Deze verdedigers moeten het doen voor de Duivels in Rusland

Met Kompany, Vermaelen, Vertonghen en Alderweireld hebben de Rode Duivels enkele verdedigende spelers van wereldklasse in de ploeg. Maar ze staan er niet alleen voor. Een close-up van de Duivelse verdedigers in Rusland…
Deze verdedigers moeten het doen voor de Duivels in Rusland

© Photonews

Jan VERTONGHEN

Jan VERTONGHEN

© Photonews

Geboren op 24 april 1987, in Sint-Niklaas
Huidige club: Tottenham Hotspur FC
Voormalige clubs: Ajax Amsterdam - RKC Waalwijk
Aantal selecties: 103
Aantal wedstrijden: 99

Anekdotes - weetjes

Nadat hij startte als linksachter, schakelt hij een tand hoger bij Ajax Amsterdam en de Rode Duivels en speelt hij op het middenveld. Maar uiteindelijk speelt hij het best als centrale verdediger.

Dit seizoen was deze speler afkomstig uit Sint-Niklaas na keeper Hugo Lloris, de tweede speler van Tottenham die de kaap van 250 wedstrijden in het truitje van de Spurs, bereikte.

In 2007 is René Vandereycken de eerste bondscoach die Jan Vertonghen opneemt in de kern van de Rode Duivels. De dag waarop de selectie werd bekendgemaakt, vroeg een Franstalige journalist een Nederlandstalige collega: "Maar wie is die Vertonghen?"?Hij was vrijwel onbekend en speelde indertijd bij RKC Waalwijk. Dit gebrek aan bekendheid weerhield de coach er echter niet van de jonge speler een kans te geven, wat onze nationale ploeg alleen maar ten goede kwam.

Video

Gouden doelpunt tegen Griekenland op 3 september 2017:

Toby ALDERWEIRELD

Toby ALDERWEIRELD

© Photonews

Geboren op 2 maart 1989, in Wilrijk
Huidige club: Tottenham Hotspur FC
Voormalige clubs: Ajax Amsterdam, Atlético Madrid, Southampton FC
Aantal selecties: 83
Aantal wedstrijden: 74

Anekdotes - weetjes

Toby Alderweireld wordt beschouwd als een van de beste verdedigers ter wereld, maar zijn seizoen is op zijn minst ingewikkeld te noemen. Naast een dijblessure die hem van november 2017 tot april 2018 van het veld hield, is Toby nog niet zeker van zijn toekomst. De onderhandelingen met Tottenham over een verlenging van zijn contract liggen stil omdat de leiding van de Spurs weigert tegemoet te komen aan de financiële vragen van de speler. Deze tegenslagen hebben Roberto Martínez niet belet opnieuw zijn vertrouwen te stellen in deze Antwerpenaar die hard werkt om terug op topniveau te spelen.
Wanneer de ouders van Toby Alderweireld hun zoon bezoeken in Engeland, brengen ze hem altijd gehakt mee. Toby kan niet zonder het vlees van Belgische bodem en hij gebruikt het om bolognesesaus te maken. De kok van het nationale team kan dus maar beter genoeg vlees inslaan...

Video

De perfecte kopbal:

Vincent KOMPANY

Vincent KOMPANY

© Photonews

Geboren op 10 april 1986, in Ukkel
Huidige club: Manchester City FC
Voormalige clubs: RSC Anderlecht - Hamburg SV
Aantal selecties: 77
Aantal wedstrijden: 76

Anekdotes - weetjes

Op 9 augustus 2003 ontdekken de supporters van Sporting Anderlecht een nieuwe centrale verdediger: Vincent Kompany. Zeventien jaar en een schitterende carrière in het vooruitzicht.

