Wie is Fred Rutten, de nieuwe coach van Anderlecht?

Wie is Fred Rutten, de nieuwe coach van Anderlecht?

© Photonews - Andrea Staccioli

Niet Frank de Boer, Philip Cocu of Martin Jol is de nieuwe trainer van Anderlecht geworden, wel hun landgenoot Fred Rutten. Hij volgt Hein Vanhaezebrouck op, die vorige maand de laan werd uitgestuurd. Wie is deze 56-jarige Nederlander?

Clubicoon bij Twente

Clubicoon bij Twente

© Photonews - Jack Jacobs

Fred Rutten voetbalde zijn hele voetbalcarrière bij Twente als verdediger. In 1992 moest hij er zijn carrière beëindigen na een aanslepende heupblessure. Het was ook bij Twente dat hij zijn trainerscarrière begon, eerst als assistent en van 1999 tot 2001 als hoofdcoach. In die periode bezorgde hij Twente haar eerste hoofdprijs in 24 jaar: het pakte de beker in een finale tegen PSV. Rutten ging daarna aan de slag bij PSV, eerst als hoofd opleidingen, later als assistent.

In 2006 keerde hij terug naar Twente, waar hij verkozen werd tot Nederlands trainer van het jaar. Twente was toen ook een van de winnaars van de Intertoto Cup, een ondertussen verdwenen zomertoernooi met als inzet een ticket voor de UEFA Cup. Sinds mei vorig jaar is Rutten adviseur bij Twente, dat vorig seizoen degradeerde uit de Eredivisie.

Mager palmares

Mager palmares

© Photonews - Julien Crosnier

In 2008 koos Rutten voor een buitenlands avontuur bij Schalke 04, maar dat werd geen groot succes. Nog voor het einde van het seizoen werd hij door de tegenvallende prestaties op straat gezet. Daarna ging hij aan de slag bij PSV, waarmee hij twee keer derde werd en zo naast de Champions League greep. In zijn derde seizoen werd hij er ontslagen.

Hij ging vervolgens aan de slag bij Vitesse, waarmee hij een voor de club succesvolle vierde plaats behaalde, maar door een verschillende visie zijn contract niet verlengde. Na een jaar thuis te zitten, tekende hij een contract voor één seizoen bij Feyenoord. Onder Rutten wist Feyenoord voor het eerst in tien jaar nog eens te overwinteren in de Europa League, maar op de laatste speeldag verloor het wel nog de derde plaats, die recht gaf op Europees voetbal.

Sindsdien zit de carrière van Rutten wat in het slop. In 2016 tekende hij bij het Al-Shabab van technisch directeur Eric Viscaal, maar werd er in januari al ontslagen. Vorig jaar ging hij aan de slag bij het Israëlische Maccabi Haifa, waar hij in november zelf opstapte.

Zijn kwaliteiten

Zijn kwaliteiten

© Isopix

Fred Rutten bewees bij zijn clubs in het verleden al dat hij een ploeg goed kan laten voetballen – vaak in een duidelijk 4-3-3. Hij kiest vaak voor offensief voetbal en geeft kansen aan jeugdvoetballers. Zijn belangrijkste kwaliteit zou zijn dat hij een echte people manager is, waarvoor spelers door het vuur gaan. Iemand die een goede sfeer kan creëren en zijn spelers beter maakt. Niet de man van de wetenschappelijke data en tactische plannetjes, waarmee hij in de huidige voetbalwereld een beetje een buitenbeentje is.

Of dat ook genoeg zal zijn om Anderlecht opnieuw op het goede spoor te trekken? Afspraak op Proximus TV vanaf 18 januari voor het vervolg van de Jupiler Pro League en de race richting Play-offs. De eerste opdracht van Anderlecht: een verplaatsing naar AA Gent.

Top
t