Wereldbeker 2018, groep G onder de loep: 23 duivels, 3 leeuwen en een Klein Duimpje

Ere wie ere toekomt: we beginnen de presentatie van de verschillende groepen in de eindfase van de Wereldbeker 2018 met Groep G, de groep van de Rode Duivels. De tegenstanders? Panama, het klein duimpje van het toernooi, Tunesië, nummer 14 op de FIFA-ranglijst en de Engelse Three Lions. Deze gouden generatie van onze nationale ploeg moet absoluut in de tweede ronde raken als ze de doelstellingen, die de spelers zichzelf hebben gesteld, willen waarmaken. De eerste plaats in de groep wordt een strijd tussen België en Engeland, maar laten we toch maar oppassen voor Tunesië.


Wereldbeker 2018, groep G onder de loep: 23 duivels, 3 leeuwen en een Klein Duimpje

© Photonews

Een moeilijke groep?

Als we het FIFA-klassement(*) bekijken, dan staan de landen in deze groep G op de 3e plaats (België), de 13e (Engeland), de 14e (Tunesië) en de 55e (Panama). Met een totaal van 85 zitten de Duivels in de op twee na moeilijkste groep: alleen groep E (Brazilië, Zwitserland, Costa Rica en Servië, met een totaal van 68) en groep C (Frankrijk, Australië, Peru en Denemarken met een totaal van 70) zijn lastiger. Volgens deze berekeningswijze is deze groep dus de 3e moeilijkste, terwijl velen deze groep als ‘makkelijk’ zien. Voorzichtigheid is dus geboden...

*FIFA-ranking van 17 mei 2018

Panama, het Klein Duimpje van de Wereldbeker

Panama, het Klein Duimpje van de Wereldbeker

© Photonews

Panama in cijfers

FIFA-ranking: 55
Aantal WK-deelnames: 0
Aantal gespeelde wedstrijden op een WK-eindronde: 0
Zeges in een WK-eindtoernooi: 0
Gelijke spelen in een WK-eindtoernooi: 0
Nederlagen in een WK-eindtoernooi: 0
Doelpunten voor op een WK: 0
Doelpunten tegen op een WK: 0
Beste resultaat op een WK: geen

Panama, het Klein Duimpje van dit toernooi, heeft geen geluk gehad bij de loting voor zijn eerste WK-deelname: met België en Engeland in de eerste ronde heeft Panama meteen tegenstanders van formaat. Panama mag dus alleen maar hopen om een goed figuur te slaan, een punt te bemachtigen en een afstraffing tegen de grote tenoren te voorkomen.

Hoe ze zich hebben gekwalificeerd

De ‘Canaleros’ eindigden derde in het kwalificatietoernooi van de CONCACAF-zone, samen met Mexico en Costa Rica. In de laatste beslissende ronde ging de Verenigde Staten onderuit en was Panama sterker dan Costa Rica. Het doelpunt in eigen huis van Roman Torres in de 88e minuut stuurde een heel volk naar de zevende hemel en naar een allereerste kwalificatie voor de Wereldbeker. En in dat toernooi hoopt Panama geen vogel voor de kat te zijn. Mag middenvelder Ricardo Avila van AA Gent mee naar Rusland?

Bekijk hier het doelpunt van Torres dat Panama een WK-ticket bezorgde. Vergeet niet je geluid aan te zetten...Dit is de speelkalender van Panama

De sterren van de selectie: Draaischijf Anibal Godoy

De sterren van de selectie: Draaischijf Anibal Godoy

© Photonews

Een onophoudelijke vechtlust en één brok energie: dat zijn de troeven van deze krachtige voetballer die al 84 selecties achter zijn naam heeft (waarin hij 1 keer scoorde) en die in de Amerikaanse MLS speelt bij San José Earthquakes. Hij bepaalt het spel van de ‘Canaleros’ en zal op dit WK van nabij worden gevolgd door de Europese scouts.

