De hoogtepunten doorheen de geschiedenis van de Rode Duivels

De Gouden Generatie, wordt de huidige lichting Rode Duivels wel eens genoemd. Maar dat kon ze tot dusver niet bekronen met een prijs. Dat lukte in het verleden slechts één keer, op de Olympische Spelen in 1920. Ondanks het gebrek aan eremetaal kan onze nationale ploeg wel terugblikken op een rijkgevulde geschiedenis.

De hoogtepunten doorheen de geschiedenis van de Rode Duivels

© -

Officieus wereldkampioen

Officieus wereldkampioen

© Wikipedia

In 1920 werd er nog geen WK georganiseerd, en dus gold het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen als officieus WK. In Antwerpen pakte de Belgische nationale ploeg de gouden plak voor eigen publiek. De finale werd evenwel vroegtijdig beëindigd toen Tsjecho-Slowakije bij een 2-0 stand het veld verliet na een rode kaart. België won aldus met 5-0 forfaitcijfers.

Finale EK 1980

Finale EK 1980

© Belga

De enige medaille die de Rode Duivels op een EK of WK haalden tot dusver. In 1980 loodste de legendarische Guy Thys zijn troepen naar de finale. Daar was West-Duitsland echter te sterk met 2-1. Vandereycken wiste vanop de stip de openingsgoal van Horst Hrubesch uit, maar diezelfde Hrubesch maakte in het slot een tweede doelpunt, waardoor België zich tevreden moest stellen met zilver.

"Daar is 'm, daar is 'm!"

"Daar is 'm, daar is 'm!"

© Belga

GOOAALLL! Legendarische woorden van de al even legendarische Rik De Saedeleer. België opende het WK 1982 in Spanje in het ook al legendarische Camp Nou. En om het af te maken: tegenstander was uittredend wereldkampioen Argentinië. België verbaasde de wereld dan ook door Maradona en co met 1-0 te verslaan. Getekend: Erwin Vandenbergh.

Grün kopt België naar Mexico '86

Grün kopt België naar Mexico '86

"Daar is'm! Ik weet het niet wie het is, maar we zijn alweer op weg naar Mexico!", riep commentator Rik De Saedeleer Om op het WK '86 te geraken moesten de Rode Duivels voorbij Nederland. Oranje leek de 1-0 nederlaag uit de heenmatch (een penaltygoal van Vercauteren) recht te zetten, maar de ingevallen Grün dompelde Oranje onder in rouw en buffelde in het slot de beslissende 2-1 tegen de touwen. Eerder hadden voor Nederland Houtman en de Wit al gescoord. België verloor dan wel, door de goal van Grün wisten de Rode Duivels zich toch nog te plaatsen voor het WK.

Stunt tegen Sovjet-Unie op WK 1986

Stunt tegen Sovjet-Unie op WK 1986

© Belga

Een kwalificatie met moeite was het, voor dat WK in Mexico. Maar het tornooi zelf staat in de analen van de Belgische voetbalgeschiedenis. In de achtste finale tegen de Sovjet-Unie waren we de underdog, maar na 90 minuten stond het 2-2 na doelpunten van Scifo en Ceulemans. In de verlengingen maakten Demol en Claesen het af voor de Rode Duivels. Het derde doelpunt van Belanov kon niet verhinderen dat België won met 3-4 en naar de kwartfinale ging.

Gloriemoment voor Leo Van der Elst

Gloriemoment voor Leo Van der Elst

© Youtube

We blijven nog even op dat legendarische WK van '86. In de kwartfinale tegen Spanje waren de troepen van Thys alweer de underdog, maar dankzij een doelpunt van Ceulemans kwam België op voorsprong, al stond het na 90 minuten 1-1. In de verlengingen werd niet meer gescoord en dus kwam er een strafschoppenreeks. Daarin knalde invaller Van der Elst de beslissende rechtdoor binnen. Het was Argentinië dat met Maradona en zijn twee doelpungten in de halve finale de Belgen een halt toeriep. De Rode Duivels werden vierde, hun beste plaats ooit op een WK.

Nederland ontdekt Strupar

Nederland ontdekt Strupar

© Belga

Hoe debuteer je als genaturaliseerde speler het best bij de Rode Duivels? Door twee goals te maken tegen buurland Nederland, natuurlijk. Branko Strupar deed het in 1999. Oranje en België organiseerden samen het EK 2000, moesten geen voorronde afwerken en oefenden dan maar tegen elkaar. De spektakelmatch eindigde uiteindelijk op 5-5, maar Strupar had zijn naam gemaakt. De andere doelpunten waren van Goor, Wilmots en Mpenza.

Spektakel tegen de Verenigde Staten

Spektakel tegen de Verenigde Staten

Een mooie 9 op 9 in de groepsfase op het WK 2014, in de achtste finales wachtten de Verenigde Staten. De Rode Duivels waren baas, maar na 90 minuten stond het nog 0-0. Een ijzersterke Tim Howard dreef de Belgen tot wanhoop, maar in de verlengingen klaarden De Bruyne en Lukaku de klus: 2-1. Op naar de kwartfinale tegen Argentinië.

Kwartfinale WK 2014

Kwartfinale WK 2014

© Belga

In 2002 schakelde Brazilië, na een onterecht afgekeurd doelpunt van Wilmots, de Rode Duivels uit op het WK. Het zou ironisch genoeg tot het WK 2014 in Brazilië duren vooraleer de nationale ploeg, onder leiding van - jawel - Wilmots zich nog eens kon kwalificeren voor een groot toernooi. België haalde de kwartfinales, waar het werd uitgeschakeld door Argentinië.

Nummer één op FIFA-ranking

Nummer één op FIFA-ranking

© Belga

5 november 2015 ging de geschiedenisboeken in als een belangrijke dag voor de Rode Duivels. Op die dag werden de Rode Duivels namelijk de beste ploeg ter wereld. Dat wil zeggen: België werd nummer één op de FIFA-ranking. Hazard en co hielden die plek vast tot begin april 2016, toen ze werden afgelost door het Argentinië van Lionel Messi. Ter vergelijking: in 2007 stonden ze op de 71ste stek...Overal #REDTOGETHER! Geen tv in de buurt? Kijk naar de Rode Duivels tijdens het WK met de Proximus TV-app. De data is gratis! Klik hier voor meer info!

Top