Zijn dit de beste Belgische voetballers aller tijden?

De huidige generatie Rode Duivels behoort tot de wereldtop. Vanzelfsprekend behoren enkelen onder hen tot de beste voetballers die ons land ooit gekend heeft. Maar het truitje van de nationale ploeg werd in het verleden al door meer goede voetballers gedragen. Elf Belgen, uit het heden en het verleden, steken er net dat beetje bovenuit. De willekeurige volgorde van deze lijst zegt overigens niets over de kwaliteiten van de speler in kwestie.
Zijn dit de beste Belgische voetballers aller tijden?

© Belga

Rik Coppens

Rik Coppens

Beginnen doen we met de eerste Gouden Schoen uit geschiedenis van het Belgische voetbal. Rik Coppens brak op zestienjarige leeftijd door in de eerste ploeg van Beerschot AC, hij zou er in vijftien seizoenen liefst 261 doelpunten scoren. Ook bij de Rode Duivels was de 'Koning van het Kiel' een levensgevaarlijke spits. In zijn hele carrière scoorde Coppens meer dan driehonderd keer. Rik Coppens overleed op 5 februari 2015 op 84-jarige leeftijd.

Luc Nilis

Luc Nilis

© Belga

Over de carrière van Luc Nilis is veel inkt gevloeid. Met vier landstitels bij Anderlecht, twee bij PSV en twee uitverkiezingen tot speler van het jaar in zowel België als Nederland trok Nilis in 2000 naar Aston Villa. Daar scoorde hij in zijn eerste wedstrijd een absolute wereldgoal, het zou meteen ook het laatste doelpunt uit Nilis' carrière zijn. Want op 9 september 2000 sloeg het noodlot toe. Nilis brak zijn been in een contact met Ipswich Town-doelman Richard Wright. Toen zich na de operatie complicaties voordeden, leek het er zelfs op dat een amputatie onvermijdelijk was. Gelukkig kwam het nooit zo ver.

Wilfried Van Moer

Wilfried Van Moer

© Belga

Mede dankzij de vele doelpunten van Wilfried Van Moer dwong SK Beveren in 1963 de promotie naar Derde Klasse af. Twee jaar later - wanneer hij werd weggeplukt door Antwerp - won Van Moer zijn eerste van drie Gouden Schoenen. In 1969 en 1970, 'De Kleine Generaal' werd toen tweemaal op rij Belgisch kampioen met Standard, volgden Gouden Schoen nummers twee en drie. Daarnaast behaalde Van Moer de finale van het EK 1980 en werd hij vierde in het referendum van Europees voetballer van het jaar, na Karl-Heinz Rummenigge, Bernd Schuster en Michel Platini.

Eden Hazard

Eden Hazard

© Belga

Hoewel hij slechts enkele centimeters groter is dan Van Moer, is Eden Hazard nu al bezig aan een nog indrukwekkendere voetbalcarrière. De huidige aanvoerder van de Rode Duivels debuteerde op zestienjarige leeftijd in de Ligue 1. Hij kroonde Lille tot kampioen van Frankrijk en werd verkozen tot belofte van het jaar in 2009 en 2010 en tot speler van het jaar in 2011 en 2012. Later datzelfde jaar spendeerde Chelsea liefst veertig miljoen euro aan de jonge Belg. Ondertussen is Hazard onmisbaar geworden voor zowel de Rode Duivels als Chelsea en wordt hij algemeen beschouwd als één van de beste spelers ter wereld.

Enzo Scifo

Enzo Scifo

© Belga

Geboren in een Italiaans gezin, naam gemaakt bij Anderlecht en successen geboekt met de Rode Duivels. Enzo Scifo maakte vier WK's en één EK mee en werd in 1986 zelfs verkozen tot beste jonge speler op het WK, waarmee hij in de voetsporen trad van onder andere Pelé en Franz Beckenbauer. Scifo won gedurende zijn carrière ook de Gouden Schoen, werd vier keer kampioen van België en kroonde zich met AS Monaco ook tot kampioen van Frankrijk.

