Opvallende debutanten in de WK-geschiedenis

Elk WK debuteren er wal wat spelers, maar de één doet dat met meer stijl dan de andere. Sommigen staan aan het begin van hun carrière, voor anderen is het de bekroning van een lange loopbaan. Wij zetten de opvallendste WK debutanten op een rijtje.
Opvallende debutanten in de WK-geschiedenis

© EPA/Belga

Divock Origi

Divock Origi

© EPA/Belga

Hij was het wit konijn van Marc Wilmots voor het WK in 2014. Door de blessure van Christian Benteke riep hij Divock Origi op, meteen diens eerste selectie. De amper 19-jarige Origi ontpopte zich in Brazilië tot nationale held door het beslissende doelpunt te maken tegen Rusland. Dit WK zal hij er echter niet bij zijn.

Lionel Messi

Lionel Messi

© EPA/Belga

Een doelpunt en een assist bij uw WK-debuut, dan ben je een grote speler. Toegegeven, het werd 6-0 tegen Servië-Montenegro, maar de toen 18-jarige Messi had in 2006 amper zestien minuten nodig om de klus te klaren. In 15 wedstrijden op een WK-eindronde was Messi tot dusver goed voor 5 goals en 5 assists.

Pelé

Pelé

© EPA/Belga

Amper 17 jaar was het wonderkind bij zijn WK-debuut. In zijn eerste match scoorde hij niet, maar dat deed hij in de kwartfinale tegen Wales wel. Pelé zou op dat WK  van 58 Brazilië naar de wereldtitel loodsen met maar liefst zes doelpunten, waarvan twee in de finale tegen Zweden. Pelé is tot vandaag de jongste doelpuntenmaker ooit op een WK.

Michael Owen

Michael Owen

© EPA/Belga

Op Pelé na is de voormalige Britse aanvaller de jongste doelpuntenmaker ooit op een eindronde van het WK. Achttien jaar en zes maanden was Owen toen hij raak trof tegen Roemenië, zijn tweede invalbeurt op het WK van 1998. Owen zou ook scoren en een assist geven in de achtste finale tegen Argentinië, maar Engeland verloor wel na strafschoppen.

Adnan Januzaj

Adnan Januzaj

© EPA/Belga

De tweede Belg in de lijst, en het tweede wit konijn van Wilmots voor het WK 2014. Januzaj kende destijds een sterk seizoen bij Man United en zat vanuit het niets plots in de WK-selectie. In 2014 in Brazilië speelde hij 60 minuten tegen Zuid-Korea. In Rusland is hij opnieuw van de partij, al speelde hij geen minuut in de kwalificaties en miste hij het EK in 2016.

Norman Whiteside

Norman Whiteside

© EPA/Belga

De aanvallende middenvelder maakte zijn debuut voor de Noord-Ierse nationale ploeg op het WK van 1982. Amper 17 jaar, 1 maand en 10 dagen was hij toen hij prompt aan de aftrap stond tegen Joegoslavië. Daarmee is hij tot op de dag van vandaag de jongste speler ooit op een eindronde.

Andrei Shevchenko

Andrei Shevchenko

© EPA/Belga

Een legende van het Oekraïens voetbal en icoon van AC Milan en Dynamo Kiev. De aanvaller speelde 111 interlands, maar moest wel tot zijn 30ste wachten om een WK mee te maken. Als aanvoerder trof hij in 2006 twee keer raak en loodste Oekraïne naar de kwartfinales, waarin de uiteindelijke wereldkampioen Italië te sterk was.

Eusébio

Eusébio

© EPA/Belga

Niet alleen de speler maakte in 1966 zijn WK-debuut, dat gold ook voor zijn land Portugal. De Zuid-Europeanen maakten wel een intrede in stijl, want pakten meteen de derde plaats. De 24-jarige Eusebio was de grote ster met negen doelpunten. In de kwartfinale schakelde Portugal overigens Noord-Korea uit, eveneens een WK-debutant.

Ronaldo

Ronaldo

© EPA/Belga

'El Gordo', oftwel 'de dikke' Ronaldo zat in '94 al in de Braziliaanse selectie, maar debuteren op een WK deed hij pas in '98. Met vier goals en drie assists bracht hij Brazilië in de finale. Die speelde hij ondanks een hartaanval de nacht voordien. Brazilië verloor kansloos van Frankrijk. Op het WK 2002 pakte Brazilië wel goud, dankzij acht goals van Ronaldo.

David James

David James

© EPA/Belga

Een eerste cap in 1997 en een selectie voor de WK's in 2002 en 2006, maar pas in Zuid-Afrika maakte David James zijn WK-debuut. De Engelse doelman was 39 jaar en 321 dagen oud toen hij in de tweede groepswedstrijd tegen Algerije startte, als oudste WK-debutant ooit. Dat record kan hij nu kwijtspelen aan Essam El-Hadary. De Egyptische doelman is maar liefst 45 jaar oud. Overal #REDTOGETHER! Geen tv in de buurt? Kijk naar de Rode Duivels tijdens het WK met de Proximus TV-app. De data is gratis! Klik hier voor meer info!

Top