Wereldbeker 2018, sterren kijken in Rusland

Wereldbeker 2018, sterren kijken in Rusland

© Photonews

Vuurdoop voor Oost-Europa

Tot nog toe mocht een land uit Oost-Europa nog nooit het grootste sportevenement ter wereld organiseren. De organisatie van de wereldbeker voetbal is dan ook een grote eer voor het Russische volk en in het bijzonder voor zijn leider Vladimir Poetin die de uitdaging aanging om deze gigantische organisatie naar zijn land te halen. Het Russische grondgebied is heel uitgestrekt, de speellocaties zijn er talrijk, de verplaatsingen van spelers en fans zullen dus zeker invloed hebben op het verloop van dit WK. Toch koesteren de Russen heel wat vertrouwen: "Met deze infrastructuur en moderne voetbalstadions is Rusland niet alleen klaar om de wereld te ontvangen op deze wereldbeker, het zal zelfs de perfectie benaderen", beloofde de Russische president vooraf.

Het duurste WK uit de geschiedenis

Het duurste WK uit de geschiedenis

© Photonews

12 stadions, 64 wedstrijden, 736 spelers, 36 scheidsrechters, 12 videoscheidsrechters en miljoenen voetbalfans in een heel groot land. Om voetbalfans vanuit alle windstreken te verwelkomen heeft Rusland dan ook alles uit de kast gehaald.

De organisatie van dit tornooi heeft zo'n 10 miljard euro gekost. Hiermee is dit het allerduurste wereldkampioenschap voetbal ooit. Het WK in 2006 in Duitsland kostte 'slechts' een luttele 430 miljoen euro!

Een sympathieke wolf als mascotte

Een sympathieke wolf als mascotte

© Photonews

Op deze editie van de wereldbeker zal de wolf 'Zabivaka' de officiële mascotte van het tornooi zijn. Hij werd gekozen door meer dan een miljoen Russische internetgebruikers. De naam Zabivaka vindt zijn oorsprong in een woordspeling die samengesteld is uit de Russische woorden voor 'scoren' en 'strijdlust'. Deze sympathieke wolf is ontstaan uit de pennentrekken van Ekaterina Bocharova, een studente uit Tomsk in het West-Siberische laagland. De wolf Zabivaka volgt het gordeldier Fuleco op, dat op het WK 2014 in Brazilië als uithangbord fungeerde. In 2010 maakte de wereld op de wereldbeker in Zuid-Afrika dan weer kennis met de luipaard Zakumi.

Een Russisch geïnspireerd logo

Een Russisch geïnspireerd logo

© -

Het logo voor het WK 2018 werd ontworpen door Brandia Central, een Portugees consultingbureau in marketingstrategie. Acht agentschappen waagden hun kans en stuurden hun beste ontwerp in. Een jury van tien leden, waaronder Fabio Capello, heeft uiteindelijk de winnaar gekozen. Het winnende logo is geïnspireerd door de Russische artistieke traditie en de Russische geschiedenis van de kleur rood, en is versierd met vergulde, zwarte en blauwe elementen. Op 28 oktober 2014 werd het logo officieel onthuld door 3 Russische kosmonauten vanuit het ruimtestation.

Retro affiche: knipoog naar het rijke verleden

Retro affiche: knipoog naar het rijke verleden

© fifa

Sommigen vinden dit de mooiste affiche in de geschiedenis van het WK voetbal. Anderen beschuldigen de maker dan weer van slechte smaak. De affiche die ontworpen werd door de Rus Igor Gurovich laat alvast niemand onberoerd en speelt volop de retrokaart. Op de affiche staat Lev Jasjin, een echte volksheld in de voetbalwereld. Hij won als enige doelman ooit de prestigieuze Gouden Bal (1963). De zwarte panter, zoals Jasjin genoemd werd omwille van zijn ongelofelijke reflexen, indrukwekkend figuur en grote lenigheid, speelde met de Sovjet-Unie liefst 4 wereldbekers (1958, 1962, 1966 en 1970). Deze topdoelman wordt door velen gezien als de beste keeper aller tijden. Jasjin mag dan wel overleden zijn in 1990, door deze retro-affiche wordt zijn herinnering alvast levendig gehouden.

12 droomstadions

12 droomstadions

© Photonews

12 stadions verspreid over 11 Russische speelsteden liggen in spanning te wachten op het eerste fluitsignaal van deze 21e wereldbeker voetbal. De stadions zijn met de allernieuwste technologie uitgerust. De fans van over de hele wereld zullen alvast een unieke totaalervaring beleven in deze hypermoderne voetbalstadions.

