Tien jaar Play-off 1: spanning en spektakel troef!

De Play-offs vieren dit seizoen hun tiende verjaardag. Een ideale gelegenheid om ons geheugen even op te frissen over de eerste negen edities van deze formule die het Belgische voetbal flink door elkaar schudde. De clubs die het meest deelnamen aan PO1, de topschutters, anekdotes, onvergetelijke doelpunten, polemieken, beslissende wedstrijden: in woord en beeld blikken we terug op dit jaarlijkse minitoernooi met de 6 beste ploegen uit de reguliere competitie.

Tien jaar Play-off 1: spanning en spektakel troef!

© photonews

De formule

De formule

© photonews

Het systeem van de Play-offs zit aan zijn tiende seizoen in het Belgische voetbalkampioenschap. Tijdens het seizoen 2009-2010 bracht de Belgische voetbalbond het aantal clubs in de hoogste klasse van het vaderlandse voetbal terug tot 16 en wijzigde de formule van het kampioenschap grondig.
 
Sindsdien bestaat het eerste deel van het kampioenschap uit een reguliere fase, met 16 ploegen die thuis en uit tegen elkaar spelen tijdens dus 30 wedstrijden per team. Na deze eerste fase zijn de eerste 6 teams gekwalificeerd voor Play-offs 1, een minikampioenschap met wedstrijden thuis en uit tussen de ploegen uit de top 6.
 
De 6 gekwalificeerde teams beginnen de Play-offs met de helft van de punten die ze hebben verzameld tijdens de reguliere fase van het kampioenschap, afgerond naar boven.
 
De winnaar van PO1 pakt de Belgische landstitel, met de achtervolgers die tickets voor de Europese bekers (UEFA Champions League en UEFA Europa League) onder elkaar verdelen.

De records

De records

© photonews

De meeste deelnames
Club Brugge en Anderlecht zijn de enige twee clubs die geen enkele PO1 hebben gemist (10 deelnames). AA Gent komt aan 8 deelnames, Standard en Racing Genk aan 7. Zulte Waregem nam 5 keer deel.
 
Al 12 teams haalden de top 6.
Van het twintigtal teams die sinds 2009-2010 in de Jupiler Pro League hebben gespeeld, hebben er 12 deelgenomen aan Play-off 1. Voor Antwerp volgt dit seizoen een primeur: de Great Old zit voor het eerst in PO1.
 
In PO1 bij hun eerste poging
STVV in 2010 en Oostende in 2016 lukten iets bijzonders: bij hun eerste seizoen in de Jupiler Pro League konden zij zich meteen plaatsen bij de top zes.
 
Aantal titels
Sinds de invoering van Play-off 1 haalde Anderlecht met 5 stuks het meeste titels. De Brusselaars hebben een flinke voorsprong op Club Brugge, met 2 titels, en AA Gent en Racing Genk met elk 1 titel.
 
Het kan verkeren
Al 6 keer kon de eerste uit de stand na de reguliere fase ook de landstitel pakken, ondanks het systeem van de halvering van de punten die zorgt voor een kleinere puntenkloof. Genk (dat Anderlecht voorbijstak in 2010-2011), AA Gent (dat Club Brugge in de laatste rechte lijn voorbijstak in 2014-2015) en Anderlecht (dat voorbij Standard ging in 2013-2014) zijn de enigen die nog voor een ommekeer zorgden.
 
Record aantal punten: 26.
Het hoogste aantal punten dat in PO1 werd behaald, staat op naam van Standard. In 2010-2011 haalden de Rouches 26 op 30. Het minste aantal punten dat een ploeg ooit haalde in Play-off 1 was 4, op naam van AA Gent in 2010-2011. Anderlecht heeft het record van het aantal punten in een seizoen in de 2 fases: 59 punten in de eerste editie van de Play-offs 1.
 
Topscorers
Mbaye Leye is tot nu toe de topschutter in de geschiedenis van Play-off 1, met een totaal van 19 doelpunten (en een gemiddelde van 0,5 doelpunten per match!). In 38 wedstrijden scoorde de Senegalees 15 keer voor Zulte Waregem, 2 keer voor AA Gent en 2 keer voor Standard.
 
