Wereldbeker 2018, groep B onder de loep: CR7, Iberiërs, Perzen en de Atlasleeuwen ...

We zetten deze presentatie van de verschillende groepen van de WK-eindronde 2018 verder met groep B. Hierin de laatste twee Europese kampioenen, maar ook twee outsiders die het feestje van de favorieten weleens kunnen vergallen.
Wereldbeker 2018, groep B onder de loep: CR7, Iberiërs, Perzen en de Atlasleeuwen ...

© -

Portugal en Spanje behoren tot de favorieten voor de wereldtitel en hun duel in Sotsji op de eerste speeldag is uiteraard meteen de verre reis waard. Maar opgepast, groep B zal zeker niet worden gereduceerd tot louter deze Iberische derby. Iran (36e op de FIFA-ranking) en Marokko (41e) zijn meer dan figuranten. En in tegenstelling tot de Portugese Seleçao en La Roja zullen deze twee buitenstaanders helemaal zonder druk kunnen spelen. In de pronostieken zullen deze twee Europese grootmachten populair zijn, maar een verrassing is zeker niet uitgesloten, vooral omdat het seizoen bijzonder lang duurde voor de Portugese en Spaanse sterren.

Een moeilijke groep?

Op papier hebben Portugal en Spanje zeker niet de moeilijkste groep getroffen. Als we kijken naar de FIFA-rangschikking van de teams in groep B, geeft dit Portugal (4), Spanje (8), Iran (36) en Marokko (41). Dat is een totaal van 89, waarmee de moeilijkheidsgraad van groep B op een gemiddeld niveau ligt. Onderschatting loert bij de Portugezen en de Spanjaarden zeker om de hoek.
*FIFA-rangschikking op 17 mei 2018

Marokko, hongerige leeuwen op zoek naar prooi

Marokko, hongerige leeuwen op zoek naar prooi

© Photonews

Marokko in cijfers

FIFA-ranking: 41
Aantal WK-deelnames: 4
Aantal gespeelde wedstrijden op een WK-eindronde: 13
Zeges in een WK-eindtornooi: 2
Gelijke spelen in een WK-eindtornooi: 4
Nederlagen in een WK-eindtornooi: 7
Doelpunten voor op een WK: 12
Doelpunten tegen op een WK: 18
Beste resultaat op een WK: Achtste finale in 1986

Mission impossible voor Marokko?

Marokko is de laagst gerangschikte selectie van de vier teams in Groep B. Toch zijn de Atlasleeuwen geen vogels voor de kat. Een kwalificatie voor de achtste finale zal wel geen gemakkelijke opdracht worden. Niettemin hebben de spelers van Hervé Renard niet alleen talent om door te stoten, ze smeden ook een collectief dat de verwachte hiërarchie in groep B zou kunnen ondermijnen. De eerste wedstrijd tegen Iran zal ongetwijfeld doorslaggevend zijn voor de verderzetting van de ambities van de Marokkanen.

Hoe ze zich hebben gekwalificeerd

Marokko was de beul van het Ivoorkust van coach Marc Wilmots tijdens de WK-kwalificaties in groep C van de Afrikaanse zone. De voormalige coach van de Rode Duivels heeft zijn positie aan het hoofd van de Olifanten grotendeels door de Atlasleeuwen verloren. Het team van Hervé Renard stuurde niet alleen de Ivoriaanse favorieten naar huis, ze namen ook de maat van het Gabon van Aubameyang én van Mali. Met een hallucinant doelpuntensaldo van 11-0 na 6 partijen in Groep C bewijst Marokko zijn defensieve sterkte. Zal deze defensie volstaan om aanvallers als Ronaldo, Diego Costa en Lucas Vazquez te muilkorven? In ieder geval gelooft Mbark Boussoufa, een van de grote architecten van de WK-kwalificatie, in de kansen van Marokko. "Als we niet op zijn minst in aanmerking komen voor de tweede fase, blijf dan thuis! We gaan niet naar het WK om mee te doen, maar om te laten zien waartoe we in staat zijn."

