Wat mogen we verwachten van de Proximus League: seizoen 2018-2019?

Na de spetterende seizoensfinale tussen Beerschot-Wilrijk en Cercle Brugge vorig seizoen, staat iedereen te popelen voor de start van de Proximus League 2018-2019. 

Wat mogen we verwachten van de Proximus League: seizoen 2018-2019?

© proximus

Wat deed jouw favoriete club de voorbije weken in de aanloop naar de seizoenstart? Wie zijn de voornaamste concurrenten? Een uitgebreide analyse van elke club lees je hier in ons dossier. Zo ben jij - net als ons - helemaal klaar voor het nieuwe seizoen!

KVC Westerlo: "Defensief huiswerk klaar, maar we mikken nog op twee versterkingen"

KVC Westerlo: "Defensief huiswerk klaar, maar we mikken nog op twee versterkingen"

© proximus

KVC Westerlo kende als JPL-degradant een moeilijk begin in de Proximus League. De club leek zelfs even degradatiekandidaat nummer één te zijn, maar na nieuwjaar veranderde alles. De troepen van Bob Peeters vonden de positieve flow en bleven sinds half januari ongeslagen. Kunnen de Kempenaars die reeks verder trekken in het nieuwe seizoen?

De technische staf van Westerlo kwam tijdens de zomer voor twee uitdagingen te staan. Als eerste moest de ervaren Benji De Ceulaer vervangen worden nadat die zijn professionele voetbalpensioen aankondigde en daarnaast zag Westerlo ook goudhaantje Daan Heymans richting Waasland-Beveren vertrekken. Twee aderlatingen voor de Kempenaars, die verder enkel de grillige Osaguona nog zagen vertrekken.

Op inkomend vlak zorgde Westerlo er in eerste instantie voor dat de huurlingen die de club mee uit het moeras getrokken hadden permanent in 't Kuipje konden komen voetballen. Van Eenoo kwam definitief over van Kortrijk, Soumah werd losgeweekt bij Gent. Met De Schryver (Cercle - 21 jaar), Janssens (KRC Genk - 20 jaar) en Bammers (Wijgmaal - 20 jaar) werd er ook jong, Belgisch talent aan de selectie toegevoegd terwijl aanvallers Ambroise Gboho (Les Herbiers) en Sava Petrov (Subotica) met hun buitenlandse invloeden het vertrek van Osaguona en vooral De Ceulaer op moeten vangen.

"We hebben inderdaad jong ingekocht", vertelt T2 Vedran Pelic. "Dat heeft deels te maken met de clubfilosofie en deels met de realiteit van de transfermarkt. We zijn heel blij dat we jongens als Van Eenoo en Soumah definitief binnen gehaald hebben en dat het defensieve compartiment zo goed als intact is gebleven. Het defensieve huiswerk was daarmee snel klaar en van daaruit kunnen we verder bouwen. We hopen nog wel een extra middenvelder en een extra aanvaller te strikken voor het einde van de transferperiode."

Belangrijkse aanwinst, belangrijkste verlies

Hoewel hij sinds januari al voor Westerlo voetbalt, willen we graag Lukas Van Eenoo aanstippen als de belangrijkste aanwinst. De Bruggeling voetbalde in de eerste helft van dit jaar als huurling in 't Kuipje, maar Westerlo slaagde er in het tussenseizoen in om de draaischijf van het middenveld definitief binnen te halen. De andere nieuwkomers lieten ook al mooie dingen zien in de voorbereiding, maar zijn toch vooral jong en nog wat onervaren. Het is dus nog wat afwachten hoe zij zich gaan ontplooien in de moeilijke competitie die de Proximus League toch wel is.

Met Heymans verloor Westerlo misschien wel haar grootste talent, maar toch lijkt het vertrek van De Ceulaer een grotere impact te zullen hebben op de selectie van Bob Peeters. De Limburger was met zijn gigantische rugzak vol ervaring van cruciaal belang bij de heropleving van de Kemphanen en zorgde met zijn maturiteit voor de nodige stabiliteit op het veld.

"De ervaring van De Ceulaer is inderdaad moeilijk te vervangen", stelt Pelic. "Maar de jonge jongens hebben zeker ook hun kwaliteiten en we moeten ze nu wedstrijden geven zodat ze ervaring op kunnen bouwen. Zeker de nieuwe spitsen moeten nog vertrouwd geraken met onze manier van spelen. Maar we hopen dat de mayonaise snel zal pakken."

Oefencampagne

Westerlo ging in de oefencampagne lustig door op het elan van vorig seizoen. De Kempenaars speelden zeven oefenduels en verloren er geen enkele. De twee uitschieters in de voorbereiding waren ongetwijfeld de 1-2 zege tegen Charleroi en het 2-2 gelijkspel tegen Anderlecht. Daarnaast waren er onder meer ook nipte zeges tegen amateurclubs Dessel Sport en Lierse Kempenzonen (2x 1-0).