Het record van de hoogste aantal doelpunten in één editie van de PO1 behoort ook toe aan Mbaye Leye, met 8 doelpunten voor Zulte Waregem in 2012-2013. Hij doet beter dan Jelle Vossen (7 goals met Genk, 2011-2012), Edmilson (Standard, 7 goals vorig seizoen) en … Mbaye Leye (Zulte Waregem, 7 goals, 2015/2016).

2009-2010: Anderlecht op zijn gemakje...

2009-2010: Anderlecht op zijn gemakje...

© photonews

Anderlecht staat bijna het hele seizoen aan de leiding van het klassement en haalt makkelijk zijn 30e landstitel binnen op 4 speeldagen voor het einde van de eerste editie van PO1. Paars-wit ging PO1 als leider in met 6 punten meer dan Club Brugge, behoudt de eerste plaats in de 10 wedstrijden in PO1 en haalt het voor AA Gent en Club. Standard, achtste in de reguliere competitie, is de grote afwezige in deze eerste Play-offs uit de geschiedenis.
 
De deelnemers
Anderlecht (1), Club Brugge (1), AA Gent (1), Kortrijk(1), STVV (1) en Zulte Waregem (1).
Tussen haakjes staat het aantal deelnames aan PO1 voor elk team
 
De top drie
Anderlecht: 59 punten
AA Gent: 41 punten
Club Brugge: 41 punten
 
Topscorers/Assistkoningen
In deze eerste editie is er niet één aanvaller die er echt bovenuit steekt: het Anderlechtse trio Matias Suarez, Jelle Vandamme en Mbark Boussoufa maken elk 5 doelpunten, net als Christian Benteke (Kortrijk). Matias Suarez zorgt voor de meeste assists in PO1, met 5 stuks, eentje meer dan Ivan Perisic (Club Brugge).
 
De topmatch: AA Gent - Club Brugge 6-2
AA Gent en Club Brugge, de twee rivalen van Anderlecht, geven elkaar partij in het Ottenstadion (de Ghelamco Arena stond er nog niet) op de laatste speeldag van Play-off 1. De inzet van de wedstrijd? Een plek in de Champions League. AA Gent verplettert Club met 6-2 en zo pakken de Buffalo's van ... Michel Preud'homme de tweede plek, goed voor een plek op het kampioenenbal, over van blauw-zwart. Na afloop komt het in de coulissen van het stadion tot een flinke aanvaring tussen Ivan De Witte, voorzitter van AA Gent, en de Brugse spelers Karel Geraerts en Stijn Stijnen. De Brugse doelman had uitgesloten moeten zijn geweest in de eerste helft, maar was nog altijd niet gekalmeerd…2010-2011: Racing Genk kampioen met een half punt

2010-2011: Racing Genk kampioen met een half punt

© photonews

Anderlecht, dat zijn titel verdedigt, en Racing Genk (dat het vorige seizoen PO2 had gewonnen) wisselen elkaar tijdens de reguliere competitie af aan de kop van het klassement, maar de Brusselaars krasselen in PO1 en eindigen uiteindelijk maar derde. Zij worden voorbijgestoken door een enthousiast en jong Genk (met Courtois, De Bruyne, Vossen, Buffel, Vanden Borre, Hubert, Barda, Ogunjimi, Tozser…) onder leiding van Franky Vercauteren. Standard, zesde na de reguliere fase, komt sterk terug en strijdt tot op de laatste speeldag met de Limburgers voor de titel.
 
De deelnemers
Anderlecht (2), Club Brugge (2), AA Gent (2), Racing Genk (1), Lokeren (1) en Standard (1).
Tussen haakjes staat het aantal deelnames aan PO1 voor elk team
 
De top drie
Racing Genk: 51 punten
Standard: 51 punten
Anderlecht: 44 punten
 
Topscorers/Assistkoningen
De topschutter van deze tweede editie van PO1 is de Bruggeling Ivan Perisic met 6 doelpunten. Romelu Lukaku (Anderlecht), Shlomi Arbeitman (Gand) en Aloys Nong (Standard) maakten er elk 5. De assistkoning wordt een jonge, bescheiden speler die een hele grote zou worden. Ene Kevin De Bruyne gaf 7 assists in 10 wedstrijden.
 
