Wereldbeker 2018, groep A: Thuisland Rusland ontvangt De Groene Valken, De Farao's en La Celeste

Het WK van 2014 ligt al lange tijd achter ons. Duitsland zakt als regerend wereldkampioen af naar Rusland en treft er 31 uitdagers, allen met diverse ambities. Komt de nieuwe wereldkampioen misschien uit groep A?

Wereldbeker 2018, groep A: Thuisland Rusland ontvangt De Groene Valken, De Farao's en La Celeste

© -

Met Uruguay treffen de Russen, Saudi’s en Egyptenaren alvast een tegenstander in hun poule die de FIFA World Cup Trophy al tot tweemaal toe in de lucht mocht steken. In 2014 sneuvelde Uruguay echter al in de groepsfase. Kan deze generatie met onder meer toppers Edinson Cavani (31) en Luis Suarez (31) ditmaal de Uruguayaanse supporters wel de hoogdagen van 1930 en 1950 doen herbeleven?

Slagen de Russen, die zich als organiserend land rechtstreeks plaatsten voor dit tornooi, erin zich moeiteloos door deze poule te knokken? In de openingswedstrijd tegen Saudi-Arabië op 14 juni kunnen ze best gezichtsverlies vermijden om het tornooi niet met een valse start aan te vangen.

Onvoorspelbaarheid troef in groep A

In deze groep A ligt alles open. Uruguay kende geen ideale aanloop naar deze wereldbeker, maar staat met een 17e stek in deze poule wel het hoogst genoteerd op de FIFA-ranking. De Egyptenaren prijken op de FIFA-ranking op de 46e plaats. Thuisland Rusland bengelt pas op de 66e plaats, maar is volgens de Russische traditie ambitieus om zich zeker tot in de tweede ronde te voetballen. Enkel Saudi-Arabië doet met een gedeelde 67e plek nog slechter. Uit de geschiedenis weten we dat de waardeverhoudingen op een WK voetbal zeker niet altijd gerespecteerd worden, waardoor groep A zes interessante affiches kan aanbieden.

Strandt Russisch schip in achtste finale?

Strandt Russisch schip in achtste finale?

© Photonews

Rusland in cijfers

FIFA-ranking: 66
Aantal WK-deelnames: 10
Aantal gespeelde wedstrijden op een WK-eindronde: 36
Zeges in een WK-eindtoernooi: 14
Gelijke spelen in een WK-eindtoernooi: 8
Nederlagen in een WK-eindtoernooi: 14
Doelpunten voor op een WK: 58
Doelpunten tegen op een WK: 41
Beste resultaat op een WK: Vierde (1966)

Is organiserend land gewapend voor de strijd?

Rusland leverde geen al te beste prestatie af op de Confederations Cup vorig jaar. Op dit tornooi, dat wordt gezien als generale repetitie voor het WK, eindigden de Russen na nederlagen tegen Portugal en Mexico als derde in hun groep. Enkel tegen Nieuw-Zeeland kon Rusland het laken naar zich toetrekken. Eind maart ging het team van coach Tsjertsjesov pijnlijk onderuit tegen Brazilië (0-3) en Frankrijk (1-3), toch wel twee favorieten voor de wereldtitel. Zijn de Russen ondertussen wel klaar om de beste voetballanden te verslaan?

Op het WK in 1966 in Engeland stootte de toenmalige Sovjet-Unie door tot in de halve finales. Daar bleken de Duitsers net dat tikkeltje sterker. (2-1) Driemaal schopten de Russen het tot in de kwartfinale. (1958, 1962 en 1970) De afgelopen edities verliepen echter moeizamer voor de Russen.

Zelden raakte het organiserende land niet door de eerste ronde en met de steun van 144,3 miljoen Russen weten Smolov, Gloesjakov en co wat hen te doen staat.

De sterren van de selectie: Akinfeev, ster met tonnen ervaring onder de lat

De sterren van de selectie: Akinfeev, ster met tonnen ervaring onder de lat

© Photonews

:De keeper van CSKA Moskou zorgt met zijn rijkgevulde palmares voor de nodige ervaring in dit elftal. Afinkeev verzamelde al meer dan 100 caps en won in 2005 de Uefa Cup. De doelman wiens koelbloedigheid alom geprezen wordt en die hem in zijn jeugdjaren zelfs vergelijkingen met de legendarische Russische goalies Lev Yashin en Rinat Dasayev opleverde, combineert tonnen vertrouwen en snelle reflexen met een goede positionering en een impressionante en vooral precieze uittrap. Al viermaal mocht hij naar een EK en éénmaal zat hij in de Russische selectie voor de wereldbeker. Akinfeev wordt een primordiale speler in deze Russische selectie aangezien hij misschien wel het meeste ballen te zien zal krijgen ...