Ambities

Westerlo lijkt in het peletonnetje van teams te zitten dat met beperktere middelen het seizoen aan zal vatten. De Kempenaars kunnen financieel niet concurreren met teams als KV Mechelen, OH Leuven en Beerschot Wilrijk, maar moeten toch in staat zijn om mee te strijden voor de top vier. Al wil Pelic zich vooraf niet vastpinnen op een specifieke plek in het klassement. "De ambitie is om elke week ons best te doen en om zo goed mogelijke resultaten te boeken. We willen zo strijdvaardig mogelijk voor de dag komen en dan zien we wel waar ons dat brengt."

KV Mechelen: "We zijn één van de topfavorieten, maar...'

KV Mechelen: "We zijn één van de topfavorieten, maar...'

© proximus

KV Mechelen staat voor een van de grootste uitdagingen in de recente geschiedenis van de club. Terwijl Malinwa leeft als nooit tevoren, moest het eind vorig seizoen vaststellen dat 'operatie redding' net niet slaagde.

Na een lange strijd om een verlengd verblijf in de Jupiler Pro League af te dwingen voor de rechtbank, ligt de focus nu helemaal op de start van het nieuwe seizoen. Een seizoen in de Proximus League. Om de torenhoge ambities kracht bij te zetten behield KV Mechelen het vertrouwen in Dennis Van Wijk. De Nederlander was vorig seizoen coach van OH Leuven en KSV Roeselare, maar maakte vooral indruk met hoe hij van de Kakkers opnieuw een strijdend geheel maakte.

Zowel de fans van KV Mechelen als de neutrale toeschouwers zijn razend benieuwd naar de seizoensstart van geel-rood. Met de komst van onder andere Swinkels, Storm en Cornet trok Mechelen voluit de kaart van spelers mét ervaring in 1B. Tel daar nog Igor De Camargo, Kaya en Berrier bij, en je kan niet anders dan stellen dat de kern van Van Wijk ruim gestoffeerd om het seizoen aan te vatten. Al nuanceert de oefenmeester aan onze redactie: "Mensen vergeten nogal snel dat we met pakweg Rits, Bandé, Cobbaut, El Messaoudi, Kolovos en Coosemans ook heel wat kwaliteit zagen vertrekken."

Belangrijkste aanwinst, belangrijkste verlies

Met Bandé verloor KV Mechelen een goudhaantje aan Ajax, maar daarnaast is het grootste verlies ongetwijfeld de stabiliteit van de ploeg die op het einde van vorig seizoen plots zo'n hoge ogen gooide.

De zoektocht naar de belangrijkste aanwinst was er dan weer eentje waar op redactioneel vlak duchtig werd over gediscussieerd. Heel wat spelers kwamen hiervoor in aanmerking, maar uiteindelijk kozen we voor Nikola Storm. De flankspeler bewees de voorbije seizoen dat hij over meer dan voldoende kwaliteiten beschikt om bovenaan mee te draaien in de Proximus League. Het is nog maar de vraag hoe jongers als Kaya zich kunnen schikken naar het voetbal in 's langs tweede afdeling.

Oefencampagne

De voorbereiding was er eentje met pieken en - nou ja - dalen. Dalen is een groot woord, want het 3-0 verlies op het veld van Waasland Beveren was nu ook weer niet zo dramatisch. Daar tegenover stond dan weer wel winst tegen Al Nasr en Willem II.

Ambities

Voor Dennis Van Wijk is de boodschap duidelijk: "Het klopt dat we één van de grote favorieten van de reeks zijn. Maar er gebeuren tijdens een seizoen zoveel zaken waar je geen vat op hebt. We zullen vaak het spel moeten maken, maar dat wilt daarom niet zeggen dat je veldoverwicht zomaar naar een driepunter kan omzetten. Bovendien staat het systeem van 2 periodes niet toe om slecht te starten. We zullen er dus vanaf speeldag 1 moeten staan. Maar ook de concurrentie zat niet stil. OH Leuven had vorig seizoen al een sterk elftal en kocht intelligent in, ook Beerschot Wilrijk lijkt over een ploeg te beschikken die een rol van betekenis moet kunnen spelen. KVC Westerlo houdt dan weer vast aan het succesrecept waarmee ze zo sterk eindigde op het einde van vorig seizoen. Maar meer nog dan kijken naar de tegenstanders focussen we op ons eigen spel. De beleving in en rond deze club is indrukwekkend om te zien. Alle ingrediënten zijn alvast aanwezig om er een mooi seizoen van te maken."

