaar om te schitteren

© Photonews

In de spits heeft aanvoerder Lewandowski Arkadiusz Milik naast zich, de 24-jarige aanvaller van Napoli en dus ploegmaat van Dries Mertens. Bij de Partenopei werd zijn opgang al twee seizoenen gestuit door blessureleed: twee keer miste hij de eerste seizoenshelft door gescheurde kruisbanden.

De trainer: Adam Nawalka

De trainer: Adam Nawalka

© Photonews

Sinds oktober 2013 is Adam Nawalka bondscoach van Polen. Op het EK 2008 was hij assistent van Leo Beenhakker. Op het EK van twee jaar terug in Frankrijk wist hij Polen tot in de kwartfinale te brengen. Nawalka heeft WK-ervaring als speler: in 1978 bevolkte hij het middenveld van Polen op het WK in Argentinië.

Senegal, de droom van een tweede huzarenstuk

Senegal, de droom van een tweede huzarenstuk

© Photonews

Senegal in cijfers

FIFA-ranking: 28
Aantal WK-deelnames: 1
Aantal gespeelde wedstrijden op een WK-eindronde: 5
Zeges in een WK-eindtoernooi: 2
Gelijke spelen in een WK-eindtoernooi: 2
Nederlagen in een WK-eindtoernooi: 1
Doelpunten voor op een WK: 7
Doelpunten tegen op een WK: 6
Beste resultaat: kwartfinale 2002

Senegal zit maar aan zijn tweede WK-deelname, maar als de Leeuwen van de Teranga het zo goed doen als in 2002, dan staat ons heel wat spektakel te wachten. Op het WK van 2002 in Zuid-Korea en Japan mochten zij hun allereerste wedstrijd spelen tegen Frankrijk, de regerende wereldkampioen. Senegal won met 1-0: Pape Bouba Diop maakte zich onsterfelijk door het meest gedenkwaardige doelpunt uit de geschiedenis van de Senegalese nationale ploeg te maken.

Hoe ze zich hebben gekwalificeerd
 
In de tweede kwalificatieronde zette Senegal makkelijk Madagascar opzij. Daarna volgde een al even makkelijke groepsronde waarin het zonder verliespartij 14 op 18 haalde in een groep met Burkina Faso, Kaapverdië en Zuid-Afrika.

Bekijk hier alle goals van Senegal in de kwalificatiecampagne:

De sterren van de selectie: Sadio Mané, de ‘Ronaldinho’ van Senegal

De sterren van de selectie: Sadio Mané, de ‘Ronaldinho’ van Senegal

© Photonews

De 26-jarige aanvaller zit al aan 51 interlands met de Leeuwen en kan op het WK in Rusland de verloren finale in de Champions League met Liverpool vergeten. Hij debuteerde in 2012 voor de nationale Senegalese ploeg en vocht zich via Metz, Salzburg, Southampton een weg naar de top: Liverpool legde 41 miljoen euro neer voor de voetballer die in zijn jeugd de bijnaam ‘Ronaldinho’ kreeg van zijn vrienden.

De sterren van de selectie: Cheikhou Kouyaté, de Senegalees met het Belgische verleden

De sterren van de selectie: Cheikhou Kouyaté, de Senegalees met het Belgische verleden

© Photonews

De aanvoerder van Senegal is al vier jaar weg uit de Jupiler Pro League, maar zal toch nog altijd populair zijn bij de supporters van Anderlecht: de 28-jarige verdediger speelde ook bij FC Brussels en Kortrijk en pakte tussen 2008 en 2014 vier landstitels bij paars-wit. In 2014 trok hij naar West Ham. De ‘Vieira’ van Senegal heeft ondertussen al 46 interlands op zijn actief en blijft een van de steunpilaren van de Senegalezen.

De trainer: Aliou Cissé

De trainer: Aliou Cissé

© Photonews

Aan het hoofd van de Senegalese selectie staat Aliou Cissé. De vorige keer dat Senegal aanwezig was op het hoogfeest van het wereldvoetbal was deze 42-jarige er ook al bij: als aanvoerder bracht hij Senegal op het WK in Zuid-Korea en Japan naar de kwartfinale. Daarin moest Senegal pas in de verlengingen de duimen leggen voor Turkije. Cissé is sinds 2015 bondscoach en bracht Senegal op de vorige Afrika Cup nog tot de kwartfinale.

