Zij staan hun mannetje op het middenveld van de Rode Duivels in Rusland

Zij vormen de schakel tussen de verdedigers en de aanval op het WK in Rusland. Met spelers als Witsel, Fellaini en De Bruyne zitten we alvast stevig in het zadel. Een close-up van de Duivelse middenvelders op het WK…

Zij staan hun mannetje op het middenveld van de Rode Duivels in Rusland

© Photonews

Axel WITSEL

Axel WITSEL

© Photonews

Geboren op 12 januari 1989, in Luik
Huidige club: Tianjin Quanjian
Vorige clubs: Standard Luik, Benfica, Zenit Sint-Petersburg
Aantal selecties: 91 
Aantal caps: 88
 
Anekdote - weetjes

Bij de fans staat hij wel eens ter discussie, maar voor zowel Marc Wilmots als Roberto Martínez is hij de eerste naam op het blad. Witsel is de man die de ploeg stuurt, het tempo bepaalt en de balans bewaart. Ook na zijn transfer naar China bleef hij een belangrijke pion bij de Rode Duivels. 

Witsel is gepassioneerd in luchtvaart en investeerde daarom 750.000 euro in Lindsky Aviation. Het in Deurne gevestigde bedrijf onderhoudt privétoestellen en leidt piloten op. Witsel hoopte in China een nieuwe markt aan te boren, maar door de moeilijke regelgeving staan de plannen momenteel on hold. 
 
Video

"Witsel speelt te veel breed", luidt de kritiek wel eens. Op het EK tegen Ierland toonde Witsel dat hij ook anders kan voetballen, bekroond met een doelpunt:

Marouane FELLAINI

Marouane FELLAINI

© Photonews

Geboren op 22 november 1987, in Etterbeek
Huidige club: Manchester United
Vorige clubs: Standard Luik, Everton
Aantal selecties: 86 
Aantal caps: 80
 
Anekdote – weetjes
 
Niet de mooiste voetballer, maar iemand met wie je naar de oorlog kan. Om die reden is José Mourinho grote fan van Fellaini. Hij is dan wel geen bassispeler bij Manchester United, The Special One hoopt vurig dat het bestuur van Man United bijdraait en Fellaini een meerjarig contract biedt. AC Milan ligt alvast op de loer. 

Jongere broer Mansour lijkt als twee druppels op Marouane en maakt daar graag gebruik van. Zo verklapte Mourinho (toen nog bij Chelsea) dat de portier op de ochtend van het duel met Man United vertelde dat Fellaini geblesseerd was en zelf een ticket was komen halen, geregeld door Hazard. Mourinho kwam erachter dat het om de broer van Fellaini was, die een geintje uithaalde met de portier.
 
Video

Op het vorige WK in Brazilië scoorde Fellaini tegen Algerije. Met de 1-1 luidde hij de ommekeer in, België won met 1-2.

Kevin DE BRUYNE

Kevin DE BRUYNE

© Photonews

Geboren op 28 juni 1991, in Drongen
Huidige club: Manchester City
Vorige clubs: Genk, Chelsea, Werder Bremen, Vfl Wolfsburg
Aantal selecties: 64
Aantal caps: 59

Anekdote – weetjes

Samen met Eden Hazard het creatieve brein van de Rode Duivels. Pep Guardiola stak al meermaals de loftrompet over De Bruyne, die een geweldig seizoen achter de rug heeft. Bij de nationale ploeg is hij niet altijd even beslissend omdat hij vaak in een meer dienende rol speelt.

Van De Bruyne is geweten dat hij makkelijk zegt wat hij denkt. Zo verklapte ex-ploegmaat David Hubert, toen aanvoerder van Genk, dat De Bruyne hem en de trainer vroeg om tegen sterspeler Barda te zeggen dat hij meer moest lopen, want de Israëliër wilde niet luisteren naar de toen 17-jarige De Bruyne.

Video

De Bruyne is al enkele jaren een héél belangrijke pion bij de Rode Duivels, hij zorgde al meermaals voor belangrijke goals en assists.

