23 Duivels op zoek naar eeuwige roem...

Ze zijn met 23... 23 Duivels die op zoek gaan naar eeuwige roem, roem die zichtbaar wordt gemaakt door een ster die genaaid mag worden boven het embleem op het shirt van de nationale ploeg. In onze moderne tijden zijn er geen grotere helden dan de voetballers die zich wereldkampioen mogen noemen…
23 Duivels op zoek naar eeuwige roem...

© Photonews

De Rode Duivels zijn in Rusland om iets groots te presteren. Ze zijn een outsider voor de wereldtitel: dat beseffen ze zelf en ook de buitenwereld houdt rekening met de Duivels. Samen met de supporters dromen ze met zijn 23’en van de blinkende, gouden trofee. Ze vormen een team dat droomt van het ondenkbare. Alle spelers hebben hun selectie verdiend. Wij stellen elke speler aan u voor.

Thibaut Courtois, Mister Clean Sheet

Thibaut Courtois, Mister Clean Sheet

© Photonews

Ambitieus, perfectionistisch, eerlijk over zijn eigen prestaties en die van het team, flegmatiek, kalm en altijd gemotiveerd: het zijn allemaal eigenschappen die van toepassing zijn op de doelman die de ploeg altijd met de voeten op de grond houdt. Hij is een garantie voor zijn verdediging en voor zijn hele land. Als hij een goed WK speelt, dan zullen de Rode Duivels ver raken. Want als een doelman de nul houdt, wordt alles veel gemakkelijker. “Een clean sheet is altijd positief. Mijn vader houdt al deze statistieken bij in een Excelsheet. Na de wedstrijd tegen Portugal liet hij me weten dat ik precies op 50 procent zit: op 56 interlands haalde ik 28 clean sheets”, zo vertelde hij onlangs. Tegen Egypte hield hij zijn netten ook schoon, tegen Costa Rica moest hij zich gewonnen geven tegen Bryan Ruiz. Eén doelpunt tegen in drie wedstrijden: het is een gemiddelde om wereldkampioen mee te worden: bij een WK met 32 ploegen hebben de laatste vijf winnaars nooit meer dan 4 goals in 7 matchen geïncasseerd.

Simon Mignolet, de perfecte doublure

Simon Mignolet, de perfecte doublure

© Photonews

Jürgen Klopp heeft het voorbije seizoen het doel van Liverpool laten verdedigen door Loris Karius in de plaats van Simon Mignolet, maar bij de Rode Duivels heeft ‘Big Si’ nooit teleurgesteld. Als de omstandigheden het vragen, staat hij paraat. Dat zal hij ook in Rusland doen, ook al heeft hij weinig speelminuten verzameld sinds januari. Dit WK zal voor hem hoe dan ook een aangename tijd zijn, na een van de moeilijkste seizoenen uit zijn carrière. Ondanks zijn statuut van eeuwige nummer twee bij de Duivels, waar Thibaut Courtois hem van onder de lat houdt, maakt hij nooit moeilijkheden. Volgend seizoen wacht hem een nieuwe uitdaging. Ondertussen is hij blij dat hij erbij is en hij houdt zich klaar voor wanneer hij nodig is. "Vanaf mijn eerste selectie is het voor mij altijd een eer geweest om voor mijn land te spelen”, zo verklaarde hij toen de selectie van 23 spelers bekend werd gemaakt. Bij een strafschoppenreeks na een wedstrijd met verlengingen kan het een goed idee zijn om Simon te laten invallen: het bewijs in deze video met penaltysaves van Big Si.

