De sterren van de Jupiler Pro League: deze 11 maakten dit seizoen indruk

De sterren van de Jupiler Pro League: deze elf maakten dit seizoen indruk

De sterren van de Jupiler Pro League: deze elf maakten dit seizoen indruk

© Belga

De Jupiler Pro League loopt op zijn einde, de prijzen worden uitgedeeld. Tijd om een eerste balans op te maken van het voorbije seizoen. Er stonden enkele nieuwe sterren op, anderen bevestigden. Welke elf spelers maakten het afgelopen seizoen het meeste indruk?

Hans Vanaken

Hans Vanaken

© Belga

Hij loodste Club Brugge vorig seizoen naar de titel en bevestigde dit seizoen met onder meer straffe prestaties in Europa en indrukwekkende statistieken in de Belgische competitie. Vanaken werd er in januari voor beloond met de Gouden Schoen. De nummer tien van blauw-zwart kon ook bondscoach Roberto Martinez overtuigen en debuteerde bij de Rode Duivels. Door zijn collega's werd hij voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot Profvoetballer van het Jaar.

Ruslan Malinovskyi

Ruslan Malinovskyi

© Belga

Hier had ook Pozuelo kunnen staan, maar de Spanjaard verkoos de Canadese dollars boven de titel met Genk. Het gaf Malinovskyi wel de kans uit de schaduw van de spelmaker te treden. Tegenwoordig acteert de Oekraïner een niveau hoger en is hij de draaischijf. En met succes, want zowel met zijn goals als assists zal hij het seizoen eindigen met dubbele cijfers. In de verkiezing van Profvoetballer van het Jaar eindigde hij tweede met dertien punten minder dan winnaar Hans Vanaken.

Razvan Marin

Razvan Marin

© Belga

We zullen hem volgend seizoen niet meer over de Belgische velden zien dartelen. Ajax legde maar liefst 12 miljoen euro neer om de Roemeense strateeg naar Amsterdam te halen, waar hij de zware taak krijgt om Frenkie de Jong op te volgen. Met nu al acht doelpunten en acht assists schoot hij dit seizoen alvast met scherp bij Standard Luik.

Yari Verschaeren

Yari Verschaeren

© Belga

De revelatie van het Belgische voetbalseizoen en het enige lichtpuntje bij Anderlecht in een dramatisch seizoen. De 17-jarige aanvallende middenvelder werd eind november plots door Hein Vanhaezebrouck in de basis gedropt en is er nu niet meer uit weg te denken. Hij haalt wekelijks een hoog niveau en kon ook al enkele doelpunten en assists meepikken. Op het Pro League Gala werd hij uitgeroepen als Rookie van het Jaar, voor Sander Berge en Zinho Vanheusden.

Wesley Moraes

Wesley Moraes

© Belga

Interesse van Arsenal vorige zomer, een Chinees superbod in januari. De Braziliaanse bonk van Club bleef echter in Brugge en daar kon coach Ivan Leko alleen maar blij om zijn. Ook al stond hij in de winter een tijdlang droog, Moraes is de topschutter van Club Brugge in de Jupiler Pro League en deed ook qua assists zijn duit in het zakje.

Giorgi Chakvetadze

Giorgi Chakvetadze

© Belga

De revelatie van het seizoen bij de Buffalo's. Chakvetadze wervelde in het najaar van 2018 over de Belgische voetbalvelden. Een vervelende blessure hield hem na de winterstop wel even aan de kant, maar tussendoor dwong hij nog wel mee de bekerfinale af. Met één doelpunt en vijf assists was hij een cruciale factor in de jacht naar de Heizel.

Sander Berge

Sander Berge

© Belga

Genk heeft goud rondlopen op zijn middenveld. Aan de mouw van Sander Berge wordt al geruime tijd getrokken, maar de 21-jarige Noor bleef de Limburgers trouw. Hij stond tussen eind januari en half maart aan de kant, maar in de Play-offs scheert hij alweer hoge toppen. Samen met Malinovskyi en Heynen is hij het kloppende hart van de troepen van Clement.

Joakim Maehle

Joakim Maehle

© Belga

Er dendert dit seizoen een sneltrein over de rechterflank in de Luminus Arena. De Deense rechtsback is een sleutelfiguur in het dominante voetbal van Genk en liet ook al enkele doelpunten en assists noteren. Naast zijn voetballende kwaliteiten wordt de 21-jarige Maehle veelal geprezen omwille van zijn fysieke kwaliteiten. Bij loopproeven eindigt hij steevast bovenaan.

Mehdi Carcela

Mehdi Carcela

© Belga

Een topper met een handleiding. Hij eindigde tweede in de Gouden Schoen, maar daagde niet op omdat hij in slaap was gevallen. Op het veld wisselde hij de knalprestaties af met enkele non-matchen, maar stond hij met Play-off 1 in zicht recht om zijn ploeg naar de top zes te loodsen. In Play-off 1 laat hij het wel wat afweten, ondanks zijn doelpunt tegen Anderlecht. Coach Preud'homme liet verstaan dat de balvirtuoos mag vertrekken uit Luik. Die handleiding was toch wat moeilijk.

Luis Garcia

Luis Garcia

© Belga

Een klein eerbetoon aan de 38-jarige Spanjaard van Eupen, die de Kehrweg vaarwel zegt en terug naar zijn thuisland trekt. Garcia was de voorbije vijf seizoenen de gids voor de jonge talenten van de Aspire Academy. De spelmaker liet ook dit seizoen zien dat hij nog niet versleten is. Zo speelde hij Anderlecht op een hoopje en tekende hij voor een mooi aantal doelpunten en assists.

Dieumerci Mbokani

Dieumerci Mbokani

© Belga

Bij Anderlecht vonden ze hem te oud afgelopen zomer en dus rook Antwerp zijn kans. Het haalde 'Dieu' terug naar België. De 33-jarige spits moest even warm draaien, maar eens in vorm was hij van goudwaarde voor de Great Old. Met zijn doelpunten en assists trapte hij Antwerp richting derde stek. Hij kreeg zelfs een staande ovatie op Anderlecht, waar hij scoorde en een assist uitdeelde. Paars-wit zou zelfs overwegen hem nu toch te halen.

Top