Colombia, een straffe tegenstander

Colombia, een straffe tegenstander

© Photonews

Colombia in cijfers

FIFA-ranking: 16
Aantal WK-deelnames: 5
Aantal gespeelde wedstrijden op een WK-eindronde: 18
Zeges in een WK-eindtoernooi: 7
Gelijke spelen in een WK-eindtoernooi: 2
Nederlagen in een WK-eindtoernooi: 9
Doelpunten voor op een WK: 23
Doelpunten tegen op een WK: 25
Beste resultaat op een WK: kwartfinales in 2014

Op het vorige WK in 2014 in Brazilië was Colombia een van de grote verrassingen. James Rodríguez, de grote ontdekking van die Wereldbeker, versierde een toptransfer naar Real Madrid door zijn prestaties: met zes doelpunten werd hij er topschutter. Colombia kan rekenen op een heel ervaren selectie, met spelers die meestal meer dan 50 A-caps op hun naam hebben staan, zoals David Ospina (Arsenal), Cristián Zapata (AC Milan), Juan Cuadrado (Juventus), James Rodríguez (Bayern München) en Radamel Falcao (Monaco).

Hoe ze zich hebben gekwalificeerd
 
De Cafeteros moesten tot de laatste speeldag van de Zuid-Amerikaanse kwalificatiecampagne vechten om zekerheid te hebben over deelname aan het WK in Rusland. Een 1-1 gelijkspel tegen Peru verzekerde Colombia in deze zware kwalificatieronde (met 18 wedstrijden!) van de vierde stek in de groep, na Brazilië (autoritair winnaar met 41 punten), Uruguay (31) en Argentinië (28). Peru totaliseerde 27 punten, één punt meer dan Peru en Chili. De Chilenen, nog winnaars van de Copa America 2016, missen het WK.

De sterren van de selectie: James Rodríguez, de ster die na 2014 opnieuw wil schitteren

De sterren van de selectie: James Rodríguez, de ster die na 2014 opnieuw wil schitteren

© Photonews

De topschutter van het vorige WK had opnieuw een groot aandeel in de kwalificatie voor Rusland. Opnieuw zullen de prestaties van Colombia in een grote mate afhangen van zijn vorm en zijn ingevingen. Bekijk hier het mooiste doelpunt van James Rodríguez op het WK 2014, verkozen tot doelpunt van het toernooi en doelpunt van het jaar 2014:

De sterren van de selectie: Radamel Falcao, de tijger die zich niet laat kisten

De sterren van de selectie: Radamel Falcao, de tijger die zich niet laat kisten

© Photonews

Na successen bij Porto en Atlético Madrid brak Radamel Falcao niet echt door in de Premier League waar hij het probeerde bij Manchester United en Chelsea. Bij AS Monaco vond hij echter zijn trefzekerheid terug. Het WK 2014 miste hij door een knieblessure: het WK 2018 in Rusland wordt wellicht de laatste kans voor El Tigre om op zijn 32e te schitteren op het vierjaarlijkse voetbalfeest.

De trainer: José Pékerman

De trainer: José Pékerman

© Photonews

Colombia trekt naar Rusland met een ervaren kapitein op het schip. José Pékerman, de 68-jarige Argentijn, kende successen met de U20 van zijn land: hij werd er zelfs drie keer wereldkampioen mee. Aan die titels houdt hij de namen van zijn huisdieren over: die heten Qatar, Malaysia en Argentina, de drie plekken waar hij wereldkampioen werd. Later nam hij het A-elftal in handen: op het WK 2006 bracht hij de Albiceleste naar de kwartfinales. Vanaf 2012 is hij bondscoach van Colombia, met een kwartfinale in Brazilië 2014 als hoogtepunt.

Japan, een vaste klant op het WK

Japan, een vaste klant op het WK

© Photonews

Japan in cijfers

FIFA-ranking: 60
Aantal WK-deelnames: 5
Aantal gespeelde wedstrijden op een WK-eindronde: 17
Zeges in een WK-eindtoernooi: 4
Gelijke spelen in een WK-eindtoernooi: 4
Nederlagen in een WK-eindtoernooi: 9
Doelpunten voor op een WK: 14
Doelpunten tegen op een WK: 22
Beste resultaat op een WK: tweede ronde in 2002 en 2010

Sinds 1998 is Japan steeds van de partij geweest op de Wereldbeker, maar verder dan de tweede ronde zijn de Blue Samurai nog nooit geraakt. Het succes van de Japanse nationale ploeg houdt nauw verband met het succes van de Japanse competitie, de J. League, waar in de jaren 1990 toppers als Zico of Gary Lineker gingen uitbollen. Dat de Japanse competitie aan aantrekkelijkheid niet inboet, bewijst de recente transfer van Andrés Iniesta van FC Barcelona naar Vissel Kobe. Het zorgt voor een flinke inbreng in de nationale selectie van spelers uit Japanse ploegen zoals Urawa Red Diamond, Kashima Antlers of Tokyo. Voor Ryota Morioka van Anderlecht en Yuya Kubo van AA Gent was er geen plaats in de selectie van bondscoach Nishino.