Koen Casteels, steeds beter

Koen Casteels, steeds beter

© Photonews

Door het Duitse voetbalblad Kicker werd hij verkozen tot ‘beste doelman in de Bundesliga’, ondanks (of dankzij?) een moeilijk seizoen waarin hij met Wolfsburg moest vechten tegen de degradatie. Tijdens dit WK moet Koen Casteels de heel bijzondere rol van derde doelman vervullen. Een bescheiden positie na de eerste twee keepers in de hiërarchie. Casteels ligt nog tot 2021 onder contract bij Wolfsburg, maar Barça zou interesse in hem tonen als doublure van Ter Stegen. Hij kreeg de voorkeur op Matz Sels bij de 23 en wordt steeds beter onder de lat.

Vincent Kompany, de boss… als zijn lichaam het houdt

Vincent Kompany, de boss… als zijn lichaam het houdt

© Photonews

Een enorm talent in een broos lichaam: de enorm populaire Vincent Kompany, de ware ziel en de onbetwiste leider van het team, is een groot vraagteken geworden. Met de regelmaat van een klok wordt hij geplaagd door blessures en het blijft dus altijd onzeker wanneer hij inzetbaar is. Hij is het al gewend om uit zijn assen te verrijzen. Het is nog heel onduidelijk of hij de eerste wedstrijd tegen Panama zal halen. Vincent Kompany blijft toch de charismatische leider van de Rode Duivels. Zowel op als naast het veld zal België zijn ervaring en zijn positieve instelling in Rusland kunnen gebruiken. Op een dag zullen we het toch zonder hem moeten doen. Want zijn afscheid van de nationale ploeg is wellicht niet zo veraf meer...

Toby Alderweireld, rots in de branding

Toby Alderweireld, rots in de branding

© Photonews

Als rasechte Antwerpenaar verliet hij al heel vroeg Beerschot en trok hij naar Ajax. Daarna volgden Atlético Madrid, Southampton en Tottenham. Leekens en Wilmots posteerden hem op de rechterflank, maar in de driemansverdediging speelt hij naast zijn makker Jan Vertonghen. Op zijn armen heeft hij een van de opvallendste tattoos binnen de nationale ploeg: de kathedraal van Antwerpen. Na een moeilijk seizoen bij de Spurs waar hij lange tijd overhooplag met de directie raakte hij in de lente opnieuw op dreef: hij komt dus fris toe op het WK. Zijn lange ballen en zijn kopbalvaardigheid zullen de Rode Duivels goed van pas komen…

Jan Vertonghen, de superheld met 100 caps

Jan Vertonghen, de superheld met 100 caps

© Photonews

2 juni 2007 – 2 juni 2018. Precies dag op dag, met een tussenpoos van elf jaar na zijn eerste selectie, haalde Jan Vertonghen op zijn 31e zijn 100e cap bij de Rode Duivels in de wedstrijd tegen Portugal. “Enkele maanden geleden, toen ik het record van Jan Ceulemans (96 selecties) brak, zei ik dat ik dat moment heel bewust wou meemaken. Je bereikt maar één keer in je carrière de kaap van 100 caps en ik ben er heel fier op. Het enige wat spijtig is, is dat er zo weinig tijd is tussen de twee records (Ceulemans voorbijsteken en 100 selecties halen).” Deze grote vriend van Mousa Dembélé vormt een sterk en ervaren duo met Toby Alderweireld bij Tottenham en bij de Rode Duivels. Hij kan soms ook voor goals zorgen en trekt naar Rusland met veel ambitie: “Dit wordt ons derde toernooi op rij. We zijn ons ervan bewust dat dit onze ultieme kans is om iets te tonen. Over twee jaar zullen veel jongens er niet meer bij zijn. Het zou jammer zijn als we niets zouden hebben gepresteerd."

