Jan Van den Bergh: "Of ik de promotiefinale bij OH Leuven kan meespelen, is een keuze die in mijn plaats genomen zal worden"

Een nieuwe week betekent een nieuwe aflevering van Proximus Sports Remote! Deze week bespreekt Nicolas De Brabander samen met zijn gasten Mo Messoudi en Jan Van den Bergh de Belgische en internationale voetbalactualiteit.
Jan Van den Bergh: "Of ik de promotiefinale bij OH Leuven kan meespelen, is een keuze die in mijn plaats genomen zal worden"

© Belga

Er zijn de afgelopen weken dan wel al redelijk wat beslissingen gevallen, toch is er voor een aantal clubs en spelers nog steeds veel onduidelijkheid. Dat is zeker het geval voor Oud-Heverlee Leuven en Beerschot die eindelijk een datum hebben kunnen prikken voor hun terugmatch in de promotiefinale. Die wedstrijd vindt normaliter op 1 of 2 augustus plaats in Den Dreef, zij het zonder publiek.

Maar de beslissing van de Algemene Vergadering van de Pro League is nog maar net verteerd of een aantal clubs legt al een nieuwe bom onder het Belgisch voetbal. Virton, Waasland-Beveren en Antwerp stappen om allerlei redenen naar de Belgische Mededingsautoriteit. Zo dreigt er zich opnieuw een heel kluwen te ontspinnen. Volgens ex-voetballer Mo Messoudi hadden al die problemen vermeden kunnen worden. "Tachtig à negentig procent van de mensen stond achter het idee van een competitie met 18 om dit soort situaties te vermijden".

"Ik ga de keuze tussen Gent en OHL zelf niet maken. Die zal wel voor mij genomen worden, zoals voor veel spelers in mijn situatie"

"Ik ga de keuze tussen Gent en OHL zelf niet maken. Die zal wel voor mij genomen worden, zoals voor veel spelers in mijn situatie"

© Belga

Zoals algemeen geweten, heeft de Pro League dus voor een andere oplossing geopteerd, waardoor Beerschot en Oud-Heverlee Leuven een wedstrijd op leven en dood zullen moeten spelen amper 1 week voor de start van de nieuwe competitie. Of Gent-huurling en OHL-speler Jan Van den Bergh daarbij zal zijn, weet hij op dit moment zelf nog niet. "Normaal loopt mijn uitleenbeurt tot 30 juni en keer ik daarna naar Gent terug", klinkt het bij de 25-jarige verdediger. En bij OHL verkeren wel meerdere spelers in het ongewisse - velen van hen zijn einde contract of zien hun uitleenbeurt aflopen.

Ook Van den Bergh zelf weet dus nog niet waar zijn toekomst precies ligt. Enerzijds wil hij maar al te graag de promotiefinale afwerken, anderzijds wil hij ook de volledige voorbereiding bij Gent meemaken om zo zijn kansen daar ook ten volle te kunnen verdedigen. "Ik ga die keuze dan ook zelf niet maken. Die zal wel voor mij genomen worden, zoals voor veel spelers in mijn situatie", is Van den Bergh realistisch. Wel benadrukt hij is het "niet realistisch dat je de promitiefinale met de huidige kern moet afwerken, zeker wanneer die wedstrijd overlapt met een transferperiode".

"Als je de wedstrijden in Duitsland ziet, dan denk je dat we in België misschien iets te snel zijn geweest met het definitief stilleggen van de competitie"

"Als je de wedstrijden in Duitsland ziet, dan denk je dat we in België misschien iets te snel zijn geweest met het definitief stilleggen van de competitie"

© DPA

Nicolas en Mo bespreken ook nog enkele andere recente ontwikkelingen in het Belgische voetbal. Zo passeren onder meer de mogelijke overname van Moeskroen door Rijsel en de overgang van Leko naar Antwerp en die van Mazzu naar Union de revue. "Ik denk dat Leko voor meer spektakel kan zorgen op Antwerp," kijkt Messoudi alvast vooruit naar volgend seizoen.

Maar het gespreksthema bij uitstek is natuurlijk de vroegtijdige stopzetting van de Belgische competitie. Samen met onder meer Nederland, Frankrijk en Schotland behoort België tot een groep van 7 landen op een totaal van 55 Europese competities die zijn stopgezet. "Als je de wedstrijden in Duitsland ziet, dan denk je dat we in België misschien iets te snel zijn geweest met het definitief stilleggen van de competitie", is Messoudi eerlijk. Maar, anderzijds, werpt hij ook op dat het goed is dat er snel duidelijkheid was en dat de overheid uiteindelijk de eindbeslissing neemt.

Wat wel vaststaat, is dat de snelle heropstart in een aantal buitenlandse competities een potentiële blessurgolf met zich mee kan brengen. Zo viel Erling Håland uit in Der Klassiker tegen Bayern. Volgens berekeningen zou er tot 25% meer kans zijn op blessures. Voor Messoudi is dat helemaal geen verrassing. "De spelers hebben langer stilgelegen dan tijdens een zomerstop. Bovendien begint elke voorbereiding normaal met 45 minuten tegen kleinere tegenstanders. Nu zijn ze meteen van 0 naar 90 minuten gegaan, na 2 maanden niet te hebben gevoetbald."

(Her)bekijk hieronder de vijfde afdeling van Remote!:


Top
t