Mousa DEMBÉLÉ

Mousa DEMBÉLÉ

© Photonews

Geboren op 16 juli 1987, in Wilrijk
Huidige club: Tottenham Hotspur
Vorige clubs: Germinal Beerschot, Willem II, AZ, Fulham
Aantal selecties: 94
Aantal caps: 74

Anekdote – weetjes

Tottenham-coach Mauricio Pochettino noemde hem al 'een genie' en vergeleek hem met Maradona. Ook Europa raakt steeds meer in de ban van Dembélé, die indruk maakte in de Champions League. Ondanks al zijn sterke prestaties en de vele lof is hij geen titularis bij de Rode Duivels.

Ti-ta-tovenaar! Mousa Dembélé werd een held in Nederland, toen hij zich voorbij zes man slalomde en scoorde. Het doelpunt staat op de netvliezen gebrand bij de fans van AZ. Leuk detail: het was zijn ex-ploeg Willem II die door Dembélé werd gedegradeerd tot een verzameling kegels.

Is het nu Mousa of Moussa? De middenvelder gaf in maart dit jaar uitsluitsel: het is met één 's'. "Vroeger was het met Moussa, maar bij het verlengen van mijn paspoort is destijds iets misgelopen. Zo werd het Mousa en ik heb het altijd zo gelaten", klonk het in Sport/Voetbalmagazine.

Video

Vijf doelpunten scoorde Dembélé tot dusver als Rode Duivel. Eentje daarvan maakte hij tien jaar geleden tegen Servië.

Yannick CARRASCO

Yannick CARRASCO

© Photonews

Geboren op 4 september 1993, in Elsene
Huidige club: Dalian Yifang
Vorige clubs: AS Monaco, Atlético Madrid
Aantal selecties: 27
Aantal caps: 23

Anekdote – weetjes

De vaste wingback van Martínez op links, ook al hij is van nature een puur aanvallende speler. Carrasco kon echter bij de Rode Duivels nog niet zijn stempel drukken zoals hij dat eerder bij Monaco en Atlético deed. Na een moeilijk periode in Spanje verkaste hij in februari naar China, om elke week te spelen.

Carrasco gaf vorige zomer het jawoord aan Noémie Happart. In eigen land was ze al bekend als ex-miss België, maar ze verwierf in 2016 internationaal faam. Reden? Carrasco scoorde in de Champions League-finale en voor een bomvol stadion en honderden miljoen tv-kijkers gaf hij Happart een flinke pakkerd op de mond.

Video

Net als Dembélé was Carrasco vijf keer trefzeker, al had de flankspeler daar héél wat minder matchen voor nodig.

Youri TIELEMANS

Youri TIELEMANS

© Photonews

Geboren op 7 mei 1997, in Ukkel
Huidige club: AS Monaco
Vorige clubs: Anderlecht
Aantal selecties: 17
Aantal caps: 9

Anekdotes – weetjes

Onder Martínez is Tielemans een vaste waarde in de selectie. Nadat hij vorig seizoen Anderlecht naar de landstitel loodste, kende hij een seizoen met ups en downs bij Monaco. Desondanks kwam hij aan 34 officiële optredens in zijn debuutjaar bij de Monegasken.

Als 16-jarige knaap stond hij meteen zijn mannetje bij Anderlecht. Stevig in de duels, moeilijk de bal te ontfutselen. Dat dankt hij ongetwijfeld aan het judo. In zijn jonge jaren was Tielemans namelijk een niet onaardige judoka en haalde hij een blauwe band.

Tielemans kon al vroeg naar het buitenland, maar bleef Anderlecht trouw. Voor de speler en zijn ouders was geld niet belangrijk, zo verklapte Herman Van Holsbeeck dit jaar. Bij de gesprekken over Tielemans' eerste contract, was de belangrijkste eis van de ouders dat iemand zich zou bezighouden met zijn schoolprestaties. Een diploma, dat was de prioriteit.

Video

Onder Johan Walem was Tielemans een belangrijke schakel bij de U21. Nu mag hij onder Martínez bewijzen dat hij op het WK thuishoort.

Nacer CHADLI

Nacer CHADLI

© Photonews

Geboren op 2 augustus 1989, in Luik
Huidige club: West Bromwich Albion
Vorige clubs: AGOVV Apeldoorn, FC Twente, Tottenham Hotspur
Aantal selecties: 53
Aantal caps: 42

Anekdotes – weetjes

Toch één van de verrassingen in de selectie, want een door blessures geplaagde Chadli speelde dit seizoen maar een dikke 300 minuten bijeen en in 2018 stond hij slechts 99 minuten op het veld. Martínez loofde Chadli echter voor zijn prestaties in het verleden bij de nationale ploeg.