Thomas Meunier, de mooiste vooruitgang van allemaal

Thomas Meunier, de mooiste vooruitgang van allemaal

© Photonews

Het verhaal van Thomas Meunier is wellicht een van de mooiste uit het Belgische voetbal van de voorbije jaren. Hij is afkomstig uit de provincie Luxemburg en ging van Virton naar Club Brugge en dan naar PSG, in een tijdspanne van vijf seizoenen. Bij de Duivels veroverde de tot verdediger omgeschoolde aanvaller een vaste plaats: hij draaft zijn flank op en af en verzamelt niet alleen speelminuten, maar ook een flink aantal afgelegde kilometers. De optimistische Meunier is bijzonder ambitieus voor dit WK: "Het is nu of nooit om te bewijzen aan de hele wereld dat dit land kwaliteiten heeft en dat we een supergroep zijn.” Na twee kwartfinales, op het WK 2014 en het EK 2016, moet België nu een stap vooruitzetten: “De halve finales halen zou een geweldig resultaat zijn. Het is het goede moment. Deze groep speelt al vele jaren samen. We moeten het verschil maken en we hebben alles in handen om dat te doen. De halve finale is ons doel. Natuurlijk maken de details het verschil. In de kwartfinale kunnen we tegen Brazilië uitkomen en dan wordt het natuurlijk moeilijk.” Toch is hij niet bang om tegenover zijn ploegmaats van PSG te staan. Integendeel: “Ik hoop dat we tegen Brazilië mogen uitkomen. Als we Frankrijk en Brazilië kunnen uitschakelen, dan zal mijn toernooi geslaagd zijn.”

Dedryck Boyata, een sprookje

Dedryck Boyata, een sprookje

© Photonews

Ook al zit hij al meerdere jaren bij de nationale ploeg, is Dedryck Boyata bij het grote publiek nog relatief weinig gekend. Voor de tweede keer in zijn carrière startte hij in de basis tegen Costa Rica en in die wedstrijd toonde Dedryck Boyata al zijn kwaliteiten. Dedryck Boyata leerde voetballen bij RCS Saint-Josse, RWS Woluwe en FC Brussels. In 2006, toen hij 16 was, trok hij naar Manchester City. In 2010 verdient hij zijn eerste selectie met de Duivels voor de kwalificatiewedstrijden voor het EK 2012 tegen Kazakhstan en Oostenrijk. In 2015 trekt hij naar Celtic Glasgow en daar groeit hij snel uit tot een onmisbare spil in de Schotse verdediging. Wat volgt is een sprookje. Dedryck Boyata veroverde zijn plaats in de selectie voor het WK in Rusland. Een kleine revanche voor de speler die het EK 2016 door een blessure aan zich voorbij zag gaan. Als Kompany geblesseerd blijft, zou Boyata weleens kunnen uitgroeien tot een van de revelaties op het WK.

Thomas Vermaelen, het vraagteken

Thomas Vermaelen, het vraagteken

© Photonews

Op de voorlaatste speeldag van La Liga blesseerde hij zich aan zijn hamstring: sinds half mei heeft de verdediger van FC Barcelona dus geen wedstrijd meer gespeeld. Met hem hebben de Rode Duivels een tweede centrale verdediger van wereldklasse die met een broos gestel kampt. De supporters zijn ongerust, voor bondscoach Martínez wordt het moeilijk kiezen. De Spanjaard heeft zeker vertrouwen in Vermaelen, want anders zou hij niet geselecteerd zijn. Martínez is ervan overtuigd dat tijdig hersteld zal zijn. Als zijn blessure goed evolueert, zou hij een interessante rol kunnen vervullen tijdens dit WK vanaf de tweede ronde. Vreemd genoeg bevindt Vermaelen zich in dezelfde situatie als in 2016 toen hij ook een seizoen met weinig speelminuten achter de rug had. Op het EK in Frankrijk was hij een van de beste Duivels. “Dat geeft me vertrouwen”, zo legt Vermaelen uit. “De voorbereiding was zeker niet ideaal, maar ik voel dat ik op de goede weg ben."