Bekijk hier de mooiste reddingen van Akinfeev:

De trainer: Stanislav Tsjertsjesov

De trainer: Stanislav Tsjertsjesov

© Photonews

Voormalig doelman en huidig Russisch bondscoach Stanislav Tsjertsjesov wil met zijn elftal zeker de groepsfase overleven. "We moeten de eerste ronde doorkomen, we willen een waardige gastheer zijn." Desondanks de mislukte generale repetitie op de Confederations Cup, hoopt Tsjertsjesov op een plek in de achtste finale. Hij nam het roer over van tussenpaus Leonid Sloetski. Voordien stond de Italiaan Fabio Capello aan het roer maar die werd na tegenvallende resultaten in de WK-groep met onze Duivels en een uitschakeling in de eerste ronde, de laan uitgestuurd.

Saudi-Arabië wil vanuit organisatie dominant voetbal brengen

Saudi-Arabië wil vanuit organisatie dominant voetbal brengen

© Photonews

Saudi-Arabië in cijfers

FIFA-ranking: 67
Aantal WK-deelnames: 4
Aantal gespeelde wedstrijden op een WK-eindronde: 13
Zeges in een WK-eindtoernooi: 2
Gelijke spelen in een WK-eindtoernooi: 2
Nederlagen in een WK-eindtoernooi: 9
Doelpunten voor op een WK: 9
Doelpunten tegen op een WK: 32
Beste resultaat: achtste finale

De Groene Valken nemen al voor de vijfde maal deel aan een Wereldbeker. In 1994 slaagde Saudi-Arabië er zelfs in om de eerste ronde te overleven. Om dergelijke glansprestatie te herhalen moet het vol de strijd voor de tweede plek aangaan met Egypte en Rusland, twee tegenstanders die de Saudi’s moeten liggen.

Saudi-Arabië bezit een opmerkelijk record in de geschiedenis van de wereldbeker voetbal. Doelman Mohamed Al-Deayea is immers de meest gepasseerde doelman op de vier WK's waaraan hij al deelnam (1994, 1998, 2002 en 2006). Voor dit WK werd de inmiddels 45-jarige Al-Deayea (gelukkig) niet meer geselecteerd.

Hoe ze zich hebben gekwalificeerd

Saudi-Arabië kende een woelig parcours op weg naar deze WK-eindronde. Maar liefst 3 trainers op amper 3 maanden tijd passeerden de revue. De Nederlander Bert van Marwijk gaf zijn ontslag na de kwalificatie in september 2017. Zijn opvolger, de Argentijn Edgardo Bauza, hield het slechts twee maanden vol en gaf de scepter door aan zijn landgenoot Juan Antonio Pizzi, die met deze selectie naar Rusland trekt.

Op beslissende momenten bewijst dit elftal wel dat het er staat. Zo zette het in de laatste kwalificatiewedstrijd in de Aziatische zone leider Japan opzij met 1-0. Deze zege had Saudi-Arabië nodig om tweede te worden en zo Australië met één doelpuntje verschil voor te blijven.

De sterren van de selectie: Mohammad 'MAX' Al-Sahlawi

De sterren van de selectie: Mohammad 'MAX' Al-Sahlawi

© Photonews

Mohammad Al-Sahlawi liet met zijn doelpunten tijdens de kwalificatie de harten van de Saudi-Arabische supporters sneller slaan. Hij liet de netten maar liefst 16 keer trillen. Enkel de Pool Lewandowski slaagde hier ook in.

De 31-jarige aanvaller van Al-Nasr speelde zo een hele grote rol in de kwalificatie. Ter voorbereiding op deze WK-eindronde trainde hij zelfs een drietal weken mee bij Manchester United.

Bekijk hier enkele pareltjes van Al-Sahlawi.

De sterren van de selectie: Osama Hawsawi, eerste Saudi-Arabische speler in Jupiler Pro League

De sterren van de selectie: Osama Hawsawi, eerste Saudi-Arabische speler in Jupiler Pro League

© Photonews

Deze centrale verdediger werkte bij topclub Al-Hilal reeds samen met de Belgische trainers Georges Leekens en Eric Gerets. Die laatste maakte hem zelfs kapitein. Leekens en Gerets hadden Hawsawi duidelijk warm gemaakt voor België want in april 2012 tekende hij een contract bij Anderlecht. Hiermee was hij de allereerste Saudi-Arabische speler in de Jupiler Pro League. Zijn passage in Brussel werd echter een complete flop. Hawsawi kwam amper in actie en keerde in november al terug naar zijn vaderland.

