De hand van God, cocaïne en karabijnschieten: het onwaarschijnljke leven van Maradona

Diego Armando Maradona is volgens velen de beste voetballer ooit. Maar zowel tijdens als na zijn actieve carrière stond de Argentijnse superster vaak negatief in de schijnwerpers. Hij raakte verslaafd aan cocaïne, raakte bevriend met de maffia, beledigde de paus en schoot op journalisten. Het onwaarschijnlijke verhaal van één van de meest geniale spelers ooit in elf episodes.
De hand van God, cocaïne en karabijnschieten: het onwaarschijnljke leven van Maradona

© Belga/EPA

Vechten tegen Bilbao

Vechten tegen Bilbao

© Belga/EPA

Barcelona betaalt in 1982 een toenmalig recordbedrag van 8 miljoen euro voor Maradona aan Boca Juniors. Hij loopt er in zijn tweede seizoen tegen Athletic Bilbao een gebroken been op na een tackle van Andoni Goikoetxea. In de finale van de Copa del Rey tegen hetzelfde Athletic gaat het er hevig aan toe en trapt Maradona een tegenstander moedwillig, waarna de wedstrijd ontaardt in een massale vechtpartij. De zomer daarop verkoopt Barça Maradona aan Napoli...

God van Napels

God van Napels

© Belga/EPA

Na zijn vlucht uit Spanje belandt Maradona in 1984 dus in Zuid-Italië, waar hij zich in geen tijd tot een legende opwerpt. Geen wonder. De Argentijnse superster ontbolstert volledig en loodst Napoli naar zijn eerste twee landstitels, een beker, een supercup én de UEFA Cup. Maradona kroont zich ook twee keer tot topschutter van de Serie A.

Hand van God

Hand van God

© Belga/EPA

In 1986 is er hét moment uit de carrière van Maradona. In de kwartfinale op het WK tegen Engeland opent hij de score met een duidelijke handsbal, maar de ref ziet het niet. Nadien zal Maradona verklaren dat hij scoorde met de Hand van God. Pas in 2006 gaf hij zijn fout toe. Argentinië wordt dat jaar wel wereldkampioen.

Cocaïne, maffia en hoeren

Cocaïne, maffia en hoeren

© Belga/EPA

Maradona is een levende legende bij Napoli, maar het is ook in Napels dat de weg naar beneden begint. In 1991 wordt hij betrapt op gebruik van cocaïne en hij krijgt een schorsing van 15 maanden, meteen het einde van zijn roemrijke passage bij Napoli. Bovendien is hij maatjes met de maffia, gaat hij langs bij prostituees en wordt vader van een buitenechtelijke zoon.

Schieten op journalisten

Schieten op journalisten

© Belga/EPA

De carrière van Maradona zit na een mislukte passage bij Sevilla in het slop, en hij keert terug naar zijn thuisland. Daar kamperen de journalisten in 1994 voor zijn deur. Maradona worstelt nog steeds met zijn cocaïneverslaving en de stoppen slaan door. Met een karabijn schiet hij op de journalisten, hij zal er vier jaar later een celstraf voor krijgen.

Positieve plas in 1994

Positieve plas in 1994

© Belga/EPA

De 33-jarige Maradona is al jaren op het verkeerde pad. Drank en drugs vloeien rijkelijk bij Pluisje, die naar de het WK '94 in de VS trekt om nog één keer te schitteren als international. Zijn aanloop was echter hectisch en hij verloor 23 kilo op zes weken. Niet toevallig, want Maradona wordt op het WK '94 betrapt op doping. Het zal zijn laatste kunstje als international zijn.

Kritiek op de paus

Kritiek op de paus

© Belga/EPA

Nee, Maradona is geen fan van de paus en al zeker niet van de nochtans geliefde Johannes Paulus II. Terwijl hij in Cuba bij zijn vriend Fidel Castro herstelt van andermaal een overdosis drugs, noemt hij de paus in een televisieprogramma een hoerenjong en geeft hij kritiek op diens rijkdom, terwijl anderen sterven van de honger. In 2005, na het overlijden van de paus, trapt hij nog eens na. Met paus Franciscus kan hij het wel goed vinden.

Hartaanval na overdosis

Hartaanval na overdosis

© Belga/EPA

In 2004 wordt Maradona met spoed opgenomen in het ziekenhuis na een zware hartaanval. Het gevolg van een overdosis cocaïne, waarvan hij nooit verlost lijkt te geraken. Ook in 2017 moet hij in allerijl omgenomen worden in het ziekenhuis, in 1997 gebeurde hetzelfde al eens in Chili nadat hij onwel werd tijdens een tv-interview.

Welles-niets spelletje in de Verenigde Arabische Emiraten

Welles-niets spelletje in de Verenigde Arabische Emiraten

© Belga/EPA

Maradona was tot kort voor de zomer aan de slag bij Fujairah FC, een tweedeklasser in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar stapte hij op nadat hij nipt - en door een blunder van de doelman - de promotie miste. Drie dagen later werd hij opnieuw aangesteld... om vervolgens nog voor het WK in Rusland naar een andere club te trekken.

Over de schreef tegen Nigeria

Over de schreef tegen Nigeria

© Belga/EPA

Argentinië moest in de laatste groepswedstrijd op het WK 2018 winnen van Nigeria. Al voor de match steelt Maradona de show door te dansen met Nigeriaanse vrouwen, en het wordt alleen maar erger. Hij valt in slaap, pakt uit met obscene gebaren na de winning goal en moet na afloop het stadion uitgedragen worden om medische hulp te krijgen.


Voorzitter en trainer Dynamo Brest

Voorzitter en trainer Dynamo Brest

© Belga/EPA

Hij ondertekende nog voor het WK zijn contract bij de Wit-Russische bekerwinnaar, na het toernooi begon hij aan zijn taak. Zijn intrede bij de ex-club van Marvin Oginjimi was opmerkelijk. Maradona kwam aangereden in een tank en liet verstaan graag de autocratische president van Wit-Rusland, Aleksandr Lukashenko, te ontmoeten.

Dossiers

Top