De topmatch: Racing Genk - Standard 1-1
17 mei 2011 is een grote dag voor Racing Genk: het ontvangt het Standard van wijlen Dominique D'Onofrio in een wedstrijd die om de titel beslist. De twee ploegen hebben evenveel punten op de laatste speeldag van PO1, maar de Limburgers hebben genoeg aan een gelijkspel, want bij de halvering van de punten na de reguliere competitie hadden zij een half puntje verloren. Deze onvergetelijke wedstrijd ging de geschiedenisboeken in door de ernstige blessure aan het aangezicht van Mehdi Carcela en drie wereldsaves aan het einde van de match van ene Thibaut Courtois die op 19-jarige leeftijd zijn ploeg de titel schonk. Eindscore: 1-1.
 
2011-2012: Anderlecht moet zich nooit ongerust maken

2011-2012: Anderlecht moet zich nooit ongerust maken

© photonews

Vanaf de negende speeldag staat Anderlecht op kop van het klassement: paars-wit domineert bijna het hele seizoen en pakt zijn 31e landstitel, voor Club Brugge en Racing Genk, de vorige kampioen. Paars-wit beschikt over een heel stevige ploeg, met Mbokani, Jovanovic, Biglia, Gillet, Kanu, Kljestan, Suarez, Canesin en De Sutter. Ze eindigen de reguliere fase met 6 punten voorsprong op Club Brugge, 11 op AA Gent en 16 op Standard. In PO1 worden ze maar twee keer geklopt en eindigen met 4 punten voorsprong op Club Brugge en 11 op Racing Genk.
 
De deelnemers
Anderlecht (3), Club Brugge (3), AA Gent (3), Racing Genk (2), Standard (2) en Kortrijk (2).
Tussen haakjes staat het aantal deelnames aan PO1 voor elk team
 
De top drie
Anderlecht: 52 punten
Club Brugge: 48 punten
Racing Genk: 41 punten
 
Topscorers/Assistkoningen
Jelle Vossen (Racing Genk) eindigt dat jaar als topschutter in PO1, met 7 doelpunten. Hij doet beter dan Ilombe Mboyo (AA Gent) en Christian Benteke (Racing Genk) die elk 6 keer scoren. De meeste assists (4 stuks) komen op naam van Suarez (Anderlecht), Vossen (Racing Genk), Mboyo (AA Gent), Jovanovic (Anderlecht) en Benteke (Racing Genk).
 
De topmatch: Anderlecht - Club Brugge 1-1
Een strafschop van Guillaume Gillet in blessuretijd bezorgt Anderlecht een 1-1 gelijkspel tegen Club Brugge en de 31e landstitel van de Brusselaars, op twee speeldagen van het einde van de Play-offs. Lestienne had Club in de 71e minuut op voorsprong gebracht, maar Anderlecht, na een zwakke partij, maakte in de 93e minuut gelijk vanaf de strafschopstip. Een fel gecontesteerde strafschop, maar die toch juist leek, want Almeback maakte duidelijk een fout op Mbokani.2012-2013: Anderlecht houdt een heel sterk Zulte Waregem nipt af

2012-2013: Anderlecht houdt een heel sterk Zulte Waregem nipt af

© photonews

AA Gent, 12e in de reguliere competitie op 33 punten van paars-wit, haalt voor de eerste keer de Play-offs 1 niet, nadat de Buffalo's drie keer op rij er wel bij waren. Lokeren en Zulte Waregem plaatsen zich voor de tweede keer bij de top zes. Sinds de 14e speeldag van de reguliere competitie staat Anderlecht op kop, maar paars-wit heeft een kwaaie klant aan Zulte Waregem dat over spelers als Thorgan Hazard, Leye, Berrier, wijlen Junior Malanda, Conte, Defauw, Naessens en Bossut beschikt. Paars-wit, dat na de reguliere fase van de competitie 2 punten meer telt dan Essevee, pakt zijn 32e titel, met 2 punten voorsprong op de troepen van Franky Dury. Tijdens de PO1 houden de twee ploegen gelijke tred met elkaar: ze halen 15 op 30, terwijl Club Brugge, na een 19 op 30, op drie punten van Anderlecht eindigt.
 