De trainer: Juan Antonio Pizzi

De trainer: Juan Antonio Pizzi

© Photonews

Nadat hij in 2016 de Copa America won met Chili, maar zich niet wist te plaatsen voor het WK, eindigde het verhaal van Pizzi bij Chili. Bij Saudi-Arabië vond de Argentijn een stevige uitdaging. "We spelen steeds met hetzelfde spelsysteem, ongeacht wie onze tegenstander is. We beheersen het goed, we bezitten de troeven om er te geraken. Wij willen de bal hebben en hoog druk zetten", klinkt het ambitieus bij Pizzi.

Egypte, alle hoop op bezeerde schouders Salah

Egypte, alle hoop op bezeerde schouders Salah

© Photonews

Egypte in cijfers

FIFA-ranking: 46
Aantal WK-deelnames: 2
Aantal gespeelde wedstrijden op een WK-eindronde: 4
Zeges in een WK-eindtoernooi: 0
Gelijke spelen in een WK-eindtoernooi: 2
Nederlagen in een WK-eindtoernooi: 2
Doelpunten voor op een WK: 3
Doelpunten tegen op een WK: 6
Beste resultaat op een WK: Groepsfase in 1966

Met een klassespeler als Mohamed Salah in de rangen en een gedisciplineerde organisatie ambiëren de Farao's een plaats in de achtste finale.

Egypte is recordkampioen op de Afrika Cup (7), maar kende met slechts twee deelnames aan het WK (1934 en 1990) minder succes.

Toch koesteren de Egyptenaren ditmaal torenhoge verwachtingen want zij hebben met Mohammed Salah opnieuw een speler van wereldklasse in de rangen.  
 
Hoe ze zich hebben gekwalificeerd

De Egyptische voetbalfans hebben maar liefst 28 jaar moeten wachten op een nieuw WK. Niemand minder dan Mohammed Salah zette de winnende strafschop om in de toegevoegde tijd van de beslissende partij tegen Congo. Dankzij dit doelpunt mocht Egypte zich opnieuw opmaken voor de Mundiale.

De sterren van de selectie: Mohammed Salah, goaltjesdief met magische ingevingen

De sterren van de selectie: Mohammed Salah, goaltjesdief met magische ingevingen

© Photonews

De Egyptische international ontwrichtte zijn schouder op 26 mei tijdens de verloren Champions League-finale tegen Real. Nadat Real-aanvoerder Ramos hem hardhandig tegen de grond werkte, kwam hij hard neer. Alle Egyptenaren hielden hun adem meteen in. Zou hun sterspeler het WK missen?


De Liverpool-aanvaller stelde een drietal dagen nadien al de fans gerust dat hij normaal gezien wel tijdig fit zou geraken voor de wereldbeker. Salah speelde al 57 wedstrijden in het Egyptische shirt van de A-ploeg en maakte al 33 goals. De rechtsbuiten is er dan ook op gebrand deze cijfers de hoogte in te jagen in Rusland.

De sterren van de selectie: Ahmed Hegazy, rots in de branding bij Al-Ahly

De sterren van de selectie: Ahmed Hegazy, rots in de branding bij Al-Ahly

© Photonews

Ahmed Hegazy (27) is een onmisbare schakel in de machine die bondscoach Hector Cuper op de rails zette. Met Hegazy slaagde de trainer erin de defensie van de Farao's stabiliteit bij te brengen. Na een succesperiode bij Al-Ahly en een mislukte passage in Italië trok de 1,93 meter grote centrale verdediger na een geslaagde huurperiode definitief naar het Engelse West Bromwich Albion.

De trainer: Hector Cuper

De trainer: Hector Cuper

© Photonews

Argentijn Hector Cuper (62) herleeft aan het roer van het Egyptische voetbalelftal. "Ik haal veel voldoening uit deze grote groep spelers die allen nederig zijn. Dat is immers heel zeldzaam geworden in het hedendaagse voetbal, dat gedomineerd wordt door sterren en ego's. Hier voel ik me opnieuw voetbaltrainer", bejubelde Cuper zijn Egypte.

Cuper slaagde erin waar techneuten als Ruud Krol, Marco Tardelli en Bob Bradley niet in slaagden. Hij past simpele, maar ontegensprekelijke principes toe. Hij ging terug naar de essentie, bouwde de defensie stap voor stap op en verkiest efficiëntie boven spektakel. Brengt dit succesrecept zijn team ook ver op de wereldbeker in Rusland?

Uruguay: gezwind door groepsfase?

Uruguay: gezwind door groepsfase?

© Photonews

Uruguay in cijfers

FIFA-ranking: 17
Aantal WK-deelnames: 12
Aantal gespeelde wedstrijden op een WK-eindronde: 52
Zeges in een WK-eindtoernooi: 21
Gelijke spelen in een WK-eindtoernooi: 12
Nederlagen in een WK-eindtoernooi: 19
Doelpunten voor op een WK: 82
Doelpunten tegen op een WK: 72
Beste resultaat op een WK: eindzege in 1930 en 1950

Tweevoudig wereldkampioen Uruguay denkt al decennialang met weemoed terug aan de glorietijden van 1930 en 1950. In 2010 leek deze succesperiode terug te komen, maar het Uruguayaanse schip strandde uiteindelijk op de vierde plek.

