De top- en floptransfers in de Jupiler Pro League en Proximus League

Het was weer een drukke transferzomer in de Jupiler Pro League en Proximus League. De vele ambitieuze ploegen in 1B lieten zich opmerken op de transfermarkt, maar ook de topclubs in 1A gaven veel geld uit. Na twee maanden competitie maken we de balans op van de beste en slechtste transfers. In tussentijd is het wachten op de volgende transferperiode, van 1 tot 31 januari.
De top- en floptransfers in de Jupiler Pro League en Proximus League

© Belga

Toptransfer: Arnaut Danjuma Groeneveld

Toptransfer: Arnaut Danjuma Groeneveld

© Belga

Terwijl Ajax 8 miljoen euro betaalde voor Hassane Bandé (KV Mechelen), ging Club Brugge shoppen in de Nederlandse tweede klasse. Voor amper 1 miljoen euro vond het bij NEC de gedroomde vervanger voor Anthony Limbombe. Met vier goals, drie assists en talloze flitsende acties in zijn eerste negen competitiewedstrijden overtuigde hij meteen.

Toptransfer: Youssouf Niakaté

Toptransfer: Youssouf Niakaté

© Belga

De naam van deze spits doet sinds kort ook bij Anderlecht-fans een belletje rinkelen. De topschutter in 1B - met 11 doelpunten na 8 matchen - schakelde de Belgische recordkampioen in zijn eentje uit in de Croky Cup. Hij scoorde een hattrick in het Astridpark en bezorgde zijn ploeg een 0-3 zege. Union haalde de Franse aanvaller weg bij US Boulogne.

Toptransfer: Dante Vanzeir

Toptransfer: Dante Vanzeir

© Belga

Hij verlengde deze zomer nog zijn contract bij Genk tot 2021, maar drong aan op een uitleenbeurt om speelminuten te maken. Beerschot Wilrijk won het pleit en beleefde al heel wat plezier aan zijn spits. Hij scoorde meteen bij zijn officiële debuut en zit ondertussen aan vier doelpunten in 10 officiële optredens.

Toptransfer: Thomas Didillon

Toptransfer: Thomas Didillon

© Belga

Het plan was om de 22-jarige Fransman te laten concurreren met Matz Sels, maar diens definitieve transfer naar Anderlecht kwam er niet. Geen probleem, want Didillon is één van de weinigen die een constant niveau haalt bij Anderlecht. Met zijn sterke reflexen en uittrappen op maat heeft hij meteen een geslaagde intrede gemaakt in het Astridpark.

Toptransfer: Lior Refaelov

Toptransfer: Lior Refaelov

Hier had misschien ook Dieumerci Mbokani kunnen staan, maar in tegenstelling tot de Congolees was Refaelov wél fysiek in orde. Bij zijn debuut tegen Anderlecht gaf hij meteen de assist voor de late gelijkmaker en bewees hij meteen zijn meerwaarde. Hij stond nadien telkens aan de aftrap en was in zijn eerste 5 matchen goed voor twee assists en een goal.

Floptransfer: Orlando Sá

Floptransfer: Orlando Sá

© Belga

In januari cashte Standard nog miljoenen voor zijn Portugese spits, maar een halfjaar later keerde hij al gratis terug uit China. Er werd dan ook veel verwacht van de spits die eerder anderhalf jaar schitterde op Sclessin. Maar vooralsnog stelt Sá teleur. Hij startte nog maar twee keer in de basis, scoorde nog niet in de competitie en is dus tweede keuze na Renaud Emond.

Floptransfer: Franck Berrier

Floptransfer: Franck Berrier

© Belga

Er werd veel verwacht van de overgang van Berrier naar KV Mechelen. De Fransman was klaar om nog een keer te schitteren na conflicten bij Oostende. Maar nog voor de start van de competitie werd de 34-jarige Berrier op non-actief gezet wegens hartproblemen. Zijn situatie wordt weldra geëvalueerd, maar er wordt gevreesd voor het einde van zijn carrière.

Floptransfer: Zinho Gano

Floptransfer: Zinho Gano

© Belga

Dik twee miljoen euro legde Genk op tafel voor de boomlange spits, waarmee het Standard de loef afstak. Er werd veel verwacht van de samenwerking met Clement, met wie hij kort maar succesvol samenwerkte bij Waasland-Beveren. Maar Gano vindt voorlopig moeilijk zijn draai in de Luminus Arena en zit vooral op de bank. De heldenrol in de spits is voor Aly Samatta.

Floptransfer: Sofyan Amrabat

Floptransfer: Sofyan Amrabat

© Belga

Door de aanslepende blessure van Marvelous Nakamba zocht Club Brugge nog directe versterking op het middenveld. Bij Feyenoord haalde het daarom de 22-jarige Ambrabat weg, die in de Kuip op een zijspoor beland was. In Jan Breydel slaagde hij er vooralsnog niet in om zich in de kijker te spelen, met slechts enkele magere optredens.

Floptransfer: Kristal Abazaj (en Luka Adzic)

Floptransfer: Kristal Abazaj (en Luka Adzic)

© Belga

Twee voor de prijs van één. Anderlecht deed maar liefst 15 inkomende transfers, waaronder deze twee linkerflankaanvallers. Maar zowel de 20-jarige Adzic als de 22-jarige Abazaj worden nog niet klaar geacht voor het grote werk. Hoewel het paars-wit ontbreekt aan creativiteit, zaten de twee dribbelvaardige spelers tot dusver nog niet in de selectie.Alle wedstrijden van de Jupiler Pro League zijn live te bekijken op Proximus TV, of via de livestream van proximus-sports.be. Ontdek hier meer over het sportaanbod van Proximus TV.

Dossiers

Top
t