De sterren van de selectie: Roman Torres, een controletoren

De sterren van de selectie: Roman Torres, een controletoren

© Photonews

Ook deze speler is een geweldige atleet, 1m88 groot en 82 kilo zwaar. Hij speelt in de MLS bij Seattle. Op zijn 32e is hij de meest ervaren speler bij Panama met 105 selecties (10 doelpunten). Hij maakte het doelpunt dat zijn land in euforie bracht op 10 oktober 2017. Door die kwalificatie is hij een halfgod in Panama geworden.

Dit zijn de 23 spelers van Panama

De trainer: Hernan Dario Gomez

De trainer: Hernan Dario Gomez

© Photonews

De Colombiaanse coach van de Panamese selectie heeft al ervaring op de Wereldbeker. Hij was eerst assistent van de Colombiaanse selectie en werd daarna bondscoach. Hij was dat ook bij Ecuador en Guatemala voor hij deze functie bekleedde bij Panama. Hij is dus een ervaren trainer die het beste uit zijn groep weet te halen. Als coach van Ecuador wist hij in 2002 te winnen van Kroatië.

Tunesië, een land met nieuwe ambities

Tunesië, een land met nieuwe ambities

© Photonews

Tunesië in cijfers

FIFA-ranking: 14
Aantal WK-deelnames: 4
Aantal gespeelde wedstrijden op een WK-eindronde: 12
Zeges in een WK-eindtoernooi: 1
Gelijke spelen in een WK-eindtoernooi: 4
Nederlagen in een WK-eindtoernooi: 7
Doelpunten voor op een WK: 8
Doelpunten tegen op een WK: 17
Beste resultaat: eerste ronde

Bij zijn eerste vier deelnames aan het WK werd Tunesië telkens uitgeschakeld in de eerste ronde. Deze keer hoopt het beter te doen. De ‘Adelaars van Carthago’ beginnen hun toernooi met een wedstrijd tegen Engeland: de wedstrijd die de rest van hun WK meteen zal bepalen. Als ze kunnen gelijkspelen tegen de Engelsen, opent dat mooie perspectieven voor hun wedstrijden tegen eerst België en dan Panama. Twaalf jaar na hun laatste deelname beginnen de Tunesiërs met vertrouwen, maar ook met voldoende realisme aan hun WK.

Hoe ze zich hebben gekwalificeerd

Tunesië raakte ongeslagen door zijn kwalificatieronde en won van Congo, Guinee en Libië. De Tunesiërs haalden het hoogst aantal punten in de Afrikaanse zone: 4 zeges en 2 gelijke spelen zorgden voor 14 punten, net als Senegal. Met spelers die vooral uit de Franse Ligue 1 komen (Marseille, Dijon, Troyes, Montpellier, Rennes, Nice), maar ook uit Leicester (Benalouane) of zelfs AA Gent (Dylan Bronn) lijkt Tunesië gewapend voor de eisen van een groot toernooi. Opmerkelijk: Hamdi Harbaoui (Zulte Waregem), topschutter van de Jupiler Pro League, en Larry Azouni (Kortrijk) haalden de selectie niet…

Dit is de speelkalender van Tunesië

De sterren van de selectie: Wahbi Khazri, de topschutter en Balbouli, een van de beste doelmannen in Afrika

De sterren van de selectie: Wahbi Khazri, de topschutter en Balbouli, een van de beste doelmannen in Afrika

© Photonews

Wahbi Khazri, de topschutter

In 37 selecties kwam hij al aan 12 doelpunten: de aanvallende middenvelder speelt nu bij Rennes nadat hij het ook in Engeland, bij Sunderland, probeerde. Bij zijn club speelt hij als spelverdeler, maar de Tunesische bondscoach speelt hem uit in de punt van de aanval. Hij is een ware gesel voor de verdedigingen, want hij loopt zich constant vrij. Hij is een van de grote talenten van de Adelaars die bij zijn eerste WK-deelname moet bevestigen dat hij het allerhoogste niveau aankan.