Leander Dendoncker, polyvalent maar geen figurant

Leander Dendoncker, polyvalent maar geen figurant

© Photonews

Leander Dendoncker is de enige speler uit de selectie die zijn kost verdient in de Belgische competitie. Hij kende zijn debuut onder Marc Wilmots in 2015. Ook Roberto Martínez blijft hem selecteren. Veel speelminuten heeft hij als Duivel nog niet verzameld. Na een eerder moeilijk seizoen bij Anderlecht dankt de verdedigende middenvelder zijn selectie aan zijn polyvalentie. “Ik heb inderdaad het slechtste seizoen uit mijn carrière achter de rug, maar voor mij is het geen verrassing dat ik bij de 23 ben. Ik was er altijd bij, ik ben vooral blij dat ik Anderlecht mag vertegenwoordigen,” aldus de speler. “Niemand wil als figurant naar het WK, maar ik mag ook niet verwachten dat ik plots alle matchen mag meespelen. Dat zou niet logisch zijn als je naar de namen kijkt. Als ik mag spelen, zal ik niet plots stress krijgen, ook al is het WK iets heel anders. Dit is het allerhoogste.”

Axel Witsel, de touwtjes in handen

Axel Witsel, de touwtjes in handen

© Photonews

Te traag, te veel laterale ballen: die kritiek moest Axel Witsel in het verleden vaak slikken en zijn transfer naar China in januari 2017 deed ook al weinig goeds vermoeden voor zijn ontwikkeling. Toch is hij vandaag een onbetwiste pion in het elftal van Roberto Martínez bij de Duivels. Hij werd opgeleid als aanvaller, maar Marc Wilmots posteerde hem net voor de driemansverdediging en die plek heeft Witsel niet meer opgegeven. In het middenveld zorgt hij voor evenwicht en laat hij spelers als Eden Hazard of Kevin De Bruyne meer naar voren spelen. Hij recupereert veel ballen, houdt ze goed bij en blijft altijd rustig. “Het evenwicht is goed in het systeem van Martínez. Ik speel heel goed samen met Kevin De Bruyne. Ik speel meer als verdediger, maar we kunnen allebei het spel verdelen”, aldus de ex-speler van Zenit Sint-Petersburg die blij is dit WK in Rusland te kunnen spelen. “Het doet mij plezier om terug te zijn in Rusland. Ik heb er 4,5 jaar gewoond en heb er alleen maar goede herinneringen aan. Maar dat ik in Rusland moet spelen, geeft me niet meer druk. Het is gelijk waar ik speel, ik moet altijd het maximum geven”, aldus Witsel die de ontgoochelingen van het EK 2016 en het WK 2014 in Rusland wil laten vergeten. “Brazilië was onze eerste Wereldbeker. We waren onervaren en kregen Argentinië tegenover ons. We zullen ontgoocheld zijn als we de laatste vier niet halen. Ik zal dat toch zeker zijn. Vier jaar later hebben we meer ervaring en meer vertrouwen in onszelf.”

Marouane Fellaini, het breekijzer

Marouane Fellaini, het breekijzer

© Photonews

Marouane Fellaini is zijn carrière als international begonnen op ongeveer hetzelfde moment als Axel Witsel. De speler van Manchester United kreeg zijn eerste cap in maart 2007, zijn kompaan kwam er een jaar later bij. Samen speelden ze een groot aantal interlands. Toen Marc Wilmots het idee kreeg om Axel Witsel een lijn achteruit te zetten, kreeg Marouane eveneens een positie in de centrale as. Onder Roberto Martínez staan Witsel en Fellaini minder vaak samen in de basis. De Bruyne staat lager, naast Witsel, en dus viel Fellaini uit de basisploeg. Sinds zijn eerste selectie in 2007 heeft Marouane op alle plekken in het middenveld gespeeld. Vaak wordt hij ook uitgespeeld in de aanval, want daar kan hij met zijn lengte en fysieke aanwezigheid soms een oplossing brengen. Onder Martínez blijft hij met zijn kracht een belangrijke troef voor de Duivels.