De deelnemers
Anderlecht (4), Club Brugge (4), Racing Genk (3), Standard (3), Lokeren (2) en Zulte Waregem (2).
Tussen haakjes staat het aantal deelnames aan PO1 voor elk team
 
De top drie
Anderlecht: 49 punten
Zulte Waregem: 47 punten
Club Brugge: 46 punten
 
Topscorers/Assistkoningen
Met 8 doelpunten in 10 PO1-wedstrijden vestigt Mbaye Leye (Zulte Waregem) een record dat nog altijd standhoudt. Mpoku (Standard) en Lestienne (Club Brugge) hielden het op 5 doelpunten. De assistkoning van deze PO1 is Carlos Bacca (Club Brugge) met 6 assists in 10 wedstrijden.
 
De topmatch: Anderlecht - Zulte Waregem 1-1
Na knotsgekke Play-offs haalt paars-wit het uiteindelijk toch van seizoensrevelatie SV Zulte Waregem. Essevee opende de score in de 55e minuut met een kopbal van Jens Naessens die Silvio Proto verschalkt (0-1). Onder leiding van trainer John Van den Brom komt Anderlecht meteen op gelijke hoogte na een vrije trap van Biglia (1-1). Ondanks de uitsluiting van Kouyaté houden de Brusselaars vol en pakken ze hun 32e titel. Dankzij het gelijkspel kwalificeert Zulte Waregem zich voor de derde voorronde van de Champions League.2013-2014: Drie op een rij voor Anderlecht na een lange achtervolging

2013-2014: Drie op een rij voor Anderlecht na een lange achtervolging

© photonews

Anderlecht eindigt de reguliere fase met een achterstand van 10 punten en dus profiteert het ten volle van het systeem van de halvering van de punten (zoals Standard en Racing Genk dat deden in het seizoen 2011-2012) om zijn 33e landstitel te halen, iets wat niemand enkele weken ervoor had verwacht. Standard, leider sinds augustus en aan de leiding tot de 4e speeldag van PO1, moet zich met de tweede plek tevredenstellen. Paars-wit, met Praet, Tielemans, Mitrovic, Kouyaté, Bruno, Najar, Nuytinck, Cyriac en Mbemba halen 22 op 30 tijdens deze PO1, 7 meer dan de Luikenaars. AA Gent is er opnieuw niet bij in deze editie, want de Buffalo's eindigen pas als 7e in de reguliere fase. Voor de eerste keer zijn de zes deelnemers aan de Play-offs dezelfde als die van het jaar ervoor.
 
De deelnemers
Anderlecht (5), Club Brugge (5), Racing Genk (4), Standard (4), Lokeren (3) en Zulte Waregem (3).
Tussen haakjes staat het aantal deelnames aan PO1 voor elk team
 
De top drie
Anderlecht: 51 punten
Standard: 49 punten
Club Brugge: 48 punten
 
Topscorers/Assistkoningen
Thorgan Hazard (Zulte Waregem) en Hamdi Harbaoui (Lokeren) maken in deze PO1 elk 5 doelpunten. Lior Refaelov (Club Brugge), Maxime Lestienne (Club Brugge) en Youri Tielemans (Anderlecht) tekenen elk voor 4 assists.
 
De topmatch: Club Brugge – Anderlecht 0-1
Op drie dagen van het einde van de Play-offs is de match tussen Club Brugge en Anderlecht een keerpunt. Paars-wit, met Besnik Hasi als trainer, haalt een belangrijke zege in de race naar de titel op het veld van Club Brugge. Na de uitsluiting van Mitrovic moet Anderlecht het met zijn tienen zien te rooien. Toch haalt paars-wit het dankzij een owngoal van Thomas Meunier (0-1) die een voorzet van Bruno in eigen doel verwerkt. Na deze zevende speeldag verliest Club Brugge de eerste plaats aan Standard, maar het verschil tussen de drie ploegen bedraagt amper één punt. Anderlecht zou zich de sterkste tonen ...2014-2015: Een eerste titel voor AA Gent!

2014-2015: Een eerste titel voor AA Gent!