Balbouli, een van de beste doelmannen in Afrika

Met meer dan 70 caps op zijn naam is Balbouli (Aymen Mathlouthi zoals hij echt heet) veruit de meest ervaren speler van deze Tunesische selectie. Op zijn 33e wordt hij beschouwd als een van de beste doelmannen op het Afrikaanse continent. Hij is ook de aanvoerder van de Adelaars.

Ontdek de heel acrobatische stijl van de doelman van Tunesië...Dit zijn de 23 spelers van Tunesië

De trainer: Nabil Maâloul

De trainer: Nabil Maâloul

© Photonews

Nabil Maâloul was de assistent van de Fransman Roger Lemerre toen hij met Tunesië de Afrika Cup won in 2004. Nabil Maâloul is aan zijn tweede passage als bondscoach toe. In april 2017, toen de kwalificatiefase nog volop bezig was, werd hij terug naar de Tunesische nationale ploeg gehaald. Hij zorgde voor de vijfde kwalificatie van Tunesië voor het eindtoernooi. De FIFA-ranking van Tunesië (plaats 14) bewijst dat hij goed werk heeft verricht...

Engeland, een generatie met een nieuwe look

Engeland, een generatie met een nieuwe look

© Photonews

Engeland in cijfers

FIFA-ranking: 13
Aantal WK-deelnames: 14
Aantal gespeelde wedstrijden op een WK-eindronde: 62
Zeges in een WK-eindtoernooi: 26
Gelijke spelen in een WK-eindtoernooi: 19
Nederlagen in een WK-eindtoernooi: 17
Doelpunten voor op een WK: 79
Doelpunten tegen op een WK: 56
Beste resultaat op een WK: Wereldkampioen in 1966

Sinds de eindzege in het toernooi in eigen land in 1966 en de vierde plaats in 1990 (“Remember David Platt?”) zijn de Engelsen nooit verdergeraakt dan de kwartfinale. Erger nog: in de voorbije twee edities moesten de ‘Three Lions’ het toernooi verlaten met het schaamrood op de wangen, want daarin haalden ze de knockoutfase niet. Maar de 23 geselecteerde spelers zijn actief in de Premier League, volgens velen het beste kampioenschap ter wereld. Deze fel vernieuwde ploeg hoopt beter te kunnen doen dan de vorige selecties. De Engelsen hebben een sterke aanvalslinie, met spelers als Kane, Vardy, Alli en Sterling, maar in de verdediging lijken ze veel zwakker: de centrale as is op dit niveau veel minder betrouwbaar. En dit geldt ook voor de doelmannen. Joe Hart mag niet mee naar Rusland en Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Burnley) en Jack Butland (Stoke City) hebben geen ervaring.

Hoe ze zich hebben gekwalificeerd

De Engelsen verloren niet tijdens de kwalificatieronde en toonden zich sterker dan Slowakije, Schotland, Slovenië, Litouwen en Malta. Engeland haalde een sterke 26 op 30, met 8 overwinningen en 2 gelijke spelen. Een sterke prestatie, al was de tegenstand eerder bescheiden. Engeland zit zo toch voor de zesde keer op rij op het eindtoernooi. De Engelse selectie blijft wel lijden onder de vergelijking met de sterke clubs die de Premier League domineren. De jonge generatie van spelers voelen zich gesterkt door de successen van de U17 en de U20 in 2017. Die lijn wil Engeland doortrekken om eer te bewijzen aan het land dat de bakermat van het voetbal is.

Dit is de speelkalender van Engeland

De sterren van de selectie: Harry Kane, de serial topschutter

De sterren van de selectie: Harry Kane, de serial topschutter

© Photonews

Harry Kane is de topschutter in Europa, met 56 treffers achter zijn naam. In de harten van de Engelse voetbalfans heeft hij de plaats ingenomen die Wayne Rooney (met pensioen) er heeft achtergelaten. Kane is een echte afwerker op zijn Engels, maar is meer dan dat: hij werkt ook enorm hard. Met zijn linker, zijn rechter of met het hoofd: hij kan scoren op alle manieren. In 23 interlands maakte hij al 12 doelpunten. De Belgische centrale as zal de handen vol met hem hebben.

