Slapende reuzen: Pro Vercelli

Piëmont staat vooral bekend als heimat van de Turijnse clubs Juventus en Torino. Nochtans domineerde het elftal van Pro Vercelli, dat tegenwoordig in de Serie C uitkomt, het Italiaanse voetbal aan het begin van de vorige eeuw.

© F.C. Pro Vercelli 1892

De voetbalwortels van de stad Vercelli werden geplant aan het einde van de 19e eeuw, meer bepaald in 1892.  Dat jaar werd de Società Ginnastica Pro Vercelli boven de doopvont gehouden. Het zou evenwel nog elf jaar duren eer de voetbalclub het levenslicht zag.
 
In een mum van tijd zou Pro Vercelli zich opwerpen tot een zwaargewicht in het Italiaans kampioenschap. Vijf jaar na het ontstaan van de club slepen de Leeuwen hun eerste titel in de wacht. Tegen 1922 was hun prijzenkast aangevuld met nog eens zes trofeeën. Helaas ging het daarna bergafwaarts met de club.

Gestage afdaling

Gestage afdaling

© F.C. Pro Vercelli 1892

De professionalisering van het Italiaanse voetbal en de bloei van voetbalteams afkomstig uit industriesteden en commerciële metropolen als Milaan en Turijn droegen bij aan de geleidelijke aftakeling van Pro Vercelli. De Piëmontese regioclub viel in het seizoen 1934-1935 uit de Serie A. Tien jaar later daalde ze nog een trapje met de degradatie naar de derde divisie
 
De club kwijnde lange tijd weg in de onderste regionen van het Italiaanse profvoetbal. De Piëmontezen proefden zelfs meermaals van het amateurniveau in de Serie D. Pas in het seizoen 1993-1994 herwon Pro Vercelli zijn professionele status met eindwinst in de Scudetto Dilettanti (D4). 

Reddingsboei

Reddingsboei

© F.C. Pro Vercelli 1892

In de prille jaren 2000 moest Pro Vercelli een nieuwe club in de stad dulden: A.S. Pro Belvedere Vercelli, ontstaan uit de fusie van A.S. Trino Calcio en P.G.S. Pro Belvedere, dat gesticht werd in 1912. Pas in 2009 kruisen de stadsgenoten voor het eerst de degens. Al na één luttel seizoen degradeerde Pro Belvedere uit derde klasse, alvorens opgevist te worden om een vrijgekomen deelnemersplaats in de Serie C op te vullen.

Terzelfdertijd dreigde het einde voor Pro Vercelli wegens een opgebouwde schuldenberg. Pro Belvedere wierp zijn stadsgenoot een levenslijn toe en slorpte de club op. De naam veranderde naar U.S. Vercelli Calcio, waarbij de witte kleuren van de oude glorieploeg overgenomen werden.
 
De fusie zou al snel zijn vruchten afwerpen. Na 64 jaar afwezigheid maakte Pro Vercelli in het seizoen 2011-2012 zijn comeback op het hoogste niveau. Helaas was de vreugde van korte duur: de club eindigde voorlaatste en viel weer terug naar tweede klasse. Daar zou het twee seizoenen standhouden, om vervolgens nog een niveau te zakken. Sinds juli 2019 tracht de Italiaanse oud-international Alberto Gilardino om de club weer in zijn oude glorie te herstellen.

Top
t