© photonews

Club Brugge eindigt de reguliere fase van de competitie met 4 punten voorsprong op AA Gent en Anderlecht, maar AA Gent keert de situatie helemaal om tijdens de Play-offs. Deze keer zijn het Play-offs zonder Racing Genk, na vier opeenvolgende deelnames. Op de 3e speeldag bevestigen Club Brugge (2-1 tegen Anderlecht) en AA Gent (1-3 tegen Standard) hun favorietenrol. Standard ziet alle hoop op een titel in rook opgaan op de 4e speeldag bij de nederlaag in Charleroi (1-0). De Zebra's nemen voor het eerst deel aan PO1. Club Brugge blijft in de strijd om de titel na een gelijkspel in de Ghelamco Arena op de vierde speeldag. De Buffalo's gaan echter met 2-3 winnen in het Jan Breydel op twee speeldagen van het einde van PO1: AA Gent is voor het eerst in zijn geschiedenis kampioen!
 
De deelnemers
Anderlecht (6), Club Brugge (6), Standard (5), AA Gent (4), Kortrijk (3) en Charleroi (1).
Tussen haakjes staat het aantal deelnames aan PO1 voor elk team
 
De top drie
AA Gent: 49 punten
Club Brugge: 47 punten
Anderlecht: 46 punten
 
Topscorers/Assistkoningen
Aleksandar Mitrovic (Anderlecht) eindigt als topschutter in deze PO1 met 6 doelpunten. Steven Defour (Anderlecht) en Victor Vazquez (Club Brugge) worden assistkoningen met 6 assists.
 
De topmatch: Club Brugge - AA Gent 2-3
De Bruggelingen van Preud'homme moeten twee keer een achterstand ophalen tegen de Gentenaars. Nielsen opent de score in de 5e minuut voor de Gentenaren en Dejaegere zet de de troepen van Vanhaezebrouck opnieuw op voorsprong in de tweede helft (1-2, minuut 52). Twee keer kan Club Brugge gelijkmaken. Vormer houdt Brugge in de wedstrijd in de 38e (1-1) en de 72e minuut (2-2). In de 87e minuut bezegelt Raman het lot van de Bruggelingen. AA Gent blijft aan kop op twee wedstrijden van het einde van PO1 en kan zijn titeldromen niet meer verbergen. AA Gent pakt de titel het volgende weekend door een zege tegen Standard. Michel Louwagie, de manager van AA Gent, houdt zich aan zijn belofte en springt in de Leie...2015-2016: Na 11 jaar opnieuw een titel voor Club Brugge

2015-2016: Na 11 jaar opnieuw een titel voor Club Brugge

© photonews

Samen met Racing Genk en Charleroi is Standard de grote afwezige in deze Play-off 1. De Rouches eindigen pas zevende in de reguliere competitie en moeten hun plaats in PO1 aan Zulte Waregem laten. De grote verrassing in deze PO1 is Oostende: KVO eindigt vierde in de eerste fase van het kampioenschap dat wordt gedomineerd door Club Brugge (64 punten) voor AA Gent (60) en Anderlecht (55). Blauw-zwart gaat aan de leiding vanaf de 25e speeldag en staat die positie niet meer af tijdens de Play-offs. Club haalt 22 op 30, terwijl de Buffalo's in elkaar storten met 4 nederlagen en 3 gelijke spelen (12 op 30). Anderlecht komt de tweede plaats van de Gentenaars bedreigen, maar de kloof met Club Brugge (7 punten) is te groot om Club nog te verontrusten. Club zorgt voor de kers op de taart: het kroont zich tot kampioen met een 4-0 zege tegen Anderlecht in het Jan Breydelstadion.
 
De deelnemers
Anderlecht (7), Club Brugge (7), AA Gent (5), Kortrijk (3), Oostende (1) en Zulte Waregem (4).
Tussen haakjes staat het aantal deelnames aan PO1 voor elk team
 
De top drie
Club Brugge: 54 punten
Anderlecht: 47 punten
AA Gent: 42 punten
 
Topscorers/Assistkoningen
Mbaye Leye (Zulte Waregem) wordt voor de tweede keer topschutter in PO1 met 7 goals. Vanaken (Club Brugge) et Buffel (Racing Genk) zorgen elk voor 4 assists.
 
