De meest indrukwekkende fans van Europa

De fans bepalen voor een deel mee de identiteit van een club. Terwijl de ene achterban vooral komt om goed voetbal te zien en snel kritisch is, zijn er supporterclans die in de eerste plaats hun helden willen aanvuren en vooral inzet willen zien. Ook in de Champions League en Europa League zijn er clubs waar de fans voor een helse sfeer zorgen. Wij zetten er tien op een rijtje.
De meest indrukwekkende fans van Europa

© Belga/EPA

Borussia Dortmund

Borussia Dortmund

© Belga/EPA

Axel Witsel en Michy Batshuayi speelden er zich meteen in de harten. De achterban van Borussia Dortmund is één van de fanatiekste in Europa, die Gelbe Wand is dan ook een begrip in het voetbal. De staantribune achter het doel telt maar liefst 26.000 staanplaatsen - de grootste van Europa - en de harde kern zorgt van daaruit elke match voor een geweldige sfeer.

Atlético Madrid

Atlético Madrid

© Belga/EPA

Bij stadsgenoot Real Madrid krijgen ze wel eens het verwijt over een cinemapubliek te bezitten. In het Wanda Metropolitano heerst er namelijk meer sfeer. De aanhang van de Rojiblancos is een stuk fanatieker dan die van de Koninklijke. En dat je die beter niet tegen de schenen stampt, ondervond ook Courtois. Hij kreeg een (niet echt) warm welkom na zijn transfer naar Real en zijn uitlatingen dat Real een trapje hoger was dan Atlético...

Liverpool

Liverpool

© Belga/EPA

Het is steevast een kippenvelmoment. Voor elke wedstrijd pakt de aanhang van The Reds uit met een indrukwekkende versie van You'll Never Walk Alone, het clublied bij uitstek. Het zorgt al van bij de aftrap voor een onvergetelijke atmosfeer, vooral dankzij de harde kern in The Kop. De Europese voetbalavonden op Anfield zijn vaak legendarisch. Ook al pakte Liverpool de laatste 10 jaar enkel de League Cup, de fans blijven wereldklasse.

Galatasaray

Galatasaray

© Belga/EPA

Vraag maar aan Jason Denayer hoe fanatiek de aanhang bij Galatasaray is. Zo daagden er afgelopen seizoen maar liefst 28.000 fans op bij de laatste training voor de clash met Fenerbahçe en het Bengaalse vuurwerk vloog in het rond. Zelfs Denayer wist niet goed wat hij zag. De Rode Duivel speelde twee seizoenen bij de Turkse topclub en was er zeer geliefd bij de achterban.

Celtic FC

Celtic FC

© Belga/EPA

Wat een ambiance telkens de supporters van de Schotse recordkampioen "Just can't get enough" van Depeche Mode inzetten. Terwijl de Schotse competitie niet veel meer voorstelt, telt Celtic wel 160 supporterclubs in maar liefst 20 landen. De fans kregen van de FIFA en UEFA al awards voor hun steun, onder meer nadat 80.000 fans afzakten naar Sevilla voor de UEFA Cup-finale. Celtic verloor wel van Porto na verlengingen.

Fenerbahçe

Fenerbahçe

© Belga/EPA

Eerder noemden we Galatasaray al, maar ook de fans van aartsvijand nummer één Fenerbahçe weten hoe ze een stadion in vuur en vlam moeten zetten. Ze bieden hun ploeg onvoorwaardelijke steun en viseren de tegenstander. Afgelopen seizoen namen ze dat iets te letterlijk. Toen moest de trainer van Besiktas, die andere grote rivaal, met een ambulance afgevoerd worden nadat hij een stoel op zich kreeg.

Olympiakos

Olympiakos

© Belga/EPA

Kevin Mirallas weet er alles van: de fans van Olympiakos zijn de hevigste van Griekenland. Nadat de (ex-)Rode Duivel van 2010 tot 2012 schitterde in Athene, keerde hij vorige winter even terug naar Griekenland. Een uitzinnige en gigantische menigte fans wachtte hem op de luchthaven op, inclusief Bengaals vuurwerk. Ze laten zich echter ook wel eens negatief opmerken. Niet zelden zijn ze betrokken in supportersrellen. 

Marseille

Marseille

© Belga/EPA

Vraag maar eens aan Patrice Evra hoe hevig de Zuid-Franse aanhang is. Toen hij voor een wedstrijd verwijten naar het hoofd geslingerd kreeg, verkocht hij die persoon een karatetrap in het gezicht en joeg daarmee zowat alle fans tegen zich in het harnas. De boodschap enkele dagen later was duidelijk: "Rot op". De supporters van Marseille zorgen verder wel ook voor een adembenemende sfeer.

Standard

Standard

© Belga/EPA

Laten we ook een beetje vaderlandslievend zijn. In eigen land beschikt Standard over een unieke achterban, die de tegenstander vaak intimideert. Ze durven al wel eens over de schreef gaan in de Vurige Stede - herinner het spandoek met Defour - maar het gros van de eersteklassers is jaloers op de toewijding van de fans van de Rouches en de sfeer die ze telkens weten te creëren.

Napoli

Napoli

© Belga/EPA

"Driesjeeeeeeeee... Merteeeeens!" Het is elke keer opnieuw een kippenvelmoment als de stadionomroeper de naam van onze landgenoot afroept. De Zuid-Italianen staan er om bekend een vurig karakter te hebben. De traditionele ploegen zijn gezworen vijanden, de eigen spelers zijn absolute helden en worden op handen gedragen. En Mertens? Dat is de god van Napels.Het internationale voetbal is te bekijken voor klanten van Proximus TV met een International Sports of All Sports abonnement. Ontdek hier het voetbalaanbod van Proximus TV!

Top