Wereldbeker 2018, groep F onder de loep: Struikelen de Mannschaft en El Tri over de Blagult en de Aziatische Tijgers?

Ook al lijken de krachtverhoudingen in groep F meteen duidelijk te zijn, toch zullen verschillende wedstrijden heel wat spektakel bieden. De Duitsers, Mexicanen, Zweden en Zuid-Koreanen hebben immers geen elftallen die zich defensief zullen ingraven. We herinneren ons nog dat de Mannschaft en de Zweedse Blagult tijdens de kwalificaties voor het vorige WK in hun twee duels voor een doelpuntenfestijn zorgden (4-4 en 5-3).

Wereldbeker 2018, groep F onder de loep: Struikelen de Mannschaft en El Tri over de Blagult en de Aziatische Tijgers?

© Photonews

Ligt deze groep al in een definitieve plooi?

Op het eerste gezicht is er in de poule F duidelijk een scheiding tussen twee teams van wereldklasse en twee figuranten. De Mannschaft zal haar wereldtitel in Rusland met hand en tand verdedigen. Mexico, dat vaak heel aantrekkelijk voetbal op de grasmat tovert, is een abonnee op de achtste finale. De afgelopen maanden zette Duitsland echter teleurstellende resultaten neer, terwijl de Mexicaanse voetballers betrokken geraakt zijn bij een enorm seksschandaal. Wat vaststaat, is dat Zweden en Zuid-Korea absoluut niets te verliezen hebben in deze Groep F. Dat is altijd wel een ingrediënt voor een of andere verrassing.

Zuid-Korea: De Aziatische Tijgers willen opnieuw klauwen

Zuid-Korea: De Aziatische Tijgers willen opnieuw klauwen

© Photonews

Zuid- Korea in cijfers

FIFA-ranking: 61*
Aantal WK-deelnames: 9
Aantal gespeelde wedstrijden op een WK-eindronde: 31
Zeges in een WK-eindtoernooi: 5
Gelijke spelen in een WK-eindtoernooi: 9
Nederlagen in een WK-eindtoernooi: 17
Doelpunten voor op een WK: 31
Doelpunten tegen op een WK: 67
Beste resultaat op een WK: Halve finale in 2002
 
*FIFA-ranking op 17 mei 2018

Zuid-Korea is een vaste waarde op de WK-eindronde sinds het zich vanaf 1986 steeds heeft weten te kwalificeren. Met uitzondering van een schitterend parcours en een halve finale in 2002 en een achtste finale in 2010, heeft de Aziatische Tijger nooit echt een prominente rol gespeeld op de wereldbeker. Op dit WK zal het dan ook aartsmoeilijk worden om hier verandering in te brengen. Het team rijgt de vriendschappelijke wedstrijden aan elkaar (8 in 2018) en durft daarin weleens zwaar uit de bocht gaan. Zo verloor het van Noord-Ierland met 2-1, tegen Polen met 3-2, tegen Bosnië-Herzegovina met 1-3, en boekte het zelfs op 7 juni een kleurloos 0-0 gelijkspel tegen Bolivia.

Hoe ze zich gekwalificeerd hebben

De Zuid-Koreanen legden een ongewoon en vooral hectisch parcours af in de kwalificaties. Zo struikelde het over Qatar, China en Iran, waardoor de Duitse trainer Uli Stielike op straat werd gezet bij de Aziatische Tijgers. Daarna, onder leiding van Shin Tae-yong, slaagde het team er uiteindelijk toch nog in om tweede te worden in de groep, achter Iran, maar dat volstond alsnog om zich te kwalificeren.

De sterren van de selectie: Ki Sung-yueng, middenvelder die opgroeide in de Premier League

De sterren van de selectie: Ki Sung-yueng, middenvelder die opgroeide in de Premier League

© Photonews

De 29-jarige kapitein van het Zuid-Koreaanse team, Ki Sung-yueng, speelt in Rusland zijn derde wereldbeker. Na drie seizoenen bij Celtic maakte de middenvelder van de Aziatische Tijgers de overstap naar Swansea, een club wiens shirt hij de afgelopen zes seizoenen heeft gedragen (met uitzondering van een uitleenbeurt aan Sunderland in het seizoen 2013-2014). Deze technisch begaafde speler met een groot spelinzicht heeft een goede pass in de voeten en tegenstanders laten hem best ook niet te veel uithalen naar doel. Aangezien hij einde contract is bij Swansea, zal hij ongetwijfeld de aandacht willen trekken op deze wereldbeker.

