Het parcours van Hans Vanaken, de kersverse Gouden Schoen

De nieuwe Gouden Schoen is bekend: Hans Vanaken. De aanvallende middenvelder van Club Brugge kende een schitterend 2018 en is de verdiende winnaar. Met de trofee breit hij een vervolg aan zijn mooie carrière, die in stijgende lijn blijft gaan.
Het parcours van Hans Vanaken, de kersverse Gouden Schoen

© belga

Van Lommel naar PSV en terug

Van Lommel naar PSV en terug

© Belga

De in Neerpelt geboren Hans Vanaken zet zijn eerste voetbalpassen bij Lommel SK. Daar is zijn talent duidelijk en op zijn tiende plukt PSV hem weg. Vanaken zou zes seizoenen bij de Lampenclub voetballen, om daarna terug te keren naar Lommel. Het is bij die tweedeklasser dat hij zijn eerste stappen als prof zet.

Droomdebuut op Anderlecht

Droomdebuut op Anderlecht

© Belga

Na 79 matchen en 21 doelpunten bij Lommel zet Vanaken op zijn 21ste de stap naar de hoogste klasse. Lokeren is overtuigd van zijn talent en dat vertrouwen betaalt Vanaken meteen terug. De nieuwe draaischijf van de Waaslanders scoort bij zijn debuut op Anderlecht - waar ene Youri Tielemans debuteert - meteen twee keer en loodst zijn ploeg naar een 2-3 stuntzege.

Bekerwinst

Bekerwinst

© Belga

Vanaken leidt Lokeren in zijn eerste seizoen meteen naar mooie successen. De Waaslanders halen ietwat verrassend Play-off 1 en sluiten het seizoen af met een onverhoopte vijfde plaats. Maar op dat moment heeft Lokeren zijn grootste succes van het seizoen al achter de rug. In de bekerfinale klopte het Zulte Waregem met 1-0 dankzij een assist van - u raadt het al - Hans Vanaken.

Toptransfer

Toptransfer

© Belga

Na twee seizoenen bij Lokeren is Daknam te klein geworden voor de rijzende ster Hans Vanaken. De aanvallende middenvelder is klaar voor een stap hogerop. Een jaar eerder toonde Club Brugge al interesse, maar toen plakte Lokeren een prijs van 8 miljoen euro op zijn hoofd. In de zomer van 2015 haalt blauw-zwart zijn doelwit toch binnen. Het prijskaartje bedraagt uiteindelijk 4 miljoen euro.

Eerste landstitel

Eerste landstitel

© Belga

Is het toeval? Net als bij Lokeren pakt Hans Vanaken ook bij Club Brugge in zijn eerste seizoen meteen een prijs. Blauw-zwart wachtte al sinds 2005 op een nieuwe landstitel en in 2016 is het eindelijk zover. Na een 4-0 overwinning tegen rivaal Anderlecht - met een doelpunt van Vanaken - barst het feest in Brugge los. Met tien doelpunten en negen assists is het aandeel van de nummer tien in de titel aanzienlijk.

Tweede titel

Tweede titel

© Belga

In 2017 ging Anderlecht in de slotfase alsnog met de titel lopen, maar onder leiding van Ivan Leko stond er vorig seizoen weer geen maat op Club Brugge. De Kroaat werd destijds bij Lokeren door een ontbolsterende Vanaken uit de ploeg gespeeld, maar stuwde hem nu naar ongekende hoogten. Met elf doelpunten en 12 assists was Vanaken nog maar eens van goudwaarde.

Profvoetballer

Profvoetballer

© Belga

Zijn glansseizoen ging niet onopgemerkt voorbij. Ruud Vormer was hem nog te snel af in de strijd om de Gouden Schoen, maar Vanaken wordt na de tweede landstitel in drie jaar wel door zijn collega-voetballers verkozen tot Profvoetballer van het Jaar, zijn eerste individuele bekroning. Vanaken volgt daarbij Youri Tielemans op.

Schitteren in de Champions League

Schitteren in de Champions League

© Belga

In de vorige campagne op het Kampioenenbal pakte Club Brugge 0 op 18 in een nochtans niet onmogelijke groep. Dat moest beter, en dat werd het ook. Club Brugge maakte indruk in de Champions League. Vanaken loodste blauw-zwart naar een gelijk spel tegen Dortmund en Atlético, en naar een knappe 4 op 6 tegen een zwalpend Monaco. Op naar de Europa League.

Rode Duivel

Rode Duivel

© Belga

Hij leek er al een paar keer dichtbij, maar pas op 7 september 2018 debuteerde Hans Vanaken bij de nationale ploeg. Bondscoach Roberto Martinez volgde de Limburger al een tijdje. In de oefenpartij tegen Schotland was het dan zover. In november pakte Vanaken in de Nations League tegen Ijsland zijn tweede cap. Zijn selectie ging wel ten koste van een deelname aan 'De Slimste Mens ter Wereld'.

Kersvers Gouden Schoen

Kersvers Gouden Schoen

© belga

De topfavoriet maakt het waar. Hans Vanaken wordt op 16 januari verkozen tot Gouden Schoen 2018, als beste speler uit de Jupiler Pro League. Niet onlogisch, als je zijn statistieken bekijkt. Over alle competities heen scoorde Vanaken in 2018 20 doelpunten en gaf hij 20 assists. Daarnaast pakte hij dus de titel, werd hij Profvoetballer en schitterde hij in de Champions League.

Bekijk ook:
Het gala van de Gouden Schoen

Top
t