Ludo Coeck

Ludo Coeck

© Belga

Dat de naam van Ludo 'Boem' Coeck in dit lijstje opduikt, zou niemand mogen verbazen. Coeck was één van de meest getalenteerde voetballers uit de Belgische voetbalgeschiedenis. Hij beleefde de hoogdagen van zijn carrière bij Anderlecht, waar hij in elf seizoenen twee landstitels, drie Bekers van België en drie Europabekers in de wacht sleepte. In 1985 kwam Coeck op dertigjarige leeftijd tragisch om het leven bij een auto-ongeval. Berchem Sport, de club waar de 46-voudige Rode Duivel zijn jeugdjaren doorbracht, eerde de speler door de naam van het stadion te veranderen in het Ludo Coeckstadion.

Vincent Kompany

Vincent Kompany

© Belga

Net als Ludo Coeck is ook Vincent Kompany een icoon van het Astridpark en net als Coeck heeft ook Kompany veel last van blessures. Dat laatste is een understatement, zo rekende Sky Sports onlangs uit dat 'Vince the Prince' sinds 2008 een totaal van tweeënhalf jaar aan de kant stond. Maar dat mag zijn carrière niet overschaduwen, een fitte Kompany is en blijft wereldklasse. Voorlopig staat de teller op twee Belgische landstitels, twee Premier League-titels en eindoverwinningen in de FA Cup, League Cup en Community Shield. Bovendien werd Kompany in 2012 verkozen tot beste speler van de Engelse competitie.

Jan Ceulemans

Jan Ceulemans

© Belga

Met drie Gouden Schoenen doet Jan Ceulemans het even goed als Wilfried Van Moer. Reken daarbij de vier landstitels, twee bekers en vijf supercups die hij veroverde met Club Brugge en de conclusie is duidelijk: de 'Caje' behoort tot de allerbesten. Daarnaast is hij nog steeds de speler met de meeste interlands achter zijn naam. Bovendien was Ceulemans erg succesvol met de Rode Duivels. Zo haalde hij in 1980 de finale van het EK en was hij bepalend op het WK van 1986 in Mexico, nog steeds het meest succesvolle wereldkampioenschap van de Rode Duivels.

Michel Preud'homme

Michel Preud'homme

© Belga

Wie als doelman twee keer beslag kan leggen op de Gouden Schoen moet wel over bijzondere kwaliteiten beschikken. Michel Preud'homme maakte naam en faam als doelman in zijn periode bij KV Mechelen. Hij zou er onder meer kampioen worden, maar ook Europacup II en de UEFA Super Cup werden met hem onder de lat veroverd. Als Rode Duivel blonk Preud'homme vooral uit op het WK van 1994 in de Verenigde Staten. Hij zorgde bijna eigenhandig voor de 1-0 overwinning in de groepsfase tegen Nederland. Zijn geweldige prestaties in Amerika zouden hem uiteindelijk de trofee van Wereldkeeper van het jaar opleveren, een prijs die tegenwoordig is weggelegd voor de Neuers en De Gea's van deze wereld.

Kevin De Bruyne

Kevin De Bruyne

© Belga

Net als Eden Hazard bij Chelsea is Kevin De Bruyne uiterst belangrijk voor Manchester City. De Bruyne brak in 2009 door bij KRC Genk en stuwde de Limburgers samen met onder meer Thibaut Courtois en Jelle Vossen naar een derde landstitel. Zijn transfer naar Chelsea mag dan wel geen succes zijn geweest, bij zowel Wolfsburg als Manchester City bewees De Bruyne het ongelijk van zijn toenmalige trainer José Mourinho. Zo werd hij in de Bundesliga gekroond tot beste speler van het seizoen 2014-2015 en mocht hij zich in 2015 eveneens Belgisch sportman van het jaar noemen. Tot slot is KDB ook de duurste Belg ooit, City betaalde namelijk 76 miljoen euro voor hun goudhaantje.

Paul Van Himst

Paul Van Himst

© Belga

'De Blanke Pelé', het is een bijnaam die meer dan voldoende zegt over de voetbalcapaciteiten van Paul Van Himst. Met liefst vier eindoverwinningen voor de Gouden Schoen (gespreid over een periode van veertien jaar) is Van Himst recordhouder. Hij werd in 1995 dan ook verkozen tot Gouden Schoen van de Eeuw. Bovendien werd hij acht keer kampioen van België, won hij vier Bekers van België en was hij de eerste voetballer die de Nationale trofee voor sportverdienste in ontvangst mocht nemen. Van Himst droeg 81 keer het shirt van de Rode Duivels en geldt nog steeds als topschutter aller tijden bij de nationale ploeg.

Top