Lees ook: In deze voetbalarena's vindt het WK in Rusland plaats

Moskou - Olympisch Stadion Loezjnik

Het mythische Loezjnik-stadion is met zijn 80.000 zitjes het grootste stadion op deze wereldbeker. Speciaal voor dit WK werd het volledige stadion gerenoveerd. De atletiekpiste die er al sinds jaar en dag ligt, werd zelfs verwijderd waardoor de tribunes dichter bij het grasveld konden worden geplaatst. Het oorspronkelijke aanzicht van het stadion werd wel behouden waardoor dit stadion tegelijkertijd een rijke geschiedenis samen met de meest moderne infrastructuur harmonieus weet te combineren. In deze arena zullen 4 wedstrijden plaatsvinden: de openingswedstrijd Rusland-Saudi-Arabië, Duitsland-Mexico, Portugal-Marokko en Frankrijk-Denemarken. Na deze groepswedstrijden zal er nog een achtste finale en een halve finale gespeeld worden. Ook de nieuwe wereldkampioen zal moeten winnen op de heilige grasmat van het Loezjnik-stadion want ook de finale vindt hier plaats.

Moskou - Spartakstadion

Ook wel bekend als de Otkrytieje Arena, biedt dit stadion van Spartak Moskou plaats voor 43.298 uitzinnige voetbalfans. De gevel van dit stadion zal van kleur veranderen, afhankelijk van de landenteams die er hun wedstrijden zullen betwisten. Tijdens dit WK worden er 5 wedstrijden afgewerkt: Argentinië-IJsland, Polen-Senegal, België-Tunesië (!), Servië-Brazilië en een achtste finale.

Sint-Petersburg - Nieuwe Zenitstadion

De nieuwste parel aan de kroon van Sint-Petersburg is dit staaltje hoogtechnologisch vernuft. Het telt 7 verdiepingen, bezit een uitschuifbaar dak en een verwarmd grasveld. Dit stadion is gelegen op het Krestovski-eiland in het westen van de stad Sint-Petersburg. Het Nieuwe Zenitstadion biedt plaats aan zo'n 68.134 voetbalfans en wordt op dit WK druk bezet. Vier groepswedstrijden (Marokko-Iran, Rusland-Egypte, Brazilië-Costa Rica en Argentinië-Nigeria), een achtste finale, een halve finale en de kleine finale zullen er immers plaatsvinden.

Sotsji - Olympisch Stadion Fisjt

Deze voetbaltempel telt 47.700 zitjes en ligt in een voorstad van Sotsji, waar in 2014 zowel de openings- als de sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen plaatsvonden. De supporters in dit stadion kunnen zich in het geval van een saaie pot voetbal ook vergapen aan de majestueuze bergen van de Kaukasus in het noorden of na de wedstrijd een overwinningsduik nemen in de Zwarte Zee in het zuiden. De architectuur van het stadion is geïnspireerd op een besneeuwde bergtop. 6 wedstrijden zullen in deze 'berg' gespeeld worden. De kraker tussen Portugal en Spanje, maar ook de voor ons levensbelangrijke partij België-Panama, Duitsland-Zweden, Australië-Peru, een achtste finale en een kwartfinale zullen er plaatsvinden.

Kazan - Kazan Arena

In 2014 werd dit nieuwe stadion van Rubin Kazan ingewijd. Deze voetbalarena biedt plaats aan 44.779 supporters en mag op dit WK 6 wedstrijden organiseren waaronder een achtste finale en een kwartfinale. Ook de 4 groepswedstrijden Frankrijk-Australië, Iran-Spanje, Polen-Colombia en Zuid-Korea-Duitsland worden in dit stadion in Kazan afgewerkt. De architecten die ook Wembley en het Emirates Stadium ontwierpen, lieten zich voor deze voetbaltempel inspireren door een waterlelie. Een leuk pluspunt voor de aanwezige fans is het grootste outdoor televisiescherm van Europa dat er neergepoot staat. De fans zullen er dus alvast niets van het spektakel missen!

Ekaterinburg - Ekaterinburg Arena

De Ekaterinburg Arena werd van kop tot teen gerenoveerd voor dit tornooi. Enkel de neo-classicistische gevel die doet terugdenken aan lang vervlogen Sovjettijden, werd behouden. Het stadion van de Russische club Oeral Ekaterinburg kreeg een dak en extra tribunes, waardoor het nu 35.696 fans van het geliefde spelletje kan ontvangen. Egypte-Uruguay, Frankrijk-Peru, Japan-Senegal en Mexico-Zweden zullen hier betwist worden.