De topmatch: Club Brugge - Anderlecht 4-0
Met een verpletterende zege op Anderlecht (4-0) pakt Club Brugge zijn 14e landstitel, 11 jaar na zijn vorige titel. Club Brugge domineert deze topper van de eerste tot de laatste minuut. Diaby (2), Vanaken en Simons maken de doelpunten. Het duo Bart Verhaeghe (voorzitter) en Vincent Mannaert (CEO) namen in 2011 de leiding van deze club, maar moesten 5 jaar geduld oefenen om hun grote doel te bereiken. In 2013 halen ze Michel Preud'homme naar Brugge en in zijn derde seizoen kan hij hen de titel bezorgen.2016-2017: Paars-wit van begin tot einde

2016-2017: Paars-wit van begin tot einde

© photonews

Anderlecht start als leider aan PO1, nadat het aan de leiding kwam op de laatste speeldag van de reguliere competitie. Club Brugge, Zulte Waregem, Charleroi, AA Gent en Oostende zijn de andere deelnemers aan de Play-offs 1. Racing Genk en Standard, respectievelijk achtste en negende in de reguliere fase, zijn de grote afwezigen in de top 6. Anderlecht blijft de hele tijd van PO1 aan de leiding van het klassement met een 21 op 30, 5 punten beter dan AA Gent en 6 beter dan Club Brugge. Anderlecht kent maar één misstap, een thuisnederlaag tegen Charleroi. Zulte Waregem, derde na de reguliere competitie, stort helemaal in elkaar, met 6 nederlagen, 3 gelijke spelen en maar 1 overwinning...
 
De deelnemers
Anderlecht (8), Club Brugge (8), AA Gent (6), Oostende (2), Charleroi (2) en Zulte Waregem (5).
Tussen haakjes staat het aantal deelnames aan PO1 voor elk team
 
De top drie
Anderlecht: 52 punten
Club Brugge: 45 punten
AA Gent: 41 punten
 
Topscorers/Assistkoningen
De topscorer van deze Play-offs 1 is Yuya Kubo (AA Gent) met 6 doelpunten. Hij doet beter dan Dalsgaard (Zulte Waregem), Izquierdo (Club Brugge) en Wesley (Club Brugge), met elk 5 doelpunten. De assistkoning wordt Youri Tielemans (Anderlecht) met 5 assists.
 
De topmatch: Charleroi – Anderlecht 1-3
De troepen van coach René Weiler beginnen PO1 met een kleine voorsprong op Club Brugge. Stap voor stap breiden de Brusselaars de kloof uit en kunnen zelfs kampioen worden op het veld van blauw-zwart op de zevende speeldag van PO1. Na het gelijkspel (1-1) in het Jan Breydelstadion moeten de festiviteiten enkele dagen worden uitgesteld, tot de verplaatsing naar Charleroi, de enige club die Anderlecht had geklopt tijdens deze Play-offs. Chris Bedia opent de score voor de Zebra's, maar Lukasz Teodorczyk zorgt voor de ommekeer na de rust met twee doelpunten. De Poolse topscorer vindt opnieuw de weg naar de netten nadat hij 8 wedstrijden droog had gestaan. Op het einde van de wedstrijd legt Massimo Bruno de eindstand vast (1-3) en bezorgt Anderlecht zo de 34e titel uit de geschiedenis!

2017-2018: Club Brugge domineert

2017-2018: Club Brugge domineert

© photonews

Het Club Brugge van Ivan Leko eindigt de reguliere fase van het kampioenschap met een comfortabele voorsprong van 6 punten op Anderlecht. Tijdens PO1 houden de Bruggelingen gelijke tred met de Brusselaars, al houden ze het allebei bij een bescheiden 12 op 30 (met 6 nederlagen voor het Anderlecht van Hein Vanhaezebrouck). Standard, zesde bij het begin van PO1, laat een mooie 21 op 30 noteren en maakt een geweldige remonte: toch blijven de Rouches steken op drie punten van Club.
 