De sterren van de selectie: Mbark Boussoufa, ex-Gouden Schoen van het Astridpark

De sterren van de selectie: Mbark Boussoufa, ex-Gouden Schoen van het Astridpark

© Photonews

Mbark Boussoufa, voetbalminnend België kent hem: hij maakte het goede weer bij KAA Gent en vooral bij RSC Anderlecht. Hierna trok hij naar Rusland om er bij Anzhi Makhachkala en vervolgens Lokomotiv Moskou voor technische versterking te zorgen. Hierna maakte 'Bouss' een teleurstellende terugkeer naar Gent, waar hij misschien wel niet zo enthousiast werd ontvangen door Hein Vanhaezebrouck. De tweevoudige gouden schoen van de JPL, herlanceerde vervolgens zijn carrière bij Al Jazira, dat hij dirigeerde naar de halve finales van het WK voor clubs. Daarnaast speelde hij een belangrijke rol bij de kwalificatie van de Atlasleeuwen voor het WK door alle acht Afrikaanse kwalificatiewedstrijden te spelen.

De sterren van de selectie: Mehdi Benatia, opbouwend sterk, mentaliteit en techniek

De sterren van de selectie: Mehdi Benatia, opbouwend sterk, mentaliteit en techniek

© Photonews

Het succes van de solide Marokkaanse defensie is grotendeels aan Mehdi Benatia te danken. Deze atletische verdediger met een uitstekende techniek speelt bij Juve en is een geboren organisator. Benatia is een ervaren voetballer en droeg onder meer het shirt van Marseille, AS Roma, Bayern München en Juventus. Benatia scoorde ook het beslissende doelpunt (0-2) in Ivoorkust tijdens de play-offs.

De sterren van de selectie: Mehdi Carcela wil schitteren op dit WK

De sterren van de selectie: Mehdi Carcela wil schitteren op dit WK

© Photonews

Ook al telt hij amper 20 caps bij de Atlasleeuwen, verwachten de Marokkaanse supporters heel wat van Mehdi Carcela. De in 2018 naar Standard teruggekeerde flankspeler groeide terug naar zijn beste niveau. De Belgische Marokkaan was dé draaischijf van Play-Off 1 en heeft de opmars van Standard bijna in zijn eentje bewerkstelligd. Bovendien kent hij de Russische stadions en de sfeer aangezien hij twee jaar bij Anzhi Makhachkala speelde.

De trainer: Hervé Renard

De trainer: Hervé Renard

© Photonews

Hoewel zijn cv als clubcoach relatief bescheiden is, heeft de Franse coach een stevige internationale reputatie opgebouwd in Afrika. Dit komt omdat hij de Afrikacup al met twee verschillende selecties heeft gewonnen (met Zambia in 2012 en Ivoorkust in 2015). Sinds hij in 2016 het Marokkaanse team overnam, hebben de Atlasleeuwen hun bloeddorstigheid teruggevonden. Met een uitstekende campagne op de Afrikacup in 2017 en een kwalificatie voor het WK van 2018 tot gevolg (de eerste sinds 1998!). Onlangs versloeg de ploeg van Renard Zuid-Korea en Servië in vriendschappelijke wedstrijden.

Iran, glimmende ster aan Aziatisch firmament

Iran, glimmende ster aan Aziatisch firmament

© Photonews

Iran in cijfers

FIFA-ranking: 36
Aantal WK-deelnames: 4
Aantal gespeelde wedstrijden op een WK-eindronde: 12
Zeges in een WK-eindtoernooi: 1
Gelijke spelen in een WK-eindtoernooi: 3
Nederlagen in een WK-eindtoernooi: 8
Doelpunten voor op een WK: 7
Doelpunten tegen op een WK: 22
Beste resultaat op een WK: Groepsfase in 1978, 1998, 2006 en 2014

Iraans voetbal in opmars

Het Iraanse voetbal gaat vooruit. De afgelopen 20 jaar heeft het "Team Melli" deelgenomen aan drie van de laatste vijf edities van de Wereldbeker. Steeds meer Iraanse spelers verwerven bekendheid in de Europese kampioenschappen. In België kennen we natuurlijk spelers als Reza Ghoochannejhad (ex-St-Truiden en Standard), maar ook Kaveh Rezaei (Charleroi) en Ramin Rezaeian (KV Oostende). Sporting Charleroi heeft onlangs met Ali Gholizadeh een nieuwe Iraanse international vastgelegd. Deze 22-jarige vleugelspeler is in tegenstelling tot Rezaei wel geselecteerd voor het Wereldkampioenschap in Rusland. Het staat vast dat de Perzische sterren niet louter een figurantenrol zullen spelen in Rusland. Al in 2014 in Brazilië dwong het Iran van Carlos Queiroz Nigeria tot een gelijkspel (0-0) en verloor hij van Argentinië, de toekomstige finalist, na een doelpunt in de toegevoegde tijd van Lionel Messi (1-0). Tegen Spanje, Portugal en Marokko wacht Iran geen gemakkelijke opdracht. Maar de goede defensieve organisatie van het Perzische blok zal de klus voor de tegenstanders zeker bemoeilijken.