Kaliningrad - Arena Baltika

Het stadion van Kaliningrad, ook wel het Königsberg Stadium genoemd, biedt plaats aan 35.212 dolenthousiaste voetbalfans. Deze voetbalarena bevindt zich in het stadscentrum op het eiland Oktjabrski, omarmd door de waterloop de Pregolja. In deze Arena Baltika zullen vier WK-partijen afgewerkt worden: Kroatië-Nigeria, Servië-Zwitserland, Spanje-Marokko en het langverwachte Engeland-België op 28 juni.

Nizjni Novgorod - Nizjni Novgorodstadion

In deze voetbalinfrastructuur met 45.331 zitplaatsen zullen een achtste finale, een kwartfinale en vier groepswedstrijden gespeeld worden. Zweden-Zuid-Korea, Argentinië-Kroatië, Engeland-Panama en Zwitserland-Costa Rica zijn de vier eerste wedstrijden die er plaatsvinden. Omarmd door de Wolga en de Oka, de twee waterlopen in deze stad, biedt het stadion een schitterend uitzicht op het stadscentrum.

Rostov aan de Don - Rostov Arena

Op de linkeroever van de rivier de Don vind je de Rostov Arena in de stad Rostov, dicht bij de Oekraïense grens. Dit stadion met een capaciteit van 45.145 plaatsen is het kloppende hart van een nieuwe snelgroeiende wijk geworden, waar sport en vrije tijd een belangrijke rol spelen. Brazilië-Zwitserland, Uruguay-Saudi-Arabië, Zuid-Korea-Mexico, IJsland-Kroatië en een achtste finale zullen worden afgewerkt in de Rostov Arena.

Samara - Samara Arena

Het stadion van Samara telt 44.807 zitplaatsen die vast en zeker allemaal ingenomen zullen worden voor de vijf wedstrijden die er op deze wereldbeker gespeeld zullen worden. De architectuur van deze voetbalarena in Samara ademt het gevoel voor ruimte dat deze stad kenmerkt. In Samara is immers een van de belangrijkste ruimtevaartcentra van het land gevestigd. De wedstrijden Costa Rica-Servië, Denemarken-Australië, Uruguay-Rusland, Senegal-Colombia, een achtste finale en een kwartfinale zullen in deze ruimtetempel gespeeld worden.

Saransk - Mordovia Arena

De Mordovia Arena heeft een ovale vorm, een toeschouwerscapaciteit van 44.442 en is gelegen in het stadscentrum van Saransk op de linkeroever van de rivier Isar. De levendige kleuren die gebruikt werden voor het stadion, oranje, rood en wit, doen terugdenken aan de traditionele cultuur van deze regio. In het stadion van FK Mordovia Saransk zullen 4 WK-matchen plaatsvinden: Peru-Denemarken, Colombia-Japan, Iran-Portugal en Panama-Tunesië. Deze laatste clash is een wedstrijd uit de poule van onze Duivels.

Wolgograd - Volgograd Arena

Deze gloednieuwe voetbaltempel is herrezen op de grondvesten van het Centraal Stadion en werd uitgerust met 45.568 zitjes. Het stadion ligt in de schaduw van een standbeeld dat de Slag om Stalingrad, zoals de oude naam van Wolgograd luidt, herdenkt. De lichtgevende Volgograd Arena is een buitengewoon staaltje architectuur in de skyline van Wolgograd. Supporters die de volgende groepswedstrijden bijwonen, zullen zeker genieten van dit nagelnieuwe stadion: Tunesië-Engeland, Nigeria-IJsland, Saudi-Arabië-Egypte en Japan-Polen.


Een virtuele rondleiding in de 12 stadions van het WK:

De grote afwezigen

De grote afwezigen

© Photonews

Duitsland, Brazilië, Argentinië, Spanje, Frankrijk, de grote voetbalnaties tekenen present op deze editie van de wereldbeker.

Tijdens de kwalificaties sneuvelden echter twee voetbalgrootmachten. Na een groepsfase die gedomineerd werd door Spanje werd viervoudig wereldkampioen Italië door Zweden in de barrages met lege handen achtergelaten. Drievoudig WK-finalist Nederland raakte dan op zijn beurt niet door een kwalificatiegroep met Frankrijk en Zweden. Robben, Sneijder, Depay, Buffon, Bonucci, Chiellini, Verratti: al deze grote namen zullen op het komende WK niet te bewonderen zijn op een Russische grasmat.