Kevin De Bruyne, de man die alles versnelt

Kevin De Bruyne, de man die alles versnelt

© Photonews

Eden Hazard mag de artiest zijn binnen de selectie, toch is voor veel waarnemers Kevin De Bruyne de echte ‘patron’. Niemand geeft betere passes dan de speler van Manchester City: in de Premier League was hij met 16 assists en 106 beslissende passes dit seizoen de assistkoning. Dit seizoen heeft King Kevin, als essentieel onderdeel van de machine van Guardiola, nog een stap vooruit gezet. KDB komt nog meer aan de bal, bevoorraadt de aanvallers en versnelt het spel van de Citizens, als verlengstuk van de Catalaanse trainer op het veld. “Kevin De Bruyne is de beste speler van Europa, op één speler na [Lionel Messi, nvdr]. Ik wil hem tot het allerhoogste niveau brengen”, aldus Guardiola over zijn Belgische goudklomp die ook op de Europese velden de verdedigers al in verlegenheid bracht. Met zijn uitzonderlijke vista weet hij waar de ruimte ligt, nog voor de tegenstanders dat doorhebben. Zijn precisie in het geven van passes kent zijn gelijke niet. En daarbovenop beschikt hij nog over een gereputeerd afstandsschot. Bij de nationale ploeg blijft hij een onmisbare schakel. Wellicht droomt hij ervan om op deze Wereldbeker uit te groeien tot een van de grote sterren.

Nacer Chadli, de elegantie zelve

Nacer Chadli, de elegantie zelve

© Photonews

Nacer heeft een vaste stek bij de selectie waar hij sinds 2011 regelmatig deel van uitmaakt. De heel technische en elegante speler kende geen goed seizoen bij West Bromwich Albion waar hij slechts 6 keer in actie kwam. Hij komt dus in alle frisheid toe in Rusland. “Als ik niet goed zou hebben gespeeld met de nationale ploeg, zou ik met mijn seizoen nu niet bij de selectie hebben gezeten. Ik had ervoor gevreesd om er niet bij te zijn na zo’n moeilijk seizoen”, zo vertelde Chadli. “Ik heb drie blessures gehad. Ik heb hard gewerkt om mijn achterstand in te halen op de spelers die 50 wedstrijden hebben gespeeld dit seizoen.” Roberto Martínez houdt van de polyvalentie van Nacer die hij op de twee flanken kan inzetten, als alternatief voor Meunier en Carrasco. De Luikenaar is overal in het middenveld inzetbaar. En met zijn atletische kracht en technische finesse kan hij ook voor doelpunten zorgen, zoals de video hieronder bewijst …

Moussa Dembélé, de twaalfde man

Moussa Dembélé, de twaalfde man

© Photonews

Mousa Dembélé is al vele jaren een van de publiekslievelingen van Tottenham Hotspur, waar de vroegere aanvaller wordt uitgespeeld in de positie van controlerende middenvelder. Technisch wordt hij door velen nog beter dan Eden Hazard geacht. Zijn dribbels laten de fans kirren van de pret, al wordt hem soms wel een tikkeltje nonchalance verweten en neemt hij soms te veel risico’s. Mousa is er altijd bij, maar kan niet altijd rekenen op een basisplaats: hij is echt de twaalfde man bij de Duivels. Hij heeft heel wat bewonderaars, onder wie enkele grote namen uit de voetbalwereld. Voor Steven Gerrard is Dembélé een unieke speler: “Een middenvelder gaat normaal op zoek naar de combinatie, een een-twee. Dembélé vernedert zijn tegenstander op een eenvoudige manier: hij gaat iemand gewoon voorbij, met de bal aan de voet, met een perfecte controle en beheersing.” Ook Frank Lampard heeft niets dan lof: “Hij domineert het middenveld. Ongelooflijk hoe hij de bal kan bijhouden. In principe huiver ik van dribbels in het middenveld, maar bij Dembélé is dat anders”. De Rode Duivel heeft de grote sterren van het voetbal al overtuigd: nu nog de rest van de wereld…