In 2004 wint hij de Gouden Schoen en in juni 2006 verlaat hij het Belgische kampioenschap om te gaan spelen bij Hamburg SV, waar hij twee moeilijke seizoenen kent. In augustus 2008 tekent hij bij Manchester City en wordt hij al snel een onmisbare speler van het basiselftal van de 'Sky Blues'. Hij wordt als een van de beste centrale verdedigers ter wereld beschouwd en behoudt het vertrouwen van de bondscoach, ondanks een aantal herhaaldelijke blessures.

In mei 2008 volgt hij een stage in Malta om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen in Peking. Na een training wordt hun bus geblokkeerd op een parking en kan niet meer naar voor of achter. Wanhopig stappen de spelers van de bus en verzetten hem dan maar zelf ...

Video

Flashback naar zijn prachtige doelpunt tegen Schotland op 16/10/2012 (5 min 20 sec):

Thomas VERMAELEN

Thomas VERMAELEN

© Photonews

Geboren op 14 november 1985, in Kapellen
Huidige club: FC Barcelona
Voormalige clubs: Ajax Amsterdam - RKC Waalwijk - Arsenal FC - AS Roma
Aantal selecties: 78
Aantal wedstrijden: 66

Anekdotes - weetjes

De voorbije seizoenen bracht Thomas Vermaelen meer tijd door in de ziekenboeg of de bank dan op de groene rechthoek.
Tijdens de tweede helft van het seizoen kon hij echter genieten van een paar afwezigheden in de verdediging van Barcelona om opnieuw te spelen. En hij toonde zijn kunnen in een welbepaald domein. Hij is immers de Barcelona-speler met het beste percentage geslaagde passes (over alle wedstrijden heen). Hij heeft een slaagpercentage van 92,5% en staat voor Sergio Busquets en Samuel Umtiti, met 91,3%. Dat is alvast een goed voorteken voor het WK.

Video

"Verminator" aan het werk:

Thomas MEUNIER

Thomas MEUNIER

© Photonews

Geboren op 12 september 1991, in Saint-Ode
 Huidige club: Paris Saint-Germain
 Vorige clubs: RE Virton, Club Brugge
 Aantal selecties: 25
Aantal caps: 22

Anekdotes - weetjes

De onbetwistbare rechter wing van de Rode Duivels. Club Brugge haalde hem destijds als rechtsbuiten, maar in Jan Breydel werd hij omgevormd tot een rechtsachter. Ondertussen is Meunier een speler van topclub PSG en dweilt hij bij de Duivels de volledige rechterflank af.

Meunier kwam recent in het oog van de storm terecht, nadat hij een video van de Ultra's van Marseille leuk vond. De rechtsachter werd op de korrel genomen door de PSG-fans en weigerde aanvankelijk zich te excuseren. Uiteindelijk legde hij het bij met afgevaardigden van de achterban.

Video

Thomas Meunier is met zijn aanvallende rushes een belangrijk wapen voor de Belgen, het hoeft dan ook niet te verbazen dat hij af en toe zijn goaltje meepikt.

Dedryck BOYATA

Dedryck BOYATA

© Photonews

Geboren op 28 november 1990, in Ukkel
Huidige club: Celtic FC
Voormalige clubs: Manchester City, Bolton Wanderers, FC Twente
Aantal selecties: 14
Aantal wedstrijden: 4

Anekdotes - weetjes

Dankzij een combinatie van blessures van zowel Vincent Kompany, Jan Vertonghen als Toby Alderweireld, kon Dedryck Boyata op 10 november zijn eerste wedstrijd in het nationale team spelen tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tegen Mexico. Hij vormde een trio met Thomas Vermaelen en Laurent Ciman en speelde een perfecte match. Hij beging geen enkele fout en won elk duel. Als centrale verdediger heeft hij zijn rol met 87% succesvolle passes vervuld.

Na een lange afwezigheid omwille van een dijblessure, maakte Boyata in november 2016 zijn comeback met het truitje van Celtic Glasgow. Helaas vreesde iedereen echter voor zijn toekomst nadat hij opnieuw zijn plaats in de standaard line-up verloor. Maar op een avond , het was al redelijk laat, hoorde Brendan Rodgers, de coach van Celtic, lawaai in de fitnessruimte van het trainingscentrum. Het was Dedryck Boyata die nog hard aan het werk was. Rodgers was onder de indruk en liet zijn beschermeling terugkeren naar de kern. Dankzij die reïntegratie zag Boyata het einde van de tunnel.