Acht jaar later ambieert coach Tabarez niets minder dan ... de wereldtitel! Gek of realistisch? De meestertacticus kan alvast op een ijzersterke kern rekenen, met doelpuntenmachines Suarez en Cavani die het team met hun neus voor goals en werklust door elke moeilijke WK-match kunnen sleuren. Met kapitein Diego Godin en José Maria Gimenez, die bij Atlético de rangen sluiten, en doelman Fernando Muslera erbij, lijkt die gewaagde uitspraak van Tabarez toch niet zo heel gek ...
 
Hoe ze zich hebben gekwalificeerd

Uruguay eindigde als tweede in een Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep. Brazilië won autoritair met 41 op 54, gevolgd door Uruguay, Argentinië en Colombia die zich allen rechtstreeks kwalificeerden. Ook Peru wist na play-offs een ticket voor Rusland te bemachtigen.

De sterren van de selectie: Hongerige Luis Suarez

De sterren van de selectie: Hongerige Luis Suarez

© Photonews

Als Barcelona-aanvaller Luis Suarez (31) ergens zijn tanden in zet, dan zal iedereen het geweten hebben. Wordt dit het laatste WK van de wispelturige dertiger?

Suarez zal tijdens de poulefase op dit WK normaal gezien de 100 interlands overschrijden. Met één doelpunt elke twee wedstrijden heeft hij een onuitwisbare stempel gedrukt op de recente geschiedenis van La Celeste. Zijn onnavolgbare drang naar doelpunten én strijdlust die de beste soldaten kenmerkt, zullen Uruguay op dit WK opnieuw naar een hoger niveau tillen. Maar vergeet ook zeker niet de genialiteit van spitsbroer Edinson Cavani!

De sterren van de selectie: Edinson Cavani, grinta én teamspeler

De sterren van de selectie: Edinson Cavani, grinta én teamspeler

© Photonews

Cavani draagt al meer dan 10 jaar lang met fierheid en succes het shirt van zijn nationale ploeg. El Matador is de beste aanvaller uit de geschiedenis van PSG. Zijn hallucinante statistieken bezorgen hem heel wat vertrouwen voor aanvang van dit WK. Met 10 doelpunten in 15 kwalificatiewedstrijden ging hij alvast voorop in de strijd richting Rusland.
 
Met zijn grinta en werkethiek kan Edi, die enorm goed in de groep ligt, weleens samen met Suarez, die eveneens in Salto geboren is, dit Uruguay heel ver brengen op het WK 2018.

Geniet hier van het knalseizoen dat Cavani afwerkte.

De trainer: Oscar Tabarez

De trainer: Oscar Tabarez

© Photonews

Oscar Tabarez was er al bij op het wereldkampioenschap in 1990! De 71-jarige selectieheer zal voor de vierde maal met Uruguay afzakken naar een WK. Sinds februari 2006 staat hij onafgebroken aan het roer van La Celeste. Hij gaf op 2 jaar tijd de Uruguayaanse voetbalnatie kippenvel door de Copa America te winnen in 2011 en door een jaar later de halve finale te halen op het WK. El Maestro is dan ook de trainer die het meeste matchen betwistte met dezelfde ploeg (182). Brengt hij met zijn jarenlange ervaring Uruguay tot in de finale?

Onze pronostiek

Onze pronostiek

© Photonews

Uruguay zou zich in deze groep zeker moeten kwalificeren voor de volgende ronde. Het team van Suarez en co bezit zelfs de kwaliteiten om een plek in de halve finale te ambiëren. Een verdediging die het spel gesloten kan houden in balverlies, en een onvoorspelbare offensieve genialiteit die voor doelpunten zorgt voor de tegenstander het goed en wel beseft. Laat het duidelijk zijn: Uruguay is een outsider voor de wereldtitel.
 
Het vrij passieve Russische team zal opgepompt zijn om zich al zeker door de eerste ronde te knokken. Dat wordt echter zeker geen gezondheidswandeling want ook Egypte en Saudi-Arabië jagen op deze fel gegeerde tweede plek in groep A.

Lees ook: Wereldbeker 2018, groep G onder de loep: 23 duivels, 3 leeuwen en een Klein DuimpjeGroep B
Groep C
Groep D
Groep E
Groep F
Groep G
Groep H

Overal #REDTOGETHER! Geen tv in de buurt? Kijk naar de Rode Duivels tijdens het WK met de Proximus TV-app. De data is gratis! Klik hier voor meer info!

Top