De Play-Offs staan voor de deur! Dit moet je weten

De reguliere competitie is bijna voorbij in de Jupiler Pro League en dus mogen we ons stilaan beginnen opmaken voor de play-offs!

Wie kon bekoren? Wie stelde teleur?

Wie kon bekoren? Wie stelde teleur?

© Belga

Het blijft voorlopig op alle fronten spannend, want het is nog niet duidelijk welke 6 ploegen Play-off 1 zullen spelen, maar het is ook nog niet geweten wie zal degraderen naar de Proximus League. Het beloven dus nog intense weken te worden voor de Belgische ploegen uit de hoogste voetbalafdeling! We maken de balans op tot nu toe.

Club Brugge

Club Brugge

© Belga

Een ploeg waar we tijdens de reguliere competitie niet omheen konden, is Club Brugge. De ploeg van Philippe Clement deed het uitstekend en zal de play-offs ook aanvatten als leider.

De grote sterkte van Club Brugge is de defensie. Simon Mignolet moest zich maar dertien keer omdraaien dit seizoen! Ook op aanvallend vlak hebben ze niet te klagen met enkele vinnige spelers zoals Dennis en Diatta. Wie houdt hen van de titel?

Jonathan David

Jonathan David

© Belga

Jonathan David is misschien wel de revelatie van dit seizoen. De 20-jarige Canadees freewheelt met 18 doelpunten naar de topschutterstitel. Enkel Mbokani zou hem nog kunnen stoppen.

Bij AA Gent zijn ze natuurlijk meer dan tevreden met de vooruitgang van de jonge aanvaller, maar er is ook een keerzijde. Zo trekken enkele Europese topploegen zoals Manchester United en Manchester City stevig aan zijn mouw en lijkt de kans klein dat de Buffalo's hem na de zomer kunnen houden. David heeft echter nog één doel: de titel pakken met AA Gent.

Didier Lamkel Zé

Didier Lamkel Zé

© Belga

Wie ook opviel dit seizoen, was Didier Lamkel Zé. Niet altijd in de positieve zin, maar de flankaanvaller van Antwerp bracht wel het nodige animo in de Jupiler Pro League. Zo droeg hij tegen KV Kortrijk een T-shirt met "Lamkel Zé na kalm!". Begin december haalde hij dan weer een opvallend bandje boven. Er stond namelijk "LZ7" op geschreven. Dat is natuurlijk een subtiele verwijzing naar de 'CR7' van de Portugese vedette Cristiano Ronaldo.

Tegen Standard liep het uit de hand, want dan ging de 23-jarige Kameroener van Antwerp de supporters van de Rouches uitdagen. Dat was niet naar de zin van Boljevic, die Lamkel Zé bij de keel greep. Sinds het penaltygeval met Mbokani (hij nam een strafschop af van de aanvaller, maar miste) zijn ook zijn ploegmaats en de supporters (licht) gefrustreerd door 'LZ7'.

Degradatiestrijd

Degradatiestrijd

© Belga

De degradatiestrijd dit seizoen is ongemeend spannend! Zo vechten KV Oostende, Cercle Brugge en Waasland-Beveren onder elkaar uit wie zal degraderen naar de Proximus League.

Waasland-Beveren heeft voorlopig de slechtste papieren, maar Cercle Brugge heeft met een 'verplaatsing' naar Club Brugge wel het zwaarste programma van de drie. Op de slotspeeldag spelen KV Oostende en Cercle Brugge dan ook nog eens tegen elkaar in een rechtstreeks duel.

Opmars Cercle Brugge

Opmars Cercle Brugge

© Belga

Het zag er lang niet naar uit dat de degradatiestrijd spannend zou zijn, maar Cercle Brugge denkt er de laatste weken anders over. Drie weken geleden stond de Vereniging nog 9 punten achter op Waasland-Beveren, maar dankzij 4 overwinningen op rij staan de mannen van Bernd Storck nu op de 14de plaats.

Een knappe prestatie, maar door het zware programma is het dus zeker nog niet beslist.

Anderlecht

Anderlecht

© Belga

Als er één ploeg dit seizoen heeft teleurgesteld, is het wel Anderlecht. Vincent Kompany kwam in de zomer over als speler/trainer van Manchester City en volgens de supporters kon het niet meer mislopen. Nu ziet het er echter een beetje anders uit, want Anderlecht zal meer dan waarschijnlijk in Play-off 2 terechtkomen.

Paars-wit haalde dit seizoen naast Kompany nog enkele sterspelers zoals Chadli, Roofe en Nasri binnen, maar blessures strooiden roet in het eten. Daarom speelt Anderlecht nu met een zeer jonge ploeg en was dit seizoen vooral een leermoment voor deze spelers.

Format Play-off 2

Format Play-off 2

© Belga

Binnen enkele weken starten dus de play-offs en Play-off 2 lijkt licht aangepast te zijn om het spannender en aangenamer te maken voor de supporters. Zo doen nu ook de kampioen van 1B en de degradant van 1A mee.

De 16 ploegen zullen onderverdeeld worden in 4 groepen van 4 en dan volgt een systeem zoals in de Champions League. De beste ploegen van elke groep gaan door en nemen het tegen elkaar op in een halve finale en een finale. De uiteindelijke winnaar van Play-off 2 speelt, net zoals de voorbije jaren, tegen de nummer vier van Play-off 1 om een Europees ticket.

Play-off 1

Play-off 1

© Belga

Net zoals de degradatiestrijd is ook de strijd om een plaats in Play-off 1 super spannend! Zo heeft KV Mechelen, de 6de in de stand, maar 3 punten voorsprong op nummer 8 Anderlecht. Racing Genk volgt zelfs maar op 2 punten van KV Mechelen. Het lijkt dus een strijd te worden tussen deze drie ploegen. Wie trekt aan het langste eind? We weten het binnen enkele weken.

Opvallende weetjes

Opvallende weetjes

© Belga

De play-offs bestaan sinds 2010 en dus kunnen we wel enkele opvallende zaken terughalen uit de geschiedenis. Wat meteen opvalt is dat Standard er nog nooit in geslaagd is om kampioen te worden via Play-off 1. In 2014 waren de Rouches goed op weg, maar Anderlecht kwam nog terug na een achterstand van acht punten en ze werden zelfs nog kampioen!

Nog een opvallend weetje: als Anderlecht dit jaar geen Play-off 1 haalt, is dat de eerste keer in de geschiedenis. Enkel Club Brugge zou deze statistiek dan nog kunnen voorleggen.

Besluit

Besluit

© Belga

Het is dus wel duidelijk dat het seizoen 2019-2020 misschien wel een van de meest spannendste ooit is sinds de invoering van de play-offs. Zowel in de onderste als in de bovenste regionen is nog niets beslist en dus moeten bijna alle ploegen de komende weken nog vol aan de bak!

Top
t