Hoe ze zich hebben gekwalificeerd

Iran was het eerste Aziatische land dat zich kwalificeerde voor het WK, en op wat voor een manier! Het Team Melli raakte ongeslagen en met 22 van de 30 punten vlot door de kwalificatiefase. Met 7 punten voorsprong op Zuid-Korea, waartegen de Iraniërs 4 op 6 punten behaalden. Bovendien is het doelpuntensaldo van Iran bijzonder indrukwekkend met een relatief productieve aanval en een compromisloze verdediging.

De sterren van de selectie: Sardar Azmoun, de elegante sniper

De sterren van de selectie: Sardar Azmoun, de elegante sniper

© Photonews

De jonge spits van Rubin Kazan scoort aan de lopende band (23 goals in 30 caps). Maar hij is ook heel ambitieus en ziet Iran zeker iets verwezenlijken in Rusland. Persoonlijk wordt hij vaak vergeleken met ... Lionel Messi en Zlatan Ibrahimovic. "Ik weet niet waarom ze zeggen dat ik de nieuwe Messi ben, mijn spel heeft niets met hem te maken. Misschien komt het omdat we dezelfde schoenen hebben. Ik wilde altijd op Zlatan Ibrahimovic lijken. Het was mijn jeugdidool", zei de speler die op de voet gevolgd wordt door verschillende teams uit de Engelse Premier League.

De sterren van de selectie: Reza Ghoochannejhad in de etalage

De sterren van de selectie: Reza Ghoochannejhad in de etalage

© Photonews

De 30-jarige Reza Ghoochannejhad zit aan het einde van zijn contract bij Heerenveen in de Eredivisie. De voormalige spits van Sint-Truiden, Standard en Charlton Athletic, de drie clubs die toebehoorden aan Roland Duchâtelet, is van plan om in Rusland een lucratief contract te versieren. Op de Wereldbeker van 2014 speelde hij in alle drie wedstrijden en scoorde hij het enige Iraanse doelpunt van het tornooi (tegen Bosnië-Herzegovina 3-1).

De trainer: Carlos Queiroz

De trainer: Carlos Queiroz

© Photonews

Carlos Queiroz zal in Rusland zijn derde opeenvolgende Wereldbeker als bondscoach meemaken. In 2010 coachte hij Portugal in Zuid-Afrika en in 2014 was hij eveneens bondscoach van de Perzische sterren. De voormalige T2 van Alex Ferguson bij ... Manchester United, maar ook T1 van Real Madrid (2003-2004) staat bekend om zijn organisatorische vaardigheden. Hij heeft echter zijn grootste succes gehad als hoofdcoach van de Portugese U20, die hij tweemaal naar de wereldtitel heeft geleid. Hij leerde de wereld de uitzonderlijke talenten van spelers als Luís Figo, Rui Costa, Vítor Baía, Paulo Sousa, Fernando Couto en João Vieira Pinto kennen. Na dit wereldkampioenschap zal hij echter Iran de rug toekeren, vanwege onenigheid met de Iraanse voetbalfederatie over een mogelijke verlenging van zijn contract. "Dit is een aanbod dat geen erkenning biedt voor wat ik heb gedaan, een aanbod dat vanuit mijn oogpunt niet aanvaardbaar is. De onderhandelingen zijn voorbij, ze liggen volledig achter me", vertelde hij de krant L'Equipe.

Vindt La Roja het goede spoor terug in Rusland?

Vindt La Roja het goede spoor terug in Rusland?

© Photonews

Spanje in cijfers

FIFA-ranking: 8
Aantal WK-deelnames: 14
Aantal gespeelde wedstrijden op een WK-eindronde: 59
Zeges in een WK-eindtoernooi: 29
Gelijke spelen in een WK-eindtoernooi: 12
Nederlagen in een WK-eindtoernooi: 18
Doelpunten voor op een WK: 92
Doelpunten tegen op een WK: 66
Beste resultaat: Wereldtitel in 2010

Spanjaarden klaar voor comeback?

