De kansen van de Rode Duivels op het WK: mythe of realiteit?

Op maandag 21 mei onthulde de nationale bondscoach, Robert Martínez, de lijst van 28 spelers die ons land zullen vertegenwoordigen tijdens het WK 2018. De definitieve selectie van 23 spelers zal gekend zijn na de vriendschappelijke match tegen Portugal op 2 juni.

De kansen van de Rode Duivels op het WK: mythe of realiteit?

© Belga

Tijdens de kwalificaties voor het WK legde onze nationale ploeg een vrijwel foutloos parcours af met 28 punten op 30 en 43 goals in 10 wedstrijden. Onze Duivels werden in groep G geplaatst, samen met Panama, Tunesië en Engeland, allen tegenstanders die perfect binnen hun bereik liggen. Zullen ze in staat zijn op 15 juli de "Graal" te bemachtigen? NB: Punt 2, 3, 4 en 5 zijn gewijd aan de analyse van de vier belangrijkste voordelen van onze nationale ploeg volgens FIFA.

Oude bekenden

Oude bekenden

© Belga

Sinds de turbulente kwalificatierondes voor het EK 2012 is de kern van onze nationale ploeg nauwelijks veranderd. Jaar in, jaar uit kenden verschillende coaches hun vertrouwen toe aan een relatief kleine groep spelers. "Slechts weinig teams kunnen prat gaan op zo'n hechte band. En dat zou wel eens een kostbaar voordeel kunnen zijn", analyseert de FIFA.

Sterren op het hoogtepunt van hun kunnen

Sterren op het hoogtepunt van hun kunnen

© Belga

Ook al is onze nationale ploeg een kweekvijver van talent, toch rust onze hoop op het creatieve duo Eden Hazard - Kevin De Bruyne. Beiden hebben een uitstekend seizoen op het hoogste niveau van de Premier League achter de rug. Eden behoort tot de beste doelpuntenmakers en aangevers van Chelsea, terwijl Kevin de beste passen doorgeeft van heel Europa. Met hun respectievelijk 26 en 27 jaar, zijn De Bruyne en Hazard op het toppunt van hun kunnen. Hun seizoenseinde was relatief rustig. Ze zullen dus in topvorm aan het WK kunnen beginnen.

Keuze genoeg voor Martínez

Keuze genoeg voor Martínez

© Belga

Derde analysepunt van de FIFA: de rijkdom van de Belgische kern. Sinds de Spaanse trainer zijn functie opnam, heeft hij de verdediging vloeiender gemaakt. Hij geeft ook vaak de voorkeur aan drie verdedigers. Het is moeilijk om nog hiaten in zijn opstelling te vinden. Het feit dat Radja Nainggolan niet werd geselecteerd zegt veel over de kwaliteit die hij op zijn bank heeft zitten. Zowel de middenvelders als de aanvallers hebben het talent om het verschil te maken aan de goal.

Onvoorziene outsiders

Onvoorziene outsiders

© Belga

Buiten een finale op het EK 1980 en een vierde plaats tijdens het Mexicaanse WK in 1986, hebben de Rode Duivels niet veel ervaring met de finale fase van een grote competitie. En dat zou hen wel eens fataal kunnen worden. Tegelijk spelen er onzekerheden bij de traditionele favorieten. De Mannschaft werd tijdens de halve finale van het vorige EK uitgeschakeld en onderging veel veranderingen. Brazilië lijkt er weer bovenop, maar is het de vernedering van vier jaar geleden tegen Duitsland en het ontgoochelende parcours van de Copa America al te boven gekomen? Op papier lijkt Frankrijk klaar voor topprestaties, maar veel zal afhangen van hoe regelmatig ze spelen. Argentinië is zeer sterk in de aanval, maar betaalt mogelijk de prijs voor hun zwakke verdediging. Spanje krijgt dan weer mogelijk te kampen met uitgeputte spelers na een zwaar seizoen. Het zijn allemaal vraagtekens waardoor de waarnemers zeggen dat 2018 wel eens het jaar van de Belgen zou kunnen worden.

Twijfels en onzekerheden alom

Twijfels en onzekerheden alom

© Belga

Op enkele weken van het startschot van het WK kan je niet anders dan vaststellen dat sommige mogelijke toppers met veel zorgen worden geconfronteerd. Midden april liep Michy Batshuayi een zware enkelblessure tegen Schalke 04 op en hij werkt hard om tijdig hersteld te zijn. De knieblessure van Vincent Kompany lijkt redelijk onschuldig, maar de herhaaldelijke terugvallen baren de waarnemers zorgen. Romelu Lukaku kreeg een rechtstreekse tik op de enkel en moest op 29 april het veld hinkend verlaten tijdens de match tussen Manchester United en Arsenal, maar zou tegen het WK terug op de been moeten zijn. Ook Mousa Dembelé werd aan de enkel getroffen en moest zijn ploegleden alleen het veld opsturen bij de match tegen Watford op 30 april. De middenvelder van de Spurs zou wel klaar moeten zijn om onze kleuren in Rusland te verdedigen. Toby Alderweireld was zes maanden niet meer op het veld verschenen na een blessure aan de kniepees en neemt mondjesmaat terug deel aan wedstrijden. Maar zal hij zijn plaats kunnen behouden in de verdediging van de Duivels? De toekomst zal het moeten uitwijzen.

De tekortkomingen

De tekortkomingen

© Belga

Ondanks het talent, ondanks de vooruitgang die werd geboekt bij Martínez, ondanks de nieuwe mentaliteit die in Bosnië te zien was, ondanks de automatismen die de voorbije jaren werden opgebouwd, blijven er toch nog grote of minder grote gebreken. De belangrijkste is de dubbele onbekende Kompany-Vermaelen in de optiek van een verdediging met drie. Zoals we weten is Vincent fysiek gezien extreem fragiel en heeft Thomas heel weinig gespeeld bij Barcelona. Nog een andere bron van ongerustheid: als Thomas Meunier, die onontbeerlijk op de rechterflank is geworden, onbeschikbaar zou zijn, dan is er geen echte back-up die het kan overnemen. Een andere situatie die een probleem vormt is die van Axel Witsel en Yannick Carrasco. Nadat ze tekenden voor China, waar het er heel anders aan toegaat dan in Europa, hebben beide spelers een moeilijk begin bij hun club gekend. Laat ons hopen dat ze in Rusland weer op topniveau spelen.

De belangrijkste troeven

De belangrijkste troeven

© Belga

De Rode Duivels zijn hechter dan ooit en zijn vastbesloten hun avontuur tot een goed einde te brengen. Op het vlak van de aanval stonden ze nog nooit zo sterk. Het Martínez-systeem heeft hen toegelaten de sleutel te vinden tegen een sterkere verdediging, wat een beetje een tekort was bij Wilmots. Zelfs bij een verdedigingsmuur slagen we erin door te breken en gemakkelijk te scoren. Maar in Rusland zullen onze tegenstanders niet Cyprus, Gibraltar of Estland heten. We missen nog altijd ervaring tegen de grote landen. Naast de tandem Hazard-De Bruyne zijn onze grootste troeven Courtois, Vertonghen, Mertens en Lukaku.

Overal #REDTOGETHER! Geen tv in de buurt? Kijk naar de Rode Duivels tijdens het WK met de Proximus TV-app. De data is gratis! Klik hier voor meer info!


Bekijk ook:
Hier zullen de Rode Duivels logeren tijdens het WK
 

Top