Chadli timmerde in Nederland aan de weg naar de top. Bij FC Twente kwam hij onder de hoede van Co Adriaanse, die een boon had voor de Rode Duivel. "Ik heb zelden zo'n complete speler gezien. Ik zou echt niet weten wat hij niet kan. En die stijl hè: alles is mooi aan hem, zelfs zijn gezicht", zei Adriaanse ooit op een persconferentie.

Voor hij Adriaanse en Twente in vervoering bracht, schitterde Chadli in Apeldoorn. Bij AGOVV ontbolsterde hij volledig onder de vleugels van John van den Brom, ex-coach van Anderlecht.  Én aan de zijde van collega-international Dries Mertens, ook ex-speler van het intussen teloorgegane AGOVV.

Video

Martínez is fan van Chadli, die in de oefenwedstrijd tegen Japan nog voor een prachtige assist zorgde.

Adnan JANUZAJ

Adnan JANUZAJ

© Photonews

Geboren op 5 februari 1995, in Brussel
Huidige club: Real Sociedad
Vorige clubs: Manchester United, Borussia Dortmund, Sunderland
Aantal selecties: 17
Aantal caps: 6

Anekdotes – weetjes

Onder David Moyes leek the sky the limit voor een ontbolsterende Januzaj en hij mocht prompt mee naar het WK 2014. Maar onder Louis van Gaal zakte Januzaj weer weg bij Man United. Via Dortmund en Sunderland belandde hij bij Real Sociedad, waar hij afgelopen seizoen indruk maakte en op de radar van Martínez kwam.  

Het was Marc Wilmots die Januzaj destijds kon overtuigen voor België te kiezen. Op dat moment was de linkspoot gegeerd wild. Via ouders en grootouders kwamen Albanië en Turkije in beeld, en omdat hij op jonge leeftijd naar Engeland trok waren ook The Three Lions een optie. Daar kwam later nog Kosovo bij nadat het land officieel toetrad tot de FIFA. Maar Adnan koos dus voor België.

Video

Januzaj maakte zijn debuut voor de Rode Duivels in aanloop naar het WK 2014, in een oefenpartij tegen Luxemburg.

Thorgan HAZARD

Thorgan HAZARD

© Photonews

Geboren op 29 maart 1993, in La Louvière
Huidige club: Borussia Mönchengladbach
Vorige clubs: Lens, Chelsea, Zulte Waregem
Aantal selecties: 18
Aantal caps: 8

Anekdotes – weetjes

Het jongere broertje van, maar ondertussen heeft Thorgan zijn eigen naam bij elkaar gevoetbald. Nadat hij de Gouden Schoen won bij Zulte Waregem is hij in de Bundesliga uitgegroeid tot een vaste waarde en vindt hij vlot de weg naar doel. Er is dan ook interesse uit Engeland.

Na anderhalf jaar Zulte Waregem leek Anderlecht in januari 2014 de uitleenbeurt van Hazard over te nemen. De speler verklaarde zelf naar Brussel te willen en rekende op medewerking van Chelsea. Dat gebeurde echter niet, de Gouden Schoen deed het seizoen uit aan de Gaverbeek.

Fortnite moet zowat één van de populairste videogames van het moment zijn. Heel wat voetballers vieren hun doelpunten tegenwoordig met een dansje afkomstig uit de game. Zo ook Thorgan Hazard, met de Take The L, die daarbij het gezelschap heeft van onder meer Antoine Griezmann.

Video

Twee broers die in dezelfde interland scoren, het was van de Mpenza's in 2005 geleden. Tegen Cyprus deden Thorgan en Eden Hazard het.Overal #REDTOGETHER! Geen tv in de buurt? Kijk naar de Rode Duivels tijdens het WK met de Proximus TV-app. De data is gratis! Klik hier voor meer info!

Lees ook:

 
Zij moeten ons naar de finale van het WK schieten!
 
Deze verdedigers moeten het doen voor de Duivels in Rusland
 
De doelwachters van de Duivels in Rusland
 
Zij waken over onze Duivels in Rusland

Top