Ook de iets kleinere voetballanden Chili (toch negende op de FIFA-ranking), Ivoorkust (dat zich wel wist te plaatsen voor de vorige drie edities), Kameroen (sinds 2010 toch een vaste klant op het WK), Wales (21e op de FIFA-ranking) en de Verenigde Staten (24e en wel aanwezig op de vorige 7 edities) zijn andere grote afwezigen op het wereldkampioenschap voetbal van 2018.

Enkele ludieke voetbalkenners zijn er zelfs in geslaagd de ideale elf afwezigen in een ijzersterk elftal te gieten.

Gianluigi Buffon, Leonardo Bonucci en Giorgio Chiellini, de heilige drievuldigheid van Juve en de Squadra, krijgen in de defensie het gezelschap van de Oostenrijker David Alaba (Bayern München).

Op het middenveld wordt Miralem Pjanic (Bosnië/Juventus) geposteerd, ook de Chilenen Arturo Vidal (Bayern München) en Alexis Sanchez (Arsenal) en de Algerijn Riyad Mahrez (Leicester) vormen mee het hart van dit afwezigenelftal.

In de aanval treffen we de Gabonees van Arsenal Pierre-Emerick Aubameyang, de Welshman Gareth Bale (Real Madrid) en Arjen Robben (Nederland/Bayern München).

Ook de bank kan sterk bezet worden met afwezigen. Zo is er plaats voor Antonio Valencia (Ecuador/Manchester United), Marek Hamsik (Slovakije/Napels), Christian Pulisic (Verenigde Staten/Borussia Dortmund), Edin Dzeko (Bosnië-Herzegovina/AS Roma), Marco Verratti (Italië/Paris Saint-Germain) of zelfs icoon Zlatan Ibrahimovic (Zweden/LA Galaxy).

De officiële WK-bal: geconnecteerd en een tikkeltje vintage

De officiële WK-bal: geconnecteerd en een tikkeltje vintage

© fifa

De officiële wedstrijdbal op deze wereldbeker kreeg de naam ‘Telstar 18’ mee. Dit staaltje vakmanschap werd duidelijk geïnspireerd op het WK 1970 in Mexico. Zo zien we de zwarte en witte zeshoeken terugkeren die toen in de bal gebruikt werden om het spel visueel beter in beeld te brengen op televisie.

Om aan de strenge eisen van de beste voetballers op onze planeet te voldoen, werd de WK-bal vooraf uitvoerig getest. Zo mochten Ajax, Real Madrid, Manchester United, de nationale ploeg van Colombia en de Albiceleste deze unieke creatie uitproberen.
 
Een geconnecteerde bal  

Adidas omschrijft de Telstar 18 als 'de meest innovatieve WK-bal tot nu toe'. In de bal zit een NFC-chip waarmee consumenten via een smartphone toegang kunnen krijgen tot exclusieve content. Voor het eerst wordt zo'n chip gebruikt in de officiële wedstrijdbal.

Door simpelweg met de smartphone tegen de bal te tikken kunnen consumenten toegang krijgen tot wereldwijde challenges, exclusieve content en informatie over de gebruiker van de digitale bal.

De keepers zijn niet zo opgezet met deze nieuwe bal: "Hij maakt echt rare capriolen, hij wijkt af van zijn traject. Ik denk dat hij toch nog wat verbeterd kon worden", zei David De Gea over de Telstar 18.

WK-voetballen doorheen de jaren

WK-voetballen doorheen de jaren

© fifa

Van de simpele lederen bal tot de verbindende Telstar 18 die dit jaar gebruikt wordt op de wereldbeker: herbeleef de geschiedenis van de WK-ballen in deze video.Hieronder vind je de namen van alle officiële wedstrijdballen vanaf het WK in 1970.

Het loon van de scheidsrechters en de ploegenpremies: wie wint de jackpot?

Het loon van de scheidsrechters en de ploegenpremies: wie wint de jackpot?

© Photonews

De verloning van de scheidsrechters op de wereldbeker is maar zelden voer voor discussie en verbleekt tegenover de torenhoge salarissen van de spelers. Toch maken de scheidsrechters die in Rusland op het WK in actie komen, deel uit van de absolute elite in de voetbalwereld. Deze beste arbiters ter wereld krijgen de aartsmoeilijke opdracht om onder het toeziende oog van de hele wereld de wedstrijden in goede banen te leiden.