Ziehier 10 ongelofelijke doelpunten van Kane bij de Engelse nationale ploeg:

De sterren van de selectie: Jamie Vardy, de killer van Leicester

De sterren van de selectie: Jamie Vardy, de killer van Leicester

© Photonews

Dit seizoen maakte de aanvaller van de Foxes 20 doelpunten. Voldoende om de interesse te wekken van Atlético Madrid. In zijn 21 interlands scoorde hij tot nu toe 7 keer. Het sprookje blijft dus duren voor deze in Sheffield geboren speler die relatief onbekend was tot Leicester verrassend kampioen werd in de Premier League. Vardy is snel, efficiënt, scherp en onvermoeibaar. Als de omstandigheden erom vragen, kan hij ook de eerste verdediger van de ploeg worden, ten dienste van het collectief. Een gevaarlijke speler op de counter die perfect past bij een aanvaller als Harry Kane.

Jamie Vardy maakte dit seizoen het ‘doelpunt van het jaar’ in de Premier League. Bekijk dit ongelofelijke doelpunt uit alle mogelijke hoeken.Bekijk de 20 doelpunten van Vardy van dit seizoen:

De sterren van de selectie: Delle Ali, de artiest van de Spurs

De sterren van de selectie: Delle Ali, de artiest van de Spurs

© Photonews

De ruggengraat van de Engelse ploeg is 100% Spurs, met Eric Dier, Harry Kane en Delle Alli. Deze laatste is het technische wonderkind van de selectie, een uitzonderlijke artiest die een wedstrijd kan doen kantelen met een ‘stroke of genius’. Op zijn 22e heeft deze middenvelder al 23 selecties op zijn actief. Vaak duikt hij op in de as en daardoor is hij de perfecte speler om een assist te geven aan zijn ploegmaat Harry Kane. Deze verfijnde en elegante speler heeft nog één gebrek dat hem ervan weerhoudt om echt uit te groeien tot een absolute wereldster: hij kan weleens onregelmatig presteren.

Dit zijn de 23 spelers van Engeland

De trainer: Gareth Southgate

De trainer: Gareth Southgate

© Photonews

De Engelse bondscoach is relatief onbekend bij het grote publiek. Als speler nam hij deel aan het WK in 1998 en 2002. Southgate speelde bij Crystal Palace, Aston Villa en Middlesbrough en was ook trainer bij die clubs. Hij is doorgegroeid als trainer binnen de Engelse voetbalbond: hij trainde er eerst de beloften en kreeg het eerste elftal onder zijn hoede toen Sam Allardyce op 30 november 2016 werd ontslagen. Southgate zweert bij aanvallend voetbal en mikt resoluut op de jeugd in zijn selectie van 23 spelers. Gemiddeld hebben zij 19 interlands achter hun naam, de gemiddelde leeftijd ligt op 26 jaar. Wordt deze relatieve onervarenheid de achilleshiel van de Engelse nationale ploeg?

De Rode Duivels: favorieten of outsiders?

De Rode Duivels: favorieten of outsiders?

© Photonews

België in cijfers

FIFA-ranking: 3
Aantal WK-deelnames: 12
Aantal gespeelde wedstrijden op een WK-eindronde: 41
Zeges in een WK-eindtoernooi: 14
Gelijke spelen in een WK-eindtoernooi: 9
Nederlagen in een WK-eindtoernooi: 18
Doelpunten voor op een WK: 52
Doelpunten tegen op een WK: 66
Beste resultaat op een WK: vierde in 1986

Nooit eerder werd de selectie van de Belgische nationale ploeg bevolkt met meer voetbalsterren die spelen in de allergrootste Europese kampioenschappen. De Rode Duivels beschikken dan ook over een ploeg die in Rusland iets groots kan realiseren. Op één voorwaarde: al deze talenten moeten perfect samenwerken in een juist tactisch kader. De driemansverdediging ondoordringbaar maken, omgaan met de fysieke broosheid van enkele sleutelfiguren, de rol bepalen voor Kevin De Bruyne, de polemiek rond de niet-selectie van Radja Nainggolan verwerken: dat zijn de factoren waarmee Roberto Martinez aan de slag moet. Alleen als hij de juiste oplossingen vindt, mag België dromen van de wereldtitel.