Yannick Carrasco, een slangenmens

Yannick Carrasco, een slangenmens

© Photonews

Ook al maakt hij bij de nationale ploeg zelden de acties die hem zo geliefd maakten bij Atlético Madrid, lijkt hij zich steeds beter uit de slag te trekken in het tactische systeem van Roberto Martínez. Zijn verdedigende ijver en zijn dekking van de rechterflank gaan erop vooruit en dat heeft hem een vaste plaats in het nationale elftal bezorgd. Als hij nu opnieuw een mannetje voorbij durft te gaan en op het juiste moment een weloverwogen risico neemt, dan kunnen we veel plezier aan hem beleven in Rusland. En als hij dan ook nog eens wat meer zou willen scoren…

Youri Tielemans, morgen is een andere dag

Youri Tielemans, morgen is een andere dag

© Photonews

Bij AS Monaco heeft hij een middelmatig seizoen achter de rug, maar toch blijft Martínez hem vertrouwen schenken, want hij is de toekomst van de Rode Duivels. Youri is vooral in Rusland om te leren en dat weet hij. In groep leven, de druk van een groot evenement voelen: het zijn ervaringen die hem later van pas zullen komen. Zijn eerste selectie dateert van juni 2015, maar pas vanaf de aanstelling van Roberto Martínez krijgt hij een vaste plaats in de selectie. In de kwalificatiefase kwam hij enkele keren aan de bak. En misschien kan hij al in Rusland zijn waarde voor de nationale ploeg bewijzen.

Romelu Lukaku, de ruwe diamant

Romelu Lukaku, de ruwe diamant

© Photonews

Velen zeggen dat hij nog beter kan. En zij hebben wellicht gelijk. Maar de statistieken bewijzen het ongelijk van de critici. Hij is nog altijd maar 24 en toch is Romelu een goalmachine geworden. Met meer dan 100 doelpunten in de Premier League (17 bij West Bromwich, 68 bij Everton en de rest bij Manchester United) is hij de vijfde jongste speler in de geschiedenis om die mijlpaal te overschrijden, na Harry Kane, Wayne Rooney, Robbie Fowler en Michael Owen. Met 33 goals is hij nu al topschutter aller tijden van de Rode Duivels. Hij is een diamant die de hele wereld ons benijdt. Snel, krachtig, kopbalsterk: ‘Big Rom’ is een pure finisher die soms wat finesse en techniek mist, maar die met zijn fysiek altijd indruk wekt. Lukaku is een echte nummer 9 die heel efficiënt is als hij een bal moet terugkaatsen en die de ruimte vrijmaakt voor zijn ploegmaats. Als de Rode Duivels bij de laatste vier raken, mag Romelu ervan dromen om de topschutter van het toernooi te worden.

Dries Mertens, een woelwater

Dries Mertens, een woelwater

© Photonews

Na twee topseizoenen bij Napels lijkt Dries eindelijk zijn vaste plaats te hebben bemachtigd op de rechterflank van de aanval van de Duivels, zoals bleek bij de opstelling van de ploeg in de laatste voorbereidingswedstrijden. In Napels maakte hij in twee seizoenen meer dan 60 doelpunten: aan de voet van de Vesuvius is hij een halfgod geworden, een valse negen die zich heeft opgeworpen tot een van de efficiëntste aanvallers van Europa. Hij is niet langer een supersub en is klaar om de hele wereld te overtuigen van zijn kunnen. Met zijn precisie bij stilstaande fases, zijn onvermoeibare versnellingen en uitzonderlijke snelheid van uitvoering heeft hij voor sensatie gezorgd in de Italiaanse Serie A. Ook op het WK moet hij in staat zijn om zijn klasse te laten zien. Op zijn 31e werd de publiekslieveling een van de belangrijkste spelers tijdens de kwalificatie, in een tactisch systeem dat hem als gegoten zit. Hopelijk kan hij net zoals in Brazilië ook in Rusland de WK-netten laten trillen.