Video

Wanneer de verdediger in de aanval gaat:

Laurent CIMAN

Laurent CIMAN

© Photonews

Geboren op 5 augustus 1985, in Farciennes
Huidige club: Los Angeles CF
Voormalige clubs: RSC Charleroi, Club Brugge, KV Kortrijk, Standard Luik, Impact de Montréal
Aantal selecties: 65
Aantal wedstrijden: 19

Anekdotes - weetjes

Laurent Ciman is een Rode Duivel in hart en nieren. In een interview bij zijn huidige club, Los Angeles FC, uitte hij zijn tevredenheid om deel uit te maken van de selectie van Roberto Martínez. "Ik hoop dat ik naar het WK zal gaan. Ik ben erg blij en trots om telkens het truitje van het nationale team aan te mogen trekken. Voor mij is het wereldkampioenschap het mooiste tornooi. Er is druk, maar we zullen er weten mee om te gaan. Ik denk dat we met België zeer ver zullen kunnen gaan."

In januari 2015 verliet Laurent Ciman België om bij Impact Montréal te gaan spelen. Op die manier kon zijn dochter Nina, die autisme heeft, opgroeien in een kader dat hierop beter was afgestemd. Een mooi bewijs van de liefde die Laurent voor zijn dochter voelt.

Video

Een bicycle kick die Cristiano Ronaldo het nakijken geeft:

Leander DENDONCKER

Leander DENDONCKER

© Photonews

Geboren op 15 april 1995, in Passendale
Huidige club: RSC Anderlecht
Voormalige club: KSV Roeselare
Aantal selecties: 15
Aantal wedstrijden: 4

Anekdotes - weetjes

Na een halfbakken seizoen bij Anderlecht werd Leander Dendoncker toch weerhouden in de lijst van 28 spelers van Roberto Martínez. Voor het WK in Rusland weet de jonge speler van Anderlecht dat hij op zijn veelzijdigheid kan rekenen. "Ik heb het voordeel dat ik op verschillende posities kan spelen. Ik geef de voorkeur aan het middenveld, maar ik kan ook in de verdediging spelen. Volgens mij ben ik beter in het midden, maar sommigen zien me meer als verdediger." Robert Martínez waardeert de persoonlijkheid van deze speler afkomstig uit Passendale. "Hij heeft een moeilijk seizoen achter de rug, maar hij liet nooit de moed zakken. Ik geloof in zijn capaciteiten. Hij houdt van het competitiegevoel. Hij heeft bewezen dat hij karakter heeft en zeer matuur is", gaf de bondscoach aan.

Bij zijn eerste wedstrijd in de nationale ploeg tegen Estland, voelde Dendoncker "meer zenuwen dan normaal". "Misschien was dit te wijten aan het feit dat ik in een positie moest spelen waarmee ik niet vertrouwd was. Of misschien lag het aan de omstandigheden. We moesten spelen voor een publiek van 40.000 mensen en de inzet was hoog." Tijdens de opwarming kwamen zijn ploegmaats hem elk op beurt aanmoedigen. "Speel zoals tijdens de training en alles komt goed", waren de woorden van Eden Hazard.

Video

De aftermovie van de eerste wedstrijd van Leander Dendoncker bij de Duivels:Overal #REDTOGETHER! Geen tv in de buurt? Kijk naar de Rode Duivels tijdens het WK met de Proximus TV-app. De data is gratis! Klik hier voor meer info!

Lees ook:

Zij moeten ons naar de finale van het WK schieten!

Zij staan hun mannetje op het middenveld van de Rode Duivels in Rusland


De doelwachters van de Duivels in Rusland

Zij waken over onze Duivels in Rusland

Top