Hoe ze zich hebben gekwalificeerd
 
In de tweede ronde van de Aziatische kwalificatie won Japan zijn groep met een verbluffende 22 op 24 en met 27 gemaakte doelpunten en 0 tegendoelpunten. Tegenstanders in groep E waren Syrië, Singapore, Afghanistan en Cambodja. In de derde ronde wonnen ze ook hun groep, voor Saudi-Arabië, Australië, de Verenigde Arabische Emiraten, Irak en Thailand.

De sterren van de selectie: Eiji Kawashima, via Lier en Luik naar het WK

De sterren van de selectie: Eiji Kawashima, via Lier en Luik naar het WK

© Photonews

De doelman van de Japanse nationale ploeg is geen onbekende: Eiji Kawashima was van 2010 tot 2015 actief in de Jupiler Pro League, eerst bij Lierse en daarna bij Standard. Via Dundee United belandde hij bij FC Metz, zijn huidige club. De ondertussen 35-jarige doelman heeft 82 interlands achter zijn naam en kwam opnieuw onder de lat als eerste doelman onder bondscoach Vahid Halilhodzic. Die werd echter ontslagen in april na tegenvallende resultaten in enkele oefeninterlands. Afwachten dus of Kawashima ook het vertrouwen krijgt van de kersverse bondscoah Akira Nishino. Bekijk hier een eerbetoon aan de Japanse doelman uit zijn tijd bij … SK Lierse!

De sterren van de selectie: Keisuke Honda, ‘Keizer Keisuke’

De sterren van de selectie: Keisuke Honda, ‘Keizer Keisuke’

© Photonews

De ondertussen 31-jarige Honda scoorde op de vorige WK’s (2 keer in 2010 en 1 keer in 2014) en die prestaties leverde hem telkens een mooie transfer op: in 2010 van VVV Venlo naar CSKA Moskou en in 2014 van Moskou naar AC Milan. Na het aflopen van zijn contract in Italië trok hij in 2017 naar het Mexicaanse Pachuca. Het is weinig waarschijnlijk dat hij na het WK 2018 opnieuw een toptransfer kan versieren. Al weet je op een Wereldbeker voetbal nooit…

De trainer: Akira Nishino

De trainer: Akira Nishino

© Photonews

De kwalificatie werd tot stand gebracht onder leiding van Vahid Halilhodzic, de ervaren trainer van onder meer PSG, Trabzonspor, Ivoorkust en Algerije. Op het WK 2014 bracht hij Algerije naar de tweede ronde. Na de kwalificatie van Japan voor het WK werd hij in april ontslagen na tegenvallende resultaten in enkele oefeninterlands. Akira Nishino, technisch directeur van de Japanse voetbalbond, nam het van hem over. Hij is een van de succesrijkste trainers van Japan: met Gamba Osaka pakte hij in 2005 de Japanse landstitel en in 2008 de Aziatische Champions League. Hij is ook recordhouder van de meeste zeges als trainer in de Japanse J. League.

Onze pronostiek

Onze pronostiek

© Photonews

Zoals hierboven al gemeld, is groep H de minst voorspelbare groep uit de groepsfase in Rusland. Polen-Senegal, de openingswedstrijd van de groep, wordt wellicht een gesloten partij, want wie verliest, speelt de volgende wedstrijden met het mes op de keel. Zonder een duidelijke favoriet wordt groep H misschien wel de spannendste en leukste groep om van dichtbij te volgen. Wij durven te voorspellen dat de ervaring van Polen en het atletische vermogen van Senegal de bovenhand zullen krijgen om door te stoten naar de tweede ronde. En daarin komen ze mogelijk uit tegen de Rode Duivels!

Ontdek ook:

Groep A
Groep B
Groep C
Groep D
Groep E
Groep G

Overal #REDTOGETHER! Geen tv in de buurt? Kijk naar de Rode Duivels tijdens het WK met de Proximus TV-app. De data is gratis! Klik hier voor meer info!

Top