AFC Tubize: "Op alle vlakken beter dan vorig seizoen"

AFC Tubize: "Op alle vlakken beter dan vorig seizoen"

© proximus

Vorig seizoen kon AFC Tubize zich sportief niet handhaven in de Proximus League. De Brabanders verloren relatief kansloos de Play-downs, maar kregen door de hele soap rond Lierse toch nog een herkansing. Hebben Les Sang & Or hun lesje geleerd of wordt het opnieuw knokken voor het behoud?

Tubize nam na het seizoen afscheid van ervaren pionnen zoals Simon Zenke en Quentin Laurent terwijl ook dragende spelers als Eméric Dudouit (Beerschot Wilrijk) en Mario Babic (Siroki Brijeg) de club verlieten. Daarnaast liep ook de uitleenbeurt van topschutter Florent Stevance af waardoor er toch wel wat nieuwe jongens geïntroduceerd dienden te worden.

Die nieuwe versterkingen kwamen vooral uit het buitenland. Met Henry, Lippini en Goudiaby werd er geshopt in Frankrijk, Chelidze kwam over van Dinamo Moskou II en spits Diawara kwam over uit Egypte. Met Tom Rosenthal (Dordrecht, ex-Zulte Waregem) en Gertjan Martens (Union) werd er ook wel wat 'bekend volk' naar het Stade Leburton gelokt. En met beloftenaanvoerder Ayoub Ben Yaghlane en jeugdinternational Muran Han Gönen (Club Brugge) werd er ook wel wat ingezet op de Belgische jeugd.

"We hebben op alle vlakken een betere kern als vorig seizoen", vertelt keeperstrainer én clubman Thierry Berghmans. "Er zit meer kwaliteit in de groep en er is ook een beter evenwicht. Maar de grootste stap hebben we misschien wel gezet op het gebied van de ingesteldheid."


Belangrijkste aanwinst, belangrijkste verlies

De ervaren Anthony Lippini  (ex-Montpellier, Troyes, Ajaccio en Tours) voegt als vervanger voor Eméric Dudouit heel wat extra ervarning aan de selectie toe, maar de belangrijkste aanwinst lijkt ons toch Gertjan Martens. De centrale verdediger voetbalt al jaren in onze Proximus League en moet bij Tubize de nieuwe leider in de defensie worden.

Tubize verloor met Florent Stevance de reekstopschutter van vorig seizoen. Het hoeft dan ook geen verder betoog dat zijn vertrek de grootste leegte na laat. Met Diawara en Henry haalde de club wel twee potentiële vervangers, maar echt overtuigende adelbrieven kan het nieuwe spitsenduo (nog) niet voorleggen.

Oefencampagne

Tubize koos voor een moeilijk oefenprogramma en slaagde er in de hele oefencampagne niet in om een overwinning te boeken. Desalniettemin kunnen een 1-1 gelijkspel tegen Sporting Charleroi en een 0-1 verlies tegen Standard toch wel als behoorlijke resultaten geklasseerd worden. Enkel tegen AS Eupen (2-0 verlies) lieten de Brabanders het wat afweten. Ook de duels tegen het Duitse FC Saarbrucken (1-0 verlies) en het Franse Amiens (3-2 verlies) leverden niet meteen een goed gevoel op.

Ambities

"We mikken dit seizoen op het behoud", is Berghmans duidelijk. "We willen onze defensieve sterkte van vorig seizoen behouden, maar op aanvallend vlak moet het wel beter. We hebben enorm veel geluk gehad dat we door het verdwijnen van Lierse een tweede kans hebben gekregen in de Proximus League. De club heeft er alvast voor gezorgd dat de voorbereiding nu minder chaotisch is verlopen dan vorige zomer. En dat bepaalt toch mee het verloop van het seizoen."

KSV Roeselare: "Leggen de lat weer wat hoger"

KSV Roeselare: "Leggen de lat weer wat hoger"

© proximus

Na een uitstekend jaar met finalewedstrijden, kende KSV Roeselare afgelopen seizoen een woelige periode in de Proximus League. Verschillende spelers en trainers passeerden er de revue en de goede resultaten bleven achterwege. In acuut degradatiegevaar kwamen de West-Vlamingen niet, maar de supporters hoopten op meer. Kan de club op de oevers van de Mandel dit seizoen een rol van betekenis spelen?

Waar vorig seizoen CEO Johan Plancke nog zorgde voor de transfers bij KSV Roeselare, kwam die taak nu in handen van de Nederlander Brian Tevreden. Hij zorgt ook bij zusterclub Reading FC, eveneens in handen van de Chinese eigenaars van KSVR, voor de transfers. Dat resulteerde in de eerste plaats in heel wat aflopende contracten en vertrekkers op Schiervelde. Onder hen Marko Maletic (Dordrecht), Raphael Lecomte (Virton), Davy Brouwers (Thes Sport), de broers Monteyne en recent ook Mathieu Cornet (KV Mechelen).