De sterren van de selectie: Son Heung-min, alias “Sonaldo”

De sterren van de selectie: Son Heung-min, alias “Sonaldo”

© Photonews

Deze 25-jarige vleugelspeler van Tottenham is de andere ster van de Aziatische Tijgers. Na passages in de Bundesliga, eerst bij Hamburg, dan bij Bayer Leverkusen, werd "Sonaldo", zoals de pers hem weleens noemt, in 2015 voor 30 miljoen euro verkocht aan Tottenham. In drie seizoenen tijd is hij daar, ondanks de zware concurrentiestrijd, in geslaagd om er een vaste pion te worden.

De trainer: Shin Tae-yong

De trainer: Shin Tae-yong

© Photonews

De voormalige international volgde Uli Stielike in juni 2017 op als hoofd van de nationale ploeg. Onder zijn bewind heeft het team zich in de laatste twee play-off-wedstrijden alsnog kunnen plaatsen voor het WK. Ook al is hij nog geen jaar trainer van het Zuid-Koreaanse nationale elftal, is Shin Tae-yong zeker geen beginneling op het hoogste niveau. In 2010 behaalde hij zijn grootste succes in zijn trainerscarrière door de Aziatische Champions League te winnen met Seongnam Ilhwa Chunma.

Zweden in het post-Ibra-tijdperk

Zweden in het post-Ibra-tijdperk

© Photonews

Zweden in cijfers

FIFA-ranking: 23*
Aantal WK-deelnames: 11
Aantal gespeelde wedstrijden op een WK-eindronde: 46
Zeges in een WK-eindtoernooi: 16
Gelijke spelen in een WK-eindtoernooi: 13
Nederlagen in een WK-eindtoernooi: 17
Doelpunten voor op een WK: 74
Doelpunten tegen op een WK: 69
Beste resultaat op een WK: Finale in 1958
 
*FIFA-ranking op 17 mei 2018

Zweden wil na verschillende decennia opnieuw aanknopen bij zijn glorierijk verleden. Het afgelopen decennium telde het in zijn rangen wel één uitzonderlijke voetballer: Zlatan Ibrahimovic. Ondanks de toverkracht van Ibracadabra zijn deze Blagults nooit echt van de grond gekomen en bleven ze collectief mijlenver verwijderd van de resultaten van het Nordahl-team, met Gren en Liedholm, dat in de jaren vijftig de voetbalwereld veroverde. Al bijna twee jaar heeft de selectie van Janne Andersson de pagina Ibra omgedraaid. De coach zocht al die tijd naar een nieuw evenwicht, zonder superster Zlatan Ibrahimovic.

Hoe ze zich gekwalificeerd hebben

Zweden eindigde als tweede in de kwalificatiegroep voor Nederland, maar achter Frankrijk, dat het wel wist te kloppen in Solna op 9 juni 2017 (2-1). Dé prestatie van deze Blagult in de voorronde vond plaats tijdens de play-offs nadat het de Squadra Azzurra simpelweg veroordeelde tot een voetballoze zomer (1-0 en 0-0).

De sterren van de selectie: Marcus Berg, als Zlatan van huis is, danst Marcus

De sterren van de selectie: Marcus Berg, als Zlatan van huis is, danst Marcus

© Photonews

Marcus Berg is niet meer van de jongste. De 31-jarige voormalige spits van HSV Hamburg speelt al meer dan een jaar in de Verenigde Arabische Emiraten voor Al-Ain. Deze opmerkelijke stap leek op een prepensionering. Maar sinds Zlatan Ibrahimovic heeft besloten om een einde te maken aan zijn carrière als international na Euro 2016, scoort Berg aan de lopende band. Tijdens de kwalificatiecampagne liet hij de netten van de vijand maar liefst 8 keer trillen. In 8 jaar naast Ibra had hij in totaal amper 10 doelpunten gescoord (inclusief vriendschappelijke wedstrijden).

De sterren van de selectie: Isaac Kiese Thelin

De sterren van de selectie: Isaac Kiese Thelin

© Photonews

De spits van RSC Anderlecht die vorig seizoen werd uitgeleend aan Waasland-Beveren, wordt al lang beschouwd als een van de beste voetballers van Zweden. Hij won het EK voor beloften met Zweden in 2015. Hij trok van Malmö naar Bordeaux, vervolgens naar Anderlecht, voor hij werd uitgeleend aan ... Waasland-Beveren. De spits van een Congolese vader heeft duidelijk tijd nodig gehad om te bevestigen. Zijn uitstekende seizoen op de Freethiel levert hem volgend seizoen misschien wel een tweede kans op bij RSC Anderlecht. Zijn 19 doelpunten in de Jupiler Pro League leverden hem alvast een plekje op bij de 23 Zweden die op het WK in Rusland in actie mogen komen.

