One day, one goal: de acrobatische omhaal van Youri Djorkaeff

Wanneer een speler transfereert naar een nieuwe club, is er vaak een periode van acclimatisatie nodig om het team, de sfeer, de stad, etc. te leren kennen. Toen Youri Djorkaeff zijn Frankrijk verliet voor Inter, leek de Franse aanvallende middenvelder meteen te aarden in Milaan. Zijn eerste seizoen in het blauw en zwart werd meteen zijn beste jaar in Italië, met een prachtgoal tegen AS Roma als apotheose.

© BELGA/AFP

De Franse voetbalwereld leert Youri Djorkaeff midden jaren 80 kennen wanneer Grenoble hem laat debuteren op het hoogste toneel. Na één jaar Straatsburg maakt hij nadien van begin jaren 90 tot 1995 furore bij Monaco. In het seizoen 1993-1994 kroont hij zich tot topschutter in de Franse eerste divisie. Na een omzwerving van één jaartje bij Paris Saint-Germain en een Europacup II-zege op zak beslist de Fransman met Poolse en Armeense roots om naar Italië te trekken.

Djorkaeff, die omwille van zijn onnavolgbare dribbels De Slang wordt genoemd, komt bij het Inter van onder meer Javier Zanetti, Aron Winter en Ivan Zamorano terecht. De club snakt naar nieuwe successen, de laatste titel dateert dan al van 1989. Juventus en stadsrivaal AC Milan zwaaien de plak in de Europese laars, beide clubs verdelen de Serie A-titels onder elkaar tussen de jaren 1992 en 1999.

Djorkaeff spendeert drie seizoenen bij de Nerazurri. In totaal verdedigt hij de teamkleuren 127 keer, met een totaal van 39 goals en acht assists. Vooral zijn eerste seizoen wordt er eentje om in te lijsten. De aanvallende middenvelder scoort 17 goals over alle competities gezien. In dat eerste jaar maakt hij een van de meest memorabele doelpunten ooit uit de geschiedenis van Inter.

Ingeving van het moment

Ingeving van het moment

© EPA

We noteren 5 januari 1997. Na een korte winterstop ontvangt Inter het AS Roma van Fransesco Totti. Inter zit dan in een vormdip. Net voor de winterstop wint het zes matchen na elkaar niet, met vijf gelijke spelen en één verlies. De titel is gaan vliegen, maar de strijd voor een Europese plek nog niet.

De wedstrijd begint goed voor Inter, met een goal van Maurizio Ganz in de elfde minuut. Zes minuten voor het einde van de eerste beleeft Djorkaeff vervolgens zijn moment de gloire. Zo vuurt eerst Ganz een schot van zo’n 20 meter af op Roma-keeper Giorgio Sterchele. Die houdt het leer met een voetveeg uit zijn goal, maar het gevaar is dan nog niet geweken. Vervolgens wil Roma-verdediger Fabio Petruzzi de bal wegtrappen, maar kegelt hem echter hoog de lucht in.

Djorkaeff profiteert en beslist om uit te pakken met een acrobatische omhaal. Vanuit een scherpe hoek fusilleert hij Sterchele, Inter komt op 2-0. De Nerazurri zou die voorsprong niet meer uit handen geven en wint de partij met 3-1.

Geen nationale titel

Geen nationale titel

© ICONSPORT

“Het is vreemd om deel uit te maken van een clubgeschiedenis door simpelweg één goal”, liet Djorkaeff dit jaar nog weten aan de sportzender Sky Sport Italia. “Ik zat vol vertrouwen in die periode. Toen ik de bal in de lucht zag zwerven, dacht ik, laat ons eens iets proberen. Ik wist meteen dat ik een mooie goal had gescoord, maar ik durfde niet voorspellen dat Inter-fans me 20 jaar later nog steeds zouden vastklampen omwille van die ene goal.”

Inter zou dat seizoen afsluiten op een derde plaats, na kampioen Juventus en runner-up Parma. Het daaropvolgende jaar mag Djorkaeff twee prijzen in zijn kast steken: een UEFA Cup-zege met Inter en de wereldbeker met Frankrijk. Nog eens twee jaar later wint hij met Les Bleus ook het EK. Het zijn de hoogtepunten uit zijn profcarrière, die hij beëindigt in 2006. Djorkaeff zou zijn schoenen aan de haak hangen met geen enkele landstitel op zak, een leemte in zijn rijk gevulde voetballersloopbaan.

Herbeleef ook de vorige One day, one goal over Paul Gascoigne hier.

Top
t