Terwijl spelers als Thibaut Van Acker beloond werden met een contractverlenging, verwelkomde trainer Jordi Condom ook enkele nieuwe namen op het trainingsveld. Daarbij heel wat ervaring met spelers als Andrei Camargo (Lierse), Ben Yagan (Dessel Sport), Fazli Kocabas (OH Leuven), Stijn De Smet (KV Kortrijk), Kenny van der Weg (Hamilton) en Danzell Gravenberch (Reading). Die laatste speelde vorig seizoen al op uitleenbasis bij KSV Roeselare en liet toen zijn potentieel zien, maar wist onvoldoende zijn stempel te drukken.

Belangrijkste aanwinst, belangrijkste verlies

Ben Yagan was in de voorbereiding op het nieuwe seizoen ongetwijfeld de meest creatieve speler, maar de belangrijkste aanwinst lijkt toch de komst van Stijn De Smet te zijn. De ervaren middenvelder maakte de voorbije vijf seizoenen het mooie weer bij KV Kortrijk en moet de draaischijf worden op het middenveld van wit-zwart. Al kunnen blessures roet in het eten gooien, want De Smet miste al een deel van de voorbereiding en kon pas deze week de trainingen hervatten.

Maar zal het vertrek van Raphaël Lecomte (Virton) en Mathieu Cornet (KV Mechelen) geen sporen nalaten in de spelersgroep van trainer Jordi Condom? De spelersgroep lijkt vooral aan aanvallende kracht in te boeten, nadat wit-zwart ook al Marko Maletic en Davy Brouwers liet vertrekken.

Een scorende spits, dus. Een profiel die bij zowat alle clubs in de Proximus League nog welkom is. Een kleine week voor de competitiestart moet wit-zwart het dus nog steeds zonder echte diepe spits stellen. "Er is nog wat aanvallende versterking op komst", liet voorzitter Yves Olivier eerder al optekenen. Twee spelers waren de voorbije week op proef en mochten opdraven in de oefenpartij tegen Crawley Town FC, maar leken niet meteen de spelers te zijn waar trainer Jordi Condom naar snakt.

Oefencampagne

KSV Roeselare opende de oefencampagne met enkele kleppers van formaat. Zo kwamen RSC Anderlecht (1-1) en KV Kortrijk (1-1) over de vloer en werd ook KV Oostende (2-3) partij gegeven. Trainer Jordi Condom probeerde daarbij verschillende opstellingen uit, liet een pak jongeren opdraven en zag dat het goed was. Enkel op de fandag tegen R. Knokke FC (2-3) bleek wit-zwart niet in staat een nederlaag te vermijden. Ook de Engelse stage en oefenpartij tegen Crawley Town FC eindigde op een 1-1-gelijkspel.

Of wit-zwart daarmee voldoende gewapend is voor het nieuwe seizoen, valt nog af te wachten. Trainer Jordi Condom lijkt de spelersgroep te hebben geprofessionaliseerd en ook het niveau van de trainingen is erop vooruit gegaan. Dat Roeselare vorig seizoen geen rol van betekenis kon spelen, lijkt vooral te wijten aan de vele trainerswissels. Condom op zijn beurt leeft op bij de West-Vlamingen, nu dat hij met ervaren spelers vol voor de overwinning kan gaan. "We zitten nu aan 70% met deze groep", liet Condom zich halfweg de voorbereiding ontvallen. "Er is nog ruimte voor verbetering."

Ambities

KSV Roeselare wil dit seizoen opnieuw in de top vier eindigen. Al leeft het besef dat de concurrentie niet mals is. "Maar ook wij zijn gewapend", zegt Olivier daarover. "We zijn er zowel sportief als structureel op vooruit gegaan en nu leggen we de lat weer wat hoger." (MRR)

Lommel SK: "Lessen getrokken uit de degradatie"

Lommel SK: "Lessen getrokken uit de degradatie"

© proximus

Lommel zakte twee seizoenen geleden uit de Proximus League maar is na een jaartje in het amateurvoetbal alweer opnieuw van de partij. De Limburgers domineerden het hele seizoen, maar moesten de amateurtitel in een overbodige eindronde wel aan Knokke laten. Hebben de groenwitten bij hun rentree naar de Proximus League wel de kwaliteiten om zich te handhaven op het proftoneel?