Geen enkele Belgische scheidsrechter werd geselecteerd voor dit WK, waar voor het eerst zal worden gebruikgemaakt van een videoref. Maar wat verdienen deze professionele scheidsrechters nu om deze wedstrijden met bijzonder veel inzet te fluiten?

Volgens de Braziliaanse site UOL Esporte krijgen de scheidsrechters een vast bedrag van 57.000 euro plus een premie van 2.500 euro per gefloten wedstrijd. De assistenten strijken dan weer sowieso 20.000 euro op en krijgen 1.600 euro per partij dat ze actief zijn.

De premies: wie wint de jackpot?

De bedragen die alle deelnemende ploegen zullen ontvangen, zijn al bekend. De FIFA toont zich hierin zeker vrijgevig en spendeert maar liefst 334 miljoen euro, te verdelen onder de 32 deelnemende landen. De wereldkampioen strijkt 31,7 miljoen euro op, terwijl de verliezende finalist Moskou zal verlaten met al zeker 23,4 miljoen euro op zak. Zelfs de landenteams die er al in de groepsfase uitgekegeld worden, ontvangen nog elk 6,7 miljoen euro.

Bovendien mag elke deelnemende ploeg nog 1,25 miljoen euro kosten (stages, hotels, vervoer ...) maken in de voorbereiding op het WK.

De beker die iedereen doet dromen ...

De beker die iedereen doet dromen ...

© Photonews

De beker die de kapitein van de kersverse wereldkampioen in de lucht mag steken, is een prachtjuweel gemaakt van puur goud en een 13 cm grote voet uit edelsteen. ‘FIFA World Cup’ staat op de voet van de beker gegraveerd. De winnaars van de vorige edities staan op de achterkant gegraveerd. De naam van elk land dat ooit de wereldbeker won, staat er in het Engels op vereeuwigd.

Op recordjacht

Op recordjacht

© Photonews

°Met zijn vijf wereldtitels is Brazilië de meest succesvolle deelnemer aan het wereldkampioenschap voetbal, gevolgd door Italië en Duitsland (4x), Uruguay en Argentinië (2x). Frankrijk, Engeland en Spanje wonnen de wereldbeker elk al één keer.

°Miroslav Klose is de topschutter aller tijden op de WK-eindronde. Met zijn 16 doelpunten blijft hij Ronaldo (15) en Gerd Müller (14) maar net voor.

°De Duitser Lothar Matthaüs heeft maar liefst 25 wedstrijden gespeeld op het WK voetbal. Wie doet beter?

°Portugal-Nederland ging om een minder vrolijke reden de geschiedenisboeken in. Er werden in deze achtste finale van 2006 maar liefst 16 gele en 4 rode kaarten uitgedeeld.

°Brazilië is het enige land dat zich wist te plaatsen voor elke editie van de wereldbeker. In Rusland neemt de Seleçao voor de 21e opeenvolgende keer deel aan de WK-eindronde.

°Duitsland-Argentinië prijkte reeds driemaal op de affiche van de WK-finale (1986, 1990 en 2014). De Mannschaft wist tweemaal aan het langste eind te trekken, de Albiceleste mocht éénmaal zegevieren.

°De Premier League is de competitie die het meest spelers afvaardigt naar het WK in Rusland. Maar liefst 164 spelers die bij een Engelse club uit de hoogste afdeling actief zijn, vertegenwoordigen in Rusland hun land. La Liga (95) en de Bundesliga (90) volgen op ruime afstand.

Meteen vuurwerk in de achtste finales?

Meteen vuurwerk in de achtste finales?

© Photonews

Ook al zorgt het systeem van de groepswinnaars en de scheiding van de favorieten in verschillende poules ervoor dat de grootste kanshebbers elkaar bij aanvang van het toernooi wat ontlopen, kan ook dit WK opnieuw voor heel wat verrassingen zorgen.

Als niet alle ploegen die het hoogst geplaatst staan op de FIFA-ranking hun groep winnen, kunnen de achtste finales meteen absolute topaffiches baren.

In theorie zijn dan de volgende achtste finales mogelijk:

Frankrijk-Argentinië
Duitsland-Brazilië
Spanje-Uruguay
België-Colombia

Deze twee eerste clashes hebben zelfs al de allure van een finale ...

Wie wordt de grote winnaar van deze wereldbeker?

Wie wordt de grote winnaar van deze wereldbeker?

© Photonews

Deel je pronostiek met duizenden voetballiefhebbers!

Overal #REDTOGETHER! Geen tv in de buurt? Kijk naar de Rode Duivels tijdens het WK met de Proximus TV-app. De data is gratis! Klik hier voor meer info!

Top