Rollercoaster Anderlecht, afscheid van Lokeren en Genk op titelkoers: de reguliere competitie in 10 scharniermomenten

De reguliere competitie zit erop, de play-offs zijn van start gegaan. We kennen de degradant en de zes overgebleven titelkandidaten. Nu de play-offs volop bezig zijn en de laatste maskers afvallen, vatten we de eerste 30 speeldagen van het seizoen samen in 10 momenten.
Rollercoaster Anderlecht, afscheid van Lokeren en Genk op titelkoers: de reguliere competitie in 10 scharniermomenten

© Belga

Een goede start voor de topclubs

Een goede start voor de topclubs

© Belga

12 op 12 voor Anderlecht, 10 op 12 voor Club Brugge en Genk. De topclubs startten uitstekend aan het seizoen. Met respectievelijk 7 en 8 op 12 waren het Gent en Standard die vroeg punten lieten liggen en meteen op achtervolgen waren aangewezen. Onderaan het klassement mocht Frank Defays na een 0 op 15 als eerste opkrassen. Claude Makélélé overleefde een 0 op 12 wel en zou Eupen uiteindelijk naar een rustig seizoen loodsen. Waasland-Beveren startte met 3 op 12 aan het seizoen en zou tot speeldag negen moeten wachten op een eerste zege. Drie nederlagen en drie gelijke spelen later werd Yannick Ferrera ontslagen. Een 1 op 12 luidde voor Lokeren een desastreus seizoen in.

Trainerswals

Trainerswals

© Belga

Frank Defays beet de spits af bij Moeskroen als eerste ontslagen trainer van het seizoen. Nadien volgden nog Yves Vanderhaeghe (AA Gent), Peter Maes (Lokeren), Yannick Ferrera (Waasland-Beveren), Glen De Boeck (Kortrijk), Hein Vanhaezebrouck (Anderlecht) en Trond Sollied (opnieuw Lokeren). De laatste trainerswissel tot dusver is die bij Oostende, waar Gert Verheyen er zelf de brui aan gaf en voorlopig wordt opgevolgd door Hugo Broos.

Anderlecht zakt weg

Anderlecht zakt weg

© Belga

Een perfecte start verbloemde veel. Na een sterke 12 op 12 zakte Anderlecht in elkaar en gleed het weg in de stand. Er kwam langs alle kanten kritiek op het transferbeleid, Luc Devroe werd opzij geschoven. Beterschap bracht dat niet meteen. Na een 0 op 6 tegen Cercle en Moeskroen en het ontslag van Vanhaezebrouck stond de ploeg in december slechts zesde. Play-off 1 kwam in gevaar, maar onder Fred Rutten werd traag maar gestaag de weg naar boven ingezet. 

Viriel Antwerp en swingend STVV

Viriel Antwerp en swingend STVV

© Belga

De twee revelaties bovenaan de stand waren dit seizoen Antwerp en STVV. The Great Old nestelde zich aanvankelijk zelfs in de slipstream van Genk en Club Brugge. Met wel heel viriel spel, klonk het bij andere ploegen, maar Antwerp wist de tegenstander ook steevast lam te leggen. STVV kreeg meer bijval met aantrekkelijk voetbal, Marc Brys leek z'n ploeg richting de eerste zes te loodsen. De Kanaries sneuvelden echter met de meet in zicht na een alles beslissende wedstrijd tegen directe concurrent Gent. 

Wisselvallig Gent en Standard

Wisselvallig Gent en Standard

© Belga

Zo sterk als Standard thuis uit de hoek kon komen op het eigen Sclessin, zo zwak speelden ze soms op verplaatsing. Het duurde even vooraleer Michel Preud'homme regelmaat in zijn ploeg kreeg, maar met de eindstreep in zicht lukte het dan toch en de Rouches plaatsten zich al bij al makkelijk voor PO1.Dan had Gent het lastiger om een plaatsje in de top zes te veroveren. Al tijdens de zomer werd duidelijk dat het bestuur niet het volste vertrouwen had in Vanderhaeghe, maar het duurde tot een 1-5 pandoering tegen Genk begin oktober vooraleer hij vervangen werd. Ook opvolger Jess Thorup had het moeilijk om continiuïteit in de ploeg te krijgen, maar hij loodste de ploeg op de laatste speeldag wel naar de eerste zes. Oef.

Genk elf punten los

Genk elf punten los

© Belga

Op 10 februari bereikte Genk zijn maximale voorsprong op eerste achtervolger Club Brugge dit seizoen. De Limburgers wonnen twee dagen eerder zelf met duidelijk 2-0-cijfers van Standard, terwijl blauw-zwart in een felbevochten stadsderby voor de tweede week op rij punten liet liggen. Genk diepte zo zijn bonus uit tot elf punten, een straat voorsprong dus.

Moeskroen kampioen van 2019

Moeskroen kampioen van 2019

© Belga

De rekeningen mogen ondertussen wel bevroren zijn, maar op het veld is Moeskroen voorlopig de beste ploeg van 2019. Het startte dit kalenderjaar met een ongeziene 18 op 18 (een clubrecord!) en klopte onder meer Gent en Genk in die reeks. Het sloot de reguliere competitie vervolgens af met twee gelijke spelen en een zege op het veld van Club Brugge op de laatste speeldag. Dat betekent 23 op 27 en een ongeslagen status in 2019 voor Les Hurlus.

Afscheid van Lokeren

Afscheid van Lokeren

© Belga

23 jaar lang waren de Waaslanders een vaste waarde in de hoogste klasse van het Belgische voetbal. Daar kwam op 3 maart 2019 een einde aan. Een 2-1-nederlaag op eigen veld tegen Anderlecht bevestigde wat iedereen al enkele weken zag aankomen. Lokeren was de slechtste ploeg van het seizoen en degradeert ondanks drie verschillende trainers onherroepelijk naar 1B. Tenzij Operatie Propere Handen nog een reddingsboei biedt natuurlijk.

Genk zeker van Europa

Genk zeker van Europa

© Belga

Kampioen zijn ze nog lang niet, maar Genk gaat volgend seizoen wel al zeker Europa in. Op de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie verzekerde de ploeg zich van de eerste plek na 30 speeldagen, goed voor een voorrondeticket voor de Europa League. De Limburgers bezetten de eerste plek al sinds speeldag 10, een verrassing was het dus niet.Club Brugge kwam zijn dipje van begin februari goed te boven en slaagde erin - dankzij onder meer een overtuigende zege in een rechtstreeks duel - terug te komen tot op zes punten. De zure nederlaag tegen Moeskroen op de slotspeeldag betekende een achterstand van zeven punten, dat zijn er in de Play-offs nog 4 (nadat Genk een half puntje bij kreeg).

Anderlecht doet nog mee

Anderlecht doet nog mee

© Belga

Pas op speeldag 29 dwong Anderlecht een ticket voor Play-off 1 af. Schandalig laat voor de recordkampioen. Het hele seizoen liep paars-wit achter de feiten aan, maar bij de start van de eindronde staat het wel plots vierde in de stand op amper zes punten van leider Genk. Met dank aan het vele puntenverlies van de leider in de laatste weken. De grote domper op de 30ste speeldag was voor STVV. Nadat ze zich een half seizoen lang in de top zes parkeerden, moesten de Kanaries op de slotspeeldag het laatste PO1-ticket aan Gent laten na een nederlaag in een rechtstreeks duel.

Top
t