De kern die vorig seizoen los door de reguliere competitie van de hoogste amateurreeks speelde, werd alvast grondig door elkaar geschud. Ervaren jongens als Scheelen, Deferm, Vermeiren, Ruyssen en Gueroui werden uitgewuifd terwijl ook de twee topschutters van de club elders onderdak vonden. Huurling Din Sula verkoos een transfer naar Waasland-Beveren boven een definitieve overeenkomst bij Lommel en Alexandre De Bruyn versierde een transfer naar STVV.

De technische staf van de Limburgers kwam dus voor heel wat uitdagingen te staan. Die uitdagingen gingen dan ook nog eens gebukt onder de overnameverhalen die (voorlopig?) op niets uitdraaiden. Ondanks de onduidelijkheid rond de investeerders slaagde Lommel er toch in om enkele interessante namen naar de Gestelsedijk te lokken.

Zo keerden Cerigioni (Roeselare), Azevedo en Berben (beiden OHL) terug op de oude nest terwijl er met De Wilde (Eindhoven) en El Banouhi (Union) defensief goed werd ingekocht. Ex-Anderlechttalent Bitsindou en de Portugees Rocha - die via een test een contract versierde - zijn de grote vraagtekens terwijl Claes (KV Mechelen) mee het Lommelse middenveld naar een hoger niveau moet duwen. De jonge, veelbelovende Genk-huurling Gaëtan Coucke moet dan weer het vertrek van doelman Michael Clepkens opvangen.

"De eerste weken van de transfermarkt waren chaotisch", vertelt coach Tom Van Imschoot. "Knap dat iedereen binnen de club toch rustig is gebleven. Inmiddels is elke positie bezet of dubbel bezet, wat maakt dat onze kern voor 85% tot 90% rond is. Op de linksachter zou er nog iets bij mogen en we zoeken ook nog een grote centrale verdediger die ook als middenvelder ingezet kan worden. Daarnaast wachten we de competitiestart wat af om te zien waar er nog iets bij kan of moet. We hebben nog tot 31 augustus."

Belangrijkste aanwinst, belangrijkste verlies

Lommel haalde heel wat spelers binnen die hun strepen al wel verdiend hebben in de Proximus League, maar de meest interessante aanwinst lijkt toch Glenn Claes te zijn. De 24-jarige middenvelder speelde meer dan 120 JPL-wedstrijden voor KV Mechelen, maar paste niet meer in de plannen van Dennis van Wijk. Bij Lommel zal hij ongetwijfeld het ongelijk van de Nederlander aan willen tonen.

De voorbije maanden was het redelijk druk aan de Lommelse uitgang. Met Scheelen, Deferm en Gueroui ging er heel wat ervaring verloren, maar het grootste verlies lijkt toch Alexandre De Bruyn te zijn. De grillige aanvaller was twee seizoenen geleden al een van de weinige lichtpunten in de Lommelse degradatiestrijd en bevestigde vorig seizoen dan al het goede in de hoogste amateurreeks door 17x te scoren.

"We proberen het verlies van De Bruyn vooral collectief op te vangen", aldus Van Imschoot. "Hij had natuurlijk die individuele klasse en hij kon met een flits een match beslissen, maar het is ook niet optimaal dat je afhankelijk bent van één speler." 

Oefencampagne

Lommel koos niet voor de moeilijkste oefencampagne, maar speelde toch meer dan degelijk in de twee grote tests die het ingepland had. Tegen STVV leek er lang een 0-0 gelijkspel in de lucht te hangen, maar in het slot van de match scoorde Teixeira toch nog de winninggoal voor de Truienaars. Enkele dagen later werd Lokeren wél opzij gezet dankzij goals van Azevedo en Henkens (2-1). In de lokale matchen tegen de amateurteams (Hechtel, Heist, Spouwen-Mopertingen, Patro Eisden en Thes Sport) verslikte Lommel zich geen enkele keer.

Ambities

"We hopen verder te borduren op de positieve flow van vorig seizoen", stelt Van Imschoot. "Twee seizoenen geleden hadden we de reeks wat onderschat en daar hebben we onze lessen uit getrokken. We kennen ons budget en onze plaats en we weten ook dat teams als OH Leuven, Beerschot Wilrijk en KV Mechelen met andere middelen strijden. Het is aan ons om ons te meten met de andere ploegen. We gaan ons opnieuw profileren als een op en top Belgische club met veel Belgische spelers in de rangen en we willen op onze eigen manier onze stempel drukken op deze competitie."

OH Leuven: "De spelers kunnen heel wat moois laten zien"

OH Leuven: "De spelers kunnen heel wat moois laten zien"

© proximus

Vorig seizoen was het twee keer nét niet voor OH Leuven. De club eindigde in beide periodekampioenschappen op de tweede plaats, na Beerschot-Wilrijk en Cercle Brugge. Lukt het dit seizoen dan eindelijk toch om de promotie naar het hoogste niveau af te dwingen?