La Roja domineerde tussen 2008 en 2012 ontegensprekelijk het Europese en wereldvoetbal op impressionante wijze. Tweemaal pakte het in die periode de Europese titel en éénmaal verhuisde de World Cup mee naar Spanje. Sindsdien verliest Spanje echter duidelijk terrein op het internationale toneel. Zo ging het wereldkampioenschap in 2014 volledig de mist in. (eliminatie in de eerste ronde) Ook Euro 2016 werd een flop met een uitschakeling in de achtste finales. De Spaanse voetbalbond voelde dat er structureel iets grondig fout zat en begon dan aan een vernieuwingsoperatie richting La Roja 2.0. Zo ging Vicente Del Bosque met pensioen en Julen Lopetegui volgde hem op. In Rusland wil La Roja met gouden letters een nieuwe pagina van zijn geschiedenis schrijven. Toch pleiten de statistieken niet echt in het voordeel van de Spanjaarden. Wanneer een Spaanse club de Europese beker voor bekerwinnaars (of de Champions League) won, kon La Roja niet voldoen aan de torenhoge verwachtingen (met uitzondering van 1960, toen Real Madrid de Europabeker won en Spanje zich tot Europees kampioen kroonde).

Hoe ze zich gekwalificeerd hebben

Spanje werd tijdens de WK-kwalificatie ingedeeld in een groep met Italië, Albanië, Israël en Macedonië. La Roja verpletterde de concurrentie en legde een bijna foutloos parcours af (28 op 30). Het doelpuntensaldo van 36-3 in tien duels benadrukt de dodelijke efficiëntie van de Spaanse machine. Tegen de Squadra Azzurra legde het team van Lopetegui zelfs een echte offensieve demonstratie (3-0) op de grasmat met twee doelpunten van Isco en een doelpunt van Morata. Sommige internationale media hadden het die avond over een herboren Spanje, een La Roja dat in turbomodus richting wereldbeker raasde.

De sterren van de selectie: Andres Iniesta?: afscheid van Europa

De sterren van de selectie: Andres Iniesta?: afscheid van Europa

© Photonews

Het immense talent en de ongelofelijke bescheidenheid waarmee Iniesta door het leven gaat, maken hem tot één van de populairste voetballers uit de Spaanse voetbalgeschiedenis. Pep Guardiola, zijn voormalige coach bij Barça, deed een knap eerbetoon nadat Iniesta zijn vertrek aankondigde aan het einde van het seizoen. "Ik wil hem bedanken. Mensen denken dat de coaches de spelers helpen, maar hij hielp me om het spel beter te begrijpen, gewoon door te kijken hoe hij zich voelde op het veld (...). Ik zou veel dingen kunnen zeggen, maar ik herinner me vooral het plezier om hem te zien trainen, hoe gemakkelijk het was. Ik denk dat het meest indrukwekkende aan hem is, hoe natuurlijk hij speelde." Zorgt Barça's nummer 8 voor een nieuwe wereldtitel acht jaar na de vorige?

De sterren van de selectie: Sergio Ramos, de megaster waar niet iedereen dol op is

De sterren van de selectie: Sergio Ramos, de megaster waar niet iedereen dol op is

© Photonews

Naast het veld zorgt Sergio Ramos weleens voor vrolijke deuntjes of durft hij zelfs de flamenco te dansen. Tot zover zijn artistieke kant. Op een voetbalveld is de pure verdediger echt geen dichter. Droog, gespierd, sluw, beenhard, wreed, vervelend, Andalusisch en ongetwijfeld de beste maar ook de meest gecontesteerde verdediger van de planeet. In Spanje is hij de speler die de meeste rode kaarten in de geschiedenis van La Liga heeft gepakt. Met Ramos in de verdediging kan La Roja alle tegenaanvallen ontmijnen.

De trainer: Fernando Hierro

De trainer: Fernando Hierro

© Photonews

Na het ontslag van Julen Lopetegui, die zonder medeweten van de Spaanse voetbalbond een contract ondertekende bij Real Madrid, nam Fernando Hierro, sportief directeur van de bond, het van hem in Rusland over. Hierro, een van de grote iconen van het Spaanse voetbal, heeft nog geen ervaring als trainer op dit niveau. Hij aarzelde geen seconde toen de job van bondscoach hem werd aangeboden. "Voor mij was het meteen duidelijk, ik kon geen neen zeggen", aldus Hierro die de moeilijke taak krijgt om La Roja naar een tweede wereldtitel te leiden. Of Hierro na het WK in Rusland bondscoach blijft, zal afhangen van de resultaten. Als speler won hij drie keer de Champions League en vijf landstitels. In 90 caps scoorde hij 29 doelpunten en daarmee staat hij in de ranglijst van topschutters voor La Roja op de vierde plaats. Sergio Ramos en zijn ploegmaats hebben alleen maar bewondering voor Hierro als speler. Binnenkort ook als trainer?

