One day, one goal: Pirlo etaleert zijn genialiteit tegen Parma

Sommige goals zijn iconisch vanwege de omstandigheden – een WK, bijvoorbeeld – andere behoren dan weer tot het grootboek der voetbalistieke wonderen omwille van hun intrinsieke schoonheid. Tot die laatste categorie behoort het doelpunt van spelverdeler Andrea Pirlo op 2 oktober 2010 tegen middenmotor Parma.

© EPA

De Italiaanse middenvelder tekende in het Stadio Ennio Tardini voor de enige goal van de partij, en wat voor één. Een wereldgoal die op het netvlies van iedere AC Milan-fan gegrift staat.
 
In de 25ste minuut zwerft Pirlo richting midden van het veld en lost vanuit het niets een raket vanop zo’n 38 meter, die wondermooi in de rechterwinkelhaak zweeft. Alsof hij al jaren niets anders doet dan zulke wereldgoals te produceren in zijn achtertuin, jogt hij op zijn dooie gemak en met een brede glimlach richting bank om felicitaties in ontvangst te nemen. Ploeggenoten Zlatan Ibrahimovic, Robinho en Ronaldinho kregen nadien nog de kans om de score op te voeren, maar beleefden een mindere dag.

Laatste klasseflits bij AC Milan

Laatste klasseflits bij AC Milan

© BELGA/AFP

De zege smaakte zoet, want de goal van de Milanese draaischijf bezorgde AC Milan de koppositie in de Serie A, waarmee de Rossoneri aartsrivaal Internazionale aflosten aan de top. Met zijn winning goal werd de al legendarische status van Pirlo bij AC Milan met nog een lichtjaar vergroot. Het Italiaanse genie won alles wat er te winnen viel met de Rossoneri. Twee keer de Italiaanse titel, twee keer de Champions League, de Italiaanse beker, het WK voor clubs en de Europese supercup.
 
Later dat seizoen zou AC Milan zich tot landskampioen kronen, met zes punten voorsprong op runner-up Inter. Zijn fameuze beauty was één van zijn laatste exploten in het rood-zwarte shirt van AC Milan. De titel werd het afscheidsfeestje van de man die zijn club naar grootse successen leidde, want Pirlo maakte in de zomer van 2011 als vrije speler de overstap naar Juventus, waar hij nog vier keer de landstitel wegkaapte. In de nadagen van zijn carrière bolde hij uit bij New York City FC, maar de slokop had toen alles al bewezen: op zijn palmares blinken zowat alle mogelijke voetbaltrofeeën, met de WK-winst van 2006 als grootste kroonjuweel.

Fan van magistrale doelpunten? Lees dan ook ons stuk over Eden Hazard die het Stade Vélodrome met verstomming slaat
 

Top
t