Net na de degradatie kwam het er voor OH Leuven in het seizoen 2016-2017 vooral op aan om te overleven. Sportief moesten de Leuvenaars toen duidelijk hun meerdere erkennen in de tegenstanders uit de reeks en belandde het met AFC Tubize, Cercle Brugge en het toenmalige Lommel United in Play-off 3. Even flirtte de club zelfs met de degradatie, maar het was uiteindelijk Lommel dat aan het kortste eind trok.

Dat jaar werd de club overgenomen door de Thaise King Power groep, die ook Leicester City in bezit heeft. Zij kozen resoluut voor enkele veranderingen en zetten begin vorig seizoen zelfs trainer Dennis Van Wijk op straat, die nochtans resultaten boekte met de vernieuwde spelerskern. Zijn taken werden overgenomen door de Engelsman Nigel Pearson, voormalig trainer van Leicester City.

Op sportief vlak ging het de Leuvenaars vorig seizoen nochtans voor de wind. Spelers als Elliott Moore, Samy Kehli, Koen Persoons, Nikola Storm, Yannick Aguemon en Esteban Casagolda zorgden voor spektakel aan den dreef, terwijl met spelers als Geert Berben, Joeri Dequevy en Jovan Kostovski ook heel wat talent op de bank stond te popelen om in te vallen. Trainer Nigel Pearson slaagde er echter niet in om de doelstelling te realiseren: promotie naar het hoogste niveau.

En dus willen de Thaise eigenaars van de club dit seizoen een nieuwe poging wagen om promotie af te dwingen naar de Jupiler Pro League. Een mix van de ervaring van vorig seizoen, aangevuld met enkele nieuwe jonge talenten moet die droom dit seizoen verwezenlijken.

Belangrijkste aanwinst, belangrijkste verlies

Met Samy Kehli (Lokeren) en Elliott Moore (Leicester City) slaagde OH Leuven erin om twee sterkhouders van vorig seizoen langer aan zich te binden. Ook nu lijken zij weer vaste waarden te worden in de kern van Nigel Pearson. Maar ook de komst van jonge talenten als Jellert van Landschoot (Club Brugge) en Olivier Myny (Waasland-Beveren) kan de supporters van OHL komend seizoen heel wat vreugde bezorgen.

Bij de vertrekkers valt vooral de naam van Jordy Gillekens op, omdat hij volgend seizoen op piepjonge leeftijd zijn kans waagt bij het Italiaanse Fiorentina, zonder vorig seizoen veel aan bod te zijn gekomen bij OHL. Ook Geert Berben en Thomas Azevedo (Lommel SK) zochten andere oorden op en Din Sula versierde een transfer naar Waasland-Beveren. Flavien Le Postollec zag zijn contract niet verlengd. Allen niet langer sterkhouders in het vernieuwde OH Leuven.

Oefencampagne

Hoewel trainer Nigel Pearson zich onder andere tijdens de buitenlandse stage een aantal keer liet ontvallen terug te blikken op een geslaagde oefencampagne, slikte OH Leuven in alle oefenwedstrijden - met uitzondering van de partij tegen FCV Dender EH - minstens een tegendoelpunt. De eerste wedstrijd tegen eersteklasser Sint-Truiden VV werd met overtuigende 3-1-cijfers gewonnen, terwijl het Roemeense Astra Giurgiu de Leuvenaars op een 1-1-gelijkspel kon houden. 

De eerste nederlaag kreeg rood-groen-zwart om de oren van KAA Gent, dat met 0-2 kwam winnen. Na vervolgens op twee dagen tijd de buren FCV Dender (2-0) en Eendracht Aalst (1-2) te verslaan, liep OHL afgelopen weekend in haar laatste oefenpartij opnieuw op een nederlaag. Het werd 0-1 tegen Standard de Liège, nadat de Leuvenaars nochtans de betere kansen hadden in de wedstrijd. Een oefencampagne met wisselende resultaten, maar waar de trainersstaf ongetwijfeld voldoende heeft geleerd om met het beste elftal aan de aftrap te verschijnen in de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen.

Al zou dat wel eens zonder de geblesseerden Olivier Myny en Samy Kehli kunnen zijn. Zij liepen in de laatste oefenpartij een blessure op en het valt nog af te wachten of beide speelklaar geraken voor de eerste confrontatie van het seizoen tegen die andere titelkandidaat, KV Mechelen.