De deelnemers
Anderlecht (9), Club Brugge (9), AA Gent (7), Standard (6), Racing Genk (5) en Charleroi (3).
Tussen haakjes staat het aantal deelnames aan PO1 voor elk team
 
De top drie
Club Brugge: 46 punten
Standard: 43 punten
Anderlecht: 40 punten
 
Topscorers/Assistkoningen
Topscorer in PO1 wordt Edmilson (Standard) met 7 stuks in 10 wedstrijden. Emond (Standard), Trossard (Racing Genk) en Teodorczyk (Anderlecht) komen aan 5 doelpunten. De assistkoning wordt Mehdi Carcela (Standard), met 6 assists.
 
De topmatch: Standard – Club Brugge 1-1
Op speeldag 9 van Play-off 1 ontvangt het Standard van Sa Pinto de Bruggelingen die minstens 1 punt willen pakken op Sclessin om de titel te pakken. Op een hoekschop opent Laifis de score voor de Rouches nadat Horvath een eerste kopbal van Luyindama wegwerkte. Standard krijgt via Carcela en Edmilson de kansen om de voorsprong te verdubbelen, maar dat lukt niet. De wedstrijd kantelt na een fase die veel inkt laat vloeien: een tackle van Vormer die de gelijkmaker van Vossen inluidt, gaat gepaard met een handspel. Ook al zijn de beelden van de VAR duidelijk, toch keurt scheidsrechter Bram Van Driessche het doelpunt goed. Na deze 1-1 pakt Club Brugge zijn 15e landstitel.En dit jaar?

En dit jaar?

© photonews

Na twee opeenvolgende deelnames zal Charleroi dit seizoen niet van de partij zijn in PO1. Naast Racing Genk, Club Brugge, Standard, AA Gent is ook Anderlecht van de partij: paars-wit moest wel wachten tot de 29e speeldag van de reguliere competitie om zeker te zijn van deelname aan Plays-off 1.
 
De verrassende deelnemer van deze PO1 2018-2019 is uiteraard het heel ambitieuze Antwerp, onder leiding van Laszlo Bölöni. De moeilijk te manoeuvreren, maar uiterst efficiënte Great Old met zijn fervente aanhang kende een uitstekende reguliere competitie: het eindigde 6e met 49 punten.
 
Met 4 punten voorsprong op Club Brugge na de halvering van de punten is Racing Genk, tot nu toe de beste ploeg van het seizoen, de logische favoriet voor deze PO1. Maar hebben de Limburgers het vertrek van draaischijf Alejandro Pozuelo verteerd? De troepen van Philippe Clément zullen moeten afrekenen met teams die op revanche belust zijn. Sinds de invoering van de Play-offs wist Standard geen titel meer te pakken, maar de Rouches komen aan het einde van de reguliere competitie op volle snelheid. Anderlecht is zijn supporters goede prestaties verschuldigd. Club Brugge, op de tweede plaats, heeft zijn laatste woordje nog niet gezegd.
 
De deelnemers
Anderlecht (10), Club Brugge (10), AA Gent (8), Standard (7), Racing Genk (7) en Antwerp (1).
 
Het klassement
Na de halvering van de punten is dit het klassement waarmee PO1 van start gaat:
 
1. Racing Genk -> 32*  punten
2. Club Brugge -> 28 punten 
3. Standard -> 27* punten
4. Anderlecht -> 26* punten
5. AA Gent -> 25 punten
6. Antwerp-> 25* punten


De ploegen met een sterretje (*) hebben een half punt gekregen dat wegvalt bij een gelijke stand (dan geeft de klassering uit de reguliere fase de doorslag).
 
De Europese tickets worden als volgt verdeeld:
 
Kampioen: groepsfase van de Champions League
Tweede: derde voorronde van de Champions League
Bekerwinnaar: groepsfase van de Europa League
Winnaar reguliere competitie: derde voorronde van de Europa League
Winnaar testmatch PO1 – PO2: tweede voorronde van de Europa League
 
De kalender van Play-off 1 2018-2019
 
Klik hier voor de volledige kalender!

WEDSTRIJD

Win een VIP-arrangement voor 5 personen tijdens een Play-off wedstrijd van Club Brugge!


Win een VIP-arrangement voor 5 personen tijdens een Play-off wedstrijd van RSC Anderlecht!

Top