De trainer: Janne Andersson

De trainer: Janne Andersson

© Photonews

Deze 55-jarige Zweed is al 30 jaar actief als trainer. Toen hij in 2016 de Zweedse selectie overnam, verjongde hij de sleutelspelers en sloeg hij resoluut de pagina Ibrahimovic om. Na de kwalificatie van Zweden voor het WK wou de voormalige PSG-ster terugkeren bij het nationale elftal. Andersson heeft eenvoudigweg het aanlokkelijke aanbod van Zlatan geweigerd. Zijn team dat Nederland en Italië heeft uitgeschakeld, bewees immers dat er leven was na Ibra.

Mexico, eeuwige outsider

Mexico, eeuwige outsider

© Photonews

Mexico in cijfers

FIFA-ranking: 15*
Aantal WK-deelnames: 15
Aantal gespeelde wedstrijden op een WK-eindronde: 53
Zeges in een WK-eindtoernooi: 14
Gelijke spelen in een WK-eindtoernooi: 14
Nederlagen in een WK-eindtoernooi: 25
Doelpunten voor op een WK: 57
Doelpunten tegen op een WK: 92
Beste resultaat op een WK: Kwartfinale in 1970 en 1986
 
*FIFA-ranking op 17 mei 2018

El Tri wordt vaak gezien als een gevaarlijke outsider op grote toernooien. Op de wereldbeker hebben de Mexicanen echter nog nooit de kwartfinales overleefd. Telkens wanneer het tornooi in eigen land plaatsvond, in 1970 en 1986, wist het deze knappe prestatie te realiseren. Heel wat elementen spreken dit jaar echter in het voordeel van La Verde. De ruggengraat van dit elftal is immers het team dat in 2012 Olympisch kampioen werd tegen het Brazilië van Neymar.

Hoe ze zich gekwalificeerd hebben

El Tricolor had zoals gewoonlijk weinig moeite om zijn ticket voor de WK-eindronde te bemachtigen. Op drie speeldagen voor het einde van de kwalificatiewedstrijden in de CONCACAF-zone, verzekerden de Mexicanen zich al van hun aanwezigheid op het WK door Panama te verslaan (1-0).

De sterren van de selectie: Guillermo Ochoa, een jaar als Rouche en Verde

De sterren van de selectie: Guillermo Ochoa, een jaar als Rouche en Verde

© Photonews

De doelman van Standard is immens populair in het land van de Azteken. Op de wereldbeker van 2014 was hij bij momenten onklopbaar. Zo bezorgde hij menig Braziliaan koppijn met de ene parade na de andere, waarmee hij zijn land een 0-0 gelijkspel bezorgde in de groepsfase.Merkwaardig genoeg heeft het sluitstuk van El Tri op clubniveau de stap naar de Europese top niet kunnen zetten. Terwijl hij als international een absolute topper is, speelde hij alleen nog maar voor tweederangsclubs (Ajaccio, Malaga, Granada) voor hij naar Standard de Liège trok in de zomer van 2017. Zal een succesvol wereldkampioenschap eindelijk de deuren openen naar de absolute Europese top?

De sterren van de selectie: Rafa Marquez, 'Kaiser Michoacan' op zijn vijfde WK!

De sterren van de selectie: Rafa Marquez, 'Kaiser Michoacan' op zijn vijfde WK!

© Photonews

Rafa Marquez is al bijna twintig jaar de absolute ster van het Mexicaanse voetbal. De voormalige verdediger van AS Monaco, maar vooral FC Barcelona, heeft er al een uitgebreide carrière opzitten. Deze compromisloze verdediger zal deze zomer zijn vijfde wereldbeker spelen. Dat is een absoluut record! Zijn positiespel en zijn infiltraties hebben hem jarenlang de bijnaam van Kaiser Michoacan opgeleverd, verwijzend naar Franz Beckenbauer.

De trainer: Juan Carlos Osorio

De trainer: Juan Carlos Osorio

© Photonews

Deze Colombiaanse coach, voormalig trainer van Manchester City, heeft vooral een groot deel van zijn carrière en reputatie opgebouwd als coach in het Amerikaanse MLS en in Colombia. In 2015 kwam hij aan het hoofd van de Colombiaanse nationale ploeg. Sindsdien bouwde hij een impressionante reeks op met 27 overwinningen, 8 gelijke spelen en slechts 6 nederlagen. Ook al heeft hij El Tri snel gekwalificeerd voor het WK van 2018, toch ziet Osorio's toekomst er niet zeker uit. Een deel van de media in eigen land verwijt hem immers dat hij geen type-elftal heeft. Om zijn jarenlang opgebouwde krediet niet te verliezen bij de Mexicaanse fans, speelt Mexico maar beter een sterke wereldbeker.

Duitsland, een kolos in het moeras?

Duitsland, een kolos in het moeras?