Ambities

OH Leuven steekt alvast niet onder stoelen of banken dat het dit seizoen wil promoveren naar de Jupiler Pro League en is daarmee één van de titelkandidaten in de reeks. "Dit is een belangrijk jaar in de geschiedenis van de club. De kwaliteit is er en de spelers kunnen dit seizoen heel wat moois laten zien", aldus Pearson. De coach liet zich de voorbije maand verschillende keren positief uit over zijn spelers. "Ze kunnen allemaal niet wachten om eraan te beginnen.

Union Saint-Gilloise: "Langverwachte terugkeer naar Joseph Marienstadion"

Union Saint-Gilloise: "Langverwachte terugkeer naar Joseph Marienstadion"

© proximus

Union Saint-Gilloise keert dit seizoen terug naar het legendarische Joseph Marienstadion, na twee seizoenen haar thuiswedstrijden in het Koning Boudewijnstadion te hebben afgewerkt. Kan de traditieclub met heel wat nieuwe gezichten op het veld de supporters opnieuw voetbalvreugde bezorgen dit seizoen?

Met een onverhoopte plaats in de top vier mocht Union Saint-Gilloise twee seizoenen geleden aantreden in Play-off 2. Een geslaagd seizoen voor de traditieclub, die haar knappe prestaties beloond zag met enkele wedstrijden tegen eersteklassers. Vorig seizoen slaagde trainer Marc Grosjean er echter niet in die prestatie te herhalen en werd het grijs seizoen in de buik van het klassement.

Extra-sportief beweegde er intussen heel wat bij de Brusselse club. Zo werden de werken aan het Joseph Marienstadion eindelijk uitgevoerd, werd de Brit Tony Bloom eigenaar van de club en werd voorzitter Jurgen Baatzsch ere-voorzitter, nadat hij de fakkel doorgaf aan zijn opvolger. Trainer Marc Grosjean werd bedankt voor bewezen diensten en ging aan de slag bij Excelsior Virton. Zijn plaats werd ingevuld door de jonge Sloveen Luka Elsner, die een contract tekende voor drie seizoenen bij de club.

Belangrijkste aanwinst, belangrijkste verlies

Maar ook in de spelersgroep bewoog het één en ander in het tussenseizoen. Heel wat gevestigde waarden zoals Kenneth Houdret, Augusto Da Silva, Grégoire Neels, Mamadou Diallo, Gertjan Martens, Jordan Massengo en Heritier Luvumbu zochten andere oorden op of zagen hun contract niet verlengd.

Ondertussen trok de club resoluut de kaart van de buitenlandse spelers, en haalde het maar liefst twaalf nieuwe gezichten naar de hoofdstad, voornamelijk afkomstig uit Frankrijk of de Franse competities. Zo vlak voor het nieuwe seizoen is het dan ook niet eenvoudig om de sterkte van dit Union in te schatten, laat staan de belangrijkste aanwinst te onderscheiden.

Niels Bouekou (Creteil), Anders Kristiansen (Sarpsborg), Steven Pinto-Borges (Grenoble), Hamadou Traoré (Jeanne d'Arc de Drancy), Enzo D'Alberto (Anderlecht), Federico Vega (Lorca), Marcel Mehlem (Karlsruher SC), Carlos David Moreno (Huesca), Abdelrafik Gérard (RC Lens), Max Besuschkow (Frankfurt - uitleenbeurt), Youssef Niakaté (US Boulogne) of toch maar Urtzi Iriondo (Granada)?

Oefencampagne

Al die nieuwe spelers inpassen, is geen sinecure. Dat blijkt ook uit de resultaten in de oefenwedstrijden. De openingswedstrijd tegen de Duitse vierdeklasser TSV Havelse leverde nog een overwinning op, maar reeksgenoot KV Mechelen bleek in de voorbereiding te sterk voor Union Saint-Gilloise (2-0). Ook de Duitse derdeklasser VFL Osnabrûck liet de spelers van Luka Elsner niet scoren. Het werd 0-0.

Toch zijn er ook hoopvolle signalen. Vorige week gaf Union de Turkse eersteklasser Göztepe Izmir partij. Hoewel de Brusselaars al snel op achterstand kwamen, zorgde een klasseflits van Tabekou voor de gelijkmaker. In de daaropvolgende minuten beperkte Union zich vooral tot verdedigen, maar kwam in de slotfase nog enkele keren gevaarlijk opzetten. Het bleef evenwel 1-1.

Ambities

Onder de supporters van Union Saint-Gilloise valt intussen al voorzichtige kritiek te horen. Niet alle fans kunnen zich vinden in de transferpolitiek van de club en hadden de terugkeer naar het Joseph Marienstadion anders voorgesteld. Amper 500 fans kochten volgens enkele Vlaamse kranten al een abonnement voor komend seizoen. Alleen sportieve resultaten kunnen nu het enthousiasme bij de supporters aanwakkeren.