Hoe ze zich hebben gekwalificeerd

België domineerde groep H, met negen overwinningen en een gelijkspel, in een groep met Griekenland, Estland, Bosnië-Herzegovina, Cyprus en Gibraltar als tegenstanders. Net als Spanje haalden de Duivels 28 op 30. Ze moeten dus maar op het nippertje onderdoen voor Duitsland dat 30 op 30 haalde. Met 43 doelpunten in tien wedstrijden is België de meest doeltreffende ploeg van het continent, samen met de Mannschaft. De Duivels pakten al heel vroeg hun ticket voor Rusland: op 3 september 2017, met een 1-2 zege tegen Griekenland in Piraeus. Het was het eerste Europese land dat zijn reis naar Rusland mocht boeken voor zijn 13e deelname aan het grote feest van het wereldvoetbal.

Bekijk de 43 doelpunten van de Rode Duivels tijdens de kwalificatiecampagne:Dit is de speelkalender van België

De sterren van de selectie: Thibaut Courtois, een rots in de branding

De sterren van de selectie: Thibaut Courtois, een rots in de branding

© Photonews

Ook al kende zijn afgelopen seizoen bij Chelsea minder succes dan de voorbije jaren (ondanks winst in de FA Cup), blijft Courtois een van de beste Europese doelmannen van het moment, samen met keepers als Neuer, Oblak, Buffon, Lloris en De Gea. Bij de Duivels is hij vaak beslissend met een indrukwekkende reflex. Hij stelt zijn verdediging gerust met zijn grootte, zijn timing, zijn sprongkracht, zijn stabiliteit en standvastigheid en zijn legendarische kalmte. Als hij een groot toernooi kan spelen, zullen de Belgen ver geraken.

De sterren van de selectie: Romelu Lukaku, een krachtpatser in de zestien

De sterren van de selectie: Romelu Lukaku, een krachtpatser in de zestien

© Photonews

In de kleine ruimte kan hij zeker nog schaven aan zijn spel, maar bij Manchester United en bij de Rode Duivels heeft Romelu Lukaku bewezen dat hij nog een stap vooruit heeft gezet. Romelu scoort zowel met links als met rechts en kan dominant uit de hoek komen in de lucht: zijn kracht en snelheid kunnen het team goed van pas komen, zowel op de counter als in balbezit en op stilstaande fases. Sinds de komst van Roberto Martinez die hem goed kent van zijn tijd bij Everton, is hij de onbetwiste nummer één in de spits bij de Duivels. ‘Big Rom’ trekt naar Rusland met veel ambitie en dus ook met veel druk. Dit seizoen maakte hij onder José Mourinho 27 doelpunten en gaf hij 9 assists. Hij lijkt klaar om op het WK in Rusland tot volle ontbolstering te komen.

De sterren van de selectie: Kevin De Bruyne, de veelzijdigheid zelve

De sterren van de selectie: Kevin De Bruyne, de veelzijdigheid zelve

© Photonews

“Hij kan alles, maar tegelijk is hij heel bescheiden en discreet. Er zijn weinig spelers zoals hij. Hij is een van de beste spelers die ik in mijn carrière heb gezien”, zo vertelt Pep Guardiola over Kevin De Bruyne. Van de 23 Rode Duivels is hij de speler die de grootste impact had bij zijn club, Manchester City, waarmee hij in de Premier League de titel pakte. Zijn uitzonderlijke vista, het spelen in één tijd, zijn capaciteit om het spel te versnellen, zijn afstandsschot, zijn enorme werklust: KDB behoort tot de echte wereldtop. Als Martinez erin slaagt om zijn middenvelders een juiste rol toe te bedelen, kan hij een van de grote sterren van het toernooi worden.