Michy Batshuayi, de joker met de eeuwige glimlach

Michy Batshuayi, de joker met de eeuwige glimlach

© Photonews

Met zijn ontwapenende glimlach, zijn levensvreugde, zijn verrassende techniek en zijn torinstinct is Michy veruit de vrolijkste van alle Duivels. In de spits moet hij de concurrentie aangaan met Romelu Lukaku, maar hij profiteert van elke invalbeurt om te tonen wat hij allemaal kan en wat hij met zijn neus voor goals kan bijbrengen aan het team. Roberto Martinez moet hem gebruiken als joker. En omdat 'Batsman' gewoon is om toe te slaan als niemand dat verwacht, zal hij heel nuttig zijn voor de Duivels. De niet-selectie van Christian Benteke heeft hem bevrijd en zijn status als tweede spits van de nationale ploeg bevestigd.

Adnan Januzaj, de verrassing

Adnan Januzaj, de verrassing

© Photonews

We kunnen gerust stellen dat hij de verrassing is van deze selectie, want hij is toe aan zijn tweede WK op rij zonder dat hij ook maar één minuut heeft gespeeld in de kwalificatiewedstrijden. We leerden hem kennen in het seizoen 2013-2014: hij brak door bij Manchester United en tot eenieders verrassing nam Marc Wilmots hem mee naar het WK in Brazilië. Daarna gaat het minder goed, want de frivole linkerpoot kan maar moeilijk bevestigen. Bij enkele clubs (zoals Sunderland en Borussia Dortmund) gaat het verkeerd voor Januzaj, tot hij dit seizoen boven water komt bij Real Sociedad. Roberto Martínez zag dat hij het seizoen sterk afsloot en nam hem op in zijn selectie van 23 spelers. Als doublure van Mertens op de rechterflank kan hij voor oplossingen zorgen als er in het slot van een wedstrijd iets moet worden geforceerd als supersub...

Thorgan en Eden Hazard, duivelse broertjes

Thorgan en Eden Hazard, duivelse broertjes

© Photonews

Over Eden Hazard is al veel geschreven: met de bal aan de voet is hij in de kleine ruimte wellicht een van de beste spelers ter wereld. Met zijn snelheid van uitvoering is de aanvoerder van de Rode Duivels een speler die een wedstrijd kan beslissen. Hier maken we een portret van de twee broers, Eden en Thorgan. Want twee broers die samen een WK spelen, blijft speciaal, ook al vergeten we de M’penza’s of de Lukaku’s niet.

In 1954 had de Duitse wereldkampioen twee broers in zijn rangen: aanvoerder Fritz Walter en zijn broer Ottmar. Voor het eerst werden twee broers tegelijk wereldkampioen. Later zou de Mannschaft ook de broers Hoeneß, Kremers, Allofs en Förster zien. In 1966 werd Engeland wereldkampioen met spelverdeler Bobby Charlton en zijn broer Jackie in de verdediging.

In de jaren 1970 verloren de broers Willy en René van de Kerkhof twee keer op rij een WK-finale (1974 en 1978). Zij hadden de eerste tweelingbroers kunnen worden die wereldkampioen waren.

Bij Nederland volgden later ook nog de broers Ronald en Frank De Boer, Erwin en Ronald Koeman en Rob en Richard Witschge.

Op het WK 2010 speelden twee broers voor het eerst voor een verschillend land: Jérôme Boateng en Kevin-Prince Boateng speelden tegen elkaar bij de wedstrijd tussen Ghana en Duitsland. De broers Laudrup, Allofs, Touré of Neville herinneren ons eraan dat het voetbal soms een familiaal gebeuren is…Overal #REDTOGETHER! Geen tv in de buurt? Kijk naar de Rode Duivels tijdens het WK met de Proximus TV-app. De data is gratis! Klik hier voor meer info!

Top