One day, two goals: Alvaro Recoba begeestert met zijn uitmuntende traptechniek

Het coronavirus heeft momenteel veel voetbalcompetities stilgelegd. We grasduinen daarom in het rijke archief van de voetbalgeschiedenis, op zoek naar een doelpunt dat zoveel jaar later nog steeds uitvoerig besproken wordt. Vandaag: het fenomenale debuut van Alvaro Recoba bij Inter Milaan.

One day, two goals: Alvaro Recoba begeestert met zijn uitmuntende traptechniek

© Reuters

We schrijven zondag 31 augustus 1997. Een nieuw seizoen in de Serie A trekt zich op gang. Het Inter Milaan van Massimo Moratti heeft er een nieuwe publiekstrekker bij. De voorbije zomertransferperiode is Moratti er namelijk in geslaagd om de 20-jarige Ronaldo los te weken bij FC Barcelona. Vanaf nu zou de beste speler ter wereld in Giuseppe Meazza te bewonderen zijn.

In de schaduw van El Fenomeno heeft Inter echter ook nog een tweede Zuid-Amerikaans talent op de kop kunnen tikken. Bij het Uruguayaanse topteam Nacional haalt de Nerazzurri Alvaro Recoba, een technicus met een prachtige linker.

Fenomenale linkervoet

Fenomenale linkervoet

© Reuters

Dat hij met zijn linker zowel kanonskogels als piekfijn verzorgde krulballen kan versturen, zal blijken uit zijn eerste speelminuten in het shirt van Inter. In een tot dan eerder gesloten wedstrijd tegen promovendus Brescia, mag de Uruguayaan een kleine 20 minuten voor tijd opdraven. 20 minuten die zullen volstaan om zich meteen in de harten van de Inter-supporters te spelen.

Twee minuten na Recoba's entree komt Brescia op voorsprong via Dario Hubner. Maar dan ontbindt El Chino zijn duivels. In de 80ste minuut krijgt de 21-jarige Uruguayaan het leer toegespeeld door Benoît Cauet. Op zo'n 25 meter van de kooi wordt hij volledig losgelaten door de Brescia-defensie. Een blunder die ze zich gauw zullen beklagen. Recoba legt de bal goed met zijn rechter en haalt keihard uit met zijn gouden linker. Een komeet in de rechterbovenhoek is zijn deel. 1-1 en alles te herdoen.

Penseelstreek laat Brescia met lege handen achter

Penseelstreek laat Brescia met lege handen achter

© Reuters

Helaas voor Brescia-doelman Giovanni Cervone zou dit nog maar een voorsmaakje zijn van wat hem 5 minuten later te wachten staat. In de 85ste minuut krijgen de troepen van Gigi Simoni op zo'n 30 meter van doel een vrije trap toegekend. Na zijn fenomale goal van zo-even betwist niemand dat de debutant en niet Youri Djorkaeff of Ronaldo zich achter de bal plaatst.

Giuseppe Meazza houdt zijn adem in. Recoba zet zes passen en verstuurt een precieze krulbal, die 30 meter verder de linkerbovenhoek op zijn pad vindt. Het nummer 20 is uitzinning van vreugde en bezorgt eigenhandig Inter de overwinning op die zomeravond. Helaas voor El Chino niet het begin van een grootse carrière.

Te hoge druk en nonchalante karakter fnuiken topcarrière

Te hoge druk en nonchalante karakter fnuiken topcarrière

© Belga/AFP

Na zo'n debuutmatch komt natuurlijk ook een pak druk kijken. Druk die Recoba nooit echt de baas zal kunnen. De Uruguayaan zal in totaal 11 seizoenen in het shirt van de Nerazzurri spelen - twee uitleenbeurten niet te na gesproken - wat hem een UEFA Cup en twee titels zal opleveren. Toch zijn de meesten het erover eens dat zijn te lakse houding op het trainingsveld hem een grotere carrière heeft gekost.

Maar als het om pareltjes van doelpunten gaat, weet Recoba wel als geen ander te imponeren met die fantastische linker van hem. En ook zijn status van voetbalicoon blijft intact. "Ondanks zijn gebreken kon Recoba de beste speler ter wereld geworden zijn. Een fenomeen met technische vaardigheden waar weinigen aan kunnen tippen", verklaart Inter-voorzitter en fan van het eerste uur Moratti in een interview in 2014. "Ik hield van hem." Een gevoel dat veel voetbalsupporters met hem zullen delen!

Herbleef hieronder de mooiste doelpunten van Recoba in de Serie A, waaronder zijn twee treffers tegen Brescia:

Top
t