Bekijk alle doelpunten, assists en technische hoogstandjes van Kevin van dit seizoen:

De sterren van de selectie: Eden Hazard, de Duivelse dribbelkont

De sterren van de selectie: Eden Hazard, de Duivelse dribbelkont

© Photonews

Is het nog nodig om de aanvoerder van de Rode Duivels voor te stellen? Al drie jaar zit hij op de top van zijn kunnen en dus zitten de allergrootste clubs ter wereld achter hem aan. De dribbelkont van de Belgische nationale ploeg is een gesel voor elke tegenstander. Hij is het ultieme wapen om een verdediging uit verband te spelen, want ook hij kan een wedstrijd laten kantelen met een ‘stroke of genius’. Martinez posteert hem vaak op de linkerflank en op die positie heeft hij al bewezen dat hij bij balverlies ook zijn verdedigende taak op zich kan nemen. Deze technische speler en artiest is veel rijper geworden. Als zijn immense talent zich ten dienste stelt van het collectief, kan hij wonderen verrichten.

Dit zijn de 23 Belgische spelers

De trainer: Roberto Martinez

De trainer: Roberto Martinez

© Photonews

Roberto Martinez, voormalig trainer van Everton, zweert bij een 3-4-3. Hij heeft de Rode Duivels een andere manier van spelen aangeleerd. Zij zijn nu sterker bij balbezit en kunnen een wedstrijd beter domineren. Deze relatief kalme en discrete trainer is een prima tacticus die bovendien goed weet te communiceren. Een tegenpool van Marc Wilmots van wie niemand het peoplemanagement en zijn kleurrijke uitspraken vergeten is. Martinez stelt een groot vertrouwen in zijn spelers en in ruil vraagt hij een strikte naleving van zijn gedragscodes, zoals gebleken is uit de niet-selectie van Radja Nainggolan. Het WK in Rusland, zijn eerste WK aan het hoofd van een nationale ploeg, is voor hem een immense uitdaging. Hij straalt dezelfde honger uit als zijn spelers. Hij droomt ervan om de Duivels verder te brengen dan in 2014, toen België eruitging in de kwartfinale.

De topaffiche van Groep C

De topaffiche van Groep C

De wedstrijd in Groep G waarvoor elke voetballiefhebber moet thuisblijven is ongetwijfeld de knaller tussen Engeland en België op 28 juni in Kaliningrad (20 uur). De confrontatie van de Belgen uit de Premier League met hun clubgenoten kondigt zich bijzonder spectaculair aan. En ongetwijfeld is de wedstrijd beslissend voor de eerste plek van de groep.

Dit is de volledige speelkalender van Groep G

Onze pronostiek

Onze pronostiek

© Photonews

Als de logica wordt gerespecteerd, moeten de Belgen en de Engelsen zich weten te kwalificeren in deze groep. Maar in welke volgorde? Het aantal gemaakte doelpunten wordt vast beslissend. Zoveel mogelijk doelpunten maken tegen Panama wordt dus belangrijk. De Engelsen hebben ene Harry Kane in hun selectie en die kan het verschil maken. Onze mening: de Rode Duivels worden tweede in de groep door een minder goed doelpuntengemiddelde.

Ontdek ook:

Groep A
Groep B
Groep C
Groep D
Groep E
Groep F
Groep H

Overal #REDTOGETHER! Geen tv in de buurt? Kijk naar de Rode Duivels tijdens het WK met de Proximus TV-app. De data is gratis! Klik hier voor meer info!


Bekijk ook:
De kansen van de Rode Duivels op het WK: mythe of realiteit?


Top