"We hebben het gevoel dat de basis die de voorbije seizoenen werd opgebouwd nog steeds stevig en sterk is", aldus kersvers assistent-trainer Abder Ramdane. "Ook de terugkeer naar dit prachtige stadion moet de club een boost kunnen geven." De club aast op een plaatstje in de top vier, maar doet daar vooralsnog geen al te grote uitspraken over.

Beerschot-Wilrijk: Wat kan paars-wit in de schaduw van de favorieten?

Beerschot-Wilrijk: Wat kan paars-wit in de schaduw van de favorieten?

© proximus

Enkele minuten voor het einde van de finale van vorig seizoen leek Beerschot-Wilrijk op weg naar de Jupiler Pro League. Een late tegengoal deed hen uiteindelijk de das om, een mokerslag voor paars-wit.

Dik 4 maanden later lijkt ziet de kern van de Ratten er grondig anders uit: een volledig nieuwe trainersstaf en maar liefst 11 nieuwkomers. Kunnen ze de knop omdraaien en opnieuw stunten in de Proximus League? Nog opmerkelijk: het Beerschot-Wilrijk van dit seizoen wordt er eentje zonder Hernan Losada. Dat wordt ongetwijfeld even wennen voor de fans.

Dat is de taak van Stijn Vreven, die tijdens zijn aanstelling meteen de ambities duidelijk maakte: "We willen met Beerschot-Wilrijk zo snel als mogelijk naar de Jupiler Pro League. Als het kan, al meteen volgend seizoen." Eenvoudig zal dat niet worden, want de concurrentie voor het felbegeerde plaatsje in de Jupiler Pro League is moordend. Denk maar aan wat pakweg KV Mechelen en OH Leuven in hun kern hebben lopen.

Grootste verlies, belangrijkste nieuwkomer

Toch mag men bij Beerschot-Wilrijk de nodige ambities koesteren. Ondanks het feit dat Hernan Losada geen wedstrijden meer zal spelen, lijkt hun kern voldoende gestoffeerd om toch een rol van betekenis te spelen. Losada strooide vorig seizoen met doelpunten én assists, dus lijkt de Argentijn het grootste verlies. Al kan het Argentijnse dribbelwonder wat van zijn magie overbrengen van aan de zijlijn. Ook het vertrek van Swinkels is opmerkelijk: de Nederlander speelt volgend seizoen bij de concurrentie in Mechelen.

Daar tegenover staan maar liefst 11 (!) nieuwkomers. Paars-wit was dus bijzonder actief tijdens de transferperiode. Met Dudouit, Vanhamel, Bourdin, Grisez en Kasmi haalden ze spelers mét ervaring in de Proximus League. Tegenover die ervaring staan jongens als Vancamp en Vanzeir, die bij Beerschot-Wilrijk een uitgelezen kans krijgen om zich verder te ontwikkelen. De belangrijkste nieuwkomer lijkt ons Vanhamel, die het vertrekt van Romo moet doen vergeten.

Oefencampagne

Echt overtuigen deed Beerschot-Wilrijk niet, de voorbije weken. Na een aantal opwarmrondes tegen provincialers verloor paars-wit tegen Rupel Boom (1-0), en kwam het tegen KV Kortrijk (1-1) en Aris Thessaloniki (0-0) niet verder dan een gelijkspel. Uiteraard is een puntendeling tegen een ploeg uit de Jupiler Pro League lang niet slecht, maar we missen toch de échte referentiewedstrijd waarin alles in z'n plooi viel. We vergeten uiteraard de 0-1 winst tegen Standard niet, maar dat bijzonder knap resultaat viel wel héél vroeg in de voorbereiding. Tegen de provincialers was het wél kermis: Winst tegen KFC Kontich (0-14) en Nielse SV (0-7).

Hoe ver de Mannekes nu staan na ettelijke weken voorbereiding zal dus pas écht duidelijk worden tijdens de eerste competitiewedstrijd: de uitmatch tegen AFC Tubize zondagnamiddag.

Ambities

De ambities van de Antwerpse tweedeklasser zijn torenhoog. De fans snakken naar een soortgelijk verloop van de competitie, maar dan met een orgelpunt op het einde van het seizoen: die felbegeerde promotie. Naar ons gevoel is de kern van Beerschot-Wilrijk in de breedte zeker versterkt, al lijkt het vooraan nog zoeken naar de ene goalgetter. Of paars-wit z'n voet kan zetten naast favorieten KV Mechelen en OH Leuven zal moeten blijken. Maar slagen beide ploegen niet in hun opzet, dan lijkt Beerschot-Wilrijk kandidaat nummer 1 om te profiteren.

Dossiers

Top