© Photonews

Duitsland in cijfers

FIFA-ranking: 1*
Aantal WK-deelnames: 18
Aantal gespeelde wedstrijden op een WK-eindronde: 106
Zeges in een WK-eindtoernooi: 66
Gelijke spelen in een WK-eindtoernooi: 20
Nederlagen in een WK-eindtoernooi: 20
Doelpunten voor op een WK: 224
Doelpunten tegen op een WK: 121
Beste resultaat op een WK: Kampioen in 1954, 1974, 1990 en 2014
 
*FIFA-ranking op 17 mei 2018

De Mannschaft is niet de meest succesvolle selectie met haar vier wereldtitels. Brazilië heeft er immers al vijf op zak. Qua regelmaat doet geen enkele natie echter beter dan de uittredende wereldkampioen. Met vier gewonnen finales, vier verloren finales en vijf halve finales is de Mannschaft een model van regelmaat, met zeer weinig sputteringen in de Duitse motor. Sinds 2002 hebben de Arenden een finale, twee halve finales en een wereldtitel aan elkaar geregen. Niemand deed ooit beter. En toch is er heel wat twijfel in de selectie van Joachim Löw geslopen. Want na een indrukwekkend 2017 zijn de resultaten in 2018 allesbehalve geruststellend (nederlagen tegen Brazilië en tegen ... Oostenrijk!).

Hoe ze zich gekwalificeerd hebben

De kwalificatiecampagne was een gezondheidswandeling voor de titelverdediger. Met een absoluut record van 30 op 30 en een doelpuntensaldo van 43 gescoorde doelpunten en 4 geïncasseerde goals, hebben de Noord-Ieren, Tsjechen, Noren en Azeri's helemaal geen inspraak gehad.

De sterren van de selectie: Toni Kroos, de discrete ster

De sterren van de selectie: Toni Kroos, de discrete ster

© Photonews

De middenvelder van Real Madrid maakt al 8 jaar deel uit van het vaste meubilair van de Mannschaft. Hoewel hij pas 28 is, heeft hij al alles gewonnen. Een wereldtitel met Duitsland en vier Champions Leagues met Bayern en Real. Met zijn uitstekende inspeelpass, technisch begaafdheid, zonder zijn werkkracht te vergeten, is Kroos zonder twijfel één van de beste spelers ter wereld. Hij is dan ook hét toonbeeld van deze Mannschaft. Hij speelt zelden een mindere wedstrijd.

De sterren van de selectie: Manuel Neuer, de doelman-libero

De sterren van de selectie: Manuel Neuer, de doelman-libero

© Photonews

Manuel Neuer heeft dit seizoen nauwelijks gespeeld na een breuk in zijn middenvoetsbeentje in september van vorig jaar. Joachim Löw heeft hem echter wel opgenomen in zijn 23-koppige selectie voor het WK, ook al bezit Duitsland een weelde aan topkeepers. Maar Neuer is uniek in zijn soort. Hij heeft immers alle talenten van een klassieke keeper, maar hij kan het spel op heel precieze wijze zowel met de hand als met de voet op gang brengen. Bovendien aarzelt hij niet om deel te nemen aan het spel in een rol van libero. In de aanval komt de Mannschaft dan op die manier in een man-meer-situatie te staan.

De trainer: Joachim Löw

De trainer: Joachim Löw

© Photonews

De voormalige assistent van Jürgen Klinsmann staat sinds 2006 aan het hoofd van de Mannschaft. Onder zijn bewind ontwikkelde Duitsland een spel dat zowel spectaculair als aanvallend is, maar vooral buitengewoon efficiënt. In twaalf jaar tijd heeft Löw een indrukwekkende palmares gecreëerd, dat zijn dominantie in het internationale voetbal illustreert. Finalist op Euro 2008, halvefinalist van het WK 2010, halvefinalist op Euro 2012, wereldkampioen in 2014, halvefinalist op Euro 2016 en uiteindelijk winnaar van de Confederations Cup in 2017 met een 'B-selectie'. De Duitse coach heeft zeker genoeg krediet opgebouwd om Neuer op de lijst van 23 Duitsers te zetten en Leroy Sané thuis te laten!

Onze pronostiek

Onze pronostiek

© Photonews

Kunnen we het ons überhaupt inbeelden dat Duitsland zich niet kwalificeert voor de tweede ronde? Het zou een unicum zijn in de geschiedenis van de wereldbeker. Bij haar 18 voorgaande deelnames plaatste de Mannschaft zich immers altijd voor de volgende ronde. De belangstelling gaat in deze groep dan ook naar de strijd om de tweede plaats tussen Mexico en Zweden, terwijl Zuid-Korea een niveau lager lijkt te staan. Tussen de Azteken en Blagult ben je misschien nog iets meer geneigd om op de eerste te wedden.

Groep A
Groep B
Groep C
Groep D
Groep E
Groep G
Groep H

Overal #REDTOGETHER! Geen tv in de buurt? Kijk naar de Rode Duivels tijdens het WK met de Proximus TV-app. De data is gratis! Klik hier voor meer info!

Top