Portugal, meer dan enkel CR7

Portugal, meer dan enkel CR7

© Photonews

Portugal in cijfers

FIFA-ranking: 4  
Aantal WK-deelnames: 6  
Aantal gespeelde wedstrijden op een WK-eindronde: 26  
Zeges in een WK-eindtoernooi: 14
Gelijke spelen in een WK-eindtoernooi: 3  
Nederlagen in een WK-eindtoernooi: 9  
Doelpunten voor op een WK: 43
Doelpunten tegen op een WK: 29  
Beste resultaat: derde plaats in 1966

Portugal won twee jaar geleden Euro 2016. Cristiano Ronaldo's Seleçao deed hiermee minstens even goed als tijdens de topperiode van de legendarische selectie onder leiding van Eusebio in de jaren 60. De Lusitani die tegenwoordig op de vierde plaats in de prestigieuze FIFA-ranking prijken, lijken voldoende pijlen op hun boog te hebben om een belangrijke rol te spelen op dit WK. Het team is evenwichtig en solide, en kan natuurlijk rekenen op die ene speler die van een goed een uitstekend team maakt: Cristiano Ronaldo.

Hoe ze zich gekwalificeerd hebben

Portugal behaalde 27 van de 30 punten tijdens de WK-kwalificatiecampagne. Toch heeft de bende van Ronaldo zich uiteindelijk pas van WK-deelname kunnen verzekeren door een beter doelpuntensaldo dan Zwitserland. CR7 (15 goals) en Andre Silva (9 goals) krikten de statistieken van de Portugezen gevoelig op.

De sterren van de selectie: Cristiano Ronaldo, populair en niet bescheiden

De sterren van de selectie: Cristiano Ronaldo, populair en niet bescheiden

© Photonews

Wanneer CR7 ergens ter wereld een deur openklapt, hoeft hij zich niet meer voor te stellen. Hij heeft al alles in zijn carrière gewonnen. Behalve een wereldbeker. Dat is de enige trofee die ontbreekt in zijn persoonlijke museum op Madeira. De Russische Wereldbeker zal waarschijnlijk ook de laatste zijn voor de vijfvoudige winnaar van de Ballon d'Or. In een voetbalcarrière biedt de 33-jarige leeftijd immers niet veel toekomstperspectieven meer.

De sterren van de selectie: Ricardo Quaresma, de artiest die dienaar werd

De sterren van de selectie: Ricardo Quaresma, de artiest die dienaar werd

© Photonews

Ook al heeft Fernando Santos de Seleçao serieus verjongd, rekent de coach nog steeds op een aantal dertigers zoals CR7, Pepe, Moutinho, Beto, Manuel Fernandes en ten slotte Ricardo Quaresma, die met zijn 34 lentes nog helemaal niets van zijn techniek heeft verloren. "Rabonas" en "trivelas" maken nu eenmaal deel uit van zijn kleurenpalet dat hij als artiest geregeld nog eens bovenhaalt.

De trainer: Fernando Santos

De trainer: Fernando Santos

© Photonews

Fernando Santos, bijgenaamd de ingenieur, is voormalig coach van FC Porto, Sporting CP en Benfica, en heeft vier jaar geleden al een WK beleefd. Hij leidde toen Griekenland naar de achtste finale. Na deze toch wel verrassende prestatie werd hij tot bondscoach van de Seleçao benoemd. Meteen plaatste hij zijn team voor Euro 2016, waarna hij zich samen met zijn jongens tot Europees kampioen kroonde. Heel Portugal staat als één blok achter deze 63-jarige Fernando Santos.

Onze pronostiek

Onze pronostiek

© Photonews

De nummer 4 en 8 van de wereld zijn in deze groep van een andere planeet dan de concurrentie en moeten zich logischerwijs voor de 1/8e finales plaatsen. Uiteraard blijft het afwachten of de Portugese (met CR7 als leider) en Spaanse (voornamelijk Madrileens getinte) sterren na een bijzonder lang seizoen nog fris genoeg zijn voor dit lang en slopende tornooi. Wie had trouwens voorspeld dat Portugal en Spanje in 2014 in de eerste ronde zouden worden uitgeschakeld?

Ontdek ook:

Groep A

Groep C
Groep D
Groep E
Groep F
Groep G
Groep H

Overal #REDTOGETHER! Geen tv in de buurt? Kijk naar de Rode Duivels tijdens het WK met de Proximus TV-app. De